INDIKATOR ILI OSTRO OKO????

dare

Senior member
Učlanjen(a)
22.01.2008.
Broj reagovanja
0
Ja sa protiv indikatora iz jednog prostog razloga,par puta je i sama riba napala indikator,a i deluje mi nekako kao nesto sto je visak na celokipnom stapu,to je moje misljenje,interesuje me vase posto vidim da se maksimalno spremate na nimfarite uz pomoc indikatora

lazza

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
06.12.2005.
Broj reagovanja
2
Moj izor je ostro oko! Indikator mnogo smeta pri zabacaju, a smeta i pri izvlacenju konca iz vode - tako da se sve svede na to da vise smeta nego sto pomaze u ribolovu na nimfu.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Indikator- pokazatelj napada ribe je čudna naprava, koja je zapravo običan plovak. Ja skoro uvek nimfarim bez plovka, ali možda počnem češće da upotrebljavam ovaj dodatak, koji mušičarenje neverovatno približava ribolovu na prirodni mamac. Indikatori su uobičajeni na predvezima mušičara i ima ih u svakom mušičarskom katalogu. Da li je sportski koristiti ih možemo raspravljati. Ja sam siguran da njegova upotreba čini mušičarenje manje sportskim.

Z

Zakula

Guest
Randjo,mislim da upotreba indikatora itekako ima smisla na velikim rekama,kao shto je "nasha" lepotica - Nishava.Zamisli one ogromne i jake brzake u Belanovcu,Crvenchetu,Djurdjevom polju... ??? ???.Teshka nimfetina BioStrike i ori batke!

gringo

Hero member
Učlanjen(a)
26.05.2007.
Broj reagovanja
0
Ja sam za indikator kad je to potrebno. Lepo vam je Rasho rekao na nekoj temi da indikator nije plovak i da je najbolje da nimfu nosi voda prirodno i neometano. On moze da bude konektor koji doro pliva, polipropilen, balza, biostrajk....... i dobar je sve dok ne sputava nimfu da se krece prirodno.
O ovome nesportski necu da trosim reci, jer sam apsolutni protivnik te ideologije.
Takodje znam da ce oni koji koriste tesku nimfu koja visi obesena na plovak (tj vertikalno stoji) slabo proci, sem mozda u slucaju ako su neke ribe skoro pustene iz ribnjaka.
Indikator treba da bude dobro odmeren(velicina, mesto gde ce da se stavi,materijal itd) po tome koliko je duboka i brza voda, kolika je velicina i kako je otezana nimfa.
Dal' cu da naprezem oci ako mi vecernje svetlo treperi po talasima, konac jedva da vidim i na dva metra ispred sebe, neravnomerno kretanje vode mi zanosi ceo sistem i ne dozvoljava da osetim udarac ribe? Odgovor je naravno ne. Koristicu sta je god potrebno da olaksam sebi. U ovom slucaju je to indikator.
Normalno da postaje trenuci kad je on suvisan i tad je njegova upotreba nelogicna.
Oliver Edvards koristi suvu muvu Klinkhamera kao indikator za potopljenu nimfu :hmmmm:! E tu mozemo polemisati dal'je to sportski. Moj odgovor je ponovo da.Iz dva razloga. 1.Takav ribolov nije efikasniji od bilo kog sistema ponaosob vec samo sluzi za utvrdjivanje gde ribu traziti 2.Svako komplikovanje u musicarenju donosi pored pozitivnih uvek i negativne faktore. Ja licno nikad nisam koristio ovakav sistem al' nemam nista protiv onih koji ga koriste.

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
gringo je napisao(la):
Oliver Edvards koristi suvu muvu Klinkhamera kao indikator za potopljenu nimfu :hmmmm:!

Ne znam da li je sportski, ali ne smem ni da pomislim kako se umrsi kad ulovi ribu na Klinkhamera  :eek: Zbog ovoga unapred odustajem od takvog (a i bilo kog drugog sistema sa više udica) iako mogu biti efikasni (naravno tamo gde su dozvoljeni!).

Inače indikator koristim ponekad, naročito kada želim male nimfe da spustim na veću dubinu. To ide jako teško bez indikatora i po meni to mu je osnovna svrha! Sistem najviše liči na lov skobalja na plovak :whistle:
P.S. Kao indikator mi služi malo belog/svetlozelenog polipropilena  :)

gringo

Hero member
Učlanjen(a)
26.05.2007.
Broj reagovanja
0
Milance: "Ne znam da li je sportski, ali ne smem ni da pomislim kako se umrsi kad ulovi ribu na Klinkhamera"
Ovo upravo spada po moj razlog broj 2.

ttttt

Full member
Učlanjen(a)
01.04.2006.
Broj reagovanja
1
Milance, kako "montiras" polipropilen?

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
ttttt je napisao(la):
Milance, kako "montiras" polipropilen?

Odsečem oko 3-5cm, presavijem i provučem kroz omču kod tipeta (kao loop to loop vidi sliku). Polipropilen namastim mažom za mušice, a dužina tipeta mi određuje dubinu na kojoj lovim.  :D

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Nisam imao toliko iskustva pecanja sa indikatorom,ali sam slusao o tome sto i nije neko merilo,to da li je ili nije sportski ostavicemo za drugi put ...
Samo sam hteo reci da ja umesto indikatora koristim jednu slicnu  da kazem imitaciju te naprave a to je takozvana BOZIRKA??
Od neke bakarne zice jarkih boja uzmem i navucem parce na mestu gde bi otprilike trebalo da stoji indikator, i to je cela prica,manje PLJUSKA,znatno je PRAKTICNIJE (meni) ,nema problema prilikom zabacivanja  a vidljivost mu je kao i plovnost IZUZETNA.
Probajte i videcete prednost. :yeswink: :yeswink: :yeswink: :yeswink:

dare

Senior member
Učlanjen(a)
22.01.2008.
Broj reagovanja
0
Kratko i jasno sa indikatorom sanse su 70% na strani musicara sto po meni nije sportski,bez njega 50:50,majstori samo izlaze kao pobednici :tbumb: :tbumb: :tbumb: :tbumb:

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Klikni na link
http://www.rioproducts.com/product.php?recKey=8

Vrh Dno