Bogdan je napisao(la):
Ne tvrdim da se bas SVI prave u Kini ali vecina da...mrzi me sad da preturam po internetu i da trazim clanak ali cini mi se da je nedavno firma tipa Sage-a prebacila svu proizvodnju u Kinu...
Ja APSOLUTNO nemam nista protiv stapova iz Kine, jer zaista mislim da je apsolutno nebitno da li logo na stapu pise americka ili kineska baba. Prica o dodatnim troskovima sem blanka je isto glupost po mom misljenju. Bas da vidim da me neko ubedi da cena materijala za sprovodnike - sta god da je fuji hrom zink kurta murta - moze da poveca cenu stapa sa $100 na $1000! Sve jo to obicna zica gde razlika u ceni moze da se krece u intervalu npr od $$3-$8 a ne od $3 do $300! Isto vazi i za plutu i za reel seat i za musicarske konce ...
Jedina razlika i made in USA i made in China je ta sto americka baba zvrlja logo za platu od $1000 mesecno a kineska za platu od $10 mesecno. Ako ste vi za to zadovoljstvo spremni da puknete $500-$600 samo izvolte...
Ti Simpsone koliko cujem planiras otvaranje neke musicarske radnje i zato razumem tvoj stav ali i ja znam po nesto pa ne mogu bas svaku pricu da progutam...
Ustalom postovao sam ovo ranije ali nisi pratio...procitaj pa mi kazi sta mislis
http://www.sexyloops.com/sparton/graphiterods.shtml
Bogdane stvarno nema potrebe da citam ono sto vec znam a to sam i jasno rekao da je grafit jeftin i sam blank ne kosta vise od par desetina dolara.
Opet ti o karikama kako je to obicna zica i pluta i lak i sve.
Pa dobro ako gledas samo proizvodnju, hleb bi trebao da kosta 0.5 din jer kada uracunas posto je semenska psenica i cenu vode izadje da pekari zaradjuju na hlebu 8000%. Ali treba zito da sazri pa da skine i skldisti pa da se samelje pa da se pakuje pa da drzava uzme svoj harac u svakom procesu i mic po mic u Nisu hleb 40din.
Svi mi bi voleli da je sve tako crno i belo i jednostavno. I kada pominjes platu Kineza na severu je ona 1$ godisnje dok je u industrijski razvijenom jugu vise desetina dolara mesecno. Pa daj da nam rade stapove Kinezi sa severa? Bilo bi jos jeftinije.
Ni ja nemam nista protiv rada Kineza pod kontrolom ozbiljnih proizvodjaca, kakav jeste i Hardy, ali jednostavno treba reci istinu o cemu se radi. Nemam pojma koliko si stapova probao ali ako nisi mogao da razlikujes motku od vrhunskog prizvoda o cemu dalje da pricamo? Razlike medju stapovima modela istog vrhunskog proizvodjaca su evidentne i lako primetne i sasvim lepo slozene po ceni. To je jasno svakome ko je probao neki Sage sa dna i sa vrha ponude zasto je razlika u ceni ocigledna. Launch i SLT pa i TXL su slicni po bojama ali zatvori oci probaj svaki od ta tri i odma ces znati koji je najskuplji.
Ono sa cime se ja nikako ne slazem je generalizacija cele price i mora jasno da se zna sta je Kina a sta USA. Nikad vrana ne ispili sokola, to je uvek bilo i bice.
I cela ova pria nema nikakve veze sa mojom radnjom, pa Ross Worldwide program se proizvodi na dalekom istoku i to mu uopste ne smeta da bude odlican u odnosu cena-kvalitet, ali je tako i cenovno pozicioniran kao jeftin cekrk. Uporedi ga sa CLA, Rhythm ili Evolution i lako ces prepoznati gde je rolika razlika u ceni. Opet Scott se proizvodi u USA i ocigledna je razlika u odnosu na Ross stapove.
Ako postavljas pitanje vredi li uopste musicarenje tolike investicije, da se kupuje samo najbolje i najskuplje, to je sasvim druga prica od ove i treba je jasno razdvojiti. Mislim, moze da se peca i sa germinom i sa leskovim prutom i da se bude daleko bolji ribolovac od drugih, ali to je sasvim individualna stvar i stav svakog pojedinca koji ce put odabrati.
Ako postavis pitanje vredi li neki stap uopste 800$ i to je pitanje za drugu pricu od ove i verujem da se tu slazemo i ti i ja. Ne vredi! Ali kosta toliko i na to nema sanse da uticemo sem da kupimo jeftiniji od drugog proizvodjaca. A vredi li on toliko koliko kosta? Ne vredi! I tako redom dok ne shvatimo da vredi samo stap od 1000din i isto toliko riba uhvacenih na njega. Jel' pristajes da pecas ceo zivot takvim stapom? Cemu stap od 50 funti kad ima da se kupi i za 5 funti a ista mu funkcija?