Kako je Catch & Release stekao popularnost kod nas

ivants

Senior member
Učlanjen(a)
20.12.2008.
Broj reagovanja
24
E sad sam video da je sasats 100% upravu, čak i nije pomenuo sve aspekte ove problematike. Da li se C&R ribolovcima smatraju i ribolovci koji:
- koriste udica sa kontra kukom,
- osetljiv pribor kojim iole krupniju ribu toliko zamore da ona posle toga ne može da se oporavi,
-  ribe slikaju po okolnom rastinju i pri slikanju ribe valjaju je u prašinu,
-  ribu drže na vazduhu po više minuta da bi slika uspela
- vrćaju ribu koja je ispod dozvoljene mere
- za vreme slikanja "krvnički" stežu ribu  itd.
Razmislite

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Druze u potpunosti se slazem tvojim i sasinim stavom ali ajde u pivce da ce sad krenuti postovi koji nemaju ni jedan direktan odgovor na tvoja pitanja.
Mnogi misle da je dovoljno sto samo uhvate i vrate ribu nazad u vodu...ne racunajuci na to sto su ribi skinuli pola krljsti valjajuci je po kamenju u granju,sto su joj ostetili oko,pocepali usta...sto njihove skrge trpe ostecenja jer su dugo van vode na suncu...

ivants

Senior member
Učlanjen(a)
20.12.2008.
Broj reagovanja
24
Pedpostavljam da će biti reakcija ali sam zato nakraju napisao da se razmisli o tome. Humanije je ubiti ribu nego je pustiti nazad u vodu da polako umire. Da li je dovoljno ribu baciti nazad u vodu i ne razmišljati šta će se dalje sa njom desiti? Po meni to nije C&R

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
IVANTS u svakom slučaju ta riba koja se vrati u vodu čak i posle "takvog tretmana" ima mnogo veće šanse da preživi nego ona koja završi u loncu,tiganju,grilu ili tepsiji ..

tomos rider

Full member
Učlanjen(a)
27.11.2009.
Broj reagovanja
0
Razlicitost misljenja je svakako pozeljna i nesto je sto cini svakodnevicu,tako da ne vidim razlog zbog kog bi se stvorila bilo kakva rasprava na temu C&R...ja nemam problem sa ljudima koji razmisljaju drugacije.Zakon ti dozvoljava odredjeni broj riba,izvoli....uzmi toliko.Moj izbor je C&R i jedino me pogadja kada neko sumnja u to bez nekog razloga....C&R i jeste nezno postupanje sa ulovljenom ribom,bez neke potrebe duzeg zadrzavanja van vode(u zadnje vreme,kad sam u mogucnosti,otkacim ribu u vodi) i vracanje nakon kratke reanimacije,ukoliko je riba jako zamorena.

ivants

Senior member
Učlanjen(a)
20.12.2008.
Broj reagovanja
24
Tomose ja nisam uopste hteo da deklarisem nekog da je ili nije C&R, moja prica se odnosi na slike riba koje bi u svakom slucaju trebalo vratiti jer su ispod mere bez obzira na C&R i ribe koje se vracaju zbog licnog stava C&R. Ponekad te ribe nebi trbalo vratiti jer sigurno nece preziveti tretman na obali iz razloga koje sam nabrojao. Moje misljenje je da netreba krsiti pravila bez obzira na sve a C&R je licni stav i netreba da bude nesto sa cime se ribolovac hvali.

tomos rider

Full member
Učlanjen(a)
27.11.2009.
Broj reagovanja
0
Apsolutno.Ni ja ne bi pustio,primera radi,klena koji je zgutao troku toliko da klestima moram da je vadim,pri cemu bi mu iscupao bukvalno sve iznutrice....ili stuku kojoj bi troka sjebala skrge.Srecom po ribu,takve stvari se retko dese,pa nemam problem s tim.Uglavnom,po meni,nema razloga i raspravljati na ovu temu jer sigurno nismo mi krivi za stanje ribljeg fonda.Kad kazem mi,mislim na ribolovce koji imaju SAVEST,za razliku od trpaca stukica,svega zivog sto se upeca na stap,mrezu,struju......a svakako ko se hvali sa C&R to onda ne radi zbog sebe vec zbog nekog publiciteta,sujete ili jeftinih poena kod iskusnijih kolega,bem li ga....

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
trokrake treba zabrati  :yeswink: :yeswink: :yeswink: :yeswink:.pred kraj moje spin karijere sam pecao iskljucivo na jednu udicu na varalici i to obavezno bez kontra kuke pa su se ribe kacile i to sam koristio iz tog razloga jer ribu ne nosim kuci a mogao bih je jesti svaki dan bez izuzetka....pogotovu jednu udicu sam koristio za stuku i bucova.... a po tim revirima gde ima pastrmke i dozvoljen je spin pod obavezno bi trebalo uvesti samo jednu udicu...I BEZ KONTRA KUKE KAO OBAVEZNO :yeswink: :yeswink: :yeswink: :yeswink:
ali to je ipak moje misljenje....

tomos rider

Full member
Učlanjen(a)
27.11.2009.
Broj reagovanja
0
Heh,ja sam jos uvek one half spiner,tako da sam primer dao za troke.... :blush:

tomos rider

Full member
Učlanjen(a)
27.11.2009.
Broj reagovanja
0
Mozda na pocetku stukaroske jesenje sezone,ako do tad nabavim adekvatnu 8icu ili cak 9ku...do tad....... :smoke:

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
IVANTS je napisao(la):
E sad sam video da je sasats 100% upravu, čak i nije pomenuo sve aspekte ove problematike.

da , ivan me je lepo dopunio  :) evo ja cu se i slikoviti pridruziti njegovoj borbi za humaniji postupak sa ulovljenim ribama ...

NIKADA nemojte ribu koju nameravate da oslobodite drzati kao sto to ja radim na slikama  :eek:

95965948.jpg

59472703.jpg

ivants

Senior member
Učlanjen(a)
20.12.2008.
Broj reagovanja
24
Da Sasa jedan odlican primer onoga o cemu sam pricao.  Da li ovako prihvacena riba ima sanse da prezivi? Ja cisto sumnjam, pre ili kasnije ce uginuti zbog ostecenja skrga.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
bas tako  :tbumb: naravno ovom sam prekratio muke , ali sa onim ribama koje nameravam da oslobodim postupam mnogo pazljivije  :yeswink:

Vrh Dno