Jesmo li plemeniti?

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Ajd molim vas lepo da ovde časkate o tome dal' je plemenito bockati ili tkr. mučiti ribu? Jesmo li mi ribolovci (mušičari) plemeniti ili smo poput krvnika, inkvizitora itd. ...nanosimo li tim stvorenjima koja pecamo duševnu ili samo telesnu bolu (dugu ili kratku). Dal poistovečujemo životinje i njihove osečaje sa čovječijim...eto tu raspredajte slobodno koliko vam volja...možda se i ja prosvetlim pa počnem mušičariti za muvama ne bez kontrakuke nego i bez kuke...možda če me u tom slučaju zadovoljiti samo da  ribu navedem da uzme mamac i to ču računati kao ulov.

Ja sam uveren da riba nerealizuje bol kao čovek i ne trpi kao čovek. Ako jednoga dana dođem do spoznaje da je to stvarno mučenje kao da bi mučio čoveka iz zabave možda prestanem i da lovim ili ču kako sam več gore naveo...mušičari muvama bez kuke.

MM

Hero member
Učlanjen(a)
14.02.2009.
Broj reagovanja
639
Ovo je tema sa ogromnim potencijelom. Bravo Sebastijane.  :tbumb:
Znam za neko istrazivanje u kome je utvrdjeno da covek ima oko 300 receptora za bol po jednom cm kvadratnom tela, a riba samo 1. To znaci da riba oseca bol 300 puta manje nego covek. Ne znam da li je ovo tacno, ili samo sluzi da se nama ribarima umiri savest.
Iskreno, nismo plemeniti. Maltretiramo ribe, cak ne ni zbog hrane, vec iz zabave.
Ja kad bocnem ribu, veoma uzivam u "borbi" s njom.To je moja strast, ali je jasno ko je u tom dvoboju negativac.
Ipak, dok na celom svetu ne zavlada budizam ( sto se, naravno, nikad nece desiti), ribe ce biti bockane i maltretirane od strane ribolovaca.

compshop

Hero member
Učlanjen(a)
09.07.2007.
Broj reagovanja
2
Ulovljena riba nakon pustanja u vodu ako je ulovljena i oslobodjena na normalan nacin, za par minuta ponovo jede i nastavlja normalan zivot. Da je nesto specijalno povredjena, promenila bi ponasanje. Tako da ja smatram da prikladna udica, cak i sa kontra kukom nece specijalno nauditi ribi. Jos nesto, prisustvom na vodi, bockanjem i pustanjem ribe delujemo preventivno na krivolovce. Riba je svakako srecnija kada ponovo zavrsi u vodi nego na tiganju.
Za c&r sam se lako odlucio, samo jos da prespojim za udice bez kontra kuke...

joker

Senior member
Učlanjen(a)
21.03.2008.
Broj reagovanja
0
MM, to je poštno razmišljanje i stojim iza njega. Zato me iritira kada ljudi počnu da pojašnjavaju kako su oni plemeniti i sportisti i vole ribu samo zato jer je ne bodu sa pet kuka "kao neki" nego samo jednom. Ne razumijem zašto ta potreba da se pere savjest pljujući po drugima koji su samo malo gori od nas. Dakle lovimo iz zabave i užitka. Riba ne uživa u tome i sigurno ne stoji da je ono što radimo plemenitost i sport. Evo pristajem da je to sport ali kad ti sportaši pristanu da u drugoj rundi oni budu na udici a štap u rukama kakvog stvora pedesetak puta težeg od njih.

joker

Senior member
Učlanjen(a)
21.03.2008.
Broj reagovanja
0
Jos nesto, prisustvom na vodi, bockanjem i pustanjem ribe delujemo preventivno na krivolovce.
Nije baš. Ovim zadovoljavamo sebe. A ako hoćemo da djelujemo preventivno na krivolovce ( mada ne zna baš), dovoljno je da šetamo pored rijeke.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Ja se ipak smatram plemenitim ribolovcem pa koliko god da to zvučalo kontradiktorno. Nikome ne želim nametati svoje mišljenje ali ja pravim razliku između čoveka i ribe. I ja sam mnogo takvih podataka pročitao o tome kako riba realizira bol. Čovek pozna ne samo fizičku nego i duševnu bol...za mene je plemenitost (kao širok pojam) vrlina koju poseduje čovek koji se trudi biti pošten, ljubazan, razuman, koji ume da prašta...milostiv. I kao što je rekao William Shakespeare "Milost je najbolji znak plemenitosti" i mi mnogi mušičari baš pokazujemo to...MILOST...večina nas ribama podarimo život nazad, brinemo o vodama, trudimo se ribama dati više šanse i lovimo ih jednom muvom bez kontra kuke (u večini slučajeva)...sportsko je to što se nadmećemo sa ribom kojoj milostno dajemo više šanse...tu iz toga možemo izvuči kako je mušičarenje "plemenit sport" (i jedno i drugo)...ali i više od toga, ono je i umetnost...pogledajte samo veštine zabacivanja i veštine vezanja muva :yeswink: 

Jako je teško da ču ikada razmišljati drugačije i do tada MUŠIČARENJE JE PLEMENIT UMETNIČKI SPORT  ;)

joker

Senior member
Učlanjen(a)
21.03.2008.
Broj reagovanja
0
Dragi seb, razumijem ja tebe samo moram prokomentarisati.
- "ja pravim razliku između čoveka i ribe"
pravim i ja, nakon zadnjeg rata i svega što sam vidio, puno više cijenim životinje. One ne napadaju bez razloga, ne ubijaju i muče iz zadovoljstva, a svega toga sam vidio kod ljudi. Da se razumijemo dobri ljudi su dragocjenost na svijetu ali i nevine životinje su mi ispred "svakakvih " ljudi
-"sportsko je to što se nadmećemo sa ribom kojoj milostno dajemo više šanse"
nisam baš sigurna da je riba obavještena da se nadmeće sa nama.  Niti je  pristala da učestvuje u sportu niti je od nas tražila milost nego bi joj vjerovatno bilo draže da je ostavimo na miru. Samo onda nema zabave za nas.
- "pogledajte samo veštine zabacivanja i veštine vezanja muva"
e to je već nešto što i ja pristajem da se nazove i sportom a bogami i umjetnošću.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Razumijem te kolega, i ja sam morao da prođem kroz to ratno stanje i nagledao sam se svačega. I ja volim životinje ali i tu razlikujem toplokrvne i hladnokrvne životinje. Recimo teško bi se kanio da iz zabave ubijem srnu. Nikako ne bi želio da lovim delfine, kitove, pa ni ajkule iz zabave. Ako ikada i ako bi ikada ubio tolokrvnu životinju to nikada ne bi bilo iza zabave i potrudio bi se da to usmrćenje bude što kraće. Čak i kada idem u ribolov po meso (kada mi se familija zaželi sveže ribe) svaku ribu odmah u sekundi usmrtim. Nikako ne dozvolim da crkava polako na suvom. Kod mene te ribočuvar čak i kazni ako držiš živu ribu koju misliš odnjeti kući u rernu ili tiganj. Svaka riba se mora odmah ubiti ako se misli ponjeti. I to je plemenitije, ubiti odmah ono što želiš pojesti a ne da "jadna" zeva i polako ugiba.

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
997
Ma svi se mi razumijemo vrlo dobro i mislim da smo na ovom forumu svi jer volimo:
1. Ribe
2. Vezanje mušica
3. Lov ribe umjetno mušicom
Tako da ova prepucavanja za mene i nisu nešto za pohvalu i nema im kraja :'(
A Joker nabavio sam ti malo Čulpala kad dodješ u Čapljinu javi se pa da razmjenimo nešto

joker

Senior member
Učlanjen(a)
21.03.2008.
Broj reagovanja
0
Ma nije prepucavanje samo mislim da je dobro za ljude da ostave iluzije po strane, istina neće biti bolja ako je zamotamo u šareni papir. a slažem se da volimo i radimo iste stvari pa onda nema razloga da neko misli da ja prigovaram. eto mene do tebe čim malo otopli. Bura jutros hladna.

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
997
Ja smatram da je puštanje ribe ispod mjere plemenit potez. Smatram i da je pušanje velike ribe još plemenitiji potez za koji svakao treba imati prije svega srce.
A što se tiče ovih između tu treba biti razuman i ne uzimati previše recimo 3-5 riba između 30 i 50 cm bih ponjeo kući jer nas je u kući petero.
A to da li je plemenitije zabosti udicu ribi u usta sa oteženjem na ili ispod udice, mislim da je svejedno.
Ali način ribolova mušičarom je za mene bio i biti će najplemenitiji način ribolova :lol:

joker

Senior member
Učlanjen(a)
21.03.2008.
Broj reagovanja
0
To puštanje i jedno i drugo jest plemenito, ali prije toga ima par neplemenitih stvari koje uradimo da bismo sa tim na kraju ispali plemeniti....

tomasini

Senior member
Učlanjen(a)
22.01.2008.
Broj reagovanja
1
Prenosim joker-ov citat sa druge teme: "Mi lovimo njih, ne one nas. To je jednostavno tako, prirodni poredak
E pa tomasini kad si se već složio sa nečim od onoga što sam napisao da prokomentarišem i ovu tvoju rečenicu. Ona jednostavno nije tačna. Nije prirodno loviti iz zadovoljstva. Životinje-grabežljivice (a one to rade prirodno) love da utole glad i to je jedini pravi razlog. Kada to radi ribolovac, onda to radi iz zabave i to nije prirodno. Mislim da se mi tim činom, ma kako ga upakovali, služimo da zadovoljimo svoje iskonske nagone i to mogu razumjeti. Samo onda hajmo to prihvatiti a ne ismijavati kao što su neki odmah uradili, i okaniti se pokušaja da se to prikaže kao plemenit sport. Jer bože moj, mi lovimo njih a ne one nas i šta nas briga, a mi njih u stvari volimo..."

Ajmo ovu situaciju pogledat na primjeru moje polukućne mačke. Ona (zapravo je on) u kući uvijek ima osiguranu hranu, ali svejedno navečer traži da ju se pusti van da bi, između ostaloga upražnjavala lov miševa. Često ujutro pronađem ulovljenog miša ostavljenog pred ulaznim vratima. Koliko puta sam gledao kako se igra sa ulovljenim mišom, i opet ga ne pojede. Ponaša li se ta mačka prirodno? Zašto ide loviti miševe ako očito nije gladna? Je li ona sama prirodna, ako živi pola kuća pola vani? Pa nismo ni mi ljudi oduvijek živjeli u betonskim i čeličnim konstrukcijama (kavezima), naši ne tako daleki preci su bili puno povezaniji s prirodom. Mislim da tu povezanost mi tražimo, kroz doticaj s prirodom u cjelini. A mušićarenje mi omogučuje jedan fini, duboki kontakt s prirodom.   joker, mislim da se mi ipak razumijemo  :)

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
202
Opet se izvinjavam ali mislim da je rasprava otisla u pogresnom smeru. Nije se tirolasima zameralo da povredjuju ribu nego da desetkuju i fakticki kradu. Ako ljudi hoce da zive od ribolova nek uplate privrednu dozvolu pa na Dunav. Da li riba trpi bol vise ili manje i da li joj ga vise zadaju musicari iil vaserasi nije relevantno.

Ja se uvek drzim sustine i onoga od cega se pocelo :bye:

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
202
I jos jedna stvar, musicari su najcesce ti koji od obicne reke naprave revir, cuvaju ga i poribljavaju, pokazuju znatno visi stepen drustvene odgovornosti u zastiti sredine, vaserasi - a svi to znamo - najcesce zavuku glave u ramena i gledaju kako da osasave sto vise ribe i pritom su sami svesni sta rade ali...

Vrh Dno