Farba za pero od pijetla?

djurodjuka

Junior member
Učlanjen(a)
12.04.2006.
Broj reagovanja
0
Kupio sam neke skalpove od pijetla, medjutim nema crnih pera koje su mi potrebna.Sa kakvom farbom se mogu ofarbati pera a da ne izgube elasticnost i da se farba sa njih ne skine.
Pozdrav!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Odlicno pitanje! Ovo muci mnoge izradjivace musica, a narocito pocetnike. Tako je bilo i sa mnom. Naci crnog petla je bilo skoro nemoguce kod nas pre 20 godina. U casopisima sam citao da treba upotrebiti farbu za kosu. Nikad to nisam poslusao, vec sam sam eksperimentisao. Farbom za tkanine sam dobio prve rezultate. Sledeci uputstvo sa kesice, ofarbao sam skalp u crno, ali se izgubio kvalitet perja. Bilo mi je jasno da ako voda prokljuca isperci postaju skvrceni i krti. Sledeci pokusaj je bio sa istom tom farbom, ali bez kljucanja. JACKPOT! Eto crnog skalpa, odlicnog kvaliteta. Dakle, evo moje (sirom Juzne Srbije vec opste poznate) formule:
Koristi farbe za tkaninu, koje imas u svim farbarama, i sledi uputstvo za upotrebu, samo stavi vise farbe u manje vode i nikad ne dozvoli da voda prokljuca.

djurodjuka

Junior member
Učlanjen(a)
12.04.2006.
Broj reagovanja
0
Hvala na brzom odgovoru.Probacu tvoj recept zvuci mi dobro a sto se tice farbe za kosu probao sam par pera da ofarbam i nisam zadovoljan kako su ispala.
Javljam rezultate tvog recepta.
Pozdrav!

Sjekloca

Full member
Učlanjen(a)
01.10.2007.
Broj reagovanja
0
Miks, zaboravio si da napomenes jednu vrlo bitnu stvar: kad se skalp ofarba u vrucoj (ne vreloj i prokljucaloj vodi), obavezno, kad se skine s ringle, u farbu u kojoj je skalp sipati VINSKO sirce!!! Fenomenalno odrzava boju! Sluzi kao fiksator!  :bye:

lazza

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
06.12.2005.
Broj reagovanja
2
Ja sam uvek farbao farbom za kosu i bio sam veoma zadovoljan rezultatima.

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Mislim da moze bez ikakvih problema. Nisam se bavio hemijskom analizom strukture pera, ali milsim da su slicni (nojevo i petlovo) tako da ako uspeva kod jednog nevidim razlog da ne bi uspelo i kod drugog pera. Jedini problem je u iskustvu. Lako se moze desiti da prejebes pera, ali to nema veze sa samim postupkom kao takvim, vec jednostavno nesto si pogresio, dodao vise ili manje. Ja sam upropastio tri sklapa pokusavajuci da ih obojim u crno!

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Tek sada sam video ovu temu.
Zašto farbati perje petla u crno kad postoji rasa "Australope" koja je potpuno crna kao gavran (i koke i petlovi) čak im je koža na nogama crna, samo su im kreste jarko crvene.  U Požarevcu treba da ima jedan odgajivač ove rasne živine, ukoliko se još time bavi. Pre desetak godina sam od njega kupio odraslog petla i tri koke za 120 DM (tad nije bilo Evra). To je velika i teška rasa, rastu do 6 kg.

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
Rancic je napisao(la):
Zašto farbati perje petla u crno kad postoji rasa "Australope" koja je potpuno crna kao gavran (i koke i petlovi) čak im je koža na nogama crna, samo su im kreste jarko crvene.  U Požarevcu treba da ima jedan odgajivač ove rasne živine, ukoliko se još time bavi. Pre desetak godina sam od njega kupio odraslog petla i tri koke za 120 DM (tad nije bilo Evra). To je velika i teška rasa, rastu do 6 kg.
Rančiću nije problem crno pero, nego sve druge boje kojih nema u prirodi kao npr. crveno, zeleno, žuto...

H

humphrey

Guest
Rancic je napisao(la):

Jel si uzgajivac?

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
ljudi pomoc, treba mi savet kako da ofarbam repna pera fazana u neku svetliju ili bilo koju boju?

za pocetak kako ih izbeleti? koje farbe se dobro drze a nisu agresivne? drzim vec 24h perje u hidrogenu i malo vode i nista

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Koji je hidrogen u pitanju? Ako je 3 ili 6% mozes da ih drzis jos 20 dana i nista :D

Vrh Dno