U Svedskoj sam naisao na vrlo slicne obicaje i pravila. Konkretno na Mörrum-u, rijeka je podijeljena na pool-ove gdje katkada na najboljim pozicijama treba cekati u redu da bi se uopce doslo do vode i bacilo. Drzi se razmak i svaki zabac, napravi se korak dva nizvodno. Kada se dodje do granicne table, van iz vode i natrag na kraj reda. I tako u krug. Nema veze sto ribe od 10 kila i vise skacu uokolo. Isto tako, kada se nesto ulovi povik "Fish on!" dovoljan je da se svi koji tu love isti cas maknu da ne bi smetali.
Tuce s onima koji se ne drze pravila nema, barem je nisam vidio, ali za najmanje nepostivanje reda, zaustavljanje ili pokusaj svercanja odmah pocinje psovacina s povisenim tonom na nekoliko jezika. Sto sam i sam imao prilike iskusiti kada sam izasao iz reda, iz vrlo opravdanih razloga otisao do nedalekog grma, i nadobudno se pokusao vratiti na svoje staro mjesto. Morao sam uz duboke isprike opet na sam kraj kolone koji je pocinjao daleko na livadi.
Medjutim, na toj istoj, a i drugim rijekama naisao sam i na ljude koji se nisu micali s pozicije. Cak su napravili i mali kamp sa stolom, stolicama, stalkom i nekoliko stapova. Ti se nisu micali. Mora da su to bili ovi koji usvajaju djecu (

). Ili, jednom sam naisao na jednog koji je stavio stolicu uz vodu i iz nje bacao varalicu. Kada smo prolazili lijepo nas je pozdravio sa "dobar dan". Fino odgojeni Balkanac.
S druge strane dozivio sam da mi ljudi nakon sto malo popricamo stojeci u redu ustupe cijeli pool. U stilu, "ti si fin covjek, vidimo da si prvi put tu, izvoli lovi, mi cemo kasnije". Naravno, na toj sam casti ljubazno zahvalio i predlozio da nastavimo dalje po njihovim ribolovnim obicajima, sto je bilo s vidnim postovanjem primljeno.
Jos jedan zanimljiv obicaj u Skandinaviji je osravljanje pribora na vodi, sto sem sreo na vise mjesta u vise zemalja. Ljudi naprave stalak usered sume ili na livadi, tu ostave stvari vrijedne vise tisuca eura i bezbrizno odu negdje. Vrate se kasnije ili cak drugi dan. Uzmu stap i stvari i nastave kao da nista nije bilo. Nikom ne pada na pamet da bi tudje stvari dirao, a kamoli krao. Kada sam diskretno priupitao je li kad bilo kakvih "problema", samo su me u cudu pogledali.