Gumeni kombinezon

ttttt

Full member
Učlanjen(a)
01.04.2006.
Broj reagovanja
1
Posto veliki broj nas nema mogucnosti ili ne zeli da plati dobre pare za skupe kombinezone, resava se da koristi gumeni.

Moje pitanje je sledece. Kako da gace ostanu suve u tom kombinezonu?

Moja iskustva su da vuna izvlaci vlagu na povrsinu uz samu gumu pa je odeca ispod suva (konkretno p[letene vunene dokolenice mi drze donji deo trenerki suvim ali gore je haos.
E ovo resenje nije bas najbolje iz dva razloga:
1. Treba imati pletene vunene pantalone ili barem gace :lol:
2. Na >+30 temperatura u vunenoj odeci je nepodnosljiva

Ima li neko resenje za ovaj problem?

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Dragi Toni, pre neki dan sam i ja kupio još jedan Behr kombinezon od 2500 dinara (30 eura).
Gledam gore-tex kombinezon firme Loop od 681 euro i Loop professional cipele od 330 eura, koje su "obavezne" uz ovaj kombinezon. Obavezan je i specijalni unterciger, jer je gore-tex loš toplotni izolator. Bez njega, od 85 eura, svako bi se smrzao u hladnoj vodi. Jaknu od 450 eura i košulju od 102 eura nisam uračunao u zbir od 1196 eura.
Imam 1196 eura, ali nema potrebe da ih bacim na gluposti. Nisam ni foto-model, ni maneken, a još manje promoter firme Loop.
Zato, kupih Behr kombinezon od gume. Koristio sam i gore-tex i neopren, ali ovaj gumenjak me oduševljava, jer se ispod njega jednako znojim kao i ispod ostalih materijala. Ja sam pomalo čudan- ne znojim se. Nikad ne unosim previše tečnosti i hrane, tako da me nikad ne obliva znoj.
A kad dođe leto i velika vrućina, svlačim kombinezon i ulazim u patike ili Tigar popke i gazim nezaštićen od vode. Kvasim se.
Tako uradi i ti, Toni. Za dve nedelje počinje sezona gaže. Ne boj se, ja već preko 20 godina počinjem sa kvašenjem oko 20. maja i ne štreca me u nogama i nemam kožne bolesti.
Naravno, ovo važi za "toplovodno" mušičarenje klena, štuke... Ako zalutaš na neku hladnu planinsku reku, počni ribolov u 18 h i tada slobodno navuci svoj gumeni kombinezon.
Ako su ti mokre gaće, ne očajavaj, jer su mokre i većini onih koji na sebi imaju takozvane breathable waders od 1100 eura.
Pitanje je da li kombinezon vredi 30 ili 1100 eura?

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
drgugu sezonu lovim u kormoranovom neoprenu vrednom nekiih 150€. Nemam primmedbi. Pa iako sam ponekada znojan ili vlažan sam na toplom, uvek! To je zaista važno u alpskim vodama na kojim lovim. A oni koji ne žele neopren a žele da se smrzavaju na sebi moraju nositi mnogo više €€€ nego ja. Ko' šta voli neka izvoli po vlastitim mogučnostima. A u toplim (ili kada otople)s tajačim vodama mušičarim u šorcu-kupačem ;-) I to je lepo, ima svoje čari.

ttttt

Full member
Učlanjen(a)
01.04.2006.
Broj reagovanja
1
Ma mene stegne kijavica kad gazim bez kombinezona. U svakom slucaju dok mi traje ova gumenjajka nemam nameru nista da kupujem a i dobro je znati da se i ispod goro-texa i neoprena ljudi znoje (jer u katalozima pise nesto sasvim drugo).

eurofish

Senior member
Učlanjen(a)
01.10.2006.
Broj reagovanja
0
Moja iskustva sa gore-tex kombinezonima i podobukom od polarteca su sasvim drugacuja od ovih ovde napisanih ,
naime jos mi se nije desilo da sam ispod tog odela znojav da mi je vrucina ,hladno a kamoli da nesto kondenzuje i potparava.
Pa nije to bez veze skupo

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Poslušajte Mix-a, SKINITE I GAĆE  :D Pa pecajte na živi mamac 8)
Ajmo malo ozbiljnije, već je bilo ovih tema, i ja ostajem pri svome - "breathable waders" je najveće otkriće čovečanstva posle točka! FF od marta preko jula do novembra. Hodanje po klisurama do besvesti i stajanje u vodi do pupka. I ručak u kafani ako treba. I hladi i greje! Evo par ličnih preporuka:
"underwear" - pančevački buvljak, jeftini "fleece" donji delovi trenerke (oko 300din), ima raznih debljina.
"waders" - http://www.orvis.com/store/shop.aspx?pageType=GROUP&dir_id=758&Group_ID=777&shop_id=2832 (103EUR - 230EUR) Ja četvrtu sezonu nosim "Pro Guide" i vrhunski je!
"boots" - http://www.orvis.com/store/product_directory_showcase3.asp?dir%5Fid=758&group%5Fid=11059&cat%5Fid=5421&subcat%5Fid=6047 (40EUR - 103EUR) Moj kum Srdja godinama nosi "Henrys forK" i prezadovoljan je.
Znači za 150EUR ste kompletirani, a za 330EUR ste u GUIDE opremi. Ima još povoljnih kombinacija, ove su isprobane. Scierra wading je sranje, SIMMS je VRH po kvalitetu.
A Randji, kralju toplovodnog mušičarenja ostaju samo klenovske i štukaroške vode bez debelih nepropusnih gaća. Ili znojava jajca  :-\

ttttt

Full member
Učlanjen(a)
01.04.2006.
Broj reagovanja
1
Ma randja voli da se "ukruti" makar i od hladnoce ako vec nema neka snajka u blizini  :D.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Možda sam preterao kad sam napisao da su mokre gaće i onima koji nose najskuplje kombinezone, ali vlažne su sigurno i to, čak i dok je kombinezon potpuno nov. Ipak, možda ne treba mene slušati, jer ja bukvalno svaki dan i to, po ceo dan mušičarim. Krećem se kroz najgušće džungle i najsurovije kamenjare. Ono što breathable waders nudi ovakvima je samo uludo bacanje para, jer gore-tex kombinezoni kod ovakvih poput mene traju satima, a ne danima ili godinama. U stvari, ja poznajem samo par mušičara kojima dišući kombinezon nije vlažio gaće, noge i sve ostalo već posle par oblačenja. Ali zato poznajem puno njih, koji ih, zbog estetike, nose iako propuštaju vodu. Gore-tex bi bio super, kada bi bio jeftin i kada bi bio izdržljiv. Ovako, ja mislim da nije dobar izbor i nikako ga ne preporučujem ribolovcima koji nemaju običaj da se razbacuju novcem.
Možda ja grešim, ali to su moja lična, mnogo godina proveravana iskustva. Ne mogu sad da otvorim Simms ili Loop web sajt, pa da prepišem i prevedem odande kako njihovi kombinezoni vrede svaki uloženi evro, pa makar koštali i preko 1000!
Pozdravljam uspešne korisnike gore-texa, Milančeta, Saleta i ostale i znam da njima zaista i odgovara ovaj materijal, jer (po mojim kriterijumima) retko idu na pecanje i biraju mesta sa većim konforom. Kada bi se i oni upustili u pretraživanje svakog mesta u svojoj okolini, na kome ima slatke vode, brzo bi pocepali gore-tex i još brže bi navukli neki jeftini, a jedva bi čekali da zagaze bez zaštite.
Približava se taj magični datum, 20. V. To je dan kada svake godine ja odbacujem čizme i ulazim u vodu Nišave, Morave, Temske, Timoka, Vlasine... bez glomaznih kombinezona. Patike ili čuveni gumenjaci i bermude ili moje specijalne dišuće pantalone za gažu. Jedva čekam da uletim u vodu. To radim od 20. V do 1. X svake godine od 1986. i još uvek nisam oboleo od reume. U međuvremenu, oni koji su nosili čizme, možda i jesu!? ???
Ovde je bitan i imidž. Nekome je bitno da izgleda kao FFF instruktor, pa će obavezno nositi gore-tex, dok je meni još bitnije da izgledam kao moji uzori, stari ribari, koji su uvek gazili vodu bosi, štrokavi i odrpani. Ja, jednostavno, volim i da izgledam kao stari ribar. :-*

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
lol  :D

Mislim da svatko treba da oproba i gore-tex, i neopren, i obicne gumene cizme, i samo šorc. Pa nek izvoli ko šta voli. Sve to ima svoje mane i prednosti. Opremu treba uskladiti svojim potrebama, vodi na kojoj se lovi i ribi, prema svom ukusu i mogućnostima.

Musicario sam ja i bos u kupaćima, šorcu, čizmama, neoprenu još me čeka i gore-tex (koji mi sada i nije tako neophodan). 
Ali ljudi se jos uvek snalaze kako znaju i umiju. Jednom sam na bohinjki sreo mušičara u ronilačkom kombinezonu. :) to sam opazio tek kada smo se približili jedan drugom. Ostatak njegovog pribora nije izgledao bas jeftino, dapače...ali eto on je toga dana u tome lovio (neki stariji gospodin).

eurofish

Senior member
Učlanjen(a)
01.10.2006.
Broj reagovanja
0
breathable waders , to nikako nije bacanje para  vrlo je korisna stvar i kod kvalitetnih modela nikako ne vlaze ni gace ni carape ,nose se po cetiri godine bez problema sto smatram da je dovoljno ,
to pustanje vode moze se sresti samo kod losijih ne renomiranih [roizvidjaca ,  tako da je najisplativije uzeti dobar kombinezon , to su moja iskustva (prakticna a ne na osnovu onoga sto sam cuo od nekog ko je cuo od nekog),
a ja ,Milance i ostali retko idemo na pecanje u poredjenju sa mixmasterom koji ide svaki dan  , jer smo spreceni poslovnim obavezama ali ,isto tako koristimo svaki slobodan trenutak da idemo  na kvalitetno musicarenje pravih musicarskih riba i na kvalitetne ciste reke sa krupnim ribama .
vidim da su neki postovi brisani ,mogu li znati zasto ako nije problem ?

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Postovani Sale,
ja kada sam instalirao SMf i prebacio bazu nisam podesio da clanovi NE mogu da obrisu svoje postove. nisam ni znao da je to po difoltu i sada mi kazes da su brisani...ko je to uradio je neznam ali te molim da mi kazes koji su obrisani i gde. Zaista te molim! Takodje je bilo moguce da clan obrise svoj nalog...to se desilo sa jednim clanom, nisam ja obrisao vec on, ali sam mu povezao ponovo nalog sa starim. Ostalo je samo to da mu je broj postova iz novog naloga!
Sada sam medjutim to podesio da brisnja nema. Clan moze da edituje svoj post u roku od 60 minuta, posle toga NE!

eurofish

Senior member
Učlanjen(a)
01.10.2006.
Broj reagovanja
0
imali su ovde neki sebastianovi i moji postovi ,a sad ih nema  to je to

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
u be druze upalsi me skroz.... ;)
u ovoj temi su postojali neki odgovori ali su oni nestali prilikom konverzije baze. Ja sam downloadovao bazu i poceo sa konverzijom. Posto nisam bio 100 % siguran da ce uspeti nisam zatvorio stari sajt. Kada je uspelo u medjuvremenu je bilo par odgovora ali nisam imo snage da radim ponovo konverziju pa su ti odgovri nestali. Izvinjavam se na tome!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Gumeni kombinezon je odličan za zimu, ali ako se koristi ovako:
http://www.yourfilehost.com/media.php?cat=video&file=Dva_kombinezona_za_zimu.avi

Vrh Dno