Kako je Catch & Release stekao popularnost kod nas

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
1
Pitanje je ..a od kada je to  C&R popularan kod nas ?  ja sam video na nаšim divljim vodama ljude koji puštaju ribu natrag mislim da bi mogao da ih nabrojim na prste za sve ove moje ribolovne godine koje sam proveo na vodi ,a verujete dosta sam ih proveo...  C & R nije popularan i tema je totalno bezveze !

Ja ne osudjujem ljude koji ponekad kada im se jede riba tu ribu i odnesu kuću naravno da je sve po propisu što se tiče mere i količine ,eto meni je to OK iako sam totalni zagovornik kako se reče C&R -sa i  godinama nisam ni ribče poneo kući i sumnjam da ću ikada.Mene čini srećnim kada pustim divlju ribu nazad ,ne ozledjenu i živahnu .Na žalost 95% ribolovaca na vodi se ponaša u skladu šta uhvatim strpam u kesu i to se neće promeniti dokle god bude javašluk i beda u zemlji Srbiji!

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
710
Ja mislim da, kada se kaže "kod nas", se misli na mušičare, ne na ostale je ti ostali upravu i idu u ribolov da bi odneli ulov kućama ili šta znam gde već.

tomos rider

Full member
Učlanjen(a)
27.11.2009.
Broj reagovanja
0
Verovatno se misli na samu ekspanziju C&R kod nas u odnosu na prethodne godine....

peka les

Full member
Učlanjen(a)
22.12.2009.
Broj reagovanja
0
Mozda bi tema trebala da se zove " Catch & Release stice popularnost kod nas",treba se stalno pominjati ovaj termin u "nasem" drustvu kako bi dobio sto vecu
popularnost medju (ne)savesnim ribolovcima i tako uticalo na njih, ako je uopste moguce.

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
1
Strelac je napisao(la):
Ja mislim da, kada se kaže "kod nas", se misli na mušičare, ne na ostale je ti ostali upravu i idu u ribolov da bi odneli ulov kućama ili šta znam gde već.
Da onda je Ok jer je u mušičarskom svetu C&R stvarno popularan tj mnogo mnogo je popularniji nego što je C & R zastupljen u ostalim ribolovnim tehnikama ,mada ruku na srce  mušičarenje je nešto više od puke-obične ribolovne tehnike pa je glupo i porediti ...

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
28
veoma malo ima pravih Catch & Release musicara .  :nowink: mnogo mali broj , ostali to nikako nisu

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
1
Koja je definicija pravog ili nepravog C&R mušičara ribolovca? Nemam pojma ali po meni postoje 2 kategorije ,po jednoj su tu potpuni C&R mušičari koji svaku ribu vrate nazad a po drugom tu su i selektivni C&R tj oni koji ponekad odnesu po neku ribu sa vode a većinu ulova vrate nazad...

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
1
Ili jesi ili nisi....nema izmedju i nema grupa i podgrupa.I neka mi neko objasni sta je lose u tome ako neko zadrzi ulov u propisanim zakonskim okvirima.
Sto je sramota ne biti C&R musicar?

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
1
Ja mislim da nije sramota zadržati ulov u zakonskoj normi i količini ,sem ako nemaš nameru tu ribu posle da frkneš negde u zamrzivač i da zaboraviš da si je ikada i uhvatio ,ima takvih ljudi i znam lično za takav jedan primer pa dok se čoveku nije pokvario isti zamrzivač i sva riba usmrdela nije ni znao šta je sve natrpao unutra.Ili recimo ovde kod nas su prošle godine vadili štukice i bacali ih po obali ,onda nosili pa posle bacali u djubre i tako to.. Recimo vozili smo se kroz jedno selo u Vojvodini i odjednom na putu najlon kesa puknuta i po putu razbacana riba ,sve babuške lopatare ,štukice i slično ..ima raznih primera kretenskog ponašanja sa ulovljenom ribom ...
Takodje smo mi mušičari sigurno najveći pobornici C&R ..

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
evo ja lično nisam poklonik C&R ideologije, neka se nosi riba kući u zakonom propisanim merama. ja puštam ribu jer mi je to veselje, jednostavno mi je super filing uloviti veliku ribu i pustiti je nazad a kao drugo nisam neki ribožder pa zato jako retko uzmem kakvu ribu i ako se to dezi to je možda jednom na dve ili čak tri godine...u suprotnom ako moji bližnji žele riblje meso ja odem na jednu akomulaciju, namlatim ribe, pokoljem i očistim pa onda kući. Eto im sveža riba. Znam, ova iz  divljine je bolja ali ko je želi nek je sam ulovi a ja je puštam nazad zbog mog ličnog veselja a ne zbog same C&R ideologije. Ako mi ikada zamiriše uzet ču je bez grižnje savesti...mada tu ribe imaju 99% sigurnosti da ču ih pustiti  :lol:

A da sam na moru i lovim kakve tunice  :lol: :lol: :lol: jednu bi garant uzeo barem nekoliko puta godišnje  :drool:

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
1
Da li se lignje daju uhvatiti na Fly Rod ?  ,ja se tu nebih dvoumio ni sekunde  :drool:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
što da ne...možda nekim epoxy ribicama dobro otežanim i vrlo mekanim štapom do možda maximalno wt4 metodom dizanja i spuštanja vertikalno....npr. udice bez kontra kuke da ne uništiš meso ;) :lol:

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
mislim da je svest ribolovaca proradila onog trenutka kad smo poceli da shvatamo da nam reke,bare,jezera  presusuju sto se tice ribljeg fonda u njima,tako se valjda i budila svest(bar kod mene) da se upecana riba vraca nazad u vodu.. veliki udeo je imala naravno i tv i kako se to radi u ostalim NORMALNIM zemljama gde ljudi ne istrebljuju ribu neko je love radi uzivanja.

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
263
A da li vam se rodi misao kad vracate ribu nazad - sto je bre ja vracam kad ce skoro sigurno neko sledeci put da je mazne - i pustite je i bude vam zao jer ste svesni tuzne situacije na nasim vodama  :doh:

Vrh Dno