Kako je Catch & Release stekao popularnost kod nas

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
veruj mi strashni da se bar ja nikad ni ne pokolebam da li cu je pustiti ili ne,obavezno ide nazad,a da li ce je neko drugi poneti i pojesti ili baciti svinjama ili sta vec s njom uraditi na to ne mogu da uticem niti zelim o tome da razmisljam.....jednostavno kad vidim da ima pored mene neki ribolovac ja se okrenem i promenim mesto.

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Mozda vise razloga

- neko napisa manjkavost riba, moguce a mozda i ne ili kako gde
- mozda se bolje zivi pa se moze priustiti kvalitetnika morska riba
- mozda se nekom smucila cuvarka, ciscenje, smrad u gepeku, krljusti po kadi, creva u WC solji ili sta vec
- skupo je danas pecanje (oprema, odlazak o povratak) tako da vrednost uhvacene ribe (one u cuvarci) i nema neku vrednost pa sto bi se onda nosila sem ako ne zeli neko da se hvali po carsiji
- mozda mnogo i gledamo filmove, snimke , ciatamo casopise pa nam se mrdnuo deo svesti
- negde nas zakon i pravila teraju
- mozda jos nesto

A sad iz mog ugla...

Jesi C and R...................................OK postujem
Nosis ribu u skladu sa pravilima... OK postujem

Pravila su nam losa, nosis ribu u skladu sa pravilima NE postujem jbg

I dodjem do toga , najbolje da gledam sebe, da gledam kako da provedem sto bojle trenutke na vodi, bez smaranja sa onaj do mene radi, nije do mene da mu ja delim casove i citam lekcije. Nek se cudi i krsti sto ljubim i vracam ribe, totalno nebitno. Btno da je meni lepo. Ako i onese ribu kuci ako nek je pojede sa merakom sam ili sa porodicom. Njegova sreca ima njegova merila moja sreca moja merila tako da smo svi na kraju srecni  :pijani:

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
I dodjem do toga , najbolje da gledam sebe, da gledam kako da provedem sto bojle trenutke na vodi, bez smaranja sa onaj do mene radi, nije do mene da mu ja delim casove i citam lekcije. Nek se cudi i krsti sto ljubim i vracam ribe, totalno nebitno. Btno da je meni lepo. Ako i onese ribu kuci ako nek je pojede sa merakom sam ili sa porodicom. Njegova sreca ima njegova merila moja sreca moja merila tako da smo svi na kraju srecni  :pijani:
lepo receno  :respect1: :respect1: :respect1:

peka les

Full member
Učlanjen(a)
22.12.2009.
Broj reagovanja
0
Djole je napisao(la):

Ovo treba da bude AMIN svakom ribolovcu,djole  :respect1:

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
Djole ja koliko god se trudio (a počeo sam baš da se trudim u tom smeru )da ne obraćam pažnju na te neke ribolovce u okolini šta rade sa ulovljenom ribom ipak me moram priznati pomalo nervira kada strpaju neke nedorasle ribice (čitaj štuku ili bucova ) u kesu .. a  verujem da ih ja mnogo više iznerviram kada ulovim više nego oni i pustim im ispred nosa hahahahahahaha !!! i to još sa Fly rod'om hahahahah !!!

tomos rider

Full member
Učlanjen(a)
27.11.2009.
Broj reagovanja
0
I meni to ponekad prija,ali pre svega gledam da pustim ribu zbog sebe samog,tek posle dodje ceznjiv pogled plovkarosa kao dodatni stimulans za jos bolje musicarenje.....nikad necu zaboraviti proslo leto kad sam pored plovkarosa vadio babuske i vratio ih nazad......

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Kako vrijeme odmiče ja tako sve više praktikujem C&R.Em neće niko kući da čisti ribu em me smorilo da je vukljam sa sobom.
Slikam i puštam.
Puštam ponajviše zbog drugih,tj budućih pokoljenja.Uvrtio sam sebi u glavu da će biti bolje ako puštam  :lud:

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
Šone je napisao(la):
Koja je definicija pravog ili nepravog C&R mušičara ribolovca? Nemam pojma ali po meni postoje 2 kategorije ,po jednoj su tu potpuni C&R mušičari koji svaku ribu vrate nazad a po drugom tu su i selektivni C&R tj oni koji ponekad odnesu po neku ribu sa vode a većinu ulova vrate nazad...
sone odlicno pitanje  :) vec smo imali slicnu raspravu na slicnu temu na jednom drugom forumu. ali cu i ovde ponoviti svoj stav oko pustanja ulova.

pravi i potpuni C&R musicar moze da bude samo onaj koji redovno lovi primerke riba solidnih ili kapitalnih velicina i vraca ih bez izuzetka na slobodnim vodama gde je dozvoljeno poneti ulov
sve mimo toga je foliranje .

za 95% nasih musicara C&R  je izgovor za los rezultat u ribolovu , tj. nedostatak ulova
citam ko se sve javio sa komentarom na ovu temu i za mnoge sam siguran da spadaju u ovu masovniju grupaciju koja nema rezultate , bar po onome sto prikazuju na forumu . voleo bi da me demantuju nekom fotografijom ?

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
"pravi i potpuni C&R musicar moze da bude samo onaj koji redovno lovi primerke riba solidnih ili kapitalnih velicina i vraca ih bez izuzetka na slobodnim vodama gde je dozvoljeno poneti ulov
sve mimo toga je foliranje" .

Upravo sam čekao ovakav komentar , U pravu si Sasa ,apsolutno si u pravu !  :yeswink: i još bih dodao "bez obzira o kojoj ribi je reč ..smudju,pastrmki,lipljanu,klenu..itd"

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
veoma mi je drago sto se slazes samnom  :) i slazem se da to vazi za sve riblje vrste . veoma je mali broj musicare koji se nebi polakomio na one tvoje belune koje kako vidim redovno hvatas na tamisu divljoj vodi bez gazde . sasvim su pristojnih dimenzija za prosek nasih reka a ti ih u ispravnom stanju vratis u reku  ;) tebi mogu da verujem da si Catch & Release musicar i ubedjen sam da ces i bas kapitalnog od mnogo kilograma vratiti. ali neverujem dojucerasnjim pocetnicima ciji ulovi jedva zalaze u zakonske okvire da bi vratili svaku ulovljenu ribu solidne dimenzije kada bi je nekim slucajem upecali.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
u vodama koje su siromašne a posebno siromašne kapitalnom ribom treba 100% se držati C&R-a. Ako je voda 100% C&R onda bi trebalo i da su udice bez kontra kuke u pravilu režima. Svi mi maštamo o vodama sa pravim kapitalnim ribama a bez apsolutnog C&R režima na tim vodama skoro da nema šanse.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
sebastian je napisao(la):
u vodama koje su siromašne a posebno siromašne kapitalnom ribom treba 100% se držati C&R-a. Ako je voda 100% C&R onda bi trebalo i da su udice bez kontra kuke u pravilu režima. Svi mi maštamo o vodama sa pravim kapitalnim ribama a bez apsolutnog C&R režima na tim vodama skoro da nema šanse.
delimicno se slazem sa tobom , ali samo delimicno. neznam koliko su ti poznate reke srbije? pastrmske vode , one koje nisu reviri su male recice bez ikakve kontrole gde na jednog musicara dodje 300 ostalih ribolovaca . nikakav musicarski Catch & Release nece pomoci i dovesti do blagostanja. nikako savesni musicari nece napraviti od tih reka bogate vode . korisnik je taj koji putem propisa , znaci prisilno moze da uradi nesto.na takvim rekama praktikujem potpuni Catch & Release i to mi je princip.

na vodi na kojoj pecam klena na jednog musicara dodje 10 000 ostalih ribolovaca koji nisu ni culi za termin Catch & Release . i cista je glupost i zaludan posao pokusavati licnim primerom delovati na svest ostalih ribolovaca . na reci gde je nacionalni sport grabuljanje skobalja jedan Catch & Release musicar koji pred plovkarosima ili varalicarima oslobadja ulov ne daje nikakav efekat osim podrugljivih komentara i podsmeha .tu se prudrzavam selektivnog izlova i po mojoj proceni godisnje ponesem manje od 15% ulovljene ribe...sto smatram da ne ugrozava reku .
zadnjih godina Catch & Release je stekao neverovatnu popularnost i to najvise kod pocetnika . to je odlican nacin kako sakriti svoj los rezultat na vodi i prodavati se na forumu za dobrog musicara a ujedno i za ribobriznika . dojucerasnji pocetnici ulaze u ostre polemike i dele savete a da iza sebe nemaju nijedan ulov vredan pomena i ispiraju usta sa ocuvanjem ribljeg fonda

Vrh Dno