Kada i kako štuka uzima strimera ?

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
Nemam baš neko ogromno iskustvo iza sebe glede štuke i strimera, tek sam od ove sezone uspješan i u ovoj tehnici no jedno je sigurno i moja prva štuka ( koju sam u bistroj vodi gledao kako ga uzima ) i druga i treća i sve ostale nakon nje su uzimale strimera na potpuno isti način.
Današnje mušičarenje štuke, opet na vodi gdje sam imao prilike promatrati kretanje strimera, praćenje istog od strane štuke i uzimanje je bilo identično. Nisam siguran dali je to do vode (mada sam bio na tri potpuno različite lokacije) kanal, bara i dunavac ili je pak do godišnjeg doba-načina na koji se sad hrani ili štiti teritorij.
Dakle vođenje strimera je ( i otežanih i bez otežanja) je bilo sa kratkim potezima, pa pauze čak do 10 sec.
svaki puta je štuka uzela strimera baš u pauzi, dakle strimer je potpuno mirovao dobrih 5-6 sec. ili duže a ona ga je do tada pratila, pošto se potpuno smirio tada  bi slijedio udarac ili to nebih ni nazvao udarcem, tek uzimanjem strimera sa dna.
Naravno kada bi se to dešavalo dalje od mene ili u  dubini, nisam mogao da vidim radnju, tek bi pri zatezanju nakon pauze osjetio težinu i kontru ( pa i promašaj više puta jer ga nije uzela ili ga je pustila).
Danas sam opet imao priliku vidjeti klasiku , provlačenje pored drezge, štuka ga prati, strimer tone, ona stoji na 5 cm od njega i po smirivanju ga pokupi.
Kakva su vaša iskustva u vođenju i udarcima na strimere, dali je u različito doba godine ili na drugim vodama drugačije ?

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Bravo!!!!
Otkrio si najbolju tehniku vođenja strimera za štuke. Ništa ne pitaj, Gogo, već si bolji od mnogih "okorelih" štukaroša. Veruj mi.
Ovo što si opisao je bukvar mušičarenja krupnije štuke. Posmatram neke mušičare godinama, ali nikako da shvate ono što si ti za veoma kratko vreme.
Preostalo je samo da uživaš u dobrom ulovu. Više nećeš imati probleme sa štukama. Uvek primenjuj isti način povlačenja, samo menjaj strimere.
Sada proučavaj pribor i strimere, ovo si "položio" sa desetkom. :tbumb:

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
Mixmaster je napisao(la):
Bravo!!!!
Otkrio si najbolju tehniku vođenja strimera za štuke. Ništa ne pitaj, Gogo, već si bolji od mnogih "okorelih" štukaroša. Veruj mi.
Ovo što si opisao je bukvar mušičarenja krupnije štuke. Posmatram neke mušičare godinama, ali nikako da shvate ono što si ti za veoma kratko vreme.
Preostalo je samo da uživaš u dobrom ulovu. Više nećeš imati probleme sa štukama. Uvek primenjuj isti način povlačenja, samo menjaj strimere.
E... Mix ja se još učim, al kad ti to tako kažeš...onda to shvatam ozbiljno. Samo mi još nije najjasnije što to štuka vidi u tom načinu vođenja - lagan plijen - ribicu koja ugiba? Jer definitivno nije teritorijana pretenzija a ni klasična imitacija ribice u bjegu. 

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Ima na sajtu par fantastičnih linkova gde se vidi kako štuka u prirodnom okruženju napada plen.Uglavnom u propadanju.Ne znam gde je to,pročačkaj malo.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Gogo je napisao(la):
Mixmaster je napisao(la):
Bravo!!!!
E... Mix ja se još učim, al kad ti to tako kažeš...onda to shvatam ozbiljno. Samo mi još nije najjasnije što to štuka vidi u tom načinu vođenja - lagan plijen - ribicu koja ugiba? Jer definitivno nije teritorijana pretenzija a ni klasična imitacija ribice u bjegu. 
Pobratime Gogo, imam štuke u akvarijumu i posmatram ih kako napadaju plen. Veruj mi da način vođenja koji primenjuješ (kao i ja) nema premca. Štuke ne napadaju ribe u begu, već najčešće reaguju na bolesne i povređene ribe koje kao da ugibaju. Pored mojih štuka sasvim normalno žive male ribe, na koje ona ne obraća pažnju dok su zdrave. Tek kada neku ošamutim počinje show.

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
Pobratime Gogo, imam štuke u akvarijumu i posmatram ih kako napadaju plen. Veruj mi da način vođenja koji primenjuješ (kao i ja) nema premca. Štuke ne napadaju ribe u begu, već najčešće reaguju na bolesne i povređene ribe koje kao da ugibaju. Pored mojih štuka sasvim normalno žive male ribe, na koje ona ne obraća pažnju dok su zdrave. Tek kada neku ošamutim počinje show.
[/quote]

Da Mix apsolutno si u pravu, vidio sam i sam a nije mi baš bilo jasno zašto i kako, bistra voda štuka u međusloju miruje a iznad nje, ispod nje, pokraj nje, crvenperkica na sve strane i ništa, ne ganja ih.
I to sam vidio više puta, definitivno potvrđuje tvoju teoriju  :tbumb:

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Gogo je napisao(la):
Dakle vođenje strimera je ( i otežanih i bez otežanja) je bilo sa kratkim potezima, pa pauze čak do 10 sec.
svaki puta je štuka uzela strimera baš u pauzi...
DA, da, da ,da, da  :tbumb: :tbumb: :tbumb:
Baš tako, i to u 95% slučajeva. Ponekad ga i pojuri kao luda i udara dok se kreće, ali u pauzi...obožava. Samo ga stigne, zine i zatvori usta i ostane u mestu. I onda dobije po pi..i :tbumb:

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Milanče je napisao(la):
Gogo je napisao(la):
svaki puta je štuka uzela strimera baš u pauzi...
DA, da, da ,da, da  :tbumb: :tbumb: :tbumb:
Baš tako, i to u 95% slučajeva. Ponekad ga i pojuri kao luda i udara dok se kreće, ali u pauzi...obožava. Samo ga stigne, zine i zatvori usta i ostane u mestu. I onda dobije po pi..i :tbumb:
Dirty talk? Milanče, oraspoložio si me u ovaj jutarnji čas. :tbumb:

Sada kada je smrtonosna tehnika vođenja štukaroških strimera izašla na videlo, treba razmišljati o njoj i dok se prave strimeri. Znate, postoje oni koji imaju dosta akcije (trepere, svetlucaju...) i dok stoje... ;)

main.php

Terza

Senior member
Učlanjen(a)
21.03.2008.
Broj reagovanja
0
Sve ovo sto ste napisali je 100%  :tbumb:

Potvrdjeno 1000 puta na varalicu,kad god mi je teren dozvoljavao da pustam varalicu da lagano propada u 70-80% slucajeva sam imao napad krupne stuke

Stuku jurim sigurno 15 god (na varalicu),neko vreme sam bacao i strimera ali posto mi je stapic bio 4-5 nisam imao nista od kontre  :( ,bockao sam stukice do kilograma preko toga ni jednu...

PS.
Znam da je musicarski forum ali cisto da iznesem svoja iskustva jer potvrdjuju vasu pricu

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Isto iskustvo  :yeswink: 95% mojih štuka koje sam ulovio strimerom je baš u tom propadanju koje zna da potraje kako je i gogo opisao. Sve največe štuke sam ulovio baš takom metodom od proleča do jeseni. Manje štukice od 49-53cm sam ulovio ponekada i sporim povlačenjem i naglim trzajima pa i jig tehnikom. Ništa novo, upotrebio sam staro varaličarsko iskustvo i prilagodio ga imitaciji (strimeru+predvezu+lideru+tonučoj špagi). Sve se to pokazalo kao uspešno ali vođenje sa propadanjem je najučinkovitije i to ne samo za štuku nego naročito za bassa pa i za neke druge grabežljive vrste. 

Jednom sam imao jedan peh sa malom štukiicom. Pustio sam da strimer potone do dna. Štukica ga je odmah dopratila. Kada sam ponovo hteo da ga malo cimnem na samom dnu tek toliko da materijal strimera zapulsira udica zapne za neko kamenče. Štuka se zaleti na zakačenog strimera za dno.... :nowink: :doh: ali ni ona ni ja nismo mogli da otkačimo strimera  :D Odma po tome je otplivala u svoje skrovište. Ja sam se cimao i gnjavio i nekako jedva otkačio strimer. Da nije bio zapeo na dno lepo bi ga usisala. Imam još par iskustava da u propadanju sa malim cimom napravim puls koji dodatno izazove štuku na napad. Često ona napada jer brani teritorij ali ako strimer propada to joj je urođeno jer ne može odoliti ribicama koje su ranjenje, bolesne, iznemoglo i ne mogu da plivaju ko sav zdrav riblji svet. Nego, malo plivaju pa su ko pijane/ošamučene i namerno izazivaju da ih ova teta pojede. Takvu, manje više, i naše imitacije imaju ulogu u proadanju. Dok sam pre davno varaličario na taj način sam mnoge štuje polovio silikoncima i nekim voblerima pa i nekim starim dužim i užim kašikama. Sve to sam preneo (kako več napisah) u ff i premenio prilagodivši se tehnici i imitaciji i priboru. Imitacije od prirodnih materijala kao što je perje a posebno zonker trakice od zaca non stop imaju finu pulsirajuču akciju, sa dodatnim kratkim trzajem u propadanju to pulsiranje se za nijansu pojača i onda u 99,99%  štuka jurne i usisa/proguta strimera bez oklevanja. Takvo je moje iskustvo. 

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Površinska akcija!
http://www.youtube.com/watch?v=Ff8-pbZBLs4

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Gledam ponovo ovaj snimak gde ljudi razbijaju štuku na površinske strimere,i razmišljam kako sam retko hvatao štuku na našim vodama na popere i ostale površinske imitacije.Tamo gde je ima kao pleve udariće i na golu udicu.

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Evo gde i kako...
http://www.youtube.com/watch?v=UzG6Bxt1hlo

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
zvezdan je napisao(la):
Gledam ponovo ovaj snimak gde ljudi razbijaju štuku na površinske strimere,i razmišljam kako sam retko hvatao štuku na našim vodama na popere i ostale površinske imitacije.Tamo gde je ima kao pleve udariće i na golu udicu.
Potpuno se slažem s tobom, gdje je ima toliko ubija na sve, mada ima izuzetaka kad zbog nečega poludi, jesenas sam imao priliku biti nazočan takvom divljanju na vodi gdje je ima al ne previše, mislim da sam već pisao o tome, pa da se ne ponavljam, ukratko nije htjela klasično propadanje nego baš na površini a ja nisam imao površinca nego digo štap u zrak i cimo što brže nedajući mu da potone, a one poludile, nisu bile velike tako do kile, al udarac za udarcom, bilo je pravooooo  :drool:

Vrh Dno