Jesmo li plemeniti?

bogi

Senior member
Učlanjen(a)
13.01.2008.
Broj reagovanja
0
1. Neće niko da je čisti i sprema za jelo, ni u kući ni u susedstvu               
2. Zbog dobre fotografije za Internet                                                   
3. Nalazi se u C/R reviru                                                                     
4. Mera                                                                                           
5. Lovostaj                                                                                       
6. Bolje da vrati sve što ulovi nego da pokaže svoj preskromni ulov
7. Slaže mu se uz skupoceni Gore-tex
8. Veruje da će tako naprečac postati plemenito stvorenje
9. Ubeđen je da je C/R spas za balkanske reke

1-nebitna stavka
2-bart kod mene je internet stigao pre dve godine kao i učestvovanje na forumima, a fotografije volim od ranije tako da i to otpada, bile su tu filmarice mnogo pre i foruma na balkanu o mušičarenju......
3-ne mora da znači da se u C/R reviru vraća riba
4-mera bi trebalo da bude glavni razlog vraćanja ulova
5-ovo je normalno da se tada i ne peca
6-nebitna stavka
7-i ovo
8-mislim i dalje da plemenitost-humanost nema veze sa puštanjem ulova
9-zbog ove zadnje sam najviše rešio da prokomentarišem, zbog ovakvih C/R pokreta u Srbiji kao i novootvorenih revira, danas na takvim delovima reka i nemamo više riba jer su ih potamanili C/R korisnici, ne svi ali u većini su u odnosu na one koji stvarno ne nose ulove...........jedan primer je Gradac drugi Djetinja da ne pominjem druge jer ih ima još, i na Gradcu se izlovljava čak i zimi, čak i mušičari, i na Djetinji se izlovilo onih 70 komada preko dva kila za samo dva meseca.......to nikada neće biti rešenje za ove vode, sve više se otvara revira navodno sa ograničenim ribolovom, bez mogućnosti nošenja ulova, i kada se to sve sabere, svakim danom je sve manje i manje riba, zbog čega, da li zbog vraćanja ulova ili nošenja..........čak ni Moravica nije pošteđena za ove dve godine je praktično desetkovana, čak u nju zalaze i varaličari.......nosi se sa svih reka i revira, čak i sa Drinskog revira.............

jedino rešenje je lupanje po novčaniku.......

bogi

Senior member
Učlanjen(a)
13.01.2008.
Broj reagovanja
0
milosh je napisao(la):
Lanac ishrane postoji. Prema tome o plemenitosti na ovakav nacin se nemoze pricati. Kada bi svi prema svima bili u tolikoj meri plemeniti, nebi nas ni bilo. Nebi postojala vaga za neke stvari. Treba spreciti masovno izlovljavanje ribe, stititi reke, uvesti razne zakone koji bi omogucili ribi da se razvija radja i raste a uz to da i coveku bude lepo i da zivi u jednoj zdravoj sredini. Jednom recju da se smanji pohlepnost nekih ljudi shto se tice izlovljavanja ribe.
++++++++

bogi

Senior member
Učlanjen(a)
13.01.2008.
Broj reagovanja
0
MM je napisao(la):
Ne, mi pecamo iz zabave, iz zadovoljstva.
Kada oni ljudi koji žive u Sibiru, Mongoliji... ulove i pojedu ribu, oni to čine da prežive, a ne zato što im je to razbibriga, strast ili opsesija.
ne pecaju svi iz zabave i zadvoljstva, nekome i život zavisi od toga........šta će mo sa onim silnim alasima koji od toga žive........

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
997
>Ma bogi ti si legenda ja se i ti vidim slažemo dobro vežeš mušice a imam predstavu da si i dobar ko čovjek

bogi

Senior member
Učlanjen(a)
13.01.2008.
Broj reagovanja
0
silvio je napisao(la):
Ma dajte ljudi ispada da su oni koji imaju novaca plemenitiji od ovih što nemaju pa gdje to ima smisla.
Ovi bogati mogu samo zbog svog preseravanja da ispadnu plemeniti a ni zbog čega drugog.
ovi bogatuni obično krkaju pastrmke i lipljane kod svojih kuća i većinom gledaju da zabrane običnim ljudima da se uopšte i bave ribolovom..........tj. da zabrane običnom čoveku ribolov da ne izlovi neki komad da bi bogatuni imali šta da ulove da ponesu kući..........takvih znam gomilu i dan danas i svi su neke važne ličnosti u opštinama raznoraznim foteljama itd. koji i dan danas kukaju na sve ribolovce mimo njih jer zbog njih nemaju šta da ulove, a u stvari oni su reke i najviše desetkovali........

MM

Hero member
Učlanjen(a)
14.02.2009.
Broj reagovanja
639
bogi je napisao(la):
MM je napisao(la):
Ne, mi pecamo iz zabave, iz zadovoljstva.
Kada oni ljudi koji žive u Sibiru, Mongoliji... ulove i pojedu ribu, oni to čine da prežive, a ne zato što im je to razbibriga, strast ili opsesija.
ne pecaju svi iz zabave i zadvoljstva, nekome i život zavisi od toga........šta će mo sa onim silnim alasima koji od toga žive........

Pitanje je " Da li smo plemeniti", i odnosi se na nas mušičare, a ne ne alase, koji plaćaju dozvolu za privredni ribolov.
Ovo je mušičarski forum, tema u sklopu filosofije mušičarenja, a to nema neke veze sa alasima. Ja sam 100% siguran da ovde nema nikoga kome život i opstanak zavise od ulova.

bogi

Senior member
Učlanjen(a)
13.01.2008.
Broj reagovanja
0
silvio je napisao(la):
>Ma bogi ti si legenda ja se i ti vidim slažemo dobro vežeš mušice a imam predstavu da si i dobar ko čovjek
za nekoga dobar, a za pojedine veoma loš :D :D :D :hammer: :hammer: :hammer:

bogi

Senior member
Učlanjen(a)
13.01.2008.
Broj reagovanja
0
MM je napisao(la):
Pitanje je " Da li smo plemeniti", i odnosi se na nas mušičare, a ne ne alase, koji plaćaju dozvolu za privredni ribolov.
Ovo je mušičarski forum, tema u sklopu filosofije mušičarenja, a to nema neke veze sa alasima. Ja sam 100% siguran da ovde nema nikoga kome život i opstanak zavise od ulova.
pa ako se tiče samo salmonidnih voda ne verujem da ima da nekom zavisi život od takvih ulova...........ali pošto je mušičarenje vezano za sve skoro ribolovne vrste riba, može se mušičariti i na velikim rekama, e zato sam se i dotakao alasa, znam da nemaju veze sa nama.................

MM

Hero member
Učlanjen(a)
14.02.2009.
Broj reagovanja
639
Znaš kako, i na nesalmonidnim vodama je princip isti. Na ovom sajtu još uvek stoji "savet" kako babuške izgaziti kolima, ili kako cverglana ostaviti na suncu da se polako guši i da umre najgorom mogućom smrću, i to sve zato što ih pojedinci ne cene. Kao da su te nesrećne babuške krive što su dospele u naš ekosistem. To je po mom mišljenju odvratno i krajnje nemoralno. Jednu vrstu sadistički uništavati, a o drugoj pisati patetične epsko-lirske eseje.
Vrhunac primitivizma!!!

compshop

Hero member
Učlanjen(a)
09.07.2007.
Broj reagovanja
2
[flash=425,344]http://www.youtube.com/v/ZU9-vd_sNsk&hl=en&fs=1[/flash]
Mrzi me da ripujem sa filma pa cu upotrebiti ovaj stranacki toniran monolog. Stvar je u tekstu

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Mislim da političarima nije mesto ovde. Ako može Đinđić, neko će reći- može i Tuđman, a onda neminovno dolazi Izetbegović, pa Slobodan Milošević. Neko će sigurno ubaciti i Stjepana Mesića, Iva Sanadera, Vojislava Šešelja, Čedu Jovanovića, Mila Đukanovića... i sve tako dok ne dođemo do Ramuša Haradinaja i Agima Čekua. Mic po mic, stići ćemo i do Janeza Vrhovca, Milke Planinc, Petra Stambolića,  Azema Vlasija, Lazara Koliševskog, Fadilja Hodže..., pa ćemo nastaviti sa Mačekom, Cvetkovićem, Svetozarom Markovićem, Ivanom Ribarom, Edvardom Kardeljom, Mošom Pijade, Kapetanom Lešijem... Ubrzo će ovde zaplesati i Draža Mihajlović, Josip Broz i Ante Pavelić... pa ćemo doći i do Gavrila Principa... i sve tako do Kraljevića Marka. :hammer:

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
slažem se sa mixom. politic out ! 

Plemenitost i FF

Ako uzmemo u obzir da  reč "plemenitost" ima koren u reči "plemstvo"  a moderan FF sličan onom kojeg mi danas poznajemo a i upražnjavamo  nastao u Engleskoj u 17 veku (nećemo se baš vraćati na Makedoniju,Grčku i reku Astraeus za koju se smatra da je kolevka mušičarenja ) je bio sport Engleskog plemstva ,veleposednika ,ljudi dobrog materijalnog stanja koji su imali dosta slobodnog vremena za rekreaciju.
Iz toga bi zaključili da je FF ipak plemenit sport tj sport plemstva ,barem je tako bio zamišljen...

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Ne vidim uopšte smisao ove debate!Ako neko oseća grižu savesti zbog toga što lovi ribu udicom,neka se okane takve rabote,onaj koji oseća nekakvu satisfakciju zbog toga što uhvaćenu ribu vrati nazad u vodu,radi sebe,dece,unuka,ili prirode,nema razloga da to ne nastavi i dalje da radi!Plemenitost,to je lako kvarljiva roba!

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Šone je napisao(la):
slažem se sa mixom. politic out ! 

Plemenitost i FF

Ako uzmemo u obzir da  reč "plemenitost" ima koren u reči "plemstvo"  a moderan FF sličan onom kojeg mi danas poznajemo a i upražnjavamo  nastao u Engleskoj u 17 veku (nećemo se baš vraćati na Makedoniju,Grčku i reku Astraeus za koju se smatra da je kolevka mušičarenja ) je bio sport Engleskog plemstva ,veleposednika ,ljudi dobrog materijalnog stanja koji su imali dosta slobodnog vremena za rekreaciju.
Iz toga bi zaključili da je FF ipak plemenit sport tj sport plemstva ,barem je tako bio zamišljen...

E sad ces da dobijes odgovor da je rec "plemenitost" nastala od "pleme" kao iskonska potreba ljudi da u gomili izlovljavaju ribe za ishranu. I tako sve u krug. :hammer:
Rekoh da je rasprava besmislena jos na samom pocetku.

Vrh Dno