Easy level = lipljen,potocara (ha,ha,ha)

simon

Junior member
Učlanjen(a)
05.09.2006.
Broj reagovanja
0
Citao sam ranije postove u kojima sam cuo svakojake gluposti:"lipljen i pastrmka su easy level"!!!!
DA CRKNES OD SMEHA !!!!pa to moze da kaze samo onaj ko nije u zivotu video ove ribe.
Danas sam bio na Rzavu sa kolegom Sumadincem.Potocara je lepo radila (bar njemu:) )a onda primecujemo rojenje nekih insekata i liplan se dize za njima.nagadjamo koji nsekt bi moglao biti.Menjamo muve jednu za drugom,vise od deset-petnaest komada smo ponudili al on nece ni jednu iskace na neke druge insekte a nase ni da primirise.(easy level)pocinjemo se nervirati al tvrdoglaviji smo mi od lipljana.
Tu stupa laka ruka Mandusica Vuka i hvatam jednu od "bubica" koje su se rojile.i oda puc,puc,ozezi,ozezi...
zalece se lipljan biva uhvacen neki spadne...
koliko smo samo truda ulozili,koliko muva promenili,hvatali insekte i jedva uspeli prevariti "princa".Pa neka jos neko kaze da je to easy level.
Zasluzio je lipac da bude vracen i da zivi u nasim rekama jos dugo,dugo.Ipak je on "princ" i prebih rekao EXTRA HARD LEVEL,daleko je on od babuski i bodorki....

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Moram da nesto i ja "zinem" :)
Lipljan je zaista predivna riba koja isto ima svoju posebnu cud. Simone, vidim iz ovog tvog posta da si se potrudio dočarati kako lipac nije neka riba za šalu, da je vredna posebne pažnje a to i jeste! Inače one prijašnje "spike" o laganom nivou mušičarenja govore vrlo površno ali jasno da onaj čovek koji je svestraniji u mušičarenju svakako ima velik/širok izazov. To znači razne vode i isto tako ribe. To je jasno kao vedar dan. Sa druge strane jedan koji lovi samo lipljana više če da zna o njemu nego onaj koji lovi sve (uglavnom). Time easy level je jedna slabo formiran izraz, vrlo površna definicija. Ako je nesto bez veze onda je to forsiranje svoje volje ili stava kao jedinog ispravnog. Meni su licno pastrmka i lipac prve musicarske ribe, to tek sad vremenom spoznajem :)ali svakako nisu jedine.
Inace, cini mi se, ovaj post buduci da sadrži u sebi malo cinizma i humoristicnosti spada pod forum "španska muva". Ako vam se cini da u icemu gresim :) pardon!

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Simone malko si preterao, ali to je sigurno uticaj tvog uzbudjenja zbog prvog musicarskog dana provedenog na najlepsoj reci Srbije, zato ti se oprasta. Da ne dodje do zabune, u ribolov smo krenuli sa ciljem da Simon oseti reku, da proba i vidi kako treba da izgleda ono sto je vezbao i da probamo uhvatiti koju potocnu pastrmku. Na samom pocetku sam uhvatio jednu potocaru od nekih 30cm sto je na Simonovom licu izgledalo iznenadjujuce. Moram da ga pohvalim za prvi dan na vodi odlicno se snasao, jeste da se nije upisao, ali sam odusevljen njegovim napredkom, jos da uvezba pravilno vodjenje muve i sigurno ce na nekom od sledecih izlazaka uhvatiti ribu. Simona sam ostavio na jednoj umerenoj protocnoj matici na kojoj sam uhvatio jednu potocaru, pokazao mu kako to izgleda i ostavio ga da proba. Otisao sam jedno 150m iznad iza krivine i na jednom idealnom mestu, delimicno obraslom, na nekih 20m primetio sam aktivnost lipljena, nisam se obazirao pecao sam i dalje na ogromne nimfe na #8, nisam hteo da uzmemiravam jato koje je brojalo po mojoj proceni koliko sam mogao da primetim u kristalnoj vodi preko 20 komada. Video sam Simona kako ide ka meni, posto decko nikad nije video lipljena, resio sam da bocnem nekog manjeg iako je u mrestu smatrao sam da necu mnogo poremetiti situaciju, jer taj kojeg sam uhvatio jedva da je polno zreo. Ali sitacija se izmakla kontorli, lipljen je zaobilazio svaku koju sam mu bacao, to je Simona impresioniralo i asociralo na onu izjavu o easy levelu. Nakon nekih pola sata i promenjenih dvadesetak muva, uzeo je neku sivu jednodnevku, cak sam i ja bio iznenadjen jer se nije roila ni jedna slicna muva, zato je i nadmudrivanje potrajalo. Posle nekoliko izkakanja izasao je na obalu, kao sto sam i ocekivao Simon ga je nezno prihvatio, izanalizirao i po mom uputstvu vratio ribu nazad u vodu. Napustili smo to mesto ne zeleci da kvarimo mrest ove plemenite ribe i nastavili sa ganjanjem potocara, ali smo se ubrzo razocarali jer je najverovatnije nekoliko km iznad nas ekipa seljaka vadila pesak tako da se voda zamutila, a mi smo prekinuli ribolov.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
drago mi je da ste imali tako lep dan i zajednicko vreme. ja sam bas planirao loviti pastrmku na ovde kod mene na bohinjki ali voda nam jos nije bas idealna. a kada vec placam skupe karte ocu idealno vreme i vodu ;-) zato cu jos malo morati na neke druge vode :) Drago mi je da si poducavao svog mladog kolegu o sportskom ponasanju i pravilnom vracanju ribe u vodu. Simon, verujem da si jako uzivao u ribolovu i naucio mnogo od Sumadinca. Samo napred!

Pozdrav!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Odlično razumem probleme mladih lipljenaša početnika i nihovu opčinjenost ovom ribom, ali ne mogu više da podnesem da u svakom drugom postu Šumadinca pročitam kako je Rzav najlepša reka Srbije.
Poverovao bih mu možda da je bar jednom u životu video Temsku, Vlasinu, Nišavu, Jermu, Crnicu, Timok...
Pitam ga otkud zna koja je najlepša reka Srbije, kada ih nije video? Pitam i otkud zna kakvo je mušičarenje štuke, crvenperke, bucova, šarana... kada ni to nije ni probao ni video?
Simona ništa ne pitam, jer on izgleda tek uči mušičarenje i to, od Šumadinca!

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Mixmaster wrote:
Odlično razumem probleme mladih lipljenaša početnika i nihovu opčinjenost ovom ribom, ali ne mogu više da podnesem da u svakom drugom postu Šumadinca pročitam kako je Rzav najlepša reka Srbije.
Poverovao bih mu možda da je bar jednom u životu video Temsku, Vlasinu, Nišavu, Jermu, Crnicu, Timok...
Pitam ga otkud zna koja je najlepša reka Srbije, kada ih nije video? Pitam i otkud zna kakvo je mušičarenje štuke, crvenperke, bucova, šarana... kada ni to nije ni probao ni video?
Simona ništa ne pitam, jer on izgleda tek uči mušičarenje i to, od Šumadinca!

Tebi definitvno nesto nije u redu, to da je Rzav najlepsa reka Srbije nisam ja izmislio, sa tim moras da se pomiris, jer da si obisao malko vise od revira Bosa Noga i ti bi isto mislio, ali necu da te ubedjujem. Nisam obisao nijednu reku vaseg kraja ali garantujem zivotom da nijedna nije kao Rzav, pa ma koliko ribe bilo u njoj. Reci mi reku na kojoj mozes bez problema da pijes vodu sa bilo kog mesta, od izvora do samog ucsa, ako postoji takva reka moze da postane konkurent Rzavu. Mixe zamolio bih te da procitas sta sam napisao, pa da komentarises bilo sta u vezi musicarenja korovskih riba, ja se ne mesam u ono sto ne poznajem, tako nemoj i ti! Zalutao si Mixe.

ugly_si

Senior member
Učlanjen(a)
03.04.2006.
Broj reagovanja
1
U zadnje vreme retko pisem ali razlog su postovi koji slede kao odgovori recimo pre svega ovaj mix-ov gore nemoj da startas tako ljude niko nije glup ako se tebi tako cini u sustini i to sto simona stavljas i kantu za smece koje nije vredno da mu se obratis bas si ga stimulisao da ucestvuje u ovoj i drugoj temama a narocito podigao misljenje o sebi po prirodi copvek kao i zivotinja zeli da se izdvoji od copora ali ovo vise nisu plemena i divlja prostranstva naravno mora se znati ko komamduje ali to mozda u vojsci ili drustvu koje samo okupimo!!

P.S.
Lucky ovo sve baci u Spansku Musicu pa da tamo nastavimo

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Ugly, toga smo vec svi svesni, ko je kakav, ko coveka srozava do nule ne bi li opravdao svoje slabosti, neki budu iskreni pa kazu, drugi cute, treci zbog takvh stvari napusta sajt i ne vraca se vise, zahvalimo jednom coveku. I dalje ga obuzima ideja "Sam protiv svih", to nas je dovelo ovde gde smo, ljudi obilaze forum, ne loguju se nacitaju se razlicitih gluposti sticu o ljudima krivo misljenje, citaju koje kakve gluposti toboznih strucnjaka koji sve znaju i eto, jos malo pa ce forum otici u zaborav, ali mozda je ovo prilika da se taj sto nas je i doveo ovde osvesti i vidi sta je uradio, pa krenemo iznova, onako kako treba ili Laki skini ovo i posalji sve u kurac! Imali smo idealnu priliku da nesto ostavimo iza sebe, da pomognemo jednu drugima, da uputimo ljude kako da odaberu pribor, kako da rese probleme prilikom zabacaja, ali nista bruka. Svi smo prenaglili, bezpotrebno smo se svadjali, ali to nije problem, problem je vaspitanje koje se kod coveka vrlo lako otkrije. Ako sam nekoga uvredio, a mislim da nisam izvinjavam se, a mnogo puta sam od coveka koji je za sve (najvise) odgovoran cuo mnogo uvreda, ponizavanja lazi. Zato ga pozivam da naostri udice jer 1.juna pocinje sezona lova na lipljena da idemo na Drinu da uzivamo loveci ga, da se nadmecemo desetak dana, da vidimo ko koliko zna i moze, pa da onda komentarisemo, a posle toga da me vodi i pokaze kako on lovi klena posto sam u toj oblasti totalni pocetnik! Posto ce laki ovo prebaciti u Spanku musicu mozemo da tupimo do mile volje!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Onaj koji je otvorio ovu temu, trebalo je onda odmah da je ubaci u špansku mušicu, jer se radi o očiglednoj zajebanciji i provokaciji. U samom naslovu je navodni smeh: (ha,ha..). Ja bih rekao podsmeh onima koji love i lipljena i pastrmku, ali znaju da je malo teže mušicom uloviti šarana, linjaka, bodorku, mrenu ili skobalja.
Ja nisam započeo ovu glupu temu, sa akcentom na reku Rzav, koju bi mi sa istoka i juga Srbije, trebalo da prihvatimo kao najlepšu u svojoj zemlji. To, jednostavno, nije tačno. Ne postoji najlepša reka, isto kao što ne postoji ni najlepša žena, čovek, riba ili pesma. To je stvar ukusa.
Po mom ukusu, Rzav je jedna od najružnijih reka Srbije, a najlepša je reka Temska. To nisam ja izmislio i brojni su moji istomišljenici. Njen jedinstveni kanjon od crvenog peščara (poput Kolorado kanjona) pod zaštitom je (slabom) države Srbije. Izvire ispod najvišeg vrha Srbije, Midžora, i gusto je naseljena potočnom pastrmkom u celom svom toku. Voda joj je prvoklasna i boljeg kvaliteta od Rzava. Nije mala reka i srednji protok joj je sličan Studenici ili Rzavu. Najveća je pritoka najčistije velike reke Srbije, Nišave....
E, sad, da li je istina ovo što sam ja napisao o meni najlepšoj reci Srbije, Temskoj, treba proveriti. Šumadinac i njegovi istomišljenici bi trebalo da je obiđu, pa da onda procenjuju.

simon

Junior member
Učlanjen(a)
05.09.2006.
Broj reagovanja
0
Ne podsmeh je onom tupsonu koji ih je nazvao easy level-om.Ovde svak vidim vuce na svoju stranu,ja nisam video tu Temsku al sam proputovao skoro celu Srbiju i Rzav je po meni najlepsi,Drina je reka koju izuzetno postujem al Rzav i njegova cista zelenkasta voda plene lepotom.Jebote kako je mocan osecaj kad ozednis a samo se sagnes i pijes koliko ti volja,malo je reka gde se to moze zar ne?!!
E sad cu da pocnem da slikam malo reke Rzav pogotovu pa nek procene ostali clanovi dal je jedna od naj ruznijih reka(ovo me je dobro nasmejalo,ipak budimo realni.Jebote kolorado na jugu srbije(wow gde sam ja ziveo do sad),sta su bre ameri za nas.

Niko nema sto Srbin imade a sto nema on ukrade!!!!!

simon

Junior member
Učlanjen(a)
05.09.2006.
Broj reagovanja
0
Malo smo skrenuli sa teme al evo vam sad pa tupite do mile volje o lepti reka.....

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ja sam taj koga Simon naziva Tupsonom i koji tvrdi da su pastrmke i lipljen ribe koje se veoma lako love mušičarskim priborom i zbog toga su i najpopularnije.
To veoma čudno zvuči, ali je i logično. Da nije tako, ne bi 90 % mušičara lovilo baš te ribe. Međutim, dosadi lov salmonida. Loviš pastrmke, a skobalji koji se presijavaju na dnu privlače pažnju. Kako bi bilo lepo da i oni sa jednakom halapljivošću uzimaju naše muve? A tek mrene, od po 2-3 kila? Lipljeni i pastrmke se ponekad potuku da dođu do naše muve, a ove skobalje i mrene je "nemoguće" uloviti mušicom.
A onda se pojaviše i velemajstori, kojima uspeva da prevare i "najneuhvatljivije" ribe, mušicom, i tobožnja majstorstva onih koji ne mogu ni proždrljivim salmonidima da doskoče, padoše "u bunar". Naravno da se ljute, i ja bih bio ljut da sam na njihovom mestu!
P.S.
Prekjuče sam lovio krupne potočne pastrmke, juče klenove, danas sam na strimera bocnuo štuku od 5 kg (otkačila mi se na aftma 5), a sutra ću opet na pastrmke. Posle toga planiram da malo više pažnje posvetim karašima i bodorkama, pa ću da pređem na krupne klenove, sa povremenim osvrtima na štuke i skobalje...Naravno, uvek koristim čist mušičarski pribor.
Lipljene ću možda da lovim, a možda i neću. Kratka je godina, ne može se sve.

simon

Junior member
Učlanjen(a)
05.09.2006.
Broj reagovanja
0
Mix nemam ja nameru nikoga vredjati,al imam svoje principe i svoje JA!!!
nebi se ja slozio bas sa tobom da selamonidi lako love pa zato neki pecaj druge vrste,vec jednostavno ima tu dosta drugih faktora.nemoze se porediti mucicarenje pastrmke i rljuga(bodorke,babuske pa i klena...)

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Daj Mix ne kenjaj vise, stavrno ne mogu da slusam vise tvoje gluposti preterao si da nema dalje. Ti si sad neki majstor ti sve znas, niko ti nije ni do kolena....mnogo podcenjujes ljude, ali to je tvoj problem. O pastrmkama mozes da komentarises jer ih cesto lovis, ali opet sigurno da ih nikad nisi nalovio onoliko koliko sam ja pojeo za zivota, ja sam iskren covek i necu da serem, pecao sam potocare na sve moguce nacine, uglavnom na tirolac i voblere, na manjim rekama znao sam da bacim i glistu, donosio sam po 20-30 kg istih za dan pecanja, sa Studenice cesto nisam znao sta cu da radim sa ribom koju sam upecao. Nije isto godinama pecati na jednu muvu i na roj muva. Tako isto i lipljena, nisam zakacio Studenicu, ali sam ga pecao na Drini i to dok sam bio u osnovnoj i srednjoj skoli, znao sam po dva tri meseca da ostanem pecajuci sve zivo na sve moguce i nemoguce nacine. Pre podne pecao sam na kanap, popodne na tirolac, pa predvece kad prokljuca voda (od povrsinske aktivnosti) ponovo na kanap. Uhvatio sam vise skobalja nego lipljenova na tirolac, tacno znam koje musice jede i kad ih jede, slobodno mogu da kazem da je uhvatiti skobalja na muvu pickin dim, problem je spustiti mu muvu na dno i pravilno je voditi (musicarskim priborom), tako isto i mrene, ni sam ne znam koliko sam ih uhvatio na tirolac. Hvatao sam po 30-40 riba za dan i sad dodje Mix da me uci sta je lipljen, on koji je par puta u zivotu imao priliku da ga upeca, isto tako da je nemoguce uhvatiti mrenu i skobalja na muvu. Moze da me uci sta je klen, bodorka, stuka jer o tome nemam pojma, ali da me ispravlja i poducava u necemu sto sam godinama lovio, nije na mestu. Moze on da musicari jos 50 godina, sugurno nece uhvatiti onoliko koliko sam ja za 5, nece on to nikad priznati, moze da kaze da je najbolji, najveci majstor, osnivac, instruktor, ali nikad nije otkrio svoje slabosti i nece ih nikad otkriti jer se boji, boji se da se suoci sa stvarnoscu, ali necu da se bavim njim, jos jednom da ponovim suludo je porediti pecanje na jednu i na roj muva! Pre tri godine prestao sam da koristim tirolac, primetio sam stetnost po riblji fond, osvestio sam se, mnogo vise sam se bazirao na musicarenje koje je zadnih 5godina preovladalo i zadrzalo se u meni. Prekinuo sam da nosim ribu sa reke, svestan sam svega, koliko smo doprineli svi zajedno, koliko mi na stap toliko oni drugi na dinamite, mreze, struju....da nam reke budu onakve kakve su. Pogresli smo svi zajedno, neki manje neki vise, "na greskama se uci, onaj koje spoznao gde je pogresio, zavrsio je 99% posla, ostalo je 1% da ne ponovi gresku"! Bas iz toga u meni se rodila ideja o C&R ribolovu, ljudima oko mene nije jasno sta se desilo sa mnom, ali ja sam srecan zbog toga! Garantujem da sam postao bezopasan k`o leptir i imam argumenata da branim zasto je C&R pozitivna stvar. Oni koji su protivnici toga, su oni ljudi medju kojima sam i ja bio pre samo par godina, nista cudno, sa nekakvim izjavama o mucenju zivotinja...brane sebe i svoj zivotinjski instikt koji jos uvek vlada, da sto vise ribe odnese sa vode, ne bi li blistao u ocima drugih, ne razmisljajuci sta sutra. Okrenuo sam novi list, sada gledam drugacijim ocima na lepsu i svetliju buducnost, mislim da ce MFS zabistati u pravom sjaju uzeti reke u svoje ruke i sacuvati od onih koji se jos uvek nisu osvestili!!!!!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Eh, imam ja vremena i strpljenja da sa svakim mušičarom raspravljam. Kako sa iskusnima, tako i sa početnicima. Kako sa civilizovanima, tako i sa primitivnima. Sa svima.
Ovo je, zapravo, veoma važna i dobra tema. To što Šumadinac i njegov komšija Simon pokazuju možda previše primitivnosti je nevažno.
U prethodnom postu pročitah sledeće: "...i sad dodje Mix da me uci sta je lipljen, on koji je par puta u zivotu imao priliku da ga upeca..."! Interesantno.
Šumadinac me ne poznaje i pogrešno zaključuje da ja veoma često lovim karaše i skobalje, a lipljene retko. To je nije tačno.
Pošto vidim da ih baš ja najviše zanimam, otkriću im istinu. Prosečan broj dana kada mušičarim lipljena je oko 5 godišnje, a prosečan broj ulovljenih lipljena u toku jednog dana mi je oko 10, računajući i divlje terene i revire.
Treba znati da mi je ovo 22. godina mušičarskog staža, pa prostom matematikom doći do mog lipljenskog iskustva.
Nikad nisam ulovio, niti pokušao da ulovim lipljena drugačije osim mahačem.
Vodio sam školu mušičarenja lipljena i pastrmke u Kolašinu (valjda 2005.). Pisaću vam o fantastičnim rezultatima svojih učenika, kada iskopam slike i kada budem imao vremena (uskoro).
Sada malo žurim, jer me čekaju divlje pastrmke, čiji popodnevni skok na spinere Ecdyonurusa, danas neću propustiti, mada me muči i štuka (kao noga) koju sam locirao i malo bocnuo juče strimerom. Neka odmori malo i zaboravi susret sa mnom. Videćemo se ponovo, uskoro. Nadam se da će to biti njen POSLEDNJI PRIZOR!

Vrh Dno