Kalifa

compshop

Hero member
Učlanjen(a)
09.07.2007.
Broj reagovanja
2
Postoji jedno jezero na 500tinak m nadmorske visine, jebeno hladna voda...kad god mi je usla u cizme. Zove se Bukuljsko jezero ili ti Crvena Bara. Sad, posto mi je direktor jkp Bukulja, firme koja gazduje ovom vodom kucni prijatelj, mozda bih mogao da ga primolim da se ova voda  "malo poribi", kalifom. Interesuje me koji su tacno uslovi koje voda treba da ispuni za zivot ove ribe. Ukoliko na ovom forumu ima nekog ko je kompetentan da odgovori na ovo pitanje, molio bih ga da se neustrucava, posto mi je najbliza salmonidna voda na 90ak kilometara. Unapred hvala!

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
compshop je napisao(la):
Postoji jedno jezero na 500tinak m nadmorske visine, jebeno hladna voda...kad god mi je usla u cizme. Zove se Bukuljsko jezero ili ti Crvena Bara. Sad, posto mi je direktor jkp Bukulja, firme koja gazduje ovom vodom kucni prijatelj, mozda bih mogao da ga primolim da se ova voda  "malo poribi", kalifom. Interesuje me koji su tacno uslovi koje voda treba da ispuni za zivot ove ribe. Ukoliko na ovom forumu ima nekog ko je kompetentan da odgovori na ovo pitanje, molio bih ga da se neustrucava, posto mi je najbliza salmonidna voda na 90ak kilometara. Unapred hvala!

Evo ja sam kompetentan. Napunite jezero do vrha. Pa nek naplacuje dnevnu 10 evra. I svima lepo.  :)

falco

Full member
Učlanjen(a)
23.10.2007.
Broj reagovanja
152
Koliko je duboko jezero i odakle se napaja vodom - pretpostavljam da je veštačko? Koje ribe trenutno žive u njemu i ima li ova voda neke veze sa Garašima?

compshop

Hero member
Učlanjen(a)
09.07.2007.
Broj reagovanja
2
Falko,
Garasko jezero je takoreci u podnozju planine Bukulja. Iz te akumulacije se voda upumpava u Bukuljsko jezero (ima i par potoka koji pune ovo jezero), koje je inace  na vecoj nadmorskoj visini pri vrhu bukulje. Najvise ima klena, crvenperke, a ima i sarana. Sad postoji laboratorija u "Knjaz Milosu", koja moze da ispita vodu pa me zanima koje tacno uslove treba da ispunjava voda. I dubina je do 20 m kada je jezero puno

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.490
kalifa ionako trpi i malo topliju vodu, a ako ti toliko smeta hladnoca kada ti udje u cizmu znaci da je dovoljno hladno, osim ako nisi zimogrozljiv. ja tesko da mogu da ocenim toplotu vode, ne smeta mi ni u rano prolece....vidi i samhttp://www.youtube.com/watch?v=yrE6yhZOJIU  ovo je snimljeno prvog maja na moraci, jos snezna voda :)

compshop

Hero member
Učlanjen(a)
09.07.2007.
Broj reagovanja
2
Zimogrozljiv?! Volim da ronim po Drini......Nego, ako cu vec da vucem nekoga za rukav da baci par hiljda evradi u neku vodu radi mog cefa, pa se pastrmke poizvrcu na ledja da osuncaju stomak !?!?!?!

Da bi doslo do poribljavanja, potrebno je da se ostvare neki preduslovi :

- Strucno misljenje u pismenoj formi o kvalitetu i svojstvima vode koju zahteva ova riblja vrsta
- Sledeci korak je analiza vode u laboratoriji ''Knjaz Milos"", ili ''Dar Voda'' i jaboratoriji jkp Bukulja
- Pa Analiza vode na licu mesta
- pa pismeni zahtev i sva ostala birokratska i tehnokratska problematika
- pa opet misljenje strucnog lica o periodu poribljavanja, odabir uzgajivaca....
- Pa zatim sledi ubedjivanje sa upravnim odborom
- pa ruckovi za upravni odbor
- pa ko ce iz upravnog odbora da nabavi ribu i koliki je njegov procenat
- pa 100) drugih cuda
Sve u svemu, do mene je da nabavim polaznu osnovu, a to je precizna specifikacija tipa
od toliko do toliko stepeni C, prisutnost kiseonika,ta i ta tvrdoca vode, od cega je ta voda tvrda ........... da bih mogao iole ozbiljno da nastupim. Svaka varijanta tipa - "hladno jebo te", nece da pije vodu. Zato lepo molim za pomoc ako ima nekoga ko je sposoban da pomogne

PODVLACIM DA OVO NIJE ZAJEBANCIJA

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.490
slazem se u potpunosti, za pocetak na netu nadji sta kalifa trazi, ja sam to na varalicaru cini mi se citao davno, a analizu mozes i ti sam da uradis,samo nazalost neznam ko to radi,mozda vodovod, neka direkcija za vode ako postoji... srecno

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Ne mogu da ti pomognem više od ovoga - vidim da neko hoće da uloži pare, pa da ne radi na prazno.

Ovde na forumu je ranije postovao - PedjaBg - koliko sam ukapirao čovek je profa na faksu - verovatno ihtiolog.
Radio je koliko sam zapamtio kao stručni konsultant ili nosilac projekta - nešto sa poribljavanjem nekih voda (da li Gradac ili Ribnik ne sećam se).
Neka neko ko zna sa foruma kaže kako da ga nađeš, ili prošetaj po forumu i nadji - PedjaBg - pa ga kontaktiraj.
Aj, sad malo zajebancije - kupi jedno kilo mlađi, baci u jezero i čekaj iduču godinu. Ako ne sunčaju stomake i vidiš ih onda je dobro.
(al' sam ga isprovocirao, a). Pedja, javi se.
Pozdrav

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
oholi je napisao(la):
nece ti se pedja javiti
Nažalost tako je pošto je bio vredjan od strane dela članstva, čovek se povukao sa foruma. :(
Mislim da ovde u profilu imaš nejgov mejl. Pretpostavljam da će te uputiti na pravo mesto.

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Toliko, pobratime od mene, ipak ima malo pomoći. A, unapred se radujem ovoj inicijativi, bliže mi je Aranđelovac nego Drina ili Ribnik, Mongolija, Patagonija. Puno sreća, ako nešto mogu pomoći ću, ako ne onda imaš podršku.
Pozdrav.

falco

Full member
Učlanjen(a)
23.10.2007.
Broj reagovanja
152
Mora se pohvaliti ozbiljan i racionalan pristup ovoj ideji, ali ipak većina nas ovde može dati samo laičko mišljenje. U startu treba reći da ne postoji opasnost od neke ozbiljne štete unošenjem kalife u jezero, koje je i inače veštački napravljen ekosistem - pretpostavljam da je pregrađena dolina nekog potoka u kome su do tada obitavali poneki klen, krkuša, pliska..., dok su pomenuti šaran i crvenperka naknadno ubačeni. Poribljavanje novim vrstama je bilo logično, jer je besmisleno da toliku vodu i dalje naseljavaju samo stanovnici iz potoka. Takođe je prirodno ubaciti i neku grabljivicu koja bi bila higijeničar i pravila prirodnu ravnotežu između vrsta. Kalifa bi bila prilično atraktivna pod uslovom da joj voda odgovara. Dobra stvar je što se ne mresti, pa bi posle određenog vremena jednostavno nestala, ako se ispostavi da joj tu nije mesto - dakle jedino bi se morale prežaliti pare bačene na njenu kupovinu. Sa druge strane, ako se poduhvat pokaže kao pogodak, odsustvo prirodnog mresta nalaže kvalitetnu čuvarsku službu jer bez nje bi bara brzo ostala prazna, pa bi opet bili na početku. U svakom slučaju, da bi se održala pristojna brojnost, moralo bi se periodično poribljavati, tako da treba računati na te dodatne troškove. Ukoliko se sve kocke poklope mogla bi se naći ekonomska isplativost, ali čini mi se da bi samo poribljavanje moralo da pokrene ozbiljne aktivnosti za koje mi tradicionalno nemamo ni snage, ni volje, ni znanja. Ako je ovde drugačiji slučaj možda vredi pokušati.

P.S.: Čisto me zanima koja je veličina jezera, koliko je staro, ima li grabljivica i sl. 

compshop

Hero member
Učlanjen(a)
09.07.2007.
Broj reagovanja
2
Prekljuce sam dobio informaciju da je analiza vode vec uradjena, pa cekam papir kao penzioner izvlacenje binga. Valjda i ispadne nesto od ovoga.  :)

falco

Full member
Učlanjen(a)
23.10.2007.
Broj reagovanja
152
Ima li rezultata analize i kakvi su zaključci?

Vrh Dno