Gradac, reka snova

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Verovatno Oholi redovno posecuje ambulante u Valjevu pa ima uvid u zalihe lekova. Volim tako hrabre kao sto je Sale, pogotovo kad znaju da je do Valjeva nemoguce doci iz kanjona za manje od 30-45min.

eko

Hero member
Učlanjen(a)
19.02.2009.
Broj reagovanja
95
Ove godine pecao 10ak puta na Gradcu i ni jednom nisam video zmiju.
I u kanjonu sam zalazio.

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
373
Pa nisi Eko al ja sam imao slucajeva zilion. Jednom sam u vodi do pojasa prolayio ispod grane koja je bila na vodi a on je lezao na njoj. Oduzeo sam se.
Roki je pao na ledja na istu foru, jos mlatio rukom mislio pala grana xaxaxaxaaxxaxa.
Lako je kad ga vidis jebeno je kad ga ne vidis.
Yadnji put je Baki imao tu cast pred takmicenje par dana. Posao Baki da vadi pitona kad zenka poskoka reagovala odmah xaxaxaxaxaxa

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
koliko je ribolovaca napala zmija na gradcu zadnjih 10 godina?
imao sam prilike da radim na institutu torlak i to bas u delu gde drze otrovnice i prave serume . gledao sam uzivo kako im uzimaju otrov i jos svasta nesto . zmije su u velikim betonskim kadama . u jednoj se nalaze stotine zmija , sve jedna preko druge . strasno izgleda kada se vidi uzivo . video sam poskoke koji su uginuli od starosti . glava im je gotovo kao pesnica a debeli su preko 5cm . boje su od sive poput kamena pa do gotovo crne sa prepoznatljivom sarom u zavisnosti od terena gde su ulovljeni .
razgovarao sam sa ljudima koji tu rade i hvataju ih rukama kao na televiziji uz pomoc zakrivljene metalne sipke .
poskok jeste otrovan ali nije kobra .veoma je mala verovatnoca da nagazis zmiju i da te ona ujede u samoodbrani .od eventualnog ujeda  ugrozeni su mala deca i stariji ljudi sa slabim imunitetom . zdrav odrastao covek ima sigurno vise od tih potrebnih sat vremena do prve medicinske ustanove...koje uglavnom nemaju serum kao sto rece oholi  ;)
strah od zmija je prirodan i nije sramota bojati se ali ne treba paniciti .

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
Bojane nemam ja uvid al znam ko ima ;)

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
sasats je napisao(la):
koliko je ribolovaca napala zmija na gradcu zadnjih 10 godina?
imao sam prilike da radim na institutu torlak i to bas u delu gde drze otrovnice i prave serume . gledao sam uzivo kako im uzimaju otrov i jos svasta nesto . zmije su u velikim betonskim kadama . u jednoj se nalaze stotine zmija , sve jedna preko druge . strasno izgleda kada se vidi uzivo . video sam poskoke koji su uginuli od starosti . glava im je gotovo kao pesnica a debeli su preko 5cm . boje su od sive poput kamena pa do gotovo crne sa prepoznatljivom sarom u zavisnosti od terena gde su ulovljeni .
razgovarao sam sa ljudima koji tu rade i hvataju ih rukama kao na televiziji uz pomoc zakrivljene metalne sipke .
poskok jeste otrovan ali nije kobra .veoma je mala verovatnoca da nagazis zmiju i da te ona ujede u samoodbrani .od eventualnog ujeda  ugrozeni su mala deca i stariji ljudi sa slabim imunitetom . zdrav odrastao covek ima sigurno vise od tih potrebnih sat vremena do prve medicinske ustanove...koje uglavnom nemaju serum kao sto rece oholi  ;)
strah od zmija je prirodan i nije sramota bojati se ali ne treba paniciti .

Kakve veze ima sto si vario radijatore na Torlaku sa ovom temom? Na Gradcu sam video na desetine poskoka i svakako ne treba provocirati sudbinu i igrati se sa tim. Verovatnoca da te ujede poskok nije velika jer je logicno da se on skloni kad te vidi ali itekako postoji pogotovo u kanjonu Gradca. 25-40mg otrova poskoka te ubija svakako, vecina kobri treba da "strcne" 30-50ml otrova pa ti racunaj koliko je poskok "bezopasan".

2x sam bas na Gradcu naisao na poskoka na stazi kojom sam se kretao, nije mu palo na pamet da pobegne a ono sto sam primetio je da je oba puta padala kisa. Kada je suncano i vruce uvek su se sklanjali. Prvi put sam pokusao granom da ga sklonim bio je prilicno miran a kada sam ga malo pritegao i cackao postao je jako agresivan, cak je krenuo ka meni iako sam za njega poput brda.

Mafke Fly

Full member
Učlanjen(a)
17.04.2014.
Broj reagovanja
1
  Boki,nista cudno,otrovnice  nisu sklone panicnom begu kao neotrovne zmije. Na Prokletijama  sam ih svaki dan sretao ,i to

kapitalne poskoke,ma jedva se sklone s' puta kada idem. Nikada nisam ubijao zmije niti sam dozvolio da neko u mom prisustvu

ubija zmije.

Kada odem u ribolov,zmija mi je poslednje na sta pomislim.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
zaboravio si da napišeš koliko je ribolovaca ujela zmija zadnjih 10 godina?

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
373
Iskreno ja nemam strah od zmija. Pre 15 god sam ih ubijao i jeo dok sam bio u istrazivacima. Nisam isao ciljno da lovim ali npr par puta nam se desilo da dok kampujemo na Gradcu udje u kamp tj posudje ili u stvati koje su napolju. Posto ne mozes da ga izvuces moras da ga cepis zbog mladjih klinaca koji su tu.
Nezgodno je opet kazem kad ga ne vidis pa ti se stvori pored noge kao meni pre 3-4 god i Oholom ove godine. Mala nepaznja i ujed. Onda ide smaranje kroz kanjon do valjevske bolnice itd itd.

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
373
Inace Simpson je poznat kao baksuz jer 10 puta izadje na Gradac 9 puta vidi poskoka Xaxaxaxa Xaxaxaxa

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Simpson izasao na Gradac jedno 150x i video jedno 60x poskoka i jednom smuka.

Sent from my HTC One using Tapatalk

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
Ja izasao mnogo vise puta nego ti.... al ni jednom ga nisam video.... sem jedno vece kad mi je presla zmija preko noge u sumi.. moguce da je bio on....

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Obajsnjenje je sasvim logicno. Mlad, brz, neiskusan, fokusiran iskljucivo na ulov.

Sent from my HTC One using Tapatalk

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
ljudi se uplaše i lako zamene vodenu zmiju za poskoka , a njih ima na svakom koraku i retko prodje ribolov da se ne sretne bar jedna

Vrh Dno