Možda sam preterao kad sam napisao da su mokre gaće i onima koji nose najskuplje kombinezone, ali vlažne su sigurno i to, čak i dok je kombinezon potpuno nov. Ipak, možda ne treba mene slušati, jer ja bukvalno svaki dan i to, po ceo dan mušičarim. Krećem se kroz najgušće džungle i najsurovije kamenjare. Ono što breathable waders nudi ovakvima je samo uludo bacanje para, jer gore-tex kombinezoni kod ovakvih poput mene traju satima, a ne danima ili godinama. U stvari, ja poznajem samo par mušičara kojima dišući kombinezon nije vlažio gaće, noge i sve ostalo već posle par oblačenja. Ali zato poznajem puno njih, koji ih, zbog estetike, nose iako propuštaju vodu. Gore-tex bi bio super, kada bi bio jeftin i kada bi bio izdržljiv. Ovako, ja mislim da nije dobar izbor i nikako ga ne preporučujem ribolovcima koji nemaju običaj da se razbacuju novcem.
Možda ja grešim, ali to su moja lična, mnogo godina proveravana iskustva. Ne mogu sad da otvorim Simms ili Loop web sajt, pa da prepišem i prevedem odande kako njihovi kombinezoni vrede svaki uloženi evro, pa makar koštali i preko 1000!
Pozdravljam uspešne korisnike gore-texa, Milančeta, Saleta i ostale i znam da njima zaista i odgovara ovaj materijal, jer (po mojim kriterijumima) retko idu na pecanje i biraju mesta sa većim konforom. Kada bi se i oni upustili u pretraživanje svakog mesta u svojoj okolini, na kome ima slatke vode, brzo bi pocepali gore-tex i još brže bi navukli neki jeftini, a jedva bi čekali da zagaze bez zaštite.
Približava se taj magični datum, 20. V. To je dan kada svake godine ja odbacujem čizme i ulazim u vodu Nišave, Morave, Temske, Timoka, Vlasine... bez glomaznih kombinezona. Patike ili čuveni gumenjaci i bermude ili moje specijalne dišuće pantalone za gažu. Jedva čekam da uletim u vodu. To radim od 20. V do 1. X svake godine od 1986. i još uvek nisam oboleo od reume. U međuvremenu, oni koji su nosili čizme, možda i jesu!? ???
Ovde je bitan i imidž. Nekome je bitno da izgleda kao FFF instruktor, pa će obavezno nositi gore-tex, dok je meni još bitnije da izgledam kao moji uzori, stari ribari, koji su uvek gazili vodu bosi, štrokavi i odrpani. Ja, jednostavno, volim i da izgledam kao stari ribar. :-*