lazza je napisao(la):
Zanima me jel probao iko od vas da musicari bucova na Dunavu uopste?
Možda je suvišno, ali da pojasnim - ja nisam mušičar.
Bucova lovim varalicom, a da li ću i mahačem, to je već neizvesno.
Ukratko - postoje situacije na Savi&Dunavu, kada je lov bucova strimerom u prednosti nad varalicom. Pazi: lov na mamac = strimer, ne obavezno na mahač! Uostalom, neka neko drugi priča o tome, jer na temu "bucov na mahač" nemam šta da kažem.
Ako je voda jako bistra, najčešće u toku druge polovine jula i tokom avgusta, tokom onih leta koja su jako sušna i slično... svaka vibracija varalice je demaskirajuća. Sve i da uspe da privuče pažnju bucova, često ga samo za dugo vreme nauči da ne pokušava ponovo. Tada pokušavam da lovim strimerima. Najčešće su to epoxy strimeri od kozije dlake. Veličina mojih strimera je od minimalnih 5-6cm do 10tak cm. Ništa fancy, ne mora da ima detalje, dovoljno je da je malo i da je pokretno. Ja ne volim da pecam bucka na vaser kuglu u kombinaciji sa više strimera. Ili strimer vezujem na predvez ispred voblera (služi kao masa za izbačaj), a ako je situaciuja "naoštrena" (čitaj: bistra u p... m...) onda strimer vezujem ispred nekog pilkera (služi kao još masivnija masa za izbačaj) kome ubijem vibraciju. Ni jedan pilker ne sme da zarotira ako hoće u moju kutiju. Ne vučem kao manijak, dakle ono o paranju površine vode, u mom slučaju se ne dešava, niti će se dešavati u skorije vreme. Nisam konzervativan, naprotiv. Jednostavno takav pristup m(en)i je nepotreban i zamoran.
Pilker stupa na scenu samo kada je masa voblera premala za daleke zabačaje. Najčešće, u mom slučaju, ni pilker ne pomaže da se dobaci do bucka koji orgija, tako da - retko pomaže. Vobler za bucova je u mom slučaju Rapala CD ili olovom umireni Rapala Original.
Više strimera nanizanih ispred mamca je odlično rešenje. Naime, ne samo što strimer nema vibraciju koja izdaje, nego je i u grupi sebi sličnih, tako da je prevara još ubedljivija. Dakle, ključna reč u uspehu ovakve prezentacije nije u nekoj famoznoj ubitačnosti strimera, niti u glupiranju voblera (naprotiv), nego u tome da se lovi grupnim mamcem.
Jesen - meni se ne čini kao najbolji period za lov bucova strimerima, pre svega zbog (ne)providnosti vode.
Osnovna prednost mahača može biti u nesvakidašnje tihoj prezentaciji. Naime, bucko je na sebe navukao više slojeva predrasuda, da ljudi još uvek više veruju bajkama nego sopstvenim očima. Za neupućene: najjednostavniji način za lov bucova je vodena kugla + tri strimera. Zabaci se, pljusne kao cigla, zatim se mota bezdušno, kao da imaš samo pola sata da sahraniš taštinu mašinicu; obavezno se brboće kuglom; obavezno strimeri glisiraju u vodenom filmu. Mozak je na otavi, bilduje se na otvorenom - divota. Međutim, i ono malo budnog mozga, mada nezasluženo, u stvari obavlja jako dobru prevaru:
grupni mamac
+ brzo motanje (dakle, još se više smanjuje vremenski prozor bucku da uoči bedu prevare)
+ izbačaj od 40+ metara gotovo svakom kombinacijom pribora...
= bucov se lovi, naročito ako pljuskanjem pokazuje kada&gde je trenutno hiper-aktivan.
Treba "samo" biti koliko-toliko budan u datom trenutku na datom mestu. Međutim, i bucov uči. Po meni, jako dobro uči. Može biti da je tu šansa mušičara...?!?
Mušučari koji strimerima love bucka, su najbolji dokaz da ne mora brzo, brže, najbrže,
brzo-ko-za-bucova...
E sad, pominješ
zatoke. Iako ne znam da li uopšte mislimo na isto kada čujemo "zatoke", u situacijama kada je voda mirna (jezero, akumulacije, rukavci... zatoke?) prednost mahanja može biti upravo u tome što nema pljuskanja o vodu. Dakle, glavni izdajnički "detalj" iz 99,99% prezentacija koje za cilj imaju bucova na suvom, nedostaje upravo u mušičarskom pristupu. Postoji članak Draška Klačara od pre 10+ godina o mahanju na bucova, na Savskom jezeru (Ada Ciganlija). Mislim da ga još uvek negde imam, pa ako si baš toliko zagoreo da mlatiš bucka na jezeru, možda ga fotkam i bacim na mejl. Do tada, samo ključne reči - motka 9' (?) + struna #7-8 + strimeri veličine upaljača s proleća, dva puta manji na kraju leta + gaženje +
zajebavanje od svih prisutnih na obali koji iole hodaju uspravno...
PS: Ovo je moj utisak, proistekao iz mog iskustva. Dakle, sasvim nepretenciozno... Ko to nije primetio, pa se još i prepoznao, neka se do milje volje loži na: "...bucov pomlati repom, pa se vrati da pokupi ćevape bez luka, a onda ih odnese mrmotu da ih uvije u foliju..." Što kasnije shavti, bolje za mene. I bucka.
PPS: @Rabbit - nije tema BG Game Fishing, već Big Game Fishing. Piši čoveče i ne brini se za gužvu kada vidiš da je nema.