Jesmo li plemeniti?

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Mixmaster je napisao(la):
Ne postoji način da se izmeri plemenitost. Čim se barata sa nečim nemerljivim, to je odmah privlačna tema za one koji bi da se lažno predstave. Upravo zbog toga je u svetu "plemenitih" mnogo loših (neuspešnih) mušičara.

Čim čujem reči "plemenit", "savestan"... odmah mi se smuči, jer znam da će se tu, na merenje, odmah prijaviti oni čija čuvarka je nemerljivo laka. :lol:

Mix, u musicarskom svijetu ljudi koji znaju loviti ribe i love ih doista puno, sve ili gotovo sve vracaju u vodu. Tesko ces naci notornog mesara medju vrhunskim musicarima igdje u svijetu. Uzeti ponekad poneku ribu za jelo, tamo gdje to dozvoljeno, smatra se normalnim.

Iako vecina ne uzme ni toliko, cak ni kada se radi o vrstama koje su doista dobre za jelo. Prvenstveno zato sto im je zao ribe, ali i zato sto ljudi preferiraju normalnu raznovrsniju prehranu. Ljudi koji redovito uzimaju svu ribu predmet su ismijavanja i kritika, a ne divljenja.

Sto se tice plemenitosti, sto god to bilo, prirodnu divlju ribu je uvijek plemenitije neozlijeđenu pustiti nego zatuci iz bilo kojeg razloga. Cak je i Zlatna ribica iz price i vica, prije ispunjavanja zelja, predlozila C&R.

Aco Ivanovic

Senior member
Učlanjen(a)
18.03.2009.
Broj reagovanja
0
alp je napisao(la):
Mix, u musicarskom svijetu ljudi koji znaju loviti ribe i love ih doista puno, sve ili gotovo sve vracaju u vodu. Tesko ces naci notornog mesara medju vrhunskim musicarima igdje u svijetu. Uzeti ponekad poneku ribu za jelo, tamo gdje to dozvoljeno, smatra se normalnim.

Iako vecina ne uzme ni toliko, cak ni kada se radi o vrstama koje su doista dobre za jelo. Prvenstveno zato sto im je zao ribe, ali i zato sto ljudi preferiraju normalnu raznovrsniju prehranu. Ljudi koji redovito uzimaju svu ribu predmet su ismijavanja i kritika, a ne divljenja.

Sto se tice plemenitosti, sto god to bilo, prirodnu divlju ribu je uvijek plemenitije neozlijeđenu pustiti nego zatuci iz bilo kojeg razloga. Cak je i Zlatna ribica iz price i vica, prije ispunjavanja zelja, predlozila C&R.

Dobar post, Puškadija!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
alp je napisao(la):
Ne postoji način da se izmeri plemenitost. Čim se barata sa nečim nemerljivim, to je odmah privlačna tema za one koji bi da se lažno predstave. Upravo zbog toga je u svetu "plemenitih" mnogo loših (neuspešnih) mušičara.

Čim čujem reči "plemenit", "savestan"... odmah mi se smuči, jer znam da će se tu, na merenje, odmah prijaviti oni čija čuvarka je nemerljivo laka. :lol:

OK
Možda neko oslobađa neke ribe zbog lične plemenitosti, ali ja takvog mušičara među nekoliko stotina koje upoznah, nisam primetio. Evo top-liste razloga zbog kojih balkanski mušičar oslobađa ribu:

1. Neće niko da je čisti i sprema za jelo, ni u kući ni u susedstvu               
2. Zbog dobre fotografije za Internet                                                   
3. Nalazi se u C/R reviru                                                                     
4. Mera                                                                                           
5. Lovostaj                                                                                       
6. Bolje da vrati sve što ulovi nego da pokaže svoj preskromni ulov
7. Slaže mu se uz skupoceni Gore-tex
8. Veruje da će tako naprečac postati plemenito stvorenje
9. Ubeđen je da je C/R spas za balkanske reke

...i tako dalje. Top-lista razloga za takozvanu C/R plemenitost je dugačka, a na nju povremeno upadne poneki novi hit. Na primer, ja sam mušičar koji nežno oslobodi mnogo riba. Moj razlog za to je taj što sam toliko riba prošetao pored zabezeknutih ribolovaca, izletnika i mušičara, da nemam više potrebe to da radim. Nažalost, malo je takvih, pa je taj razlog na samom dnu "Chart 100". :lol:

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Pitala učiteljica decu šta će budu kad porastu...

Marica: Ja ću da budem plemenita!
Perica: Ja ću da budem mudar ko čika Alp!

:lol:

Oduvek sam znao da je ta Marica neka laka kurvica...  :D

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
alp je napisao(la):

OK
Možda neko oslobađa neke ribe zbog lične plemenitosti, ali ja takvog mušičara među nekoliko stotina koje upoznah, nisam primetio. Evo top-liste razloga zbog kojih balkanski mušičar oslobađa ribu:

4. Mera                                                                                           
5. Lovostaj                                                                                       

...i tako dalje. Top-lista razloga za takozvanu C/R plemenitost je dugačka, a na nju povremeno upadne poneki novi hit. Na primer, ja sam mušičar koji nežno oslobodi mnogo riba. Moj razlog za to je taj što sam toliko riba prošetao pored zabezeknutih ribolovaca, izletnika i mušičara, da nemam više potrebe to da radim. Nažalost, malo je takvih, pa je taj razlog na samom dnu "Chart 100". :lol:
veoma tacno ,i lepo napisano...  :yeswink: ...odmah sam sebe pronasao u nekoliko navedenih razloga,a verujem da ce se svako naci bar u jednom.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
sasats je napisao(la):
4. Mera                                                                                           
5. Lovostaj                                                                                       
veoma tacno ,i lepo napisano...  :yeswink: ...odmah sam sebe pronasao u nekoliko navedenih razloga,a verujem da ce se svako naci bar u jednom.

Ja sam se potpuno nasao u tacki 9! A koliko sam plemenit uopste ne razmisljam. Cak ne tvrdim da sam 100% u pravu ali VERUJEM da je to jednini spas za nase reke.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Ja bih se pre pronašao u sakupljanju barbika i raznobojnih salveta, nego u ponuđenim stavkama, no dobro... Što se problematike Uhvati i Pusti vs Uzmi i Prži tiče, do pre 4-5 godina sam puštao ribe je me je mrzelo da teglim čuvarku, makar i praznu (mi bunardžije je ionako retko kada napunimo). Negde u to vreme napisah i ovo: My way. Sada sam malo matoriji pa bih par rečenica izmenio. A možda i ne bih...  8)

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
alp je napisao(la):
U musicarskom svijetu ljudi koji znaju loviti ribe i love ih doista puno, sve ili gotovo sve vracaju u vodu. Tesko ces naci notornog mesara medju vrhunskim musicarima igdje u svijetu. Uzeti ponekad poneku ribu za jelo, tamo gdje to dozvoljeno, smatra se normalnim.

e upravo to je to od A do Š :tbumb:

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
Goci je napisao(la):
Negde u to vreme napisah i ovo: My way. Sada sam malo matoriji pa bih par rečenica izmenio. A možda i ne bih...  8)
Goci jel to od Sinatre ,Elvisa ili Sid Viciusa ?  :whistle:

btw.Dobar tekst ! (mislim tvoj na ribolov24 a i na pesmu)  :tbumb:

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Na kablovskoj TV uvel su kanal F&H (ribolov i lov). Gledao sam mušičarenje na rekama Spej i Tvid u Velikoj Britaniji gde živi sve od potočare do lososa.
Reke protiču kroz privatna imanja i svako gazduje svojim delom, ima svoju vodičku i čuvarsku službu, a regionalno imaju stručnjaka koji prati stanje reke, živi svet u i oko nje, populaciju riba, određuje tačno početak i kraj zabrane ribolova, količinu izlovljavanja  određene vrste, nema C&R - ili zabrana ili ne za neku vrstu... itd... itd.
Gledao sam i Erika Kleptona i neke njihove poznate sportiste (kriket, polo ...) koji provode po nekoliko dana na tim rekama.
Neka njihova čuvena dama (ja nemam pojma ko je) je uhvatila pastrmku na mušicu oko 5-6 kg (oko 70 cm) i razbila se od plača što ne može da vrati tu čuvenu "Fleku" u vodu - vodič i čuvar ne da ni za živu glavu.
Čuvar je "Fleku" odneo kući, a ona je pristala da odnese nekoliko manjih. Svi su bili nobl i na nivou - plemeniti.
Plemenito uhvatila, plemenito odneli, plemenito pojeli sa društvom - sve radosno, lepo, fino i plemenito.
Inače, sve što uhvate mogu da puste, a ako hoće da odnesu, moraju odmah da ubiju udarcem u glavu - kako im volja. Doduše, nisam video nikoga da je uhvatio više od tri komada,ali to su sve komadi od +50 cm i sve su odneli za jelo.
Pecaju i noću, sve je podređeno ulovu.
Niko nije pominjao plemenitost, C&R, svi nose i jedu ono što upecaju, niko ne mudruje, ne filozofira, niti pominje neki poseban odnos prema ribi (mučenje, bol, patnja...) - sa tim uopšte ne razbijaju glavu.
Prema ribi se odnose kao prema ukusnom obroku isto kao prema salati, torti, pečurkama, 10 sa lukom...jedina im je dilema - koje vino.
Spas za naše vode je samo da država zakonom prizna i štiti privatno vlasništvo nad delom reke koji protiče kroz nečije imanje jer će svako svoje da čuva, a država da čuva ono što je njeno.
Tretirala bi se ribokrađa strujom, mrežom, eksplozivom ili grabuljanje, isto kao oružana pljačka kuće, banke, pošte ili benzinske pumpe, a zagađenje i trovanje kao pokušaj masovnog ubistva.
Ako se plemenito (???????) ne ponašamo  prema svemu ostalom - priče o plemenitosti (prema ribi) predstavljaju palamuđevinu i proseravanje.
Koliko nas drži zarobljene ribe po akvarijumima, koliko nas vezuje svog psa, koliko nas pomogne nekome, koliko ste prasića, jagnjića i ostalih ...ića okretali na bilo kakvoj vatri i "plemenito" pojeli u slast.... još nisam naišao na čoveka plemenitog prema svemu - takav nikada nije ni postojao - niti će.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Dobra ova filozofija uz jutarnju kaficu, dok se spremaju muve za crvenperku. :doh:

Čovek koji maltretira životinje ne može biti plemenit, niti ljubitelj i dobrotvor istih. Ako neko želi da bude takav, neka prestane da ih muči mušičarenjem i neka šeta kanjonima i uživa u slikanju insekata i posmatranju riba kako ih jedu i izbacuju se.
Zamišljam to. Dođu tri ljubitelja pastrmki na Temsku i rasporede se po kanjonu. Šetaju i gledaju virove. Na kraju dana se hvale "Ja sam video kilašicu...", "Ja sam video mužjaka-monstruma kako je pojurio krkuše...", "Eeee, da ste vi videli kakav krokodil (pastrmka) je protalasao najveći vir..."
I tako, nadmeću se u tome ko je video veću, vrlo slično kao što C/R mušičari, koji ni kameru ne nose, pričaju posle ribolova o neverovatno velikom broju i neverovatnim dimenzijama svog ulova.
E, to bi bio normalan i plemenit odnos prema ribama, mada bi se i tada našao neki ljubomorni peder da kaže: "Kako vas nije sramota da svojim prisustvom plašite pastrmke!"  :hammer:

GORANHardy

Senior member
Učlanjen(a)
07.09.2008.
Broj reagovanja
1
Kako god Flekica zavrsi u tiganju..A ista ona sto ju je lovila kasnije spremala kuci cak sta vise ponela je manju ribu
da bi se nasladjivala uz vino u drustvu prijatelja.Lose je odglumila tobos zao joj, razumem da neko voli da jede i ako treba ulov poneti, u tome jeste i neki vid cari ali jeftina gluma moral plemenitost a ovamo trpaj.

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
Rancic je napisao(la):
Na kablovskoj TV uvel su kanal F&H (ribolov i lov). Gledao sam mušičarenje na rekama Spej i Tvid u Velikoj Britaniji gde živi sve od potočare do lososa.
Reke protiču kroz privatna imanja i svako gazduje svojim delom, ima svoju vodičku i čuvarsku službu, a regionalno imaju stručnjaka koji prati stanje reke, živi svet u i oko nje, populaciju riba, određuje tačno početak i kraj zabrane ribolova, količinu izlovljavanja  određene vrste, nema C&R - ili zabrana ili ne za neku vrstu... itd... itd.
Radi korektnosti informacija
Čini mi se da su u toj emisiji koliko se sećam vraćali obavezno sve ženke nazad ,dok su valjda uzimali mužjake i to samo određene veličine ,možda i grešim ali je to bilo na F&H channel i mislim da je bilo vezano baš za Tvid.
Inače gledao sam i emisiju o mušičarenju u nekoj skandinavskoj zemlji da li je norveška ili švedska ne sećam se tačno na tom istom kanalu ,gde su njih dvojca u nekoj teškoj divljini i po nedelju dana mušičare i uzmu dnevno valjda jednu ili dve sitnije pastrmkice čisto da nebi skapali od gladi dok ostalih 1000 vrate ,usput gledao sam na tom istom kanalu i dosta emisija o FF u Americi gde su svi vraćali ribe nazad C&R ..
;)

Vrh Dno