Jesmo li plemeniti?

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Ja ne samo da sam plemenit, već sam i toliko čist da prelazim u mitološko grčko božanstvo.
Klanjajte se svom novom totemu pod nazivom DOMESTOS

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
dr.lucky je napisao(la):
Ja ne samo da sam plemenit, već sam i toliko čist da prelazim u mitološko grčko božanstvo.
Klanjajte se svom novom totemu pod nazivom DOMESTOS

Uvek se iznenadim kad se javiš. Kao ptica Feniks vaskrsavaš.
Na moj te NAMESTOS  :D

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
997
Evo nešto pročitah što se slaže s mojim pojimanjem mušičarenja pod tim mislim prvenstveno (Pastrve i Lipljena) čast ostalim vidovima.

U idelnom svijetu ribolov sa otežanom larvom i tonućom šnjurom se ne može smatrati mušičarskim ribolovom. Lee Wulff je kazao da je riba zaslužila da živi pod svetištem i zaštitom dubine vode.To je ona granica koju ne treba prelaziti.Treba ostati vjeran ribarenju na površini vode tražeći najpovoljnije načine da suhom ili mokrom mušicom ulovimo veliku ribu."

Eto ovako sam ja odrastao samo površina ili tik ispod površine to je ono pravo :tbumb:

ledukri

Senior member
Učlanjen(a)
02.07.2009.
Broj reagovanja
0
silvio je napisao(la):
Evo nešto pročitah što se slaže s mojim pojimanjem mušičarenja pod tim mislim prvenstveno (Pastrve i Lipljena) čast ostalim vidovima.

U idelnom svijetu ribolov sa otežanom larvom i tonućom šnjurom se ne može smatrati mušičarskim ribolovom. Lee Wulff je kazao da je riba zaslužila da živi pod svetištem i zaštitom dubine vode.To je ona granica koju ne treba prelaziti.Treba ostati vjeran ribarenju na površini vode tražeći najpovoljnije načine da suhom ili mokrom mušicom ulovimo veliku ribu."

Eto ovako sam ja odrastao samo površina ili tik ispod površine to je ono pravo :tbumb:

Apsolutno se slazem. To je musicarenje!

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
silvio je napisao(la):

Svi koji se drže tog stajališta da je mušičarenje samo korištenje suvih i mokrih ili samo suvih, također u pravo vreme na pravom mestu mogu da vade i pastrmke od nekoliko kila. Naravno, ne mislim imitacijama jednodnevki na udicama npr. 12 nego mnogo vecim udicama i mnogo vecim imitacijama. Banjanova buba imitacija odrasle kamenjarke sa telom od plute (3-5cm) moze kao suva musica da izazove stvarno ogromnu pastrmku a isto tako i druge takve imitacije. Onda postoje i strimeri koji se ladno mogu svrstati pod suve muve  :) :D poperi, gurgleri...pa onda dolazimo do jedne omiljene pastrmkse "suve" tacnije povrsinkse imitacije a to je imitacija misa...nesto ovako od jelenje dlake je strasno popularno na nekim engleskim vodama gde se redovno love potocare od par kila.
"Suva muva"  ;) MISONJA
Mouse-Natural-side.jpg

Ok. Strimeri su strimeri a suve muve su opet druga prica no ne zamerite na mojoj definiciji povrsinskih strimera kao suve.

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
997
Evo još nešto od jednog pametnog gospodina:
John Gierach, savremeni pisac o mušičarskom ribolovu i autor mnogih knjiga o ribolovu, napisao je u " Good Flies" (Lyons Press,2002):
Ja još uvijek "grabuljam" po dnu sa otežanom larvom i otežanim podvezom, ponekad sa mnogo većim otežanjem samo da postignem željeni cilj i potrebnu dubinu za ulov ribe ali u zadnjih par godina toga je sve manje i manje. Ako je išta loše sa ovim načinom ribolova to je da se može uhvatiti velika količina kapitalnih riba...." .Od kojih se očekuje potomstvo. Ovo je moj komentar. Mnogo istine je rečeno i napisano u ovih nekoliko rečenica.
Na kraju, treba priznati da uživanja, doživljaji i iskustva iz ribolova, u prirodi kraj rijeke, je od iste važnostikao i sam ribolov. Možda je ovo samo način da se vratimo našim korjenima.
Znači nije sve ni u kapitalcima mada ih svi najviše volimo bitan je cjelokupni paket: čovjek, priroda, riba, imitacija, uživanje čovjeka u navedene 3 stvari.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
silvio je napisao(la):
Znači nije sve ni u kapitalcima mada ih svi najviše volimo bitan je cjelokupni paket: čovjek, priroda, riba, imitacija, uživanje čovjeka u navedene 3 stvari.

slažem se, bitan je ceo paket ali moram priznati da je meni dojadilo loviti sitniš. Radije u jednom danu ulovim samo jednu ali vrednu ribu sa kojom borba traje malo više nego minutu dve ili još manje. I na kraju i kada je ulovim trudim se postupati sa njom vrlo pažljivo i gledam da je čim prije vratim u vodu. To je za mene vrhunski ribolov kada dobijem i to u paketu  ;) Kada ne bi kapitalne ribe odnosili kući da vise na zidu ili da je za na stol bilo bi mnogo više kapitalnih riba i njihovog potomka u njihovimvodama. Npr. kod mene na jezeru največeg šarana kojeg smiješ da uzmeš je do 7kg. Veče se obavezno vraća. Zato imamo toliko velikih šarana. Tako bi se dalo i sa lipljanom i pastrmkom. Mere od koliko cm do koliko cm se smije uzeti.

ledukri

Senior member
Učlanjen(a)
02.07.2009.
Broj reagovanja
0
Pravo musicarenje je ono sto kaze Seb. Suva muva i kapitalka koja se zalece na nju!

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
997
E pa ja upravo to zagovaram u Čapljini za mekousnu da se jedinke od 200g pa do 1kg slobodno love max 3 dnevno a komadi 1kg pa nadalje do 5kg da se sve vraćaju a pak ove preko kojih se na potezu od Mostara do ispod Čapljine ulovi godišnje max 5kom da se ipak mogu zadržati kao trofej ovo bi više pomoglo oporavku ribljeg fonda nego svake godine da se pušta malih 20000 do 30000kom 100% :yeswink:

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Mudro, ali je balkanca lakše ubediti da pusti malu no veliku ribu. Ovako nešto itekako ima smisla, ali je teško sprovodivo u praksi, te samim tim - nema smisla.  :blush:

Jedna (ili dve, tri...) ribe dnevno (ili nedeljno, mesečno...) preko neke solidno velike min mere (1 kg ili 40 cm ili...) meni i dalje zvuči logičnije, bar po pitanju primene na terenu.

Jebeš zakon koji niko ne poštuje, a i državu koja ga donese, a ne zna da ga sporovede u delo.  8)

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Ulovis ribu, ako bas zelis slikas ju u vodi i odmah pustis. Riba otpliva u miru. Od toga se osjecam dobro, a i ribama vidim ne skodi. Ne mogu dokuciti gdje u tome neki ljudi vide probem?

http://www.youtube.com/watch?v=uL9WIPnSQAo

Prilozi

• pastrva.jpg
    pastrva.jpg
    80,2 KB · Pregleda: 201

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
alp je napisao(la):
Ulovis ribu, ako bas zelis slikas ju u vodi i odmah pustis. Riba otpliva u miru. Od toga se osjecam dobro, a i ribama vidim ne skodi. Ne mogu dokuciti gdje u tome neki ljudi vide probem?

ni ja...a sto se tice slike i ribe  :respect1:

brankoogi

Senior member
Učlanjen(a)
06.08.2008.
Broj reagovanja
0
alp je napisao(la):

http://www.youtube.com/watch?v=uL9WIPnSQAo
Dobra riba svaka čast,jeli ovo zlatovčica?

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Nije zlatovcica. Za sve ribe iz roda zlatovcica (Salvelinus spp) svojstveno je da nemaju crnih pjega. Ovo je obicna pastrva (Salmo trutta), ali nekog neobicnog soja. Vjerojatno atlanskog. Riba nije iz umjetnog uzgoja, odrasla je u prirodi, ali sasvim sigurno nije ni nesto domace.

Vrh Dno