Gradac, reka snova

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.666
Pitam se radi li se ovo još negde na planeti ili je ovo jedinstvena pojava rezervisana za Srbe da kroz zaštićen vodotok bauljaš ko govedo?
Radi se... Samo nama smeta jer plaše ribu, unistavaju dno.... Ali niko se ne obazire kad mi to isto radimo dok gazimo kroz reku, samo u manjem broju, ne ovako u čoporu. Koliko musicara pregazi korito ribnika?
Sta da radimo sto ameri i drugi cepaju kvadove i dzipove kroz korito reka. Nit smo najgori nit jedini u glupim stvarima koje se desavaju.....

gomboc

Junior member
Učlanjen(a)
30.01.2009.
Broj reagovanja
51
U Yellowstone-u koliko sam negde pročitao ne smeš sa filcom u vodu a kamo li da voziš kvad kroz reku ili se krećeš u krdu kroz vodu.

Koliko znam Gradac je svrstan u kategoriju I stepena zaštite kao reka i predeo od izuzetnog značaja.

Evo preformulisaću, da li igde na planeti postoji ovo da se kroz reku I kategorije zaštite gazi ko govedo? Da li se kupaju konji, kerovi, ljudi? Koliki vremenski razmak dajemo od ovakve pojave do prvih betonskih vikendica duž obale?

lazic998

Senior member
Učlanjen(a)
06.02.2015.
Broj reagovanja
399
Radi se... Samo nama smeta jer plaše ribu, unistavaju dno.... Ali niko se ne obazire kad mi to isto radimo dok gazimo kroz reku, samo u manjem broju, ne ovako u čoporu. Koliko musicara pregazi korito ribnika?
Sta da radimo sto ameri i drugi cepaju kvadove i dzipove kroz korito reka. Nit smo najgori nit jedini u glupim stvarima koje se desavaju.....
Sve ovo stoji, slazem se delimicno, ali...
99% ovih dodje sad u najtoplijim danima kada je voda ekstremno mala i radi ovo.
Ja licno nisam od aprila bio na Gradcu zbog ekstremno niskog vodostaja, riba se bori za prezivljavanje.
Mi placamo godisnje 10.000din dozvolu, ovi ne plate nista.
Mazu se kojekakvim SPF kurcima i takvi ulaze u vodu...
Ja licno kad god vidim smece neko stavim u meredov i nije mi tesko do kola da odnesem i bacim u kontejner, ovi ostave uvek kao stoka...

Slika preuzeta sa Fejsa od mog dobrog prijatelja i velikog musicara Zokija Zivanovic.
733019862_2753508135029444_1608483618309565223_n.jpg

djomlaart

Newbie
Učlanjen(a)
24.12.2023.
Broj reagovanja
12
Evo preformulisaću, da li igde na planeti postoji ovo da se kroz reku I kategorije zaštite gazi ko govedo?
Meni ovo nije jasno i dalje? Iako su mi oni kadrovi sa predhodne strane uzas, iako i meni po glanglijama ide preterana masovnost i sve sto uz to dolazi - kao sto je oholi rekao - musicari redovno gaze reku, ne vidim razliku (sto se samog gazenja tice).

gomboc

Junior member
Učlanjen(a)
30.01.2009.
Broj reagovanja
51
Da li si ikada video 50+ mušičara da gaze u krdu ravno uzvodno i tako stotinama metara čitavom širinom reke? Pa sednu u vir ili brzak, skinu se i valjaju po vodi ceo dan, ili povedu konja ili kera da ide uz njih kroz vodu.

Je l' ti sad malo jasnije?

Ko razume problem shvatiće o čemu pišem ko misli da ovi nije problem džabe da mu bilo ko objašnjava. Svi radimo i shvatamo svet oko sebe kako smo naučeni i vaspitani. Ovo je napisano bez namere ra nekog uvredim ili omalovažim suprotno mišljenje.

TMc

Hero member
Učlanjen(a)
01.09.2017.
Broj reagovanja
1.640
Ozbiljan ribolovac je na ivicama reke ili na obali a kada je u vodi gazi poput nindže vodeći računa i kamen da ne prevrne da se maltene i nezna da je sad tu a ovi preoru korito tu je razlika.

lazic998

Senior member
Učlanjen(a)
06.02.2015.
Broj reagovanja
399
Meni ovo nije jasno i dalje? Iako su mi oni kadrovi sa predhodne strane uzas, iako i meni po glanglijama ide preterana masovnost i sve sto uz to dolazi - kao sto je oholi rekao - musicari redovno gaze reku, ne vidim razliku (sto se samog gazenja tice).
Legendo moja, pa kako isto da bude kad horda od 50 ljudi gaze u isto vreme bez stajanja od jednog kraja reke do drugog po ekstremno niskom vodostaju?
Kako isto da bude kad se tih 50 ljudi namaza onim SPF govnima i takvi ti idu kroz tok reke, to je zabranjeno na moru brate dobri, na moru, a mi govorimo o Gradcu koji vise nije ni reka, nego mali potok. Gde ta riba da pobegne od tih otrova i ljudi?
Ne plate dinara za razliku od nas, nemaju trunku kodeksa ponasanja, nego kao dzunglasi se ophode prema reci koja je od ove godine pod najvecim stepenom zastite i na sve to sad je problem sto 3 musicara dnevno prodje kroz plicak, a po ovako niskom vodostaju, ma koji plicak, vecina sa obale peca da bi uopste mogla nesto da ulovi.
Dajte bre ljudi osvestite se...

• Like
Reagovanja: TMc

djomlaart

Newbie
Učlanjen(a)
24.12.2023.
Broj reagovanja
12
Legendo moja, pa kako isto da bude kad horda od 50 ljudi gaze u isto vreme bez stajanja od jednog kraja reke do drugog po ekstremno niskom vodostaju?
Kako isto da bude kad se tih 50 ljudi namaza onim SPF govnima i takvi ti idu kroz tok reke, to je zabranjeno na moru brate dobri, na moru, a mi govorimo o Gradcu koji vise nije ni reka, nego mali potok. Gde ta riba da pobegne od tih otrova i ljudi?
Ne plate dinara za razliku od nas, nemaju trunku kodeksa ponasanja, nego kao dzunglasi se ophode prema reci koja je od ove godine pod najvecim stepenom zastite i na sve to sad je problem sto 3 musicara dnevno prodje kroz plicak, a po ovako niskom vodostaju, ma koji plicak, vecina sa obale peca da bi uopste mogla nesto da ulovi.
Dajte bre ljudi osvestite se...
hej izvinite, ali ja sam pitao za bas jednu konkretnu stvar - 'gazi kao stoka' - za sam razumeo da se odnosi na nacin gazenja. Postavio sam vrlo sam konkretno i specificno pitanje, jer nisam siguran da sam razumeo na stase misli.

Nikakav SPF, placanje-ne placanje itd nisam pominjao ( a slazem se da su sve ovo problemi), niti imao nameru da prozivam musicare.

Pokusao sam da razumem tacan problem vezan za samo kretanje kroz reku, jer mi deluje da mnogi ribolovci takodje gaze vodu - a oni neiskusni cesto i previse, kao i da grupa na snimku prelazi reku dijagonalno od jedne ka drugoj obali. To je bilo moje pitanje, i po cemu je to razlicito, jer nije masovnost naveden kao problem vec nacin gazenja. I pokusao sam da razumem da li je zaista nacin gazenja i prolaska problematican ili autoru smetaju neke druge stvari pa je tim svojim izrazom celokupnu frustraciju zapakovao zajedno, a ja onda procitao nesto sto ne pise.

Sve ovo drugo - se slazem i to veoma, na Rzavu ljudi raspale rostilj na sred reke, pecao sam u uskom kanjonu jednog jako malog salmonidnog vodotoka zavucen zamalo 5 kvadova da me pregazi, ali to su sve neke druge teme. Ovde mi nije bilo jasno da li se autor neprecizno izrazio ili ja nesto nisam razumeo, i samo zbog toga je bilo pitanje. Cak sam i naveo da smatram da je masovnost problem, ali pitanje/diskusija nije bilo vezano za to.

TMc je donekle objasnio da razumem, hvala svima ne moramo dalje trositi vreme na ovaj detalj sto se mene tice.

sicco

Junior member
Učlanjen(a)
19.05.2009.
Broj reagovanja
130
Placaju i ovi za hajking neku cifru po coveku i najgore je sto je to popstao prioritet ovih iz ekoloskog drustva a koga boli uvo za ribu.
Nemam problema sa hajkerima ali moraju da postoje neka pravila koja treba da se postuju.
Hajkeri mogu da hajkuju po stazama i da prelaze reku na mestima koja treba da budu obelezena. Forsiranje kilometra reke velike grupe ljudi kroz vodu koja je na biloskom minimumu a verovatno i ispod toga nema uporiste u zdravoj logici ali....
A jos kad krenu iz konjickog uzvodno i nizvodno forsiranje reke milina / prsti na sve strane.
Gradac je reka zasticenog podrucija i trebalo bi da postoje neka pravila i da se postuju....

PROTA71

Hero member
Učlanjen(a)
26.12.2007.
Broj reagovanja
232
Placaju i ovi za hajking neku cifru po coveku i najgore je sto je to popstao prioritet ovih iz ekoloskog drustva a koga boli uvo za ribu.
Nemam problema sa hajkerima ali moraju da postoje neka pravila koja treba da se postuju.
Hajkeri mogu da hajkuju po stazama i da prelaze reku na mestima koja treba da budu obelezena. Forsiranje kilometra reke velike grupe ljudi kroz vodu koja je na biloskom minimumu a verovatno i ispod toga nema uporiste u zdravoj logici ali....
A jos kad krenu iz konjickog uzvodno i nizvodno forsiranje reke milina / prsti na sve strane.
Gradac je reka zasticenog podrucija i trebalo bi da postoje neka pravila i da se postuju....
(y)(y)(y)(y)(y)(y)(y)

djomlaart

Newbie
Učlanjen(a)
24.12.2023.
Broj reagovanja
12
Odlican odgovor sicco!!! Sve se slazem!

Svuda u svetu se, a pogtovo na 'gustim' hiking rutama forsira da se ne ide van staze - upravo zbog unistavanja zivog sveta. Markirana staza sa jasno naznacenim prelazima preko reke je odlican predlog!

Ja sam inace mislio da ture idu od Celija pa uzvodno, a tu prakticno nema potrebe za prelazenjem reke, ali verovatno neke idu i od Ploca.

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
587
U Yellowstone-u koliko sam negde pročitao ne smeš sa filcom u vodu a kamo li da voziš kvad kroz reku ili se krećeš u krdu kroz vodu.

Koliko znam Gradac je svrstan u kategoriju I stepena zaštite kao reka i predeo od izuzetnog značaja.

Evo preformulisaću, da li igde na planeti postoji ovo da se kroz reku I kategorije zaštite gazi ko govedo? Da li se kupaju konji, kerovi, ljudi? Koliki vremenski razmak dajemo od ovakve pojave do prvih betonskih vikendica duž obale?
Da i mozes samo cipele vibram da koristis. Tako je i na nekim rekama oko Sijetla. Igrom slucaja znam jer sam trebao tamo da idem da pecam al prc.
Sto se tice Gradca iluzorno je vise i pricati. Moja reka posto sam odrastao na njoj ali nema buducnoat nazalost. Mnogo gejaka se nakotilo. 90 tih godina sam u radio emisiji patak predlagao rampu kod prve brane. Naravno nista od toga.
Gradac ima muku sto je sve manje vode. Suvaja je zatrpana sljunkom, izvor sve manje vode ima kao i pritoke pitaj kurca sta se tu desava. Ali da je dobro nije. Kao sto napisah za 10 god ce to biti potok

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.666
Ovde je sustina problema. Pare. Ekod gleda da zaradi. Dal drzava ne daje dovoljno (vrlo verovatno) ili ima neke dodatne vajde oko svega, (nije nemoguce) ... Ali novac i masovnost su problem. Ako se pogleda unazad.... Gradac se godinama poribljavao skartom, odvratnim ribama koje su dosta bile i deformisane... Razlog, pa da bi divljaci, sa musicarskim stapom, koji na tipet navezu smudjarku sa olovnim glavama orali po dubokim virovima.... Takvih je bilo ranije.... Dal su oni polako gazili? Ne verujem. Dal sam ja bio svestan ranije i polako gazio, ne nisam... I takvih nesvesnih ima podosta. I sa nase, musicarske strane, a ocigledno i sa strane ostalih.

Ovakve ture treba da se nadgledaju.... To je posao upravljaca voda.
Table sa pravilima da se kace svuda, cuvari da rade svoj posao ....

Isto kao i saobracaj, da nema murije ljudi bi svi divljali.....

Tako da, lako je nama da pljujemo ljude koji pojma nemaju, treba da se obrazujemo svi. A nadlezni da rade posao. U ovom slučaju EKOD....

Vrh Dno