Danas doživeh,posle punih petnaest godina,sećam se da se poslednji slučaj desio '94.,da me iskontroliše čuvar.Način na koji je postupio ovaj stožer reda i mira na vodi,paradigma je očajnog stanja na vodama koje kontrolišu "Srbija šume",i još beznadežnije kadrovske strukture ove fantom-pantljičare.
Lovim bucova u gradskoj marini,udara sitan,sa mnom lovi i bivši član ovog foruma,Komanchero.U jednom trenutku mu prilazi čovek prilično ruralnog izgleda,masne,ispečene kože,krvavo modrih obraza,svedočanstvom dugogodišnjeg lošeg alkoholisanja,i bradom od nekoliko dana koja potkrepljuje gore navedeno.Nosi blok i hemijsku olovku.
"Dobar dan,dozvolu molim",kaže,pristup mu odudara od pojave.
Komanchero mu daje dokumenta,ovaj upisuje i kreće ka meni.Isti nastup.
"Gde ti je značka,uniforma,zajebavaš li me čoveče?!,"rezigniran sam.
"Kakva bre značka,uniforma,nema po novom zakonu,naložili mi odozgo,daj dozvolu!
"Mani mene,čitao sam novi zakon,znam ga bolje nego ti, ovako obučen,bez legitimacije,za mene ne predstavljaš ništa čoveče!",padam u vatru a grlo mi se suši od uzbuđenja.Imam kratak fitilj za ovakve nezgode.
"Ma daj samo da upišem broj dozvole,to je samo onako,da vide ovi moji da sam bio na terenu,ne bih ni došao da kontrolišem nego sam vozio ženu u bolnicu,pa rekoh da svratim kad sam već tu",pomirljivo i sa neskrivenom ulagivačkom maskom unosi mi se u lice.
"Nije ovo mesto za svraćanje,svaki dan treba da si ovde,kapiraš,pokvario si mi ribolov",ne smirujem se!
"Nemoj tako,preko 25 godina sam ribočuvar,nikad gore nije bilo,čamac nemamo,svojim kolima sam došao,plata mala,šest šefova imam,svaki drugačije priča,pa ti i da nemaš dozvolu,ne bih ti pisao prijavu,vidim vraćate ribu...!"
"Evo,upiši broj"!