Fly Rod Building - moj prvi projekat

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
Da se ne zaboravi kako je ipak bata Gogo bio prvi na forumu sa full bamboo projektom, a vi gologuzani još ste u pelene pišali dok sam ja već mahao sa svojim fly bambusima  :bleh: :bleh: :bleh: :bleh:

foto055.jpg

Šalu na stranu, gledam vas pa mi sve krivo što se ne mogu nakaniti na moj 5-ti bambus, imam sve, materijal, tapere, alate al nemam više volje ni za šta :( , toliko me sje... recesija da sam totalno u pasivi i sa voljom i sa idejam,  pa sad još ova sva vodurina... biće tu ponovo Panonsko more kako je počelo.

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
202
recesija + mini serijska izrada bambus stapova + dobra prodajna cena + ekskluziva = izlaz iz recesije

vodurina = nepoznanica

Kuzma

Hero member
Učlanjen(a)
08.12.2005.
Broj reagovanja
15
Mora da sam propustio Gogoove projekte, to je za svaku pohvalu sa moje strane.
znam da je i Seb isto delao
u svakom slucaju od srca se radujem sto i na ovaj nacin musicarenje na nasim prostorima ide
krupnim koracima napred
RESPECT ZA SVE BAMBUSARE

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
strashni je napisao(la):
recesija + mini serijska izrada bambus stapova + dobra prodajna cena + ekskluziva = izlaz iz recesije

vodurina = nepoznanica

Ideja o izradi mi je poznata, ali... ljudi ovdje nemaju šta jesti a ne da daju pare za bambo fly štapove, nažalost ništa od toga :-(. Kad sam počeo to raditi prije par godina i ja sam se potajno nadao a ću pokojega i prodati, no nije se ostvarilo. Svako ih gleda i divi im se ali da "razrješe kesu"  :nowink:  Nema veze, proći će i ta recesija, samo treba izdržati.
Hvala za savjet.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
e gogo brate mili a znaš li kako su tek lepi DH bamboo štapovi isto kao i one fine kratke igračke za suve mušice e tako i ove opake igračke za distance...recimo jednog bambooja od 11' ili čak 13' za bucova na Dunavu u klasi #7 ;) pa  mu dadneš još ime Aspius ;)

inače to što se tiče recesije je na žalost istina...nemože čovek sada nači pametan posao ili bar dobro plačen posao...sve nešto bezveze je u ponudi tako da sada posebno važi ono "bolje vrabac u ruci nego golub na grani" i toga se ja držim ko pijan plota  :D

Ja još uvek stojim sa bambusom jer sada baš nemam ni vremena za sve to ali doći će i taj dan kada ču nastaviti sa započetim.

NajIgor

Full member
Učlanjen(a)
20.04.2010.
Broj reagovanja
0
Ljudi projekti su vam izuzetni, Gogo onaj stap perfektno izgleda, verujem da ce i Seb krenuti tvojim stopama, kako je uradio onaj stari nesumnjam ni najmanje u njega :tbumb:
E sad ta recesija, stvarno i ja bih mogao da kukam do mile volje, kad cemo vise izaci iz nje. Mi jos vucemo i tranziciju za njom, najduza valjda od njenog nastajanja :p

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
202
Gogo je napisao(la):
strashni je napisao(la):

vodurina = nepoznanica

Ideja o izradi mi je poznata, ali... ljudi ovdje nemaju šta jesti a ne da daju pare za bambo fly štapove, nažalost ništa od toga :-(. Kad sam počeo to raditi prije par godina i ja sam se potajno nadao a ću pokojega i prodati, no nije se ostvarilo. Svako ih gleda i divi im se ali da "razrješe kesu"  :nowink:  Nema veze, proći će i ta recesija, samo treba izdržati.
Hvala za savjet.

A Gogo kazi mi o kojoj se cifri radi, ispod koje cene nebi radio ovakav stap po porudzbini, recimo u klasi tri?

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
Vidi ovdje se radi samo o vremenu koje treba za izradu, ako mi za 1 stap treba 120-150 sati , da materijal uopce ne racunam (kao dane i dane skupljanja i proucavanja materijal sa interneta, pa isprobavanja przenja, lakova, ljepila...) to ti je vec uredna cifra. Sad , mogu da razumijem kako je sat vremena rada drugacije placen u Hr, Srbiji ili Kini. No uzmi u obzir da to nije sljunak i lopata ili motika, te da tu ipak ima i duhovnoga u sebi (ili umjetnickoga) e kad to sve zbrojis i oduzmes, mislim da se nebi prihvatio izrade ispod 1000 eura, to je minimum minimuma. A da ne pricam kako bi se za to trebala dati dozivotna garancija u tom slucaju cifra ide od 1500 - 2000 eura. Jer ukoliko se nesto desi stapu ti moras prakticno novi da das, nema tu bas puno popravki. Dakle bez garancije 1000 eura, sa garancijom do 2000 eura, ovisi o zeljama i prohtjevima kupca, dali se radi o posebnoj izradi drzala od nekog posebnog drveta, pa vodilice jesu li obicne kromirane ili cak zlatne (ne pozlacene) nego zlatne kao na ovom stapu sto si ga vidio gore na fotki. Kao i u svemu drugome znam da postoje na trzistu bambusi i za 100-200 eura ali... Kinez svasta radi, pa tako i to. Ja nisam od onih koji kupuju kod Kineza iz vise razloga (da sad tu ne nabrajam nije tema).
Mislim da je bit svega u toj garanciji koju bi se trebalo dati uz stap.
Nisu male pare u pitanju, no ja svoj sat rada opcenito ne potcjenjujem, a kod ovoga pogotovo. Kupovina takvog stapa iziskuje dubok dzep, upravo sam se zato odlucio da si napravim svoj. Svi alati/strojevi ... su me izasli zajedno oko 1500/2000 eura pa me ubuduce svaki moj stap izlazi samo onoliko koliko kosta 1h moga rada. To je bio prvobitni plan da si izradim stap kakav ja zelim i kad zelim, a ne zarada, mada je kao sto sam rekao postojala mala nada da cu isplatiti bar dio ulozenog novca i vremena u taj projekt.

NajIgor

Full member
Učlanjen(a)
20.04.2010.
Broj reagovanja
0
Cifra je velika, ali i posao još veći. Stvarno realno mislim, da trenutno nema nas mnogo koji se bave ovim sportom, a da mogu priuštiti ovakav štap. Bilo bi stvarno lepo, da barem nekome možeš to prodati i isplatiti svoj trud.

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
202
Iskren da budem i svidja mi se i ne svidja odgovor... ;)
Svidja mi se kako nas skolega Gogo razmislja i to je ispravno, svako ko je ulozio u svoje znanje to treba adekvatno i da naplati...
Ne svidja mi se sto je to ipak jako velika cena i mislim da bih iz ove perspektive sebi priustio takav luksuz kad bih zaradjivao 3-4 hiljade evra mesecno pa bi uspeo da se nategnem za jednu bambus motkicu za godinu-dve...sto je trenutno malo nerealno...

Svejedno, treba imati cljeve i zelje i sve je moguce ostvariti... ;) nikad se ne zna

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
gogo druze,
ne zelim da potcenim tvoj trud , rad i vestinu ali moram da primetim da je cifra o kojoj govoris preterana . toliko se krecu stapovi renomiranih majstora koji imaju godine iskustva u izradi . moras priznati da si za ljude koji se bave sa tim jos uvek teski pocetnik pa shodno tome cena mora biti daleko niza  ;)

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
strashni je napisao(la):
Iskren da budem i svidja mi se i ne svidja odgovor... ;)
Svidja mi se kako nas skolega Gogo razmislja i to je ispravno, svako ko je ulozio u svoje znanje to treba adekvatno i da naplati...
Ne svidja mi se sto je to ipak jako velika cena i mislim da bih iz ove perspektive sebi priustio takav luksuz kad bih zaradjivao 3-4 hiljade evra mesecno pa bi uspeo da se nategnem za jednu bambus motkicu za godinu-dve...sto je trenutno malo nerealno...

Svejedno, treba imati cljeve i zelje i sve je moguce ostvariti... ;) nikad se ne zna
strashni ,
2000 evrona je jako puno para za stap daleko losijih karakteristika nego karbonski od 300e .ali pozdravljam one koji imaju vremena i vestine da sami naprave nesto takvo i uzivaju u cinjenici da pecaju sa home made stapom

Vrh Dno