Mefisto018
Hero member
PRE-plemeniti smo.....
Mixmaster je napisao(la):Ne postoji način da se izmeri plemenitost. Čim se barata sa nečim nemerljivim, to je odmah privlačna tema za one koji bi da se lažno predstave. Upravo zbog toga je u svetu "plemenitih" mnogo loših (neuspešnih) mušičara.
Čim čujem reči "plemenit", "savestan"... odmah mi se smuči, jer znam da će se tu, na merenje, odmah prijaviti oni čija čuvarka je nemerljivo laka. :lol:
alp je napisao(la):Mix, u musicarskom svijetu ljudi koji znaju loviti ribe i love ih doista puno, sve ili gotovo sve vracaju u vodu. Tesko ces naci notornog mesara medju vrhunskim musicarima igdje u svijetu. Uzeti ponekad poneku ribu za jelo, tamo gdje to dozvoljeno, smatra se normalnim.
Iako vecina ne uzme ni toliko, cak ni kada se radi o vrstama koje su doista dobre za jelo. Prvenstveno zato sto im je zao ribe, ali i zato sto ljudi preferiraju normalnu raznovrsniju prehranu. Ljudi koji redovito uzimaju svu ribu predmet su ismijavanja i kritika, a ne divljenja.
Sto se tice plemenitosti, sto god to bilo, prirodnu divlju ribu je uvijek plemenitije neozlijeđenu pustiti nego zatuci iz bilo kojeg razloga. Cak je i Zlatna ribica iz price i vica, prije ispunjavanja zelja, predlozila C&R.
alp je napisao(la):Mixmaster je napisao(la):Ne postoji način da se izmeri plemenitost. Čim se barata sa nečim nemerljivim, to je odmah privlačna tema za one koji bi da se lažno predstave. Upravo zbog toga je u svetu "plemenitih" mnogo loših (neuspešnih) mušičara.
Čim čujem reči "plemenit", "savestan"... odmah mi se smuči, jer znam da će se tu, na merenje, odmah prijaviti oni čija čuvarka je nemerljivo laka. :lol:
Mix, u musicarskom svijetu ljudi koji znaju loviti ribe i love ih doista puno, sve ili gotovo sve vracaju u vodu. Tesko ces naci notornog mesara medju vrhunskim musicarima igdje u svijetu. Uzeti ponekad poneku ribu za jelo, tamo gdje to dozvoljeno, smatra se normalnim.
Iako vecina ne uzme ni toliko, cak ni kada se radi o vrstama koje su doista dobre za jelo. Prvenstveno zato sto im je zao ribe, ali i zato sto ljudi preferiraju normalnu raznovrsniju prehranu. Ljudi koji redovito uzimaju svu ribu predmet su ismijavanja i kritika, a ne divljenja.
Sto se tice plemenitosti, sto god to bilo, prirodnu divlju ribu je uvijek plemenitije neozlijeđenu pustiti nego zatuci iz bilo kojeg razloga. Cak je i Zlatna ribica iz price i vica, prije ispunjavanja zelja, predlozila C&R.
veoma tacno ,i lepo napisano... :yeswink: ...odmah sam sebe pronasao u nekoliko navedenih razloga,a verujem da ce se svako naci bar u jednom.Mixmaster je napisao(la):alp je napisao(la):Mixmaster je napisao(la):Ne postoji način da se izmeri plemenitost. Čim se barata sa nečim nemerljivim, to je odmah privlačna tema za one koji bi da se lažno predstave. Upravo zbog toga je u svetu "plemenitih" mnogo loših (neuspešnih) mušičara.
Mix, u musicarskom svijetu ljudi koji znaju loviti ribe i love ih doista puno, sve ili gotovo sve vracaju u vodu. Tesko ces naci notornog mesara medju vrhunskim musicarima igdje u svijetu. Uzeti ponekad poneku ribu za jelo, tamo gdje to dozvoljeno, smatra se normalnim.
OK
Možda neko oslobađa neke ribe zbog lične plemenitosti, ali ja takvog mušičara među nekoliko stotina koje upoznah, nisam primetio. Evo top-liste razloga zbog kojih balkanski mušičar oslobađa ribu:
1. Neće niko da je čisti i sprema za jelo, ni u kući ni u susedstvu
2. Zbog dobre fotografije za Internet
3. Nalazi se u C/R reviru
4. Mera
5. Lovostaj
6. Bolje da vrati sve što ulovi nego da pokaže svoj preskromni ulov
7. Slaže mu se uz skupoceni Gore-tex
8. Veruje da će tako naprečac postati plemenito stvorenje
9. Ubeđen je da je C/R spas za balkanske reke
...i tako dalje. Top-lista razloga za takozvanu C/R plemenitost je dugačka, a na nju povremeno upadne poneki novi hit. Na primer, ja sam mušičar koji nežno oslobodi mnogo riba. Moj razlog za to je taj što sam toliko riba prošetao pored zabezeknutih ribolovaca, izletnika i mušičara, da nemam više potrebe to da radim. Nažalost, malo je takvih, pa je taj razlog na samom dnu "Chart 100". :lol:
sasats je napisao(la):veoma tacno ,i lepo napisano... :yeswink: ...odmah sam sebe pronasao u nekoliko navedenih razloga,a verujem da ce se svako naci bar u jednom.Mixmaster je napisao(la):1. Neće niko da je čisti i sprema za jelo, ni u kući ni u susedstvu
2. Zbog dobre fotografije za Internet
3. Nalazi se u C/R reviru
4. Mera
5. Lovostaj
6. Bolje da vrati sve što ulovi nego da pokaže svoj preskromni ulov
7. Slaže mu se uz skupoceni Gore-tex
8. Veruje da će tako naprečac postati plemenito stvorenje
9. Ubeđen je da je C/R spas za balkanske reke
alp je napisao(la):U musicarskom svijetu ljudi koji znaju loviti ribe i love ih doista puno, sve ili gotovo sve vracaju u vodu. Tesko ces naci notornog mesara medju vrhunskim musicarima igdje u svijetu. Uzeti ponekad poneku ribu za jelo, tamo gdje to dozvoljeno, smatra se normalnim.
Goci jel to od Sinatre ,Elvisa ili Sid Viciusa ?Goci je napisao(la):Negde u to vreme napisah i ovo: My way. Sada sam malo matoriji pa bih par rečenica izmenio. A možda i ne bih... 8)
Radi korektnosti informacijaRancic je napisao(la):Na kablovskoj TV uvel su kanal F&H (ribolov i lov). Gledao sam mušičarenje na rekama Spej i Tvid u Velikoj Britaniji gde živi sve od potočare do lososa.
Reke protiču kroz privatna imanja i svako gazduje svojim delom, ima svoju vodičku i čuvarsku službu, a regionalno imaju stručnjaka koji prati stanje reke, živi svet u i oko nje, populaciju riba, određuje tačno početak i kraj zabrane ribolova, količinu izlovljavanja određene vrste, nema C&R - ili zabrana ili ne za neku vrstu... itd... itd.