Ja sam za indikator kad je to potrebno. Lepo vam je Rasho rekao na nekoj temi da indikator nije plovak i da je najbolje da nimfu nosi voda prirodno i neometano. On moze da bude konektor koji doro pliva, polipropilen, balza, biostrajk....... i dobar je sve dok ne sputava nimfu da se krece prirodno.
O ovome nesportski necu da trosim reci, jer sam apsolutni protivnik te ideologije.
Takodje znam da ce oni koji koriste tesku nimfu koja visi obesena na plovak (tj vertikalno stoji) slabo proci, sem mozda u slucaju ako su neke ribe skoro pustene iz ribnjaka.
Indikator treba da bude dobro odmeren(velicina, mesto gde ce da se stavi,materijal itd) po tome koliko je duboka i brza voda, kolika je velicina i kako je otezana nimfa.
Dal' cu da naprezem oci ako mi vecernje svetlo treperi po talasima, konac jedva da vidim i na dva metra ispred sebe, neravnomerno kretanje vode mi zanosi ceo sistem i ne dozvoljava da osetim udarac ribe? Odgovor je naravno ne. Koristicu sta je god potrebno da olaksam sebi. U ovom slucaju je to indikator.
Normalno da postaje trenuci kad je on suvisan i tad je njegova upotreba nelogicna.
Oliver Edvards koristi suvu muvu Klinkhamera kao indikator za potopljenu nimfu :hmmmm:! E tu mozemo polemisati dal'je to sportski. Moj odgovor je ponovo da.Iz dva razloga. 1.Takav ribolov nije efikasniji od bilo kog sistema ponaosob vec samo sluzi za utvrdjivanje gde ribu traziti 2.Svako komplikovanje u musicarenju donosi pored pozitivnih uvek i negativne faktore. Ja licno nikad nisam koristio ovakav sistem al' nemam nista protiv onih koji ga koriste.