Klen zvanično zaštićen u Srbiji

Zac

Senior member
Učlanjen(a)
26.11.2007.
Broj reagovanja
0
zvezdan je napisao(la):
Evo ovako,99,9% ribolovaca,varaličara,u toku godine smuđa lovi noću.Nisu svi koljači,ima tu mnogo dobrih ljudi i ribolovaca.

:nowink: Zvezdane nisi u pravu. Pogledaj malo oko sebe i videces koliko ribolovaca u Kladovu prodaje ribu. Pritom ne postuju ni minimalnu mjeru, ni mrest, pa ni zabranu nocnog ribolova. Mnogi od njih kasape somove od 500 grama i trpaju ih u zamrzivace da bi ih kasnije prodali na pijaci ili nekom restoranu.
  Zadnjh nekoliko leta provodim na Djerdapu u D. Milanovcu i uglavnom pecam smudja a retko kad sam osetio potrebu da ostanem na vodi nakon 9 sati. Stovise, vecina ribolovaca ga dobija najcesce u sumrak ili u svitanje pa im zabrana od 21 do 3 nece predstavljati nikakav problem. Zadnje tri godine najveci broj ulova stuke i smudja imao sam, za nepoverovati :eek:, oko podne po najvecem suncu i to uz samu obalu
  Jedino gdje ova zabrana nema smisla su urbana i osvjetljena podrucja npr. u gradovima gdje je moguce da ribocuvar bez milicije dodje u kontrolu a da pritom ne rizikuje zivot.
  Sve ove zabrane nisu usmjerene protiv normalnih ribolovaca koji su i do sada postovali pravila vec protiv onih 1% koji to nisu :hammer:.

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Zac je napisao(la):
zvezdan je napisao(la):
Evo ovako,99,9% ribolovaca,varaličara,u toku godine smuđa lovi noću.Nisu svi koljači,ima tu mnogo dobrih ljudi i ribolovaca.

:nowink: Zvezdane nisi u pravu. Pogledaj malo oko sebe i videces koliko ribolovaca u Kladovu prodaje ribu. Pritom ne postuju ni minimalnu mjeru, ni mrest, pa ni zabranu nocnog ribolova. Mnogi od njih kasape somove od 500 grama i trpaju ih u zamrzivace da bi ih kasnije prodali na pijaci ili nekom restoranu.
  Zadnjh nekoliko leta provodim na Djerdapu u D. Milanovcu i uglavnom pecam smudja a retko kad sam osetio potrebu da ostanem na vodi nakon 9 sati. Stovise, vecina ribolovaca ga dobija najcesce u sumrak ili u svitanje pa im zabrana od 21 do 3 nece predstavljati nikakav problem. Zadnje tri godine najveci broj ulova stuke i smudja imao sam, za nepoverovati :eek:, oko podne po najvecem suncu i to uz samu obalu
  Jedino gdje ova zabrana nema smisla su urbana i osvjetljena podrucja npr. u gradovima gdje je moguce da ribocuvar bez milicije dodje u kontrolu a da pritom ne rizikuje zivot.
  Sve ove zabrane nisu usmjerene protiv normalnih ribolovaca koji su i do sada postovali pravila vec protiv onih 1% koji to nisu :hammer:.
Ima ljudi koji rade takve stvari,i ja vrlo dobro znam ko su ti ljudi.Ima i onih drugih,koji poštuju propisane norme.Misliš li da će se smanjiti krivolov smuđa i njegova prodaja ako se zabrani noćni ribolov?Ja čisto sumnjam. Mušičarim u urbanom delu grada sa dobrim osvetljenjem, i mene ovakva odredba pogađa zato što smuđ na takvim mestima uglavnom prilazi obali nešto kasnije.

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Strelac je napisao(la):
Štiti zakon klenove od nas a od nemilosrdnih zagađivača će početi tek kad se za to steknu uslovi, a kad će to da bude? Kad Ruanda i Burundi postanu svetske ekonomske sile.

Mi upecamo kolko upecamo za jedan dan a taj zagađivač za isto vreme otruje 15-20 km toka i ubije više tona ribe  :mad:. Prvo treba zagađivače odrati komplet  :yeswink: pa tek onda onako usput zavoditi neke lovostaje i min. mere. Mi muširari i ostali ribari smo u odnosu na trovače mačiji kašalj, od njih, prvenstveno, treba štititi reke i ribe.

Nikako da saznam kako su prošli trovači Belog Timoka posle poslednjeg trovanja reke  :-\, ako ima neko informaciju bilo bi lepo da nam je prenese.

A da, mera od 20 cm je veoma mala, šta je klenče od 20cm  :blush: trebalo bi da bude minimum 25 a i za pastrmku bar 30.

Malo se kasno uključujem u temu ali da ti odgovorim.
Pričao sam sa Pedjom Simonovićem pre možda mesec dva, on je veštačio na sudu u slučaju trovanja Belog Timoka od pre 1,5 (skoro 2) godine. Nažalost sudski organi su zakazali i trovači su se izvukli :mad:
Mislim da bi minimalna mera na većini srednjih (Beli Timok) i velikih (Morava, Drina) klenovskih reka trebalo da bude 25cm. A na manjim rekama i potočićima možda je treba ostaviti na 20cm. Nadam se da ću krajem aprila otići u selo na Beli Timok, nažalost imam odmor u malo nezahvalno vreme (baš kad je lovostaj), ali makar da izvidim kako se Timok oporavlja. Čuo sam da je bilo i nekog poribljavanja :tbumb:

Vrh Dno