Dozvole za 2010. u Srbiji?

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
202
simpson H je napisao(la):
Koliko sam ja cuo doplate ce biti samo kao dnevna doplatna dozvola uz obavezno posedovanje godisnje i to posle usvajanja zakona o kategorizaciji voda. Po meni je to vrlo solidno resenje ako dnevna ne bude preskupa.

mene samo plasi da im se ne digne pa da proglase doplatu na svakoj vodi koja je malo zanimljivija za nas a i ako tako urade treba da dozvole doplatu na godisnjem nivou. Ja sam cesto na Djetinji i mnogo bi novca dao za dnevne doplate.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
ramplinstinski je napisao(la):
Na svim javnim vodama u USA uz vazecu dozvolu, mozes da nosis ribe onoliko koliko je propisano Zakonom. Na privatnim vodama nosenje ribe zavisi iskljucivo od vlasnika vode ( na vecini je dozvoljeno poneti komad ili dva - bio - upecao - poneo ).
Tako da je tvoj post u najmanju ruku neozbiljan i smesan, i totalno je netacan. :yeswink:

Vidi ga sad? Pa evo vec si izvrsio podelu na dva tipa voda. Jedne si nazvao "sve javne" a druge si nazvao "privatne". Daljom razradom izvrsices jos nekoliko podela, pa opet ona tvrdnja da u USA mozes da nosis ribu nije odmerena ni tacna. Ako si hteo da objasnis gde i pod kojim uslovima se riba nosi, to si trebao jasno da kazes ako znas a ne deklarativno i od frlje "U USA se nosi riba".

ramplinstinski

Senior member
Učlanjen(a)
11.10.2009.
Broj reagovanja
1
simpson H je napisao(la):
Na svim javnim vodama u USA uz vazecu dozvolu, mozes da nosis ribe onoliko koliko je propisano Zakonom. Na privatnim vodama nosenje ribe zavisi iskljucivo od vlasnika vode ( na vecini je dozvoljeno poneti komad ili dva - bio - upecao - poneo ).
Tako da je tvoj post u najmanju ruku neozbiljan i smesan, i totalno je netacan. :yeswink:

Vidi ga sad? Pa evo vec si izvrsio podelu na dva tipa voda. Jedne si nazvao "sve javne" a druge si nazvao "privatne". Daljom razradom izvrsices jos nekoliko podela, pa opet ona tvrdnja da u USA mozes da nosis ribu nije odmerena ni tacna. Ako si hteo da objasnis gde i pod kojim uslovima se riba nosi, to si trebao jasno da kazes ako znas a ne deklarativno i od frlje "U USA se nosi riba".

Pa daj mi bojice da ti nacrtam, ne delim vode u USA na javne i privatne ja nego je to definisano Zakonom. Tako da je moja tvrdnja da se riba u USA nosi tacna u ogromnom broju slucajeva, a tvoja da se ne nosi je tacna u zanemarljivo malom broju slucajeva. Ako ti sad nije jasno, ne znam sta da ti kazem... :hammer:

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
strashni je napisao(la):
mene samo plasi da im se ne digne pa da proglase doplatu na svakoj vodi koja je malo zanimljivija za nas a i ako tako urade treba da dozvole doplatu na godisnjem nivou. Ja sam cesto na Djetinji i mnogo bi novca dao za dnevne doplate.

Strasni, bojim se da je to realnost i da ce najnepovoljnije da bude za one koji zele da musicare salmonidne vrste u koje i sam spadam. Da budem iskren do kraja, ja mislim da je dozvola jeftina i da ta kolicina novca koja se skupi od prodatih dozvola nije ni iz bliza dovoljna da se "sanira steta" koju mi za sobom napravimo. To je kolicina novca koja prosto mami da se mazne i upotrebi za sasvim druge stvari. Kada dozvola bude skupa, svima ce biti jasno da se u ribolovu okrece ogromna lova a cim je veca kinta u igri, veci je i interes drzave.
Hajde da po stoti put uporedim ribolov sa lovom. Zasto lovac placa dozvolu u Srbiji 100e i to samo za ogranicen teren na jedno lovacko drustvo, jos uz dodatnu obavezu ciscenja lovista od stetocina?
Mi jednostavno moramo da prihvatimo da ce tako biti u buducnosti sa ribolovom ako vec ocekujemo da nam bude bolje.

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
202
Naravno, ali covek ocekuje da za svoj novac dobije najbolje. Ako platis za neku vodu hoces da vidis tamo i ulov a ne samo ribocuvara. Razumem i to da u jednom momentu mora da bude vakum izmedju uvodjenja novih pravila i njihovih efekata ali se bojim da ne potraje taj vakum ili da efekti izostanu.
Nadam se najboljem :tbumb:
Prosle godine smo placali dve dozvole Srbija Centar i Srbija Jugozapad, nesto vise od 7000, zbog Djetinje i Rzava ali i Resave i nasih klenovskih voda u Sumadiji.  :doh: Ovo je povoljnije - ili nije  :'(

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Pa daj mi bojice da ti nacrtam, ne delim vode u USA na javne i privatne ja nego je to definisano Zakonom. Tako da je moja tvrdnja da se riba u USA nosi tacna u ogromnom broju slucajeva, a tvoja da se ne nosi je tacna u zanemarljivo malom broju slucajeva. Ako ti sad nije jasno, ne znam sta da ti kazem... :hammer:

Znas kako glasi ona stara "Ne kara majka Muju sto se kocka, nego sto se vadi".

Ako pazljivo procitas moje postove, sto ti savetujem, videces da ja ne tvrdim nista. Naprotiv ti si tvrdio da se u USA riba nosi, pa sad muski snosi posledice svoje izjave koju si vec nekoliko postova kasnije opovrgao. Opredeli se, jel se nosi, ili se ne nosi, ili u ogromnom broju slucajeva(koliko ogromnom). Definisi koliko to ima privatnih a koliko javnih voda kada je u pitanju salmonidni ribolov, pa tek onda iznosi tvrdnje o ogromnom broju slucajeva. Kojim je zakonom definisano i za koju saveznu drzavu? Tek onda posetilac foruma moze da ima jasniju sliku kada pred sobom ima jasne podatke. Obicno pomogne da nas uputis makar na neki link sa takvim statistikama, da mozemo i mi malo da se edukujemo.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Strasni ja ipak mislim da je ovo bolje resenje nego proslogodisnje. Sigurno je da ce biti najugrozeniji oni koji pecaju pastrmku jer koliko sam cuo te vode ce biti izdvojene u drugu kategoriju i sasvim sigurno ce se placati dnevna doplata. Samo se nadam da ta dnevna nece preci nekih 500 din...

Meni je interesantna  nova uredba Ministarstva zivotne sredine, za korisnike ribolovnog podrucja da na svakih 450 prodatih dozvola moraju da imaju jednog ribocuvara stalno zaposlenog

kolubarac

Newbie
Učlanjen(a)
09.06.2008.
Broj reagovanja
0
od mene ce haraclije i crevari dobiti ovo  :pozzzz:

samo lud covek moze platiti godisnju dozvolu
znajuci stanje na 90% nasih voda

ramplinstinski

Senior member
Učlanjen(a)
11.10.2009.
Broj reagovanja
1
Znas kako glasi ona stara "Ne kara majka Muju sto se kocka, nego sto se vadi".

Poslovica je super, vredelo bi da je poslusas  :hammer:
Tvrdim i dalje da se riba ulovljena u USA nosi u ooogromnom broju slucajeva ! Procente kao i poimence nazive reka i jezera koja su javna a koja su privatna nemam nameru da ti nabrajam.
Vise ne postujem na ovu temu, stvarno ne znam sta je nejasno u mojim postovima.
Znaci sve javne vode ukljucujuci i salmonidne dozvoljavaju nosenje ribe. Privatne vode u vecini slucajeva dozvoljavaju nosenje 1-2 ribe.
Ne znam sta je ovde nejasno i zbunjujuce?
Zar ne bi bilo glupo napisati u USA se riba ne nosi sa vode, zato sto je to zabranjeno na zanemarljivo malom broju voda!
Nemoj bre da bunis ljude... :bleh:

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
202
kolubarac je napisao(la):

Delimicno je zbog ovakvog stava trenutno stanje na vodama.
Druze nemam nista protiv tebe i postujem tvoj stav ali ga ne odobravam - covek uvek treba da podje prvo od sebe, promeni prvo sebe pa ce se i svet promeniti.
Ne znam na kakvim vodama pecas ali za sitne pare stvarno sebi necu da pravim neprijatnosti da se krijem od cuvara ili da mi neko pokupi pribor. A i neka ta dozvola bude moj doprinos poboljsanju stvari na nasim vodama  :tbumb:

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
kolubarac je napisao(la):
od mene ce haraclije i crevari dobiti ovo  :pozzzz:

Stanje na 90% nasih puteva je gore nego na vodama, pa opet iz godine u godinu registrujemo automobile a sad i palimo svetla danju. U ovim godinama nije mi do jurenja sa cuvarima, neuporedivo mi je lakse da platim svoju zakonsku obavezu ako vec zelim da pecam.

kolubarac

Newbie
Učlanjen(a)
09.06.2008.
Broj reagovanja
0
Prosle godine izlazio sam na Kolubaru bar 3 puta nedeljno. Ribocuvara nisam video, doduse uglavnom pecam na zavucenim mestima pa iskljucivo srecem ribokradice. Malo je cudno da ih sretnem prilikom skoro svakog izlaska na vodu, zar ne? E sad, imao sam plan za ovu godinu da kupim godisnju za Gradac a ispade da moram da platim
jos jednu godisnju od koje ce neki majmuni i lopovi primati platu a nece raditi  nista.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Kapiram ja tvoje ogorcenje, i mene nervira da moram da imam zuti fluo prsluk u kolima. Ali moram! Ni ja ne volim da placam dozvolu za pecanje, ali moram, draze mi je pecanje nego 5100 din

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
Moraju da budu oštre kazne i više nego se slažem po tom pitanju a slažem se i da kazne treba da budu drastične za ribokradice  ali da udaraju po džepu i da pune budžet na nama  ..brate preteraše ga ...kao što već rekoh ovo može dovesti do toga da bude manje sportskih ribolovaca na vodi a i dalje da ribokradice haraju ...
Razumem  ima ko će kupiti dozvolu ,možda ću je i ja kupiti ,možda i neću i koliko ljudi u Srbiji može sebi da priušti da daje ovoliko novca za ribolov kada prosečnom srpskom ribolovcu celokupan pribor ne vredi više od 2000 din i po mom proračunu ja bih trebalo da dam 9000 din da pecam na Tamišu ove godine a tu ću i da mušičarim bar u 70 % slučajeva i još da doplatim 5000 din da pecam na Gradcu to je već 14000 din i ako mi se ide još negde onda da plaćam i dnevne dozvole ...pa zar nije bolje da dozvolu kupe svi ribolovci u srbiji i da plate neku normalnu cenu srazmernu našim uslovima i onda da država kažnjava  debelo po ušima onog koji je nema ..pa jel to malo para da recimo svaki ribolovac u srbiji plati dozvolu 3000 din i peca gde god želi ,to je 30 eura ..koliko je to para za Budžet ??

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Sone kako si izveo tu racunicu novcano oko dozvola? Dozvola je 5100 din i tacka. Korisnik moze da proglasi 30% "svojih" voda za nekakva "posebna dobra" ili nekakve revire u kojima ce naplacivati doplatnu dnevnu dozvolu ali tek posle zakona o kategorizaciji voda, kada se vidi koje vode mogu da se izuzmu od onih javnih.
Prema tome cisto sumnjam da ce se i na Gradcu prodavati posebna godisnnja dozvola ili samo doplatna dnevna.

Vrh Dno