Kako do revira?

IgorPetrovic

Junior member
Učlanjen(a)
02.12.2013.
Broj reagovanja
0
Zanimljiva retrospektiva. :)
Inace, dobro je sto covek menja misljenje, znaci da ga ima.

Gledam cesto emisiju "Bistro BIH", pa oni imaju revira na svakom mogucem mestu. Da li su oni organizovaniji, da li ih drzava pomaze, da li je u pitanju samo bolji marketing ili je nesto cetvrto, ne znam. Ali vidim da smo u tom smislu daleko iza njih. Mi i ovo malo salmonidnih voda sto imamo ne cuvamo.

Inace, sto se projekata i finansiranja iz fondova EU, prvo traze resene imovinske odnose. A ova prica o zasticenim vrstama i endemskoj pastrmci je odlicna mogucnost za finansiranje takvih projekata. Projekti su najmanji problem onda. Tim recima mi je momak iz EkoFonda rekao.

Znaci, to je prvi korak - ko je taj neko ko ce tebi/tvom udruzenju dati na gazdovanje deo reke??? Kome se obratiti i sa kim potpisati ugovor? Ministarstvo, korisnik ili Srbijavode?

denmil

Full member
Učlanjen(a)
07.02.2010.
Broj reagovanja
86
Igore, druze, sve ovo sto ti ovde pises ima neki smisao, ali samo kao naucna fantastika, bojim se...
Koliko sam ukapirao, ti si iz Negotina, jel da?
Sve ove recice koje ti navodis ( Vratna, Zamna ) teritorijalno pripadaju i date su na upravljanje nekadasnjoj ZSR"Timocka Krajina",
kazem nekadasnjoj, jer to je sad D.O.O. tj preduzecu koje gazduje svim vodama ovog sliva... Da bi bilo sta ti pokrenuo potrebno je
da oni daju saglasnost na izuzimanje dela podrucja i pretvaranje tog dela u revir... Kako to kod njih funkcionise, da se videti na primeru
Crnog Timoka, revira na njemu, kao i zvanicno pokrenutog projekta ocuvanja Crnotimocke pastrmke...
Mozda je moguce izboksovati proglasenje revira, ali po uslovima koje oni propisu ( prodaja dozvola, ribocuvarska sluzba, rezim ribolova)
Zelim ti da ova tvoja ideja zazivi i da uspes u tome, pa da pecamo lepe, divlje pegave lepotice u Zamni...

IgorPetrovic

Junior member
Učlanjen(a)
02.12.2013.
Broj reagovanja
0
Dabome, iz Negotina sam.

Ako je tako, po svemu sudeci onda od toga, najverovatnije, nema nista.
Ovo kazem jer ja imam, evo, 30 godina, a nemam neko lepo misljenje o odnosu prema nasim vodama upravo pomenutog DOO. A za ovih 30, pa izmedju 20 i 25 sam overio i bar neki dan u ribolovu bio. A poslednjih 14-15 dosta vremena sam na vodi.
Za sve te izlaske, samo jednom, ali ponavljam, samo jednom su me ribocuvari kontrolisali. Poribljavanje - niti sam video ga, niti cuo za njega na teritoriji opstine Negotin, za sve ove godine. Iz tog razloga sam resio da ni ne uzimam sezonske dozvole vec par godina unazad. Platim dnevnu jednom u zivotu i mirno nastavim sa istom praksom.

Nadao sam se da je taj deo dogovora, oko gazdovanja, na nekoj vecoj instanci moguc.
Svakako nam ostaje da pecamo klena, a ko ima volje da se zavlaci po kanjonima - mozda i neku pegavu. Da se borim sa vetrenjacama ili radim posao za njih - necu...

Vrh Dno