Imitacije odraslih krznokrilaca (Sedge, Caddis)

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
Hahaha... al ste se raspisali. Silvio, pokusah juce da odgovorim al je post nestao. Ovu muvu sam vezao za drugara po njegovom opisu ... i meni je cdc bolji za podkrila, ili cak bez jelena pa f-fly.. al njemu treba za lim pa cemo videti kako se pokaze

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
U mom slucaju F-Fly je #1. Zbog jednostavnosti I lovnosti ujedno. Ove sa dlakom od jelena koristim kada moram malo dalje da prezentujem muvu vodenim zabacajima zbog barijera iza ledja na obali koje mi onemogucuju zabacaje preko glave.

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
997
Kibo legendo FF i mentoru za svaku temu vezanu za FF  :D
Ne, sve je izmišljeno kod tebe u tvojoj radnji na banovom brdu moš si misliti... Ti nemožeš da vežeš tulara na 16 sa dlakom jelena možeš ali sa 2-3 dlake barem ja nikad nisam vidio sliku nijednog kojeg si navezao :yeswink:
A ja cu da svezem kako sam rekao sve sto ti zavezes sa svim materijalima i alatom kojeg imas sa zavezanim ocima i udicom u ruci što me itekako čini u mnogome kvalificiranijim od tebe za razgovor o ovoj temi.

A da smo mi Bosanci i Hercegovci tate za sve iz regije što se tiče mušičarenja jesmo to zasluzujemo i ostati će tako dok god imamo ovo vodno blago kojem svako malo netko iz sitnih osobnih interesa prijeti.

Ali da tebe nije trebalo bi te izmisliti jer se razveze cesto i malo ostrija diskusija iz koje se da dosta toga i korisnog procitati i zakljuciti  :lol:

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
na kakvom si bre simpsone dobrom putu? tebi treba stručna pomoc. interesantno mi je zašto čak i oko ovako beznačajne stvari pokusavas da omalovazis sagovornika i sebe postavši u prvi plan. jednostavno si takav i ja sam te takvog prihvatio :tbumb:

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Koga bre omalovazavam kada kazem da se srneca dlaka u savremenom svetu ne koristi za FT? Najnormalnije pridjem temi, kazem ono sto je ISTINA i opet to nekima ne odgovara. Srneca dlaka je sviranje qrcu, krta je, tanka, mekana ne zadrzava vazduh i kod nas se koristi kao alternativa iskljucivo zbog smanjenih mogucnosti nabavke prave dlake. I naravno iz komercijalnih razloga, dostupna je, svaki lovac moze da je obezbedi potpuno besplatno. I sad treba da ushiceno klicemo srnecoj dlaci kao vrhunskom materijalu? A to ne odgovara istini, nije vrhunski materijal niti ce ikada biti sem kod slepaca kao sto smo mi.
I zasto je problem prihvatiti istinu? Zatucani smo u svom malenom svetu zato nam i jeste ovako kako nam je sve dok imamo tezu da sve bolje znamo od ostatka sveta. Varamo i sebe i druge sasvim svesno. Nemam bre nista protiv da se koristi bilo sta, ne pogadja me ni najmanje ali nemoj bre da ubedjujemo sebe da smo u pravu kad nismo. Koza od srne i srndaca se baca, lovci je zakopaju, jer nema nikakvu upotrebu ali bas ni u jednom segmentu pa ni u FT. Krzno jelena raznih vrsta, uzrasta i pola se koristi nasiroko, pocev od konfekcijske industrije pa sve do FT. U kolima koristis jelensku kozu da obrises stakla, sto ne koristis srnecu kozu? Jakne se prave od jelenjaka sto se ne prave od srnecaka? Ne mi smo pametni i mudri pa koristimo svetski otpad, zato i jeste ovako jer ne prihvatamo neke sasvim normalne stvari.

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
997
Ma ja shavatam što si ti želio da kažeš Kibo ali ti ne stoji način na koji to govoris niti teza u potpunosti evo zasto...
Zaboli mene k..... sto tamo neko veze ili ne veze dok god ja na moje imitacije lovim a love i drugi koji ih koriste te uvijek i bez iznimke pohvale, meni je srneca zimska dlaka sasvim ok za neke imitacije ne samo za tulare. Ti griješiš u svojim stavovima jer si iskljuciv i nedozvoljavas slobodu misljenja sugovorniku mozda jer si u komunizmu rastao šta ja znam.
Ti si mozda na tezi nacin naucio da nije stap za musicarenje samo Helios i TCX pa ti povlačim paralelu i kazem da ces uloviti jednako riba na sedža od jelenske, elk ili srece dlake samo je bitno kako se muha naveze i koje ima glavne karakteristike koje treba da ima te naravno da lovi a to od cega je to ti je sviranje u vjetar i nimalo ne drzi vodu.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Silvio vec sam ti ranije rekao da nije stvar u tome sta lovi, pominjao sam kese, gumice, drvo, plastiku, ma realno sve lovi i na sve moze da se ulovi. I uopste nije stvar u tome kao i sto nije istina da ne dozvoljavam tudje misljenje, to je bre smesno. Ali mi sebe lazemo izmisljanjem da je u ovom slucaju srneca dlaka do jaja materijal a nije. Masa nas je prinudjena da je koristi i ok neko je zadovoljan neko nije.
Zasto je tesko reci npr. "Elk Hair caddis se pravi sa krilima od elka, ako niste u mogucnosti naravite ga sa srnecom dlakom uz sve mane koje ona nosi". Pa onda kazes koje su to mane srnece dlake i prednost elka ili jelena. Umesto toga kaze se: "Elk je sviranje qrcu, bolja je srneca dlaka jer odlicno pliva, super je postojana, lakse se veze". Time ubedjujemo sebe da smo u pravu i obmanjujemo druge. I super bi bilo da je to jedina stvar, naprotiv tako je za vecinu stvari. Tako je i za pribor, tako je i za fly casting, tako je za sve vezano za FF na ovim prostorima. Konstantno ubedjujemo sebe da ti je FC zapravo nepotreban jer lovimo na rekama od 15m sirine, konstantno ubedjujemo sebe kako su Helios i TCX sviranje qrcu od stapova kad love i oni od 100e, kako je cekrk samo nosac strune, kako je bolje imati iscepane starke nego disuci kombinezon jer su nam reke tople i u cipelama za gazenje plasis ribu, kako je bolje imati 5 Ron Thompson struna nego jednu pismenu, kako je varalicarska pletenica odlicna zastita od stucijih zuba,... Ma bezbroj stvari se tako provlaci i niko da reaguje. E pa ja ne mogu da ne reagujem, nikad nisam ni mogao da trpim gluposti i neistine pogotovo kada znam da su gluposti i neistine.
Kao sto ne mogu da ne odreagujem kada se u diskusiju ubaci neko samo da bi komentarisao moj post bez trunke zelje da ucestvuje u temi, poput ovog buzdovana vec tradicionalno. Ali sa njim mi je lako, ni najmanje se ne zamaram vec odlicno zabavljam. Koliko god bio neprijatan, meni je uvek zabavan i predvidljiv

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
997
Ne Bojane nemoj da izvrces stvari ja nigdje nisam niti jednom ustvrdio da je bolje jedno drugo ili trece nego da sve ima svoju primjenu.
I daj mi reci molim te po tebi zasto mi vezemo muhe da bi ulovili na njih ribu u 99% slucajeva zar ne... ako je tako pa koji kur.. diplis bez ikakve potrebe o jelenu elku i srni kad je samo rezultat ono sto se pika, mozes ti biti brale zaljubljen u extra proporcijalnu muhu navezanu sa 100% preciznosti i po čitav dan da gledaš u nju i diviš joj se, ako ona (a u većini slučajeva) ne lovi kao one malko neuredne (koje 100% bolje imitiraju nekog uginulog ili izvlačećeg insekta i općenito pokret baš zbog tih nesavršenosti).
Neubjeđujemo mi sebe da je Helios i TCX k... od stapova ali da ima jeftinijih puno koji mogu pružiti isto zadovoljstvo i performanse ima i ti to bolje od mene znaš.

Realnost je da za potpuno ff uzivanje ne treba nikakva specijalna oprema nego rijeke sa ribom i divna priroda oko njih naravno i dobro društvo  :firends:
Ja cu recimo prije dati lovu za 10-15 odlazaka na Plivu nego za Heliosa jer koji ce mi k... Helios ako cu mahati s njim na livadi a bome i na GTfour se fino vade ribe i uziva elem nisam snob pomodar niti netko što boluje za markama prestižom nego praktičar flegmatik koji zaista uživa u svakom trenutku provedenom u prirodi kojih je na moju žalost sve manje  :'(

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Ja samo da dodam a da ne dolijem ulje na vatra,mada moram da priznam da cela ova rasprava ima i edukativni karakter ... Srna tacnije dlaka srne je vrlo upotreljiva i premenjiva kako na suvim musicama tako i na nimfama i to ne iz razloga sto je "lako" dostupna vec iz razloga sto je meksa,tanja,svitljivija ...

Sve ima svoju prakticnu primenu kako za stegom tako i na vodi a mene iskreno bas briga sto iza nekog materijala ne stoji ime neke renomirane firme ili ako nije poznat na zapadu ako taj materijal sluzi svrsi.

Na kraju ... pa nisu ti sa zapada popili svu pamet ovog sveta sto dokazuje cinjenica da me dnevno na FB 20 ljudi pita koji su materijali upotrebljeni na musici i kako moze da se dodje do njih.

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
997
Da bata crni meni francuz za parče deke duljine 10cm a širine 1cm sa svega 3 niti boje koja je aktualna nudio 10€ na ribniku ali mu nisam prodao jer nemam niti ja puno više te boje dao sam mu parče a i dan danas pored svih mogućih dabinga i karafeka još uvijek u Mostaru po radnjama a i kod ribara starih parčići platna deke itd se prodaju po astronomskim cijenama recimo ja sam osobno dao za parče boje "glib" 10x10 cm 50KM što je cca 25€ i opet bi samo da mi naleti a nema kakvih nema dabinga dispenzera i sve ga da se kupi od 1,5€ pa do 25€ za dispanzer sa par boja a opet se daju puno veće pare za komad obične deke EJJJJJ deka džemper itd.
Plivka legendarna nimfa sa Plive se radi od svile određene nijanse iz jednog starog užeta za planinarenje koje u sebi ima 20 različitih boja svile i samo jedna ta je prava i ubojita u kombinaciji s različitim podmetima.
Nema sve da se kupi u ft radnjama i nisu najboji materijali samo oni koju su ljepo zapakovani i imaju brend na sebi.

A u nesto sto je provjereno i empirijski dokazano bezbroj puta u praksi nemože da se sumnja a u brend ma kakav on bio kao i u tuđe riječi i tvrdnje može i to kako.
Elem vežite muhe koje su lovne i s kojim ste vi zadovoljni bez obzira na to od čega su i kako su napravljene jer ribe su najmerodavnije sudije.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
simpson H je napisao(la):
Kao sto ne mogu da ne odreagujem kada se u diskusiju ubaci neko samo da bi komentarisao moj post bez trunke zelje da ucestvuje u temi, poput ovog buzdovana vec tradicionalno. Ali sa njim mi je lako, ni najmanje se ne zamaram vec odlicno zabavljam. Koliko god bio neprijatan, meni je uvek zabavan i predvidljiv
i nikad se nisi zapitao zasto tradicionalno komentarisem tvoje postove ?  :-\  toliko si pun znanja i samopouzdanja da nikada nisi ni posumnjao da mozda nesto nije u redu sa tobom i tim postovima koje komentarisem ?
sto se tice primedbe da nemam nameru da ucestvujem i pisem o temi...to je obicna glupost i laz . nemoj da citas samo onaj deo mojih postova u kojem te zajebavam vec procitaj do kraja  ;)
napisao sam u skracenoj varijanti isto kao crni i silvio ai ponovicu malo opsirnije ... poreklo materijala nema nikakav efekat na konacni ishod ribolova . a meni je kao ribolovcu i vezacu na prvom mestu rezultat a na zadnjem markirani materijali . sve sto ne moram da kupim ne kupujem , ne zbog finansija vec zato sto imam osecaj da neko lepo zaradjuje na meni i pravi me budalom prodajuci ono sto mogu da nabavim za dzabe ili mi se vec nalazi po kuci

Baki-Pa

Hero member
Učlanjen(a)
12.09.2013.
Broj reagovanja
1
Kako sad da vežem caddis-a za Drinu, CDC-om ili ELK-om?  Ako treba mala muva za lipljena, logično je da se veže CDC-om.

Mafke Fly

Full member
Učlanjen(a)
17.04.2014.
Broj reagovanja
1
  Baki,probaj i patkovim perom. Fantasticno lovi  :yeswink:

Dobro se Crni smilovao da provuce koju rec o ''srni''. Upravo mi je Crni dao recept za imitaciju  od srnece dlake pre par god. i s'pocetka jeseni najkrupnije ribe sam hvatao na  te jednostavne imitacije i to kada  je riba bila  jako probirljiva.

Naravno da srna nije savrsen materijal ni po plovnosti i zbog krtosti,ali meni su super lovne imitacije od te dlake.

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
997
Lipljen CDC only...
Pastrva Dlaka Elka, jelena, srne bez ili sa CDCom...

Vrh Dno