Stapic za koji sam se odlucio, nakon sto sam temeljito prelistao sve sto svijet nudi, procitao kritike i recenzije pa proanalizirao to iz aspekta osobnih ribolovnih potreba, je Z-Axis Switch 11' #8.
Bacakao sam razlicitim DH stapovima, ne mogu ih se sve sjetiti, no sve mi je to bilo vec na prvu odbojno pretesko, prejako, preglomazno ili apsolutno neupotrebljivo za ono sto meni u mom svakodnevnom ribolovu treba.
Prednosti mog Switch stapica u odnosu na SH su:
- fenomenalno ugodno i lijepo speyanje na daljinama od 20 do kakvih 27-8 metra. Umjesto puno mahanja, grcenja i plasenja riba samo jedan jedini glatki fffffljuss i tu sam gdje treba (dobacivao sam i 30 metara, a netko tko zna vjerojatno bi i vise).
- kontrola 'drifta', koja na velikoj brzoj rijeci gdje lovim od neprocijenjive koristi. To sto mogu s 11' stopa definitivno nisam mogao s 9'. Ni priblizno. 'Premostiti' brzak, usporiti i ubrzati tamo gdje treba prilikom vodjenja strimera;
- nakon intenzivnog i uspjesnog ribolova nema ni tracka umora ili skripanja u zglobovima, koje katkada osjetim kada cijeli dan masem 20+ metra s jednorucnom seticom.
Prednosti u odnosu na 'punokrvni' 12,5 ft.+ DH su:
- vrlo mala tezina (150 grama);
- po potrebi mogucnost vrlo ugodnog, dalekog i kontroliranog bacanja preko glave, s obale i iz vode, cak i kada ukolo ima granja;
- mogucnost vrlo ugodnog switchanja i jednom rukom, u neobicnim polozajima, u veritikalnoj, ali i u horitontalnoj ravnini, pod granjem, sto je na mjestima gdje lovim cesto neophodno da bih nesto ulovio;
- lakse provlacenja kroz sikaru i grmlje do vode; lakse manipuliranje u lovu s zarasle obale (s 3,60-4,20 metra stapa nema sanse da bih se tu priblizio ribi);
- gust u igri sa svakom pa i manjom ribom.
Koristim Rio predveze od 12 ft (2X-3X). Tipete od FC 018-022 mm. Sa strunama sam dosta eksperimentirao. Vezano uz ZA Switch, dosta o tome raspravljaju i po stranim forumima. Ukratko, zasada mi se najbolja pokazala GuideLine Tricast WF10. Neznam jesi li vidio tu strunu. To je prakticno integrirani shooting head s glavom od 10 metra. WindCuter Spey mi definitivno ne odgovara. Prvom prigodom kupit cu AFS OutBound. Mislim da bi to onda trebalo biti 'picikato'.
Za stuke vise volim krace stapove. Za velike pastrve, ne vecim rijekama, u lovu teskim strimerima ili nimfama, konkretno ovaj moj stapic bi trebao biti vrlo Ok. Sudim na temelju iskustava u lovu istih i nacina kako se stapic ponasao u lovu prilicno velikih bolena (bucova).