Dvorucni stapovi - DH Double Hand

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
alp je napisao(la):
Mozda ti ne pase struna uz stap? Utjehe radi, kada upases pribor to je milina za loviti... Izgleda teze od jednorucnog stapa, zapravo je puno lakse i komotnije.

Ehhh kao prvo nisam ga u ruke uzeo više od pola godine, kao drugo bilo mi je hladno, ali najviše je smetao vetar. Ja vežbam sa veslačkog splava i D-loop pravim sa svoje desne strane a duvao je vetar (severac!) baš sa te strane i sve vreme mi "rušio" i gužvao D-loop.
Prava pozicija za vežbu bila je sa druge strane Tamiša - tako da vetar "puni" D-loop...

Ali ipak, nisam ja sa DH baš sasvim familijaran, još sam početnik :D

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Daleko od toga da sam ja strucnjak.

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
alp je napisao(la):
Daleko od toga da sam ja strucnjak.

Ja par pitanja. Sa kojim stapom DH pecas, prednosti i mane i odnosu na SH, kanap i predvez (duzina, firma, dali sam pravis), s kojim si jos DH pecao i jesi li i stuke probao s njima ili mahom bucove pecas. Ako se setim jos nesto, naknadno.

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Stapic za koji sam se odlucio, nakon sto sam temeljito prelistao sve sto svijet nudi, procitao kritike i recenzije pa proanalizirao to iz aspekta osobnih ribolovnih potreba, je Z-Axis Switch 11' #8.

Bacakao sam razlicitim DH stapovima, ne mogu ih se sve sjetiti, no sve mi je to bilo vec na prvu odbojno pretesko, prejako, preglomazno ili apsolutno neupotrebljivo za ono sto meni u mom svakodnevnom ribolovu treba.

Prednosti mog Switch stapica u odnosu na SH su:
- fenomenalno ugodno i lijepo speyanje na daljinama od 20 do kakvih 27-8 metra. Umjesto puno mahanja, grcenja i plasenja riba samo jedan jedini glatki fffffljuss i tu sam gdje treba (dobacivao sam i 30 metara, a netko tko zna vjerojatno bi i vise).
- kontrola 'drifta', koja na velikoj brzoj rijeci gdje lovim od neprocijenjive koristi. To sto mogu s 11' stopa definitivno nisam mogao s 9'. Ni priblizno. 'Premostiti' brzak, usporiti i ubrzati tamo gdje treba prilikom vodjenja strimera;
- nakon intenzivnog i uspjesnog ribolova nema ni tracka umora ili skripanja u zglobovima, koje katkada osjetim kada cijeli dan masem 20+ metra s jednorucnom seticom.

Prednosti u odnosu na 'punokrvni' 12,5 ft.+ DH su:
- vrlo mala tezina (150 grama);
- po potrebi mogucnost vrlo ugodnog, dalekog i kontroliranog bacanja preko glave, s obale i iz vode, cak i kada ukolo ima granja;
- mogucnost vrlo ugodnog switchanja i jednom rukom, u neobicnim polozajima, u veritikalnoj, ali i u horitontalnoj ravnini, pod granjem, sto je na mjestima gdje lovim cesto neophodno da bih nesto ulovio;
- lakse provlacenja kroz sikaru i grmlje do vode; lakse manipuliranje u lovu s zarasle obale (s 3,60-4,20 metra stapa nema sanse da bih se tu priblizio ribi);
- gust u igri sa svakom pa i manjom ribom.

Koristim Rio predveze od 12 ft (2X-3X). Tipete od FC 018-022 mm. Sa strunama sam dosta eksperimentirao. Vezano uz ZA Switch, dosta o tome raspravljaju i po stranim forumima. Ukratko, zasada mi se najbolja pokazala GuideLine Tricast WF10. Neznam jesi li vidio tu strunu. To je prakticno integrirani shooting head s glavom od 10 metra. WindCuter Spey mi definitivno ne odgovara. Prvom prigodom kupit cu AFS OutBound. Mislim da bi to onda trebalo biti 'picikato'.     

Za stuke vise volim krace stapove. Za velike pastrve, ne vecim rijekama, u lovu teskim strimerima ili nimfama, konkretno ovaj moj stapic bi trebao biti vrlo Ok. Sudim na temelju iskustava u lovu istih i nacina kako se stapic ponasao u lovu prilicno velikih bolena (bucova).   

Prilozi

• bolen.jpg
    bolen.jpg
    66,5 KB · Pregleda: 135

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Ako sam dobro razumeo upasovao ti je WF 10 na 8cu? Jel tako. Pretpostavljam da i tu ima dosta eksprimentisanja. I jos jedno. Iskustvo sa duzim i jacim DH stapovima. Dovoljno ovog puta. Ja sam pocetnik u ovim DH vodama i tek sam poceo da "talasam"  8)

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Da ne duljim, odi na stranicu:
http://www.rioproducts.com/page.php?recKey=9

Tu imas 'tutikompleti' o spey strunama plus preporuke za sve stapove koji postoje, ukljucujuci sigurno i tvoj. Teoretski dio pocinje upravo s razlikom u tezinama struna za DH i SH stapove. Nemoj gledati klase, strune za DH i SH nisu iste, nego tezine u grainima. Spomenuo sam vec da, blago receno, ni ja nisam strucnjak. A i ta z...a sa strunema me vec solidno kostala. 

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
alp je napisao(la):
Da ne duljim, odi na stranicu:
http://www.rioproducts.com/page.php?recKey=9

Tu imas 'tutikompleti' o spey strunama plus preporuke za sve stapove koji postoje, ukljucujuci sigurno i tvoj. Teoretski dio pocinje upravo s razlikom u tezinama struna za DH i SH stapove. Nemoj gledati klase, strune za DH i SH nisu iste, nego tezine u grainima. Spomenuo sam vec da, blago receno, ni ja nisam strucnjak. A i ta z...a sa strunema me vec solidno kostala. 

Da, da, da  i da poludis. Ovo bre nauka  :eek:

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Zaboravili smo da napomenemo pratecu opremu a to su:

- Zastitna kaciga
- Zastitni vizir
- Antifoni

Razlozi:

- Ako te sine preko lica odmah dobijas glavnu ulogu u Scar Face 2
- Od brzina koje se razvijaju lako moze doci do ostecenje bubnih opni i
- Glava je nabitnija, sem ako ne zelite neko ribce do malog mozga

Salu na stranu, ovo nisu igracke koliko god lepo izgledalo rukovati s njima

Prilozi

• ImageSource3.jpg
    ImageSource3.jpg
    7,5 KB · Pregleda: 99
  • ImageSource2.jpg
    ImageSource2.jpg
    6,5 KB · Pregleda: 97
  • ImageSource.aspx.jpg
    ImageSource.aspx.jpg
    6,1 KB · Pregleda: 100

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Opet malo razmisljam o ovim dvorucnim motkicama pa eto malo malo pa nešto čitam o njima gde gos stignem na netu...pa reko da malo osvežimo ovu temu.

Koliko se razumem u ovu posebnu sferu mušičarskih štapova je znatna razlika među Spey i Switch dvoručnih štapova.
Spey štapovi se koriste više manje samo za spey zabačaje, odnosno nije namenjen za zabačaje iznad glave i ostale kerefeke, dakle štap koji ima užu primenu. Switch štapovi se mogu koristiti i za spey zabačaje i sve ostale zabačaje jer se u stvari radi o hibridu između Spey štapa i jednoručnog mušičarskog štapa. Kao takav Switch je širokoprimenljiva alatka za ff i nije ni čudo da im raste popularnost.
Na žalost ja nemam baš neka iskustva pa ne znam kako bi se pokazao u mušičarenju štuke velikim strimerima ali kolikovidim iz tekstova i iskustava nekih naših kolega sa foruma je Swtch štap alatka kakvu možete samo poželiti za bucova ali i smuđa na širokim rekama. Gledao sam ponudu od TFO-a i vidim imaju Switch motkice i u klasama od 4# pa naperd šo bi moglo biti nešto perfektno za mušičarenje npr. lipljana suvim muvama na Drini ili nekoj drugoj reci. Isto tako i za mušičarenje podvodnim muvama to bilo također vrlo zanimljivo.

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Hvatao sam stuke sa Switch Winstonom od 11 ft 7com ali nije to to. Za njiih treba kraci i ostriji stap da bi kontra bila prava. Desilo mi se par puta da dovucem stuku i prihvatim je gripom i kad otvori usta strimer samo spadne. Znaci verovatno moze ali sa nekim ostrim, kracim switcem. Spremao sam se da izadjem ovih dana i sa DH 10/11 ali mislim da je suvisno. Samo zbog kontre. Nije stuka riba koja se sama upeca.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Da, za štuku je potrebna oštra kontra, a vidim da još neki ljudi koji su lovili štuku switchem govore da radije za nju koriste kraće štapove tj. jednoručne...ja ako bi ga kupio, kupio bi ga za: bucova, smuđa ali i za pastrmke i lipca i to bi možda bila neka petica ili šestica ili za mladicu neka 8 ili 9 ...nemam pojma jer nema sa njim iskustva...to sada samo ovako na pamet govorim...Vidio sam slike kolege ALPA-a kako je sa njim lovio i šarane pa verujem da je bilo zanimljivo iskustvo...u svakom slučaju koliko vidim Switch je zaista širokoupotrebljiva alatka ali nije ni ona za sve...postoje univerzalne stvari ali ipak kao takve ne mogu pokriti 100% potreba. Kod lova štuke ovom alatkom bi valjda bilo primereno dati dve oštre kontre da ne bi bilo spadanja. Nije loše imati ni par Switch stapova u rezlicitim klasama ako si to može tko priuštiti. 

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Djole je napisao(la):
Hvatao sam stuke sa Switch Winstonom od 11 ft 7com ali nije to to. Za njiih treba kraci i ostriji stap da bi kontra bila prava. Desilo mi se par puta da dovucem stuku i prihvatim je gripom i kad otvori usta strimer samo spadne. Znaci verovatno moze ali sa nekim ostrim, kracim switcem. Spremao sam se da izadjem ovih dana i sa DH 10/11 ali mislim da je suvisno. Samo zbog kontre. Nije stuka riba koja se sama upeca.

Djole a da promenis udice? :D

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
ovo što sims govori isto može da igra dobru ulogu kod šutke...iako dosta ljudi koji su lovili ovom alatkom štuku da radije koriste jednoručne ipak bi i ja volio sam da probam pa da zaključim iz svog iskustva.

Evo tražio sam i tražio pa sam našao nešto vrlo zanimljivo za mene, pošto gledam da što jeftinije prođem kupujem ovo
Switch%20Rod%201078-3%2002Small.jpg

to bi za štuju bilo fino  :D a samo 2200$, evo sad ču da naručim jedno par takvih da imam i za poklon kolegama  :lol:

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Slozio bih se s Djoletom oko stuke. I nije samo kontra u pitanju. Stuka vrlo cesto zagrize pod samim nogama, a daleko bacanje je u vecini slucajevo potpuno nepotrebno. U lovu strimerom duzi stapovi od 9 stopa na kratko su vrlo nespretni. Lovio sam stuke na razlicitim tipovima voda i ulovio ih doista puno. Vise od 90 posto ulova bilo je do max. 15 metra. Sto se i zaleti na dalje vecinom se ne zakaci.

Sto se tice Switch i DH stapova, oni su iznimno ugodan alat za ribolov sve dok je glava strune preko vrha stapa. Znaci cca 10-11 metara glave (preferiram skandinavski stil), plus duzina stapa, plus predvez 1-2 duzina stapa. Ukupno kakvih 17-22 metra minimum. Ako zelim loviti krace od toga vise volim jednorucni stap.

U lovu vrlo laganim DH i Switch stapovima nemam iskustava. Najlaksi koji sam isprobao jer #6-ica, 11 stopa. U komparaciji s jednorucnim stapovima to je cca #7-8. Medjutim, na osnovu iskustava s tezim switch i DH stapovima uvjeren sam da je dvorucnjak ili switch "penicilin" za lov vecom suhom muhom i teskom nimfom na velikoj rijeci. Zapravo, moja prva veca investicija iduce sezone bit ce DH #5 duzine 12,6 stopa.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
to je defnitivno istina glede štuke, i ja sam sve moje polovio skoro doslovno pod nogama ili na kakvih desetak metara od mene i štap od devet stopa je tu savršen alat. Ja koristim 7/8 9'. Sigurno nije nemoguče da ju se uspešno lovi i switchem , od kakvih 10 stopa ali koliko je to praktično to je več druga priča. Ja mogu samo predpostavljati a vi koji ste to iskusili  imate znanje i verujem vam ali iz čiste radoznalosti a ne neverovanja ču kad tad i ja da probam to.

Meni se isto jako dopada pomisao o switchu aftma 5 i suvoj mušici... vešti bacači urade prezentacije precizne i meke u jednom zabačaju. To je divota za gledati a kamo li biti jedan od takvih.

I sam sam pretpostavljao da su Switch stapovi perfektne alatke za lov na daljini a da je za lov na blizu jednoručni kraći štap ideala osim u slučaju da se Switch koristi za češko nimfarenje. Opazio sam da se neke switch četvorke i petice pored ostalog preporučuju i za takav oblik ribolova. Kao što se na potocima tj. na uskim tokovima radije koriste kraći štapovi od kakvih 6 ili 7 stopa, tako štapove od 11, 12, 13 ili više stopa bi bilo logično da se u 90% slučajeva primenjuju u ribolovi na večim udaljenostima.

Dok sam pretraživao na temu DH štapova uvidio sam kako se nekada davno takve štapove koristilo i za lov iz čamca (loch style boat fishing) na GB ostrvu u njihovim jezerima. Danas se ta praksa isto tako ponavlja ali se koriste ovi hibridi (Switch štapovi) te se baca kako suve tako i podvodne mušice ali i potezanke (strimere). U tim prilikama se jednako koriste plivajuče i tonuče mušičarske strune.

Ima li tko od vas kakvo mišljenje o štapovima ove firme http://www.beulahflyrods.com/
Ovako po slici i otome što sam čitao mi se dopadaju njihovi (DH) switchevi, surf motkice. Dopadaju mi se i ostali njihovi štapovi ali što se ove teme tiče ovo me mnogo privlači.

Vrh Dno