Za ovo pecanje mora da se gledaju dve stvari. Oseka, tj. moze da se peca par sati pre do par sati posle oseke. Kad nadodje voda, nema vise plicaka. Druga stvar su atmosferski uslovi, tj. nebo. Skroz vedro, plavo, bez oblaka je idealno. Tada je vidljivost najbolja. Oblaci stvaraju odsjaj na povrsini vode i to je veliki problem za vidljivost. Smanjena vidljivost znaci da se riba kasno spazi ( ili uopste ne vidi) i sanse za dobru prezentaciju se drasticno smanje. Ovde kod mene su retki dani bez oblaka...cak i kad je pre podne vedro, oblaci se pojave u popodnevnim satima. Generalno je najbolje pre podne...mada pre 9h nema idealnih uslova, jer sunce mora da odskoci da bi se videlo.
U tropskim krajevima gde se peca bonefish, idealni uslovi su normalna stvar...Tamo je vedro nebo bez oblaka po citav dan. Ovde na severu ipak nije tako...ali je ipak super pecanje kada se uslovi nameste a riba je tu.