Dozvole za 2011-tu godinu u Srbiji

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
sve potvrđene štetočine na položajima treba smeniti

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Kragujevački ribočuvari podneli poprilično krivičnih prijava za krađu, a sve stoji po fijokama inspektorata, ministarstva....
Uslov (jedan) da se dobije gazdovanje vodama je da nema nikakvih sudskih, krivičnih postupaka ili istraga za privredni prestup.
Kako je isti čovek (Mida Milosavljević) samo sada pod drugom firmom dobio vodu opet na gazdovanje koja mu je oduzeta zboglopovluka pre dve godine, a sudi mu se i za utaju poreza od 35 miliona dinara.
U Podgorici se prodavao smuđ, som, šaran, štuka  - sa Gruže, uz reklamu - riba sa kragujevačkog jezera.
U fijoci glavnog inspektorata za ribarstvo u Kraljevu, g-đe Mitrović stoje sve prijave za ovu ribokrađu i kršenje zakona.
Sve što se desilo je da su tri ribočuvara koja su podnosila prijave prebačena da čuvaju 100 metara reke Gruže u selu Milavčić. Nije zezeanje - istina - ČUVAJU 100 METARA REKE -

pera

Hero member
Učlanjen(a)
24.01.2010.
Broj reagovanja
1
Jedini odgovor na ovo : SRBIJA,
i kad se to kaže svima "nam" je jasno da je sve otišlo u PM ,i da od nas nema i neće biti ništa ,
e da ,osim ako ne uđemo u EU (jebi ga tamo je sve super :-X)

jeprli

Senior member
Učlanjen(a)
26.01.2011.
Broj reagovanja
1
Upravo sam prelisto ovih 6 strana i ne mogu da verujem sa cim se vi morate nosit i kakve tarife placate kojekakvim "drustvima", ja mislim da bih odusto od ribolova da me neko maltretira na takav nacin. Doduse vecina Evropskih zemalja ima nakaradne regulacije kad je ribolov u pitanju.

Da lovim na 40, 000 jezera i triput vise reka i potoka godisnje platim $23, a svakih deset godina platim $8 clanarinu udruzenju. Od tog novca pola ide ribocuvarima(ranger danger) a ostatak ide u poribljavanje i odrzavanje voda. Sva jezera(bez protoka) u krugu 100km od vecih gradova su poribljavana sto pastrmkom sto smudjem(zadnjih 5 godina smudj je obustavljen jer su se uspostavile samoodrzive populacije, naravno zbog c&r pravila). Sve divlje vode su kontrolirane relativno strogim pravilima. Barbless kroz citavu provinciju. Podnozje stjenovitih planina je najstrozije kontrolisano i maltene su sve vode C&R, ima pojedinih mjesta gdje se mogu nosit zlatovcice i bela riba a ostale sve nazad u vodu. Jedina mjesta gdje se moraju kupit naknadne dozvole($10+) su nacionalni parkovi, ali slabo ko ima potrebu da peca na tim lokacijama.

Uporedjujuci vasu situaciju sa mojom je prosto nemoguce,  iskreno vas zalim sto se morate hebavat sa svim tim. Ispada da morate osigurat dobar budzet da bi mogli da uzivate u svojoj zemlji kojoj vec placate poreze, pravo malo bogatstvo da osigurate kako bi si priustili nekoliko izlazaka godisnje. Ja bih izgubio zivce davnih dana... stvarno vam se divim na istrajanju. 

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
zato i ne kupuju ljudi dozvole. na dunavu cuvare nikad nisam video, na moravi ponekad, rzav jednom.....mada ima ih da se nadju

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
jeprli je napisao(la):
Upravo sam prelisto ovih 6 strana i ne mogu da verujem sa cim se vi morate nosit i kakve tarife placate kojekakvim "drustvima", ja mislim da bih odusto od ribolova da me neko maltretira na takav nacin. Doduse vecina Evropskih zemalja ima nakaradne regulacije kad je ribolov u pitanju.

Da lovim na 40, 000 jezera i triput vise reka i potoka godisnje platim $23, a svakih deset godina platim $8 clanarinu udruzenju. Od tog novca pola ide ribocuvarima(ranger danger) a ostatak ide u poribljavanje i odrzavanje voda. Sva jezera(bez protoka) u krugu 100km od vecih gradova su poribljavana sto pastrmkom sto smudjem(zadnjih 5 godina smudj je obustavljen jer su se uspostavile samoodrzive populacije, naravno zbog c&r pravila). Sve divlje vode su kontrolirane relativno strogim pravilima. Barbless kroz citavu provinciju. Podnozje stjenovitih planina je najstrozije kontrolisano i maltene su sve vode C&R, ima pojedinih mjesta gdje se mogu nosit zlatovcice i bela riba a ostale sve nazad u vodu. Jedina mjesta gdje se moraju kupit naknadne dozvole($10+) su nacionalni parkovi, ali slabo ko ima potrebu da peca na tim lokacijama.

Uporedjujuci vasu situaciju sa mojom je prosto nemoguce,  iskreno vas zalim sto se morate hebavat sa svim tim. Ispada da morate osigurat dobar budzet da bi mogli da uzivate u svojoj zemlji kojoj vec placate poreze, pravo malo bogatstvo da osigurate kako bi si priustili nekoliko izlazaka godisnje. Ja bih izgubio zivce davnih dana... stvarno vam se divim na istrajanju.

Amerika ili Kanada nisu merodavne za poredjenje kada su dozvole u pitanju iz mnogo razloga. Velike zemlje, relativno retko naseljene pogotovo Kanada, mnogo voda, do kraja devetnestog veka na najevecem delu teritorije S. Amerike malo narusena priroda, uz visok standar koji se stice na nacin koji je vrlo problematican po mnoge zemlje  i prirodne resurse u svetu(to je vec politika pa ne bi dublje analizirao) itd. Malo gde u svetu moze tako dobro da se peca za tako male pare kao u Kanadi i Americi.
Evropa je mesto sa kojim treba da se poredimo. A u Evropi dnevne dozvile na nekim salmonidnim vodama kostaju  i po100-200 e za dan pecanja.

Srbija je zemlja u kojoj je mnogo problema i neuredjenih oblasti, nizak standard itd. To se otslikava i na upravljane vodama!
Nece drzava da se zamera sa 90 % ribolovaca koji u ribolovu vide meso uz malo razonode, a vidi da moze i od dozvola da utera nesto para u budzet.
Sve i da drzava odluci da zavede red u toj oblasti to ce ici tesko i trebace vremena jer ni upravljaci nemaju dovoljno sveti ni znanja a cuvarima generalno da ne pricam.
Ova gomila problema nece se resiti nekom revolucijom preko noci, to mora da ide postepeno da kazem da evoluira i svest ribolovaca a pre svega sistem koji ce cuvati i paziti da se peca na odrziv nacin bez velike stete po riblje populacije.

Ljudi pocnite od sebe, potrudite se da budete sto vise iskreni prema sebi i prirodi i da svojom aktivnoscu sto manje ugrozavate prirodu, vode i populacije riba.
Svojim primerom uticite na ljude u svojoj okolini i to stvarno funkcionise ja sam uspeo da uticem na neke ljude koji su bili teski mesarosi. Cak nisu takvi bili iz neke zle namere  vec ljudi su stekli utisak da je to normalno. Neki su se totalno promenili neki delimcno. Ako edukujete i promenite par ljudi u svojoj okolini to je veliki uspeh, i oni ce verovatno jos par itd. Neki su nepopravljivi i to mahom starija generacija. Takodje potrudite se na raznorazne nacine da uticite i na one koje trebaju da cuvaju vode, zivkajte cuvare, cimajte upravljace, ili direkt ministarstvo, nece oni puno mariti za to ali to je jedna vrsta pritiska koja ce ih pre ili kasnije naterati da menjaju stvari i da obrate paznju sta se zaista desava na terenu. Ako imate hrabrosti, zelje i zivaca cakcakjte i provocirajte mesarose na vodi da ukapiraju da je takvo ponasanje ne prihvatljivo, da se osecaju neprijatno dok takve stvari rade javno. To su sve mali koraci koji pojedinacno daju malo rezultata ali vremenom i sinergijom ovih malih koraka neki stvari ce se menjati na bolje.

Kao sto rekoh pocnite od sebe i svoje okoline to jedino resenje u ovom sjebanom sistemu i sjebanoj drzavi!!!

globetrotter

Newbie
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Broj reagovanja
0
Od ove godine na Djetinji je dozvoljeno koriscenje samo udica bez povratne kuke! A ja imam preko 100 musica sa povratnom kukom :doh: Vec sam poceo klestima da ih prepravljam,inace ce me ribocuvari obesiti za neku vrbu pored reke :yeswink:

compshop

Hero member
Učlanjen(a)
09.07.2007.
Broj reagovanja
2
koji ribocuvari, oni sto cekaju na izlasku iz kanjona da nam daju autogram? Sada ce da vire u kutije sa musicama jel?

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Nešto sam skoro razmišljao i shvatio da za 21 godinu pecanja na Nišavi nisam sreo ribočuvare...  :doh:

cikamike

Senior member
Učlanjen(a)
01.11.2010.
Broj reagovanja
0
globetrotter je napisao(la):
Od ove godine na Djetinji je dozvoljeno koriscenje samo udica bez povratne kuke! A ja imam preko 100 musica sa povratnom kukom :doh: Vec sam poceo klestima da ih prepravljam,inace ce me ribocuvari obesiti za neku vrbu pored reke :yeswink:

Mozda je dovoljno slomiti kontra-kuku na onoj muvi koja se trenutno baca? Ili je 'greh' imati u kutijici bilo kakvu sa kontra-kukom?

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Naravno, ne smeš na štapu imati udicu sa kontrakukom, a ne u kutiji... Slomiš onu koju stavljaš na predvez.

Vrh Dno