Mora se pohvaliti ozbiljan i racionalan pristup ovoj ideji, ali ipak većina nas ovde može dati samo laičko mišljenje. U startu treba reći da ne postoji opasnost od neke ozbiljne štete unošenjem kalife u jezero, koje je i inače veštački napravljen ekosistem - pretpostavljam da je pregrađena dolina nekog potoka u kome su do tada obitavali poneki klen, krkuša, pliska..., dok su pomenuti šaran i crvenperka naknadno ubačeni. Poribljavanje novim vrstama je bilo logično, jer je besmisleno da toliku vodu i dalje naseljavaju samo stanovnici iz potoka. Takođe je prirodno ubaciti i neku grabljivicu koja bi bila higijeničar i pravila prirodnu ravnotežu između vrsta. Kalifa bi bila prilično atraktivna pod uslovom da joj voda odgovara. Dobra stvar je što se ne mresti, pa bi posle određenog vremena jednostavno nestala, ako se ispostavi da joj tu nije mesto - dakle jedino bi se morale prežaliti pare bačene na njenu kupovinu. Sa druge strane, ako se poduhvat pokaže kao pogodak, odsustvo prirodnog mresta nalaže kvalitetnu čuvarsku službu jer bez nje bi bara brzo ostala prazna, pa bi opet bili na početku. U svakom slučaju, da bi se održala pristojna brojnost, moralo bi se periodično poribljavati, tako da treba računati na te dodatne troškove. Ukoliko se sve kocke poklope mogla bi se naći ekonomska isplativost, ali čini mi se da bi samo poribljavanje moralo da pokrene ozbiljne aktivnosti za koje mi tradicionalno nemamo ni snage, ni volje, ni znanja. Ako je ovde drugačiji slučaj možda vredi pokušati.
P.S.: Čisto me zanima koja je veličina jezera, koliko je staro, ima li grabljivica i sl.