Nekad je bolje ostati kuci i ne raditi nista. Subotu vece sam se premisljao da li da idem ili ne, negde oko tri ujutru se spakujem,navijem sat i legnem. Ionako nisam vozom odavno isao. Obzirom da voz stize tek oko 10h, pecanje pocinjem dosta kasno, a povratak je u 19h pa pecam u najgore doba za ovo doba godine.
cim sam stigao na vodu, snimio sam nekoliko pastrmki kako jedu, ne ucestalo ali bar su aktivne, voda jedva da se krece, riba selektivna. Menjam muve ali traljavo.
Voda je mala i bistra a riba registruje svaki pogresan pokret ili korak... kad ja vidim nju, ona je mene davno uocila...
zadrzavam se malo ali osim nekoliko promasaja nista se ne dogadja.
krecem uzvodno, kroz mali kanjon i premisljam se dal nimfu da stavim.... malo sam se smorio, skoro svaki izlazak uglavnom nimfarim, medjutim dosao sam da pecam, ne da setam.
preskacem plitka mesta jer mi ne daju ribu, koncentrisem se na virove pa po tome izbor pada na fazanov rep sa tungstenom od 3,8mm, treba sto pre spustiti muvu...
jedna malecka, da se razbije maler...
nailazim na vir sa brzakom koji je na spoljnoj ivici, stena uz brzak, idealno. Primecujem dobru ribu na dnu. Polako,sagnut, prolazaim iznad stene, zabacujem u brzak koji ulazi u vir, da bi nimfa pala na dno, osecam blago zatezanje,za svaki slucaj kontra...
epilog...
uzvodno se na skoro svakom viru ponavlja ista prica, kacim po par riba i idem polako uzvodno.
na izlasku iz kanjonceta nailazim na par drugara, kazu da se lepo lovilo ujutru. Sta je tu je, ja sam tu popodne
i dalje bacam nimfu mada jako zelim povrsinsku akciju, malo ispod roke masim par riba, totalno nekoncentrisano vodim nimfu, riba udara, mlaka kontra koliko da je vidim kolika je i kako otresa glavom, svestan zakasnele kontre, lupam dodatno jednu smudjarosku, tipet 0,12 nije izdrzao. Riba debelo preko 50cm odlazi. (to je prvi maler-kao da nikad pecao nisam).
uzvodno je vec vise ljudi proslo, udarci su redji. Na viru posle Roke srecem nekog momka, pricamo dok ja malo pecam. Prvi put je na Gradcu, naravno odusevljen je (Gile). Tokom vodjenja muve primecujem ribu kako krece pa odustaje. Dovoljno da znam gde je i da ce da jede..par zabacaja i tu je...
...
susim cdc jednodnevku, vec sledeci zabacaj opet riba, nesto manja...
...
treci zabacaj opet riba,
Mrtav gladan, na sarenom rucam pa polako krecem nazad. U povratku riba jede na skoro svakom mestu na povrsini, zabavno je.
medjutim, na jednom buku mi je izletela riba ispod podlokane obale, uzela kamenjarku od cdc-a (pravila moja devojka

), istog trena je nezadrzivo krenula u korenje, tipet opet nije izdrzao. Morao sam da je silim....
dan, odlican, nisam ocekivao da bude bas ovako dobro. jedina mrlja je da sam tokom pakovanja izgubio-ostavio cekrk na necijim kolima

. Neko ce se obradovati...