Klen 2011

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Edin-NP

Senior member
Učlanjen(a)
16.03.2010.
Broj reagovanja
0
Ni kod nas do ove godine niko nije obraco paznju na klena,meni najvise je to bilo zao,jer prvenstveno lovim klena. No medjutim sa rezimom od prosle godine klen nije imo nekakvu buducnost,retkisu bili komadi od kilo za vise da i ne govorim,kao ovi moji danas tak tuk po neki,vecinom su bili kao dlan. Ali od ove godine je sve drugacije,dosao je pravi covjek na pravom mestu (novi vlasnik voda) i uveo zabranu klena za vreme mresta,tako dase nadam dace biti sledece godine jos krupnijih komada,stace bit ostaje dase vidi.

catizr

Junior member
Učlanjen(a)
03.07.2010.
Broj reagovanja
1
Lepo je to kad se nadas da ce sledece godine biti bolje.I ovde bi ribocuvari sigurno opominjali za lovostaj da znaju kako klen izgleda.Ali to je samo jos jedna "bela riba",a i ta fama oko lovostaja i postovanja istog mi je skroz bezveze.Taman sam otkrijo da imam kl;ena u okolini,a oni i njemu lovostaj tako da mi je trenutno sve nedostupno osim zubate nemani koje se gadim.Stvarno mi nije jasno kako su nama interesantne ribe (klen,bucov,jaz) opstale do sad bez lovostaja,bar u vojvodjanskim rekama,verovatno zato sto ih retko ko peca a jos redje nosi kuci.I jos samo da me ubede da je riba ulovljena u brzaku ispod prevodnica i brana tu dosla zbog mresta i bicu savrseno zadovoljan dok se nalazim u vakumu od dve nedelje.

saleja

Senior member
Učlanjen(a)
14.07.2010.
Broj reagovanja
3
Hmmm...znaimljiva tema... Evo ja moram da priznam da skoro svaki dan idem na klena ciljno,,, reka mi je na 10 minuta peske, odem pridvece da se opustim, zagarantovana akcija ljusnem par pola kilasa i to je vec postala hronika..veceg nikako, mrzi me da vadim aparat da slikam gledam sto manje da ih maltretiram i vratim nazad cak sam i kuke na udicama polomio. Vec imam i stalnu publiku na toj reci jedan matori bosanac i par stalnih plovkarosa ostave svoje stapove sednu na bedem i gledaju, preksinoc sam cak i aplauz dobio. Posmatrajuci kako pustam svu ribu koju uvatim pitali su me pa zasto ih pustas? ja im rekoh: pa vi niste citali u novinama riba sa Lugomira je mnogo zatrovana izaziva rak... Lagao sam naravno, mada je to i delom istina, prosle godine januara Jagodinska pivara otrovala je 5tone ribe u lugomiru, juhor ciji odvratni proizvodi svima su na poznat truje ribu bar jednom mesecno. Niko tu nesnosi nikakvu odgovornost, debeli smrad sve zataska i niko nije kriv, pozali se u ribocuvarskoj sluzbi za stalna trovanja, reko se mi da nista nemogu da urade Palma ih stiti mogu da rade sta hoce. Posle ribolova redovno i procaskam sa tim posmatracima, filozofiram malo, malo pljujemo govedo i tako... malo po malo ti isti razglasili su svima o otrovnim ribama i tako C&R polako zazivljava u svim ribolovackim granama na mojoj reci... LJudi su uvideli da ta mala reka jos uvek zna zadovoljstvo da pruzi za razliku od okolnih bara de se riba roka strujom kako bi se usrani zoloski vrt hranio ribom....

radezamora

Senior member
Učlanjen(a)
04.02.2011.
Broj reagovanja
50
zadnjih 5-7 dana ja i kolega sa drugog sajta, on pocetnik a ja stariji musicar zakljucismo da na ibru i moravi-zapadnoj klen skoro da i ne radi,cak ni plovkarosa na drugu ribu i klena nigde na vodi, vreme je hladno, najgore po meni je sto je nestabilno. pred lovostaj se nisam ni trudio posebno jer ga nisam hteo uzimati no i pored toga skoro da ga i nema, daj boze da ga ima, ne vredi izgleda ni lovostaj ni min. mera, da li su u pitanju neki prirodni zakoni.Secam se  kad su se jedne godine krkuse skoro same zakacinjale plovkarosima pa posle nekoliko godina ni traga od njih. daj boze da ga toboznji  vlasnici voda, po meni  gadna sorta koja izgleda da nista nezna ili nema zakonske mogucnosti da poveca masovnost ove srpske ribe, jer je ocigledno najpopularniji, ne uvede visegodisnji lovostaj i DRUGE MERE da nasi naslednici imaju sta da love. imamo li vesti sa drugih voda bas za pomenuti period!

peka les

Full member
Učlanjen(a)
22.12.2009.
Broj reagovanja
0
NajIgor je napisao(la):
Nesto mi se ukocio tu na slici  :hammer: :D

:D :D  :D

Trebalo bi da se izbegava lov klena u periodu kada je u zabrani i mrestu,ja sam juce bio u J.Moravu na stuku i pred polazak kuci svratio do mesta gde sam
prosle nedelje gledao jato krupnih klenova,opet isti prizor,komadi od oko 500-600grama, zar nisam mogo da probam i zabacim suvu ili mokru ali sta posle toga,poneti kuci ribu koja se sprema za mrest ili mresti,ne razumem,sta sebi objasniti i cemu to......IZBEGAVAJTE KLENA i glupo je postavljati slike i nalaziti 
izgovor kao NISAM MOGAO DA ODOLIM I komentari OPET PLIVA ILI NARAVNO VRACEN NAZAD.

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
peko ima onih koji bi ih stvarno vratili nazad u vodu ,pruze ti mnogo zadovoljstva tim sto ce doci na udicu i ti ih posle samo vratis nazad... ja licno sam video tako nesto ali  druge vrste ribe koje su se mrestile i puno vece ali ih nisam maltretirao mada sumnjam da im se time bilo sta narusava.......

peka les

Full member
Učlanjen(a)
22.12.2009.
Broj reagovanja
0
gegula je napisao(la):
peko ima onih koji bi ih stvarno vratili nazad u vodu

Verujem
gegula je napisao(la):
pruze ti mnogo zadovoljstva tim sto ce doci na udicu i ti ih posle samo vratis nazad...

to moze i posle zabrane
gegula je napisao(la):
mada sumnjam da im se time bilo sta narusava.......

Veruj da se itekako narusava,ako iz jednog jata povadis nekoliko riba mozda i kljucnih za mrest mislis da ce se vratiti jatu kao da nista nije bilo,ne verujem  :nowink:

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
Citat: gegula  danas u 10:00:03 pm

pruze ti mnogo zadovoljstva tim sto ce doci na udicu i ti ih posle samo vratis nazad...

to moze i posle zabrane

znam da moze ali koliko puta u zivotu ribolovac ima sansu da vidi tako nesto....kad naidje na tako nestoe tu onda radi savest i  ono da li da zabaci ili NE.

Edin-NP

Senior member
Učlanjen(a)
16.03.2010.
Broj reagovanja
0
IZBEGAVAJTE KLENA i glupo je postavljati slike i nalaziti
izgovor kao NISAM MOGAO DA ODOLIM I komentari OPET PLIVA ILI NARAVNO VRACEN NAZAD.

Peka ovo se odnosi na mene. Dati kazem nesto,ja isad ciljano idem na klena,dakle ciljano,sa cuvarima sam imao probema no tosam sredijo i sada me ne diraju. stupijo sam u kontakt sa sasom iz cacka,(vlasnikom voda) kada sume cuvari jednog dana uklonili sa vode zbog lovostaja klena,i on mije rekao da mogu da musicarim,i daje zabranjen izlov (da nosis) kuci,a ne lov stoga imam dozvolu licno od vlasnika (gazde) normalno uz obavezno vracanje,i ne obazirem se stacemi ko reci,licno sam prisustvovao sceni pre dva dana kad covjek ponije dva klena kuci,jasam ga upozorijo no on nije poslusao. i jos nesto,u nedelju sam bijo na babusku na plovak i ceku (parangal) dvasu mise klena zakacila na ceku i progutali skros udicu tako dasu oba,na kraju zavrsili na povrsinu,videvsi to pokupijo sam se i otiso,jer sam video dase klen tu kaci i da nema sanse da prezivi. Stoga jasam za to dase takvi sistemi zabrane za vreme lovostaja,a dase musicarima skida kapa,jer ono stomise desilo na parangalu nikad mise nije desilo na muvu.

peka les

Full member
Učlanjen(a)
22.12.2009.
Broj reagovanja
0
,Edine ne odnosi se na tebe vec na sve one koji ga" slucajno love u zabrani",radite sta hocete ali da bi riba koja je ugrozena i koje je sve manje opstala dalje, trebalo bi joj dopustiti da svoju vrstu produzava a ne ometati je
Edin-NP je napisao(la):
Ali od ove godine je sve drugacije,dosao je pravi covjek na pravom mestu (novi vlasnik voda) i uveo zabranu klena za vreme mresta,tako dase nadam dace biti sledece godine jos krupnijih komada,stace bit ostaje dase vidi.

i nije dovoljno da neko ko je normalan bude vlasnik neke vode kada je njeni korisnici ne postuju

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Slažem se da postoji opravdana dilema "zabaciti ili ne", naročito prisutna kod nas sa "opustošenih" voda, koji se retko kad siti napecamo riba.  :( Ipak, tu svako treba da položi test karaktera pred samim sobom. Zakon nije dovoljno precizan, ali ga svi mi u Srbiji tumačimo kao:

"Riba u lovostaju se ne sme loviti ciljano, a ako se slučajno uhvati pri lovu neke druge vrste, mora se odmah vratiti nazad".

Dakle niko te neće kazniti, niko te najverovatnije neće ni videti, nećeš o tome pričati/pisati, čak i da upecaš odmah ćeš je vratiti... Na kraju ostajete samo ti i tvoj "test karaktera".  :)

Ja u 99,9 % slučajeva pobedim samog sebe i ne zabacim na ribu u lovostaju, čak i kada je vidim u lovu.

Ipak, nisam ni ja bezgrešan. Oktobra recimo često pecam klenove na Nišavi, pa ponekad uhvatim sebe kako poneki zabačaj ode u brzak gde najverovatnije nema klenova u jesen, a ima pastrmke. Ili ovih dana pecam pastrmke na Nišavi, pa opet primetim da se ponekad zansem i zabacim i na mestu koje nije tipično pastrmsko. I zaista, često udari klen.

Ipak, nikada sada ne bih krenuo ciljano na klena ili da odem na reku poput Južne Morave ili donjeg toka Toplice, niti pomislim da oktobra odem ciljano na pastrmku ili posetim Visočicu ili Jermu. Par zabača na "u pogrešno vreme na pogrešnom mestu" reke koju naseljavaju obe vrste je najveći ribolovački greh koji sebi dozvoljavam, često i nesvesno.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno