Jezerska pastrmka

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
zato sad za slavu jedu sugavog i odvratnog (po ukusu) sarana i oslica

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Odavno ova tema nije posjećivana a mene baš zanimaju jezerske forme.Pošto sam iz Zvornika pa sam samim tim sa Drine a imam u blizini još potencijalnih voda,logično je da sam zainteresovan za salamonoide.Međutim na ovom djelu Drine oni su skoro isčezli.E ono što mene kopka je je kako bi se snašla ta pastrmka u našem jezeru (zvorničkom) ?Recimo slučajno je ispusti roda  :whistle: Jezero ima savršene potencijale za bilo koju grabljivicu ali je zadnjih par decenije sve uništeno.U zadnje vrijeme se jedino štuka vraća a sve zahvaljujući zatravljenim terenima.Dok jezerske dubine (prosjek 11m) malte ne nemaju stanovnike.Jezero je prebogato hranom,recimo kederom koga ovde ima u neograničenim količinama.A od dobrih osobina ima još i to što se uliva dobar broj potoka,a među njima i sama rijeka Drinjača koja je savršen revir za salamonoide.Nažalost i ova voda je osjetila čari balkanskog mentaliteta.U jezeru je zadnju godinu primjećen broj pastrmki i to zahvaljujući pucanju kaveza sa istim.
E sad nisam siguran koja je vrsta ali ako mogu one zašto nebi i jezerske.Inače zimi u jezero se spuštaju mladice gdje zimuju pa čak je i ustanovljeno da se mrijeste.Interesuju me vaša mišljenja o ovom idejnom konceptu.

ivandrago

Senior member
Učlanjen(a)
18.10.2006.
Broj reagovanja
0
Evo jedne od pre dvadesetak godina sa Zaovinskog jezera- planina Tara. Nazalost, petnaestak godina nakon punjenja akumulacije i potapanja dela doline Crnog Rzava ove fantasticne ribe su nestale. Uzrok je najverovatnije nedostatak veceg potoka u kojoj bi se mrestila. Ribe izmedju 3 i 10kg nisu bile nikava retkost, hvatani su i primerci preko 20kg.
Izvinjavam se zbog lose fotografije, slika je skenirana sa slajda ali se odlicno vidi predmet price;))).

Prilozi

• scan0203.jpg
    scan0203.jpg
    108 KB · Pregleda: 451

lionpi

Newbie
Učlanjen(a)
25.09.2010.
Broj reagovanja
0
Gledao sam na Zavojskom jezeru kako na nekih 100m od obale skače na jata sitne ribe. Pa sat vremena zatišje i ponovo. Sve se bacala oko stabala koja još uvek vire iz vode. Ogromna riba. Po mojoj proceni ima je više od 1m. Zaslužuje respect  :tbumb: I mislim da su sve krupne na Zavojskom jezeru i lovljene pletenim romboidima u par redova.
Nikad je nisam video ni pecao u Visočici, nema čak ni manjih. Interesantno bi bilo i videti grdosije u reci. Možda neka zaluta samo do uliva da se hrani. Ali su viđene da se pripremaju za mrest kod Bele vodice i uliva Gostuške reke, koja je znatno manja ali ne nosi toliko mulja pa joj možda tamo odgovara.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Kako znaš da to nije bila štuka?

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
lionpi je napisao(la):
Gledao sam na Zavojskom jezeru kako na nekih 100m od obale skače na jata sitne ribe. Pa sat vremena zatišje i ponovo. Sve se bacala oko stabala koja još uvek vire iz vode. Ogromna riba. Po mojoj proceni ima je više od 1m. Zaslužuje respect  :tbumb: I mislim da su sve krupne na Zavojskom jezeru i lovljene pletenim romboidima u par redova.
Nikad je nisam video ni pecao u Visočici, nema čak ni manjih. Interesantno bi bilo i videti grdosije u reci. Možda neka zaluta samo do uliva da se hrani. Ali su viđene da se pripremaju za mrest kod Bele vodice i uliva Gostuške reke, koja je znatno manja ali ne nosi toliko mulja pa joj možda tamo odgovara.

ko što kaže Goci, ako nije štuka nego je stvarno kako si ti vidio to je nešto predivno za mene jer u mom jezeru plivaju podmornice ili ti torpeda od jezerskih ali te se jako retko vide čak i u mrestu se kratko pokažu i drže se vazda velike dubine. Čitao sam i slušao kako te jezerske lepotice (mislim na komadine) na mnogim drugim jezerima love i uz obalu u rano jutro i u sumrak ali kod mene toga skoro da nema, ja niti jednom to nisam u ovih 8 godina primetio a često sam pored vode bez pribora (na žalost, za sada). Kada budem u mogučnosti biti često sa priborom na vodi možda budem imao neka drugačije iskustva. Naše velike jezerske me jako muče ali su mnogima teško dokučive.

lionpi

Newbie
Učlanjen(a)
25.09.2010.
Broj reagovanja
0
Ma ja otišao do nekih šarandžija i oni mi uvalili dvogled i rekli gde da gledam. Da se ne držim ko pijan plota, možda je bila i štuka, ali meni ljudi rekli: "Uzmi i vidi šta je pastrmka." I kolko sam mogao da vidim bila je malo deblja u odnosu na dužinu, a štuka mi je mršavija i izdužena. A do pre 2 godine nisam čak ni znao da ima štuka i somova na jezeru.

Pera98

Junior member
Učlanjen(a)
15.11.2011.
Broj reagovanja
0
Jezerska pastrmka je ove godine pecana na Vlasinskom jezeru...I jos nesto, pricao mi je gnjurac kako je gnjurio da proveri da li je ostecena brana kada se spustio dole video je pastrmke vece od njega...Morao sam da spomenem jer svaki letnji raspust na vlasini provedem 2 meseca i musicarim klena ... :D

pera

Hero member
Učlanjen(a)
24.01.2010.
Broj reagovanja
1
Ako je to bila ptica gnjurac onda u redu ali ako nije onda je verovatno i mrmot negde sedeo i zamotavao milke,sigurno.

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Sinovac sledeci put kad ti kaze da je video tolike pastrmke ti mu kazi sledece...

Znam,znam ja sam malopre ulovio jednu na mrava(obavezno nabaci da je na udici #22) i eno ga cale satarom sece filete dok se greje ulje u tanjiraci.

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
339
... i kaži da ste zadržali mali deo oko glave od oko 3kg a da ste ostatak od 24,3 kg zbog straha od kvarenja, prodali nekom vlasniku restorana po popularnoj ceni.

Pera98

Junior member
Učlanjen(a)
15.11.2011.
Broj reagovanja
0
Dobro, ne znam koja ptica :p , ja sam cuo od poznatog ribolovca sa vlasinskog jezera... njemu je pricao ... a vi me zebavajte kolko ocete... -.-

Vrh Dno