Klen 2011

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
mozda cu se ogresiti o coveka , ali meni onaj klen sa slike ne deluje ziv  :blush: cudno mu je pobelela glava . mada ni to nije bitno i nece klena nestati zbog jedne ponete ribe .
tesko je musicaru klenarosu da odoli a da ne pojuri klena po ovako lepom vremenu , i vodi koja je retko u aprilu ovakva 

Edin-NP

Senior member
Učlanjen(a)
16.03.2010.
Broj reagovanja
0
Manje vise se slazem sa svim recenim,nije ljudski nije ni sporski,lovit ciljano ribu koja je u lovostaju.
No recite vi mene stabiste vi radili daste na mom mestu,ja nemam u blizini pastrmsku vodu (odnosno deo ibra na kom ima lipljena i pastrmke je meni nedostupan) a ove dane cekam jos od kraja oktobra dakle punih 6 meseci,doslen sam kriziro na suvo (svaki dan rasklopim stap u dvoristu i maham,tako dasume komsije pocele gledat sa odredjenim zaljenje,i cekam kad ceme proglasit ludim) pokusao sam naci alternativu (lov babuske plovkom i parangalom) no to ne daje nikakvu zamenu,a da zlo bude vece klenovi se i tu javljaju,i to gutaju kukicu skroz tako daga nemozes otkacit,dakle vratis ga a nakon dva minuta vidis ga daje zavrsijo svoju karijeru i kako je izaso na povrsinu. Pokusao sam i belicu,u pocetku su bile samo belice (ima slika na temu ostali ciprinidi) no od kako se klen javijo svaka treca riba je klen.

Stoga ja mogu dase pravim budala,uzmemem klasicnu vesticu velicine 16 pecam belice,ali upecacu i mnogo klenova,i dodjem i pisem kako lovim belice a klenove zaobilazim,mogao sam i ne pisat i ne postavljat slike klenova i svebi bilo u redu.

I jos nesto moj lov klena na ovom jezeru (gazivode u ribaricima) moze samo da doprinese,jer kod nas se lovostaj do ove godine nije postovo plovkarosi ga nepostuju ni sad,pre dva dana sam vidijo kako covjek nosi klenove,a ja svojim primerom pokazujem kako se treba obhodit prema ribi koja je u lovostaju,i stvarno prosle nedelje sam imao mnogo dobrog klena na stapu,dok sam ga vadijo okupili su se ljudi dao sam jednom dame slika sa njim,i vratijo ga svi sume cudno gledali i pitali stoga vrati,ja im reko daje u lovostaju,i toje taj primer.

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Veću mušicu i kontra jezičak poništi na udici.Tako ćeš biti selektivniji i manje ćeš ih povređivati.Bolje i fly-relese nego neka druga tehnika i kesa.
Što manje ih po rukama zadržavati jer je to šok za njih i svima lepo.

Edin-NP

Senior member
Učlanjen(a)
16.03.2010.
Broj reagovanja
0
tommylee hvala na ovom savjetu,stvarno sam za kontra kuku zaboravijo,ali je od sad bar dok je u lovostaju sigurno skidam  :tbumb:

saleja

Senior member
Učlanjen(a)
14.07.2010.
Broj reagovanja
3
Kuka razara usta klenu, ukoliko c&r ribu red bi bio i ta riba nesmetano da zivi posle toga... Nemoj u ovom periodu da izvlacis ribu iz vode, jer krupnu jedinku iscedis celu kada je izvuces....

Dr.Nitro

Junior member
Učlanjen(a)
26.04.2011.
Broj reagovanja
0
saleja je napisao(la):
Kuka razara usta klenu, ukoliko c&r ribu red bi bio i ta riba nesmetano da zivi posle toga... Nemoj u ovom periodu da izvlacis ribu iz vode, jer krupnu jedinku iscedis celu kada je izvuces....

na to niko ne obrati paznju, a jedan od najbitnijih stvari kod ulovljene ribe u lovostaju !

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
340
Dokle više o lovostaju i ribama u mrestu.....? Mesec ipo dana se ova riba zakonski mresti. Ako je problem nekome da se uzdrži to vreme od lova ove ribe ciljano on neka lovi i neka se misli dal će da naiđe kontrola ili neko kao ja ko će da uslika situaciju i prosledi sliku dalje.

Dokle god svako ne gleda reku na kojoj peca kao svoju biće ogromnih problema.

Ja sam pribeležio u mobilni telefon brojeve svih nadležnih, od ribočuvara do ekološke inspekcije a počeću i digitalca da nosim redovno. Prava ću tužibaba da budem. Sve ću da slikam i da prijavljujem a oni dalje neka rešavaju.

PA DOKLE BRE VIŠE !?!?!

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
kupi veeeeeliku karticu za aparat  :yeswink: da bi slikao sve koji krse lovostaj . ljudi , dali idete vi ovih dana do vode? peca se normalno kao da lovostaj nepostoji.
vidim da se pokrenula prica oko maticnih jedinki u vreme lovostaja . nebudite lenji pa prelistajte koliko se maticnih klenova objavilo na ovom nasem forumu cele prosle godine?sad se musicarskim priborom iako je extremno mala voda za ovaj deo godine , tesko hvataju kapitalni klenovi na rekama srbije . to je cinjenica , jer je voda jos dosta hladna i klen se jos uvek nalazi u dubljoj vodi gde je tesko uloviti ga musicarskim priborom. to zna svako ko ima imalo iskustva u pecanju klena bilo kojom metodom . sad su za klena pogubni varalicari koji ga rokaju na dubokotonuce voblere , a od nas musicara ce klenovi tek da izginu kad otopli jos malo.
tako da su ribe koje se uglavnom sad love skromnijih dimenzija . ninimalna verovatnoca je da ce musicar koji ne odoli i neki put zabaci klenu , upropastiti njegov mrest . to je cinjenica . 1000 x vise ga ugrozavaju tokom reprodukcije svim drugim metodama ribolova .
nikako ne pozivam narod da ciljano peca klena pre juna , vec neka svako odabere i odluci sta ce da radi. ali je bezveze citati i slusati kako ce nesavesni musicari upropastiti mrest klenu

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
340
Da se razumemo, ja nisam ni spomenuo mušičare. U mom kraju nas trojica sigurno nećemo da ugrozimo populaciju klena ali oće oni drugi, e njih ću da uslikam prvom prilikom.

Kako ću da dokažem da su lovili klena? Lepo, slikaću ulov.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
ma ukapirao sam o cemu ti pricas , i zato sam ti rekao da kupis veliku karticu jer ga pecaju svi redom.
u prethodnom postu sam izneo svoj stav i misljenje o ugrozenosti klena od musicara i riziku da se upeca zenka puna ikre

Edin-NP

Senior member
Učlanjen(a)
16.03.2010.
Broj reagovanja
0
Pre deset dana sam bijo prisutan kad je covjek iznijo dva klena u cuvarci,jasam ga lijepo sportski obavestijo daje klen u lovostaju i da to treba vratit,on mije odgovorijo ''ma hajde Boga ti imatoga dosta'' neposredno prije toga su cuvari tu bili koji su mu pogledali dozvolu i otisli,samo dasu pogledali cuvarku uhvatili biga na djelu,ali oni su ocigledno zurili u kafanu jer 90% radnog vremena oni provedu van vode,sto u kafanu sto po ulici i kozna cime jos.

Dase razumemo musicarenje nije uopste problem,vec sam pomenu dasam pre neki dan otiso na babusku na dubinsko,zabacijo sam parangal sa glistom dva sam klena izvadijo i oba su udicu skroz progutali,tako daje u jednim i ostala, jer nije bilo moguce izvaditi je,i on je brzo isplivo na povrsinu. ni drugi nije imo nista bolju sudbinu,nakon toga sam otisao. e takve sisteme treba proveravat i na njih posebnu paznju obratit,a pravi SPORTSKI musicar sigurno nece ugrozit klena,jasam juce bijo (jer ja ljudi nemam nista drugo da musicarim,da imam sigurno nebi uznemiravo klenove) zalomim kontra kuku i ekstra proso,klen lijepo radijo svaki je slikan i brze bolje vracen,stoga ponavljam,MUSICARENJE NIJE PROBLEM.

Prilozi

• IMG0664A.jpg
    IMG0664A.jpg
    22,1 KB · Pregleda: 181
  • IMG0669A.jpg
    IMG0669A.jpg
    17,4 KB · Pregleda: 181

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Kod nas u BIH niko o njemu ne vodi računa,ne vodi se ni o ostalim ribama.Ja volim da izađem i zabacim sve ribe sam vraćao i poštovao ih.Uopšte ne planiram da nosim ni jednu.I da neko od kolega ponese nekog klena ništa se neće promjeniti.
Sada tek za njega predsotji mučan period-višnja!

Svake godine gledam kako se u đžakovima nose sa vode klenovi,a tek ostali prirodni mamci? Što veći broj ribolovaca na vodi to će manje biti krivolovaca,ja namjerno gledam ljudima po čuvarkama i stalno ih pitam koliko koja riba je teška i da li je u mjeri i slično,mnoge je sramota,a meni to i jeste cilj.

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
Tomy to je plemenito od tebe, samo težak je taj kruh koji si izabarao, znam to po sebi, zamjerio sam se masi ljudi koje sam pokušao uputiti na to da puste bar one ribe koje su u zabrani ili ispod mjere. Da ne pričam o prekomjernom ulovu pa djele komšijama koji to opet bace mačkam i svinjama jer im ne treba. Mene popreko gleda već jako puno ribiča već samo zbog činjenice što vraćam svu ribu a da ne pričam o tome koliko me "vole" kad im prigovorim sa razlogom.  ??? Mada ništa loše ne želim nego samo da im i unuci vide kako igleda riba.
No što nas bude više ovakvih kao ti, ja i veći dio naših forumaša, biće više izgleda za opstanak ribljih vrsta u budućnosti , pa zato samo tako nastavi  :tbumb:

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Vrijedi pokušati,nema nam druge.
Draže mi je i jednog pravog uloviti nego stotine onih sitnih.Zimus je stradao na jezeru u zimovniku u Amajiću,tukli su ga do besvjesti na plovak i laku dubinku.Čitave hrpe od klenova.
To je ono što me boli,mi se natežemo oko par klenčića da li je humano ih okačiti na udicu a ovamo sijaset "ribolovaca" ga satire na sve moguće tehnike.
Ako nađem koju sliku od zimus da vidite taj jad a sve legalno ?!?  :-X

Sad sa vode,pritoke mutne kao oranje klena ni u najavi,glavna rijeka Drina od brda do brda a hladan k'o led.Neću moći i da hoću ga mušičariti.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno