Dozvole treba plaćati, treba poštivati zakon ali ako je za neki revir recimo 40€ dnevna dozvola a u tom reviru gomila riba ali sve sića i po neka velika...od mene time pare neće izvući...za kakvih 15€ bi obišao i takvu vodu ali što je više od toga nema šanse...ako voda ima malo ribe i još je to siža i jedna velika na 1km onda takva voda ni ne zaslužuje da se naplaćuje osim da se naplati nešto simbolično...šta želim reći? neka su dozvole i viših cena ako tu cenu opravdava ponuda....oa ako čovek ima će da da i znat če za šta je dao...nije važno da li ču išta uloviti ali ako ja dam mnogo love a ne vidim ni jedne velike ribe ja više ne dam ni centa na takvu vodu...takve vode su samo dokaz da društvo koje zgrće lovu ne upravlja tim sredstvima kako bi trebalo. Jeste, radnik je vredan svoje plaće, ali poznato je kod nas da čovek kada oseti pinku teško se odvaja i od onoga što mu ne pripada. Pa kao što rekoh, vreme če pokazati, ako se digne kvalitet voda u srbiji, čistoča okoline i bogat riblji fond i sa krupnom ribom. Ako ne dođe do promena ribolovci su ti koji treba da se kao sindikat izobore za to, da dobiju to što plaćaju. Sve je moguče ako se ljudi slože.
Ja eto platim 25€ za dnevnu na jezeru ali znam da mogu uloviti velike ribe jer ih ima mnogo pa mi nije ni žao platiti to jer znam šta plaćam. I tako, kada se može onda se to iskoristi i ne mislim o ribolovu na šverc. Znam da društvo kojem plaćam brine i za vodu i prirodu oko vode i to zaslužuje da se plati...a to, da ja platim dosta i imam sto nekih pravila i zabrana kojih se moram držati a da je ribljo fond bedan a kapitalnih riba malo i da se tolerira kojekakav nesportski ribolov, da se ribokradice pušta nedodirljivim a gnjavi se sportske ribolovce...to ne sme da prođe tek tako. Takvi gazde zloupotrebljavaju vlast koja im je dana.
Ima jedna stvar koja mi baš ide na živce. Neka sportsko ribolovačka društva imaju recimo neke osrednje kvalitetne vode, stroga pravila ali ne za sve i svakoga, ne trude se baš oko same vode što bi trebalo da je u stvari prioritet jednog RD-a. Trude se samo oko toga da što više skupe para koje završe više tamo gde im nije mesto. Onda očekuju da ako netko želi da lovi na takvoj vodi srednježalostnog kvaliteta kupi dozvolu bilo godišnju ili dnevnu. No, problem nastane kada neki ribolovac onako usput ugleda vodu i poželi malo loviti. Treba mu dnevna ali je ne može kupiti. Zašto? Zato što je to moguče samo u društvu. Onda se ovaj poštenjak potrudi pronaći to društvo. Priupita policiju jer nije sam iz tog kraja...ovi mu kažu gde je društvo. Pitao je prethodno lokalne ribaolovce ali uvek dobije drugačiji odgovor a sve sami članovi sa ispitom

Konačno, iako je več podne pronalazi to društvo a ono vrata zaključana. E, onda ode na vodu i misli si da kao i svuda gde je imalo pameti ribočuvar ako naiđe na ribolovca bez dozvole naplati mu na licu mesta dnevnu i lepo mir. Ne, onda ovaj naiđe i poče da prodaje maglu pod pamet. Kao trebao je da kupi tamo gde nema nikoga i tako to...
Ja sam imao sličnu situaciju ali nisam pecao...hteo sam loviti na jednoj vodi u Srbiji ali nigde nije bilo nikoga, vrata od društva zaključana u sred bela dana bez napisanog radnog vremena i ičega. Tako sam samo malo prečekirao tu vodu ali bez probora, to je ostalo u kolima. A znam da ako bi naišao čuvar da bi taj davio...a ja nemam živce da slušam nečije baljezganje i pametovanje kada znam kakva je situacije i da taj nije u pravu. Ako društvo nema radno vreme svaki dan onda bi trebalo da se te dnevne dozvole mogu kupiti u barem u lokalnim kafanama. Kod mene je moguče kupiti dozvolu u rd-u, ribolovačkim radnjama, turističnim društvima koja su otvorena skoro non stop i po kafanama u okolici vode...tako da čuvar ima pravo da gnjavi i kažnjava nekoga bez dozvole jer je dozvolu vrlo lako pronaći. Nekada jednostavno nemam mnogo vremena da bi se danima šečkao da nađem dozvolu i to ze prosečnu vodu, možda imam samo par sati na raspolaganju i želim to vreme provesti loveći, tada ako rd nema dozvole na svakom čošku onda mora da ih prodaje čuvar...i tek ako ribolovac odbija da plati dozvolu treba da snosi sankcije tj. da ga se kažnjava.