Jesmo li plemeniti?

MM

Hero member
Učlanjen(a)
14.02.2009.
Broj reagovanja
639
Rancic je napisao(la):
MM pričaš isto što i ja. Nisam i neću da budem plemenit. Hoću da ih bodem, bockam, zamaram, slikam a poneku i pojedem.

:yeswink:
:firends:

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
997
Živjeli živjeli pridružujem se zdravici :bye:

bogi

Senior member
Učlanjen(a)
13.01.2008.
Broj reagovanja
0
tomasini je napisao(la):
bogi je napisao(la):
...istina je da je priroda stvorila i ljude i životinje, e sad ljudi se razlikuju od životinja zato što pored nagona za preživljavanje imaju mozak kojim mogu da misle dok životinje imaju nagon samo ka preživljavanju, to predstavlja veliku razliku.......
Ako su ljudi životinje, ne kužim kako onda po tvom životinje nemaju mozak kojim misle? Sve što treba je samo malo bolje promatrati svijet oko sebe, da vidiš koliko su druga bića na Zemlji savršena i u nekim stvarima naprednija od nas.  
ne znam šta si hteo ovim da kažeš, ali da ti opet pojasnim malo sve životinje imaju mozak kojim se služe najviše da bi opstali, preživeli i produžili vrstu, po ovom tvom znači da recimo uzmemo Lava kao životinju i tako Lav napravi veštačku šniclu kojom će hvatati ljude da bi preživeo, to ja vidim u tvom postu........neka je čovek životinja kao i sve ostale, ali opet postoji mnogo velika razlika između ostalih životinja i čoveka, koliko sam ja pametan, a ti vidim hoćeš da dokažeš da nije tako..........i ne vidim da je neko napredniji od čoveka, ali vidim da je čovek mnogo lenj za neke stvari.........

joker

Senior member
Učlanjen(a)
21.03.2008.
Broj reagovanja
0
Mislim da smo iscrpili ovu temu, svi znaju sve a šta će od ovoga što je napisano (od svih članova) prihvatiti ili ne to je stvar ličnog izbora. Mislim da su stvari dosta jasne i nema potrebe da počinjemo sa ličnim odnosima. 8)

tomasini

Senior member
Učlanjen(a)
22.01.2008.
Broj reagovanja
1
bogi je napisao(la):
tomasini je napisao(la):
bogi je napisao(la):
...istina je da je priroda stvorila i ljude i životinje, e sad ljudi se razlikuju od životinja zato što pored nagona za preživljavanje imaju mozak kojim mogu da misle dok životinje imaju nagon samo ka preživljavanju, to predstavlja veliku razliku.......
Ako su ljudi životinje, ne kužim kako onda po tvom životinje nemaju mozak kojim misle? Sve što treba je samo malo bolje promatrati svijet oko sebe, da vidiš koliko su druga bića na Zemlji savršena i u nekim stvarima naprednija od nas.  
ne znam šta si hteo ovim da kažeš, ali da ti opet pojasnim malo sve životinje imaju mozak kojim se služe najviše da bi opstali, preživeli i produžili vrstu, po ovom tvom znači da recimo uzmemo Lava kao životinju i tako Lav napravi veštačku šniclu kojom će hvatati ljude da bi preživeo, to ja vidim u tvom postu........neka je čovek životinja kao i sve ostale, ali opet postoji mnogo velika razlika između ostalih životinja i čoveka, koliko sam ja pametan, a ti vidim hoćeš da dokažeš da nije tako..........i ne vidim da je neko napredniji od čoveka, ali vidim da je čovek mnogo lenj za neke stvari.........

Zašto bi jedan slobodan lav radio umjetnu šniclu i lovio ljude kad svakodnevno lovi i jede ukusne antilope i zebre u svom prirodnom okruženju? Oni svaki dan mušičare  ;)

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
sebastian je napisao(la):
Ja se ipak smatram plemenitim ribolovcem pa koliko god da to zvučalo kontradiktorno. Nikome ne želim nametati svoje mišljenje ali ja pravim razliku između čoveka i ribe. I ja sam mnogo takvih podataka pročitao o tome kako riba realizira bol. Čovek pozna ne samo fizičku nego i duševnu bol...za mene je plemenitost (kao širok pojam) vrlina koju poseduje čovek koji se trudi biti pošten, ljubazan, razuman, koji ume da prašta...milostiv. I kao što je rekao William Shakespeare "Milost je najbolji znak plemenitosti" i mi mnogi mušičari baš pokazujemo to...MILOST...večina nas ribama podarimo život nazad, brinemo o vodama, trudimo se ribama dati više šanse i lovimo ih jednom muvom bez kontra kuke (u večini slučajeva)...sportsko je to što se nadmećemo sa ribom kojoj milostno dajemo više šanse...tu iz toga možemo izvuči kako je mušičarenje "plemenit sport" (i jedno i drugo)...ali i više od toga, ono je i umetnost...pogledajte samo veštine zabacivanja i veštine vezanja muva :yeswink: 

Jako je teško da ču ikada razmišljati drugačije i do tada MUŠIČARENJE JE PLEMENIT UMETNIČKI SPORT  ;)

lepo rečeno sebastijane ,ja ne bih više ništa dodao sem da stavljam i moj potpis na ovaj citat . :tbumb:

tomasini

Senior member
Učlanjen(a)
22.01.2008.
Broj reagovanja
1
Šone je napisao(la):
sebastian je napisao(la):
Ja se ipak smatram plemenitim ribolovcem pa koliko god da to zvučalo kontradiktorno. Nikome ne želim nametati svoje mišljenje ali ja pravim razliku između čoveka i ribe. I ja sam mnogo takvih podataka pročitao o tome kako riba realizira bol. Čovek pozna ne samo fizičku nego i duševnu bol...za mene je plemenitost (kao širok pojam) vrlina koju poseduje čovek koji se trudi biti pošten, ljubazan, razuman, koji ume da prašta...milostiv. I kao što je rekao William Shakespeare "Milost je najbolji znak plemenitosti" i mi mnogi mušičari baš pokazujemo to...MILOST...večina nas ribama podarimo život nazad, brinemo o vodama, trudimo se ribama dati više šanse i lovimo ih jednom muvom bez kontra kuke (u večini slučajeva)...sportsko je to što se nadmećemo sa ribom kojoj milostno dajemo više šanse...tu iz toga možemo izvuči kako je mušičarenje "plemenit sport" (i jedno i drugo)...ali i više od toga, ono je i umetnost...pogledajte samo veštine zabacivanja i veštine vezanja muva :yeswink: 

Jako je teško da ču ikada razmišljati drugačije i do tada MUŠIČARENJE JE PLEMENIT UMETNIČKI SPORT  ;)

lepo rečeno sebastijane ,ja ne bih više ništa dodao sem da stavljam i moj potpis na ovaj citat . :tbumb:

Pokazujemo milost praštajući im? Čekajte, propuštam li ja tu nešto ili su one nešto skrivile, pogriješile  ???  Svašta. I da, o kakvom "sportskom nadmetanju" pričate, ispada da vi lovite neke vrlo druželjubljive (koje uz to znaju i pričati, ili kako već komunicirate) ribe kojima je malo dosadno u životu pa se eto u dogovoru idete sportski nadmetati. O umjetnosti bi se već dalo pričati, ali nazivati običan lov ribe (u osnovnom smislu) nekakvom plemenitom sportskom vještinom djeluje mi kao zavaravanje sebe samog.

GORANHardy

Senior member
Učlanjen(a)
07.09.2008.
Broj reagovanja
1
Pa mi se uvliko razlikujemo od ostalih koji love nekim nedozvoljenim ili cak sta vise nehumanim hmmm,njima znanim sredstvima.Pojedinci koji se bave takvim vidom su  koji nemaju savjesti,ali svakako nisu ni bez obzirni.Zamislite samo u sred bijela dana bacaju trokrake i grabe li grabe.Pa neka neko kaze da su ti i takvi humani,ili cak sta vise pojedinci koji koriste tiroolholzc.Mislim da se mi koji se bavimo F.F. i postujemo prirodu a pritom smo i 100% naslednici pokreta C.R.

Los_Pecaros

Junior member
Učlanjen(a)
17.04.2009.
Broj reagovanja
0
Postovane kolege,

na vodama u zemlji u kojoj zivim, zabranjen je C & R. Postoji puno ljudi koji se ne slazu sa tom Zakonskom odredbom ali i puno naucnika koji su ubijedili donosioce odluka da tako mora biti.

Ja licno, dobijam "ospice" od samog pominjanja "sporta" u ribolovu. Kao.. neko "fer" ponasanje prema ribama.. sta li? Bruka! Mrcvarenje divnih zivotinja ... zajebancije radi. To je to... nista vise, samo sto covjek ima izgleda (konstantnu) potrebu da "filozofira" u pokusaju da prekraja zakone prirode kako bi sebi olaksao savjest i opravdao svoje postupke koje cini cisto zabave ili dosade radi, vodjen instinktom predaka-lovaca. Da ne pominjem pusti muski EGO koji treba "hranu" kada se dobijaju "zvanja"... medalje... pehari... socijalni statuspride. Idiotluk. Cist.

Ja ribe trazim, prezim, lovim... i ubijam. I to s merakom. S istim ih kasnije i jedem - vodjen snaznim instinktom lovca kojeg, Bogu hvala, jako osjecam. Ucim klinca tome, takodje. Kao i da spava u sumi, pije vodu s potoka i prepoznaje zvuke u prirodi.

Problem je sto se previse ljudi (za razliku od prije par decenija) bavi ribolovom... i to je ugrozio ihtiofaunu zestoko. Zato treba strogo postovati pravila o broju ulovljenih riba.

FF-reviri? Naravno. Podrzavam i ponasam se uvijek po pravilima kada pecam na njima. Fina druzenja ali nema tu nikakvog "sjedinjavanja s prirodom". Cist merak. Nista vise. Nema tu "postovanja riba". Ali... kanjon-suma-voda... ONE & ja/mi... lov... ulov. To je nesto... "sasvim drugo". To je ono... pravo. Zivotinjsko. Ljudsko.

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
Los_Pecaros je napisao(la):
Ja ribe trazim, prezim, lovim... i ubijam. I to s merakom. S istim ih kasnije i jedem - vodjen snaznim instinktom lovca kojeg, Bogu hvala, jako osjecam. Ucim klinca tome, takodje. Kao i da spava u sumi, pije vodu s potoka i prepoznaje zvuke u prirodi.
  :nowink:
Pretpostavljam i da putujete konjem ... :eek:

joker

Senior member
Učlanjen(a)
21.03.2008.
Broj reagovanja
0
Pa i putovanje konjem bi bilo jedno dobro iskustvo koje ne može svak sebi da priušti. Ne znam šta bi u tome bilo za podsmjeh koji pročitah u prethodnom postu. Čovjek je samo jednostavnim jezikom objasnio šta je naša priroda a šta su šminkeraji kojima mi laskamo...

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Našu prirodu? Prirodu ribolovaca koji uzivaju u ribolovu musicarskim priborom, prirodu ribolovaca koji smatraju da sve ribe ne treba zatuci vec obzirno pustiti zato da bi i drugi ljudi imali sto loviti, prirodu ljudi koji za sobom zele ostaviti rijeku takvom kakva je bila - pa tako i moju prirodu - sasvim sigurno nije opisao. 

Vrh Dno