Iz zgloba šake ili lakta?

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Dobro, nemojte odmah da se ljutite. Tema nosi naslov o kome se može sasvim normalno diskutovati.
Evo, meni su izuzetno smešni mušičari koji na manjim rekama mašu celim rukama i levom i desnom, nogama talasaju rečicu, a glava im prati putanju konca kao da je rasklackana.
Sa druge strane, mnogo više ozbiljnosti vidim u mušičarima koji u takvim uslovima ne pomeraju svoje telo, osim šake.
Razumljivo je koristiti i lakat i rame ako želite da prebacite Drinu, Dravu ili neko jezerce, ali neće valjda Simpson da koristi svoju tehniku mahanja kompletnim obema rukama i nogama na Nišavi. ??? :lol:
Ako dođe, ja ću zatražiti da intervenišu ribočuvari i uklone ga zbog nesportskog načina ubijanja riba plašenjem. :hammer:

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Mixmaster je napisao(la):
Dobro, nemojte odmah da se ljutite. Tema nosi naslov o kome se može sasvim normalno diskutovati.
Evo, meni su izuzetno smešni mušičari koji na manjim rekama mašu celim rukama i levom i desnom, nogama talasaju rečicu, a glava im prati putanju konca kao da je rasklackana.
Sa druge strane, mnogo više ozbiljnosti vidim u mušičarima koji u takvim uslovima ne pomeraju svoje telo, osim šake.
Razumljivo je koristiti i lakat i rame ako želite da prebacite Drinu, Dravu ili neko jezerce, ali neće valjda Simpson da koristi svoju tehniku mahanja kompletnim obema rukama i nogama na Nišavi. ??? :lol:
Ako dođe, ja ću zatražiti da intervenišu ribočuvari i uklone ga zbog nesportskog načina ubijanja riba plašenjem. :hammer:

E bas je crno! :bleh:, nema teorije da me isprovociras da pricam FC u ovoj temi :lol:

bogi

Senior member
Učlanjen(a)
13.01.2008.
Broj reagovanja
0
Mix tema ti je na mestu, imalo bi tu šta da se diskutuje, ali kad vidim da temu ovako izgaze uopšte mi se ne komentariše.........pa nije isto pecati na Drini ili recimo Gradcu i pored svih izmišljenih tehnika u FC uvek je tu nešto što koči npr. okolno rastinje koje se u stvari nadvija nad dosta idealnih mesta nad vodom.......

evo slike jednog takvog idealnog mesta računajte da je iza aparata lom granja i slap visine jedno metar ipo.......voleo bih da mi neko pojasni od iskusnijih kolega kako prići i zabaciti muvu, a da ne poplašimo recimo neku krupnu pastrmku recimo ispod granja sa desne strane slike......a i levo je granje tako da je veoma mali manevarski prostor ili opet je najednostavnije zaobići ovakvo mesto i otići na Drinu gde će siti da se napecamo.....ja bih voleo nekog instruktora da vidim na ovakvom mestu i nešto naučim, a ne na Drini, Neretvi, Ribniku i sl.

aep7j5.jpg

rabbit

Full member
Učlanjen(a)
07.07.2007.
Broj reagovanja
0
Uopšte nije mudro.Da Bogi imalo poznaje tehnike bacanja,bar upolka kao tehnike vezivanja,znao bi kako da odradi taj zabačaja.Imaš dve varijante,a vjerovatno i više,ali,JBG,ja JOŠ nisam instruktor nego bloody driver.

Prva ti je varijanta Rol cast,a druga ti je opisana u "Mušičaru" i zove se TLT.

E ti sad upotrebi koju ti voliš.

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Mix klasika.
Uz Ron Thompson strune, Shimano Ultegra čekrke, opanke umesto wading boots-a, polipropilen umesto CDC-a .............................................................. (vi dodajte na tačkice ono što sam zaboravio).

Ni iz zgloba šake a bogami ni iz lakta. Pogledati kako to rade oni koji se time profesionalno bave. Vreme Doug Swicher-a je odavno prošlo, postoje savremeniji i bolji načini koje je i Doug (siguran sam u to) odonda usvojio. I treba ih probati i naučiti kao i sve ostalo što je napredno. Naravno da se još uvek može riba loviti zabacima iz zgloba šake (kao što se i fićom može voziti do Danske). Ne daj bože da nisam menjao svoj stil i način bacanja za sve ove godine koje mušičarim.
Ali - ceo post pišem zbog Bogijeve fotke!!! Više puta sam pecao sa Ivanom na različitim vodama i sa različitim priborom. Neverovatno (i meni nedostižno) je sa kojom lakoćom on koristi raznorazne tehnike isključivo u svrhu ribolova. To me matorog i vuče u učenju, FC samo radi FC-a mi nije interesantan uopšte!!!

Z

Zakula

Guest
rabbit je napisao(la):
Uopšte nije mudro.Da Bogi imalo poznaje tehnike bacanja,bar upolka kao tehnike vezivanja,znao bi kako da odradi taj zabačaja.Imaš dve varijante,a vjerovatno i više,ali,JBG,ja JOŠ nisam instruktor nego bloody driver.

1. Zeko,95% mog' pecanja je na rekama kao sa Bogijeve slike.Hvala,ali ne morash da mi objashnjavash kako treba da pecam na njima,jer se hvala Bogu odlichno snalazim.Nemam problema!

2. Bogi se pitao zbog chega nashi instruktori relativno zanemaruju tehnike,koje su upravo od esencijalnog znachaja za mushicharenje na ovakvim rekama.Sve se svodi na "talasanje" po livadama i rekama na kojima mozesh da "razvuchesh" konac i 50m ako znash.

Inache,voleo bih da dodjesh u Nish i sa nama da proshpartash reke koje su pogodne za TLT ,roll cast i ostale vodene zabachaje,koje koliko vidim pominjesh...Videcemo ko se kako snalazi.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Mr.Zakula je napisao(la):
rabbit je napisao(la):

1. Zeko,95% mog' pecanja je na rekama kao sa Bogijeve slike.Hvala,ali ne morash da mi objashnjavash kako treba da pecam na njima,jer se hvala Bogu odlichno snalazim.Nemam problema!

2. Bogi se pitao zbog chega nashi instruktori relativno zanemaruju tehnike,koje su upravo od esencijalnog znachaja za mushicharenje na ovakvim rekama.Sve se svodi na "talasanje" po livadama i rekama na kojima mozesh da "razvuchesh" konac i 50m ako znash.

Inache,voleo bih da dodjesh u Nish i sa nama da proshpartash reke koje su pogodne za TLT ,roll cast i ostale vodene zabachaje,koje koliko vidim pominjesh...Videcemo ko se kako snalazi.

Ti bre Zakula nisi normalan bre, ko bre sta zanemaruje? Gde si ti to gledao nase instruktore koji "zanemaruju tehnike,koje su upravo od esencijalnog znachaja za mushicharenje". A sta oni pricaju majke ti? O tehnikama za Mars mozda? Sto nisi pomerio bulju do Uzica da gledas Ivanove zabacaje ili do Gradca Acine, gde je moglo sve to da se vidi i cuje. Sto se nisi pojavio u BG?
Ako nemas sta da kazes a usput nista u zivotu sem Randje nisi video, onda bolje cuti.

Evo jedan potpuno neupotrebljiv zabacaj ako imas zid iza sebe i granje oko sebe. Snimljeno na Fly Casting Day Valjevo-Gradac

http://www.alexivanovic.com/Video/Bow%20&%20arrow.swf

rabbit

Full member
Učlanjen(a)
07.07.2007.
Broj reagovanja
0
Zakula,a šta misliš na kakvim ja rijekama pecam?Na aerodromu,možda?Ne pretjeruj,čovječe.Prolazio sam tokom Nišave  ka Bugarskoj granici i na dosta mjesta stajao i gledao.Ništa nije problem kad se čovijek posveti tome.

Vi'š Milančeta,nije ga sram da kaže dan i dan danas uči,a može svima da priča bez stida o mušičarenju.A za učenje - livada.Kapiš?

Z

Zakula

Guest
Ma uzivaj Zeko,sve je ok! Ko kaze da ja mislim da sve znam!? Rado upijam informacije! A i mojih 95% ne otpada samo na Nishavu,tu je josh mnogo reka.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Odmah se svađate. Mix je ovo hteo, Mix je ono hteo... Mix nosi gumene opanke dok mušičari, Mix koristi Ron Thompson...
To nema nikakve veze sa naslovom. Nemojte to da radite.

Simpson je pokazao Acov snimak jednog zabačaja za koji sam ja bio ubeđen da sam ga baš ja davno smislio. Verovatno nisam u pravu. Proverio sam ga puno puta u praksi i došao do zaključka da je neupotrebljiv iz nekoliko razloga, vezanih za kasnije ponašanje štapa i sistema, što je gotovo jednako bitno kao i sam zabac. Mrzi me da objašnjavam, ko veruje super, a ko ne, neka uživa u simpatičnom snimku.

Zabacivanje iz zgloba šake je vrhunac mušičarskog zabacivanja na umerene distance i omogućava mušičaru mnogo toga što neko ko taj zglob drži ukočen pri zabacivanju ne može ni da sanja.
Pre neki dan sam posmatrao jednog zaista talentovanog mušičara iz Niša, Peru (Perafly), kako se poigrava na Nišavi zabacujući iz šake. Ja tada obično kažem "Kao ja!". Uživanje je posmatrati nekoga kada izvodi te vragolije sa mušičarskim štapom i koncem. Nema toga nigde na Youtube-u i to je nešto što zovemo "niška škola".  Zglob se uvija do te mere, kao da je štap u rukama čoveka od gume. Neko bi se uplašio da posmatra to izvijanje šake, ali kada pogledate preciznost kojom konac leti kroz vazduh, a muva pada uz samu obalu uz perfektan "reach", shvatite da se radi o vrsti umetnosti.
Štap prati šaku, kao lagana igračka, putanja konca je uvek elipsoidna i tu nema nikakvog govora o loop-u. Zanimljiv pristup FC-u, koji nikako ne može razumeti neko ko je oči istrošio buljeći u Sexyloops. Konac pri zabacivanju iz zgloba pravi tako neobične pozadinske putanje, da bi neko ko je navikao na uobičajeni backcast pomislio da se radi o apsolutnom početniku-budali, a ne o vrhunskom bacaču.
Ono što ja zovem vrhunskim fly castingom je uvek uvežbano na vodi i uvek donosi veoma bogat ulov. Oni koji su predamnom koristili zglob šake najelegantniji su i najbolji bacači, čije su čuvarke obično dobro popunjene.

bogi

Senior member
Učlanjen(a)
13.01.2008.
Broj reagovanja
0
rabbit je napisao(la):

mnogo brzo donosiš Zeko zaključke, a ne pročitaš sve, Rol otpada jer je kako sam napisao odavde odakle je slikano računaj da je drvo pored tebe i granje na sve strane pa i iznad glave, a idealno mesto tamo ispod one desno ako roluješ nabacuješ muvu direktiva na granu, a ne ispod nje to kad budeš postao instruktor da imaš na umu.....

Vrh Dno