Koju majsku izabrati

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
8
Blizi se vreme majske musice. Cekali smo ga oko 300 dana i najmudriji od nas nece ga olako propustiti. Ephemera danica je jedna vrsta, ali imitacija ima mnogo. Jednu preporucuje O. Edwards, drugu J. Goddard, trecu R. Moser, cetvrtu S. Martinovic, petu neki A. Panic, sestu O. Kuzmanovic, sedmu Oldsurehand... Ja imam nekoliko svojih imitacija. Mali deo njih je na ovoj slici. Ne bi bilo lose da ovde svi ubacimo svoje najjace majske.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
8
Nemoj tako, iako ga nimalo ne simpatisem, ima ih ovde jos koji isto nisu neki, ali su poznati (seratori). No, to je druga tema. Ephemera danica vec (dok ovo pisem) dobija sve tamniju boju u predelu ledja i sprema se da ugrabi odgovarajuce uslove da izleti. Ah, taj procvat vode!
Voleo bih da vidim razne imitacije nase majske ili barem da mi kazete koja je od ovih mojih po vasem ukusu.

oldsurehand

Full member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Broj reagovanja
427
Flydoc: lepe musice i mislim da su fine za pecanje, ne samo gledanje.

Mix: posto sam prezentacionista (dajem prednost plasiranju muve), ne spadam u one koji ce preporucivati specificne muve. Amerikanci imaju izreku: “there are many ways to skin a cat” i tako i u musicarenju postoji puno nacina da se savlada problem. Lepota je sto ce svako od nas izabrati nacin koji njemu, kao personi, najbolje odgovara i uzivati u licnom izboru. Mislim da su musice deo izraza svakog ribara, kao i njegov/njen izbor opreme-vrlo licna stvar. Verujem u dobru prezentaciju jer je u njoj najcesce kljuc uspeha, bez obzira kakvu muvu imamo.

Za majsku muvu sam upotrebljavao razne imitacije, od Compara-spinnera i duna, do emerdzera najraznoraznijeg tipa. Spadam i u ribare koji cesto vole da bace strimer ili nimfu u sred rojenja, tako da nisam “dry-fly only” cistunac. Od tvojih muva na slici (pitao si za misljenje) mi se najvise svidjaju donje cetiri, bez razmisljanja. Extended body (lici na hibrid comparadun-mohican may) bi bila moj izbor za komercijalno vezivanje. O ultrarealisticnim sa stampanim krilima imam podeljeno misljenje. To su divne muve i podsecaju me na musice koje je pre 15 godina lansirao Mike Tucker sa svojim liqui-lace inovacijama. Bile su za to vreme nevidjeni novitet, ali se nisu zadrzale na trzistu. Danas je ovakvo vezivanje hit na mnogim forumima, magazinima, sajtovima, zahvaljujuci i Oliju Edvardsu, ali su liqui-lace bili preteca Oliverove skole. Ljudi poput Paul Whillock-a su doveli do savrsenstva super realisticne muve i stvorili od njih maltene umetnicke objekte.

Ipak, u ribolovu musica ne treba da predstavlja dragocenost, nego potrosni materijal. Gledam stvari i sa umetnicke/kreativne (to mi je vezano za profesiju), ali i prakticne strane. Vise od deset minuta za ovakvu muvu je mozda malo predugo i trebalo bi da se itekako odrazi u ceni musice. Znam sta je komercijalno vezivanje muva, jer sam svojevremeno malo vezivao za najstariju musicarsku radnju u USA, bostonski Stoddard’s i mozda zato vise gledam na efikasnost, te danas ne uzivam previse u vezivanju muva kako sam nekada umeo. Naravno, druga stvar je ako vezujete samo za sebe i svoju dusu. Sto se njihove uspesnosti u lovu tice (a to treba da bude glavno merilo), dodatno vreme koje se utrosi za njih najcesce nije proporcionalno dobitku u lovnosti. Ako meni nije, to ne znaci da nekom drugom nece biti (da me opet neko pogresno ne shvati). I sam ponekad vezem ultrarelisticnu muvu, sacuvam je za specijalnu situaciju i na kraju se ispostavi da mozda i nije najbolje resenje. Bitno je da ste vi zadovoljni i da verujete u muvu.

Interesuju me neobicni, pa i stariji dizajni musica, cesto i oni “koji ne lice na muve” kako to MixMaster rece. Mozda i  zato sto mi se u zadnje vreme interes okrenuo i prema starijim tehnologijama opreme (stapova, cekrka, struna, itd), mada sam oduvek bio privucen jednostavnim resenjima (logika “less is more”). Jedno nekako ide uz drugo… Evo i slika stare francuske imitacije Andelle, koja funkcionise i kao dun i kao emerdzer. Komadicem zlatne zice pricvrstite duza krila od gluvare i muva se na licu mesta transformise u emerdzer. Mozda je odavde cuveni LaFontain pozamio ideju za svoju Sparkle Pupu, uz novije materijale? Andelle je 30 godina starija od LaFontainove pupe. Odmotajte zicu i dobicete mekonogu muvu sa dva krila kojom mozete loviti po povrsini ili ispod nje. Mozete i da je na vodi secnete makazama i dobijete nesto kao soft hackle comparadun-comparaspinner za izbirljivu ribu. Na kraju je moderna paraloop varijanta sa polipropilenskom kosuljicom koju sam vezao da je isprobam ovog leta za vreme Hexagenia rojenja.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
8
Slazem se sa Oldsurehand-om da je za uspeh (ulov) u musicarenju najvaznija prezentacija. Muva mora da padne prirodno i to, nenaplasenoj ribi. Znaci, lociranje, prikradanje, prezentacija, vodjenje, imitacija insekta, kontriranje i izvlacenje ribe. Ne moze se biti samo jedno. Oldsurehand je, kad je napisao da je prezentacionista, hteo da ukaze na vecu vaznost ostalih radnji u musicarenju od izbora realisticne muve. Ja se itekako slazem sa njim. Moja filosofija je oduvek bila: "Muva je zadnja rupa na svirali!" Ali i ta zadnja rupa mora da se koristi u ovoj muzici. Najcesce, dok se roji jedan insekt nad vodom, moze se loviti i sasvim drugacijim modelom. Ribe su samo ponekad selektivne. Pored toga, cesto jedu bas one insekte koje mi ne primecujemo i ne vidimo. A jos ceste uspesno musicarimo musicama koje ne imitiraju nista od prisutnih insekata. Ali u cilju poboljsanja uspesnosti, na nama je da ponudimo ribi sto verniju imitaciju. Verniju, znaci i po ponasanju i izgledu. Musice koje nalazimo kao hiperrealisticne, najcesce samo izgledom imitiraju insekta. Ove moje nisu takve. Ovo su obicne suve muve. Koriste se u ribolovu jednako dobro ili jos bolje od klasicnih modela. Mozda ove moje muve ukazuju na to da sam ja iskljucivo korisnik realisticnih (izgledom) muva. Uveravam vas da to nije tako. Ovi odeli koje je Oldsurehand prikazao su mi simpaticni i jasno mi je u cemu moze biti njihova prednost. Ove moje, sa stampanim krilima, svima nama vise lice na original od Oldsurehand-ovih, ali da li i pastrmke misle isto? Kakve su vase majske?

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
357
Jednostavne a veoma lovne. Rojile se jutros u mom "inkubatoru", tako zovem radni sto.

eurofish

Senior member
Učlanjen(a)
01.10.2006.
Broj reagovanja
0
ja volim plivajuce nimfe majske muve , doduse na njih sam lovio na Rzavu i Mlavi  vrlo uspesno

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
sale je napisao(la):
ja volim plivajuce nimfe majske muve , doduse na njih sam lovio na Rzavu i Mlavi  vrlo uspesno
Ajd kad si se već javio daj jednu fotku.
Obožavam plivajuće nimfe, ali nikada nisam lovio na tako velike  :D

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.490
evo i mog skromnog doprinosa.
par efemera, jedna je na #12 a druga na beloj podlozi je na #16. radjene su po uzoru na edwards-ovu majsku,uz koriscenje meni dostupnog materijala, sundjera za telo, repic je od fazana a grudi od zecije dlake parasut noge su od braon petla... ovo su prgve dve koje sam tako uradio tako da ,nadam se ,sledece ce biti bolje
p1240005ih1.jpg

p1240007mx2.jpg

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
357
Ove zaljubljene su na udici br. 10 a ove male lepotice na br.16. Sa njima se ne ide samo u ribolov mušičarenjem  već u mušičarsku operu

Vrh Dno