KRIVOLOV

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Još malo o krivolovu...

Pecam pre para dana na Moravi, prolazim pored plovkaroša. Čovek zagazio i peca, dete na obali i ponosno mi pokazuje očev ulov. 5-6 mrenica u meri (valjda beše 25 cm) i jedna 5x manja od ostalih, težine ne više od 50 g. Mrzelo me da se svađam sa čovekom (koji je plus zagazio jedno 10 m u vodu), pa ljubazno objasnim klincu da je ta jedna riba ispod mere i da kaže tati da je pusti. Krenem uzvodno, vidim klinja nešto priča ocu, ali ovom nije palo na pamet da kaže sinu da puste mrenče. Gledao sam ih tako sa veće razdaljine jedno 10-ak minuta, razmišljao da li je glupo da cimam ribočuvare za jedno ripče i na kraju ih nisam pozvao.

Odem dalje uzvodno, kad eto nekog mušičara, vešto gazi po plićaku, baca uzvodno opet u sam plićak, tamo gde su sitni klenčići. Malo-malo da nekog uhvati. Ribice prosek 50 g, neke i manje, ko beovice (a nisu, vidim da su klenčići). Svi od reda idu u metalnu čuvarku sa sitnim okcima (inače bi klenovi pobegli, toliko su veliki). Mušičaru takođe ništa nisam rekao, jednostavno nemam više snage da se raspravljam sa sitnim krivolovcima, previše ih je...

Ribočuvare i dalje relativno često zovem, ali najčešće kada vidim da neko postavlja mrežu, što se redovno dešava na Bovnu, nešto ređe (ili bar teže primetno) na Južnoj Moravi.

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
ko sto neko rece ovde na forumu " musicarski stap u rukama ribolovca moze da bude djavola alatka"....sto je ovaj ribolovac i potvrdio... nema,kod nas mora iskljucivo da bude samo ili po dzepu ili batina drugo resenje ne postoji posto odavno smo dokazali da savesti a ni svesti nemamo ni malo...

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
ne znam da li sam pisao ranije ,ali kod mene na savi cuvari bacaju mreze i tu istu ribu nose u restoran i prodaju a ljude cimaju satro za dozvole ,steta sto ja tuda ne pecam da se malo svadjam sa njima....ali eto takav smo mi narod....zloupotreba polozaja i anarhija.....

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
ma kakav bre krivolov ,šta se opterećujete bezveze  , dobro smo i živi .....

sale guitar

Senior member
Učlanjen(a)
18.03.2009.
Broj reagovanja
0
Sta se ti Goci opterecujes tim sitnicama,pa na Moravi u Krusevcu svaki dan i po ceo dan spricaju skobalja kad udje (grabuljaju) i rucnim kolicima teraju kuci.Toga verovatno ima i u drugim mestima,al ja u KS-u imam rodbinu pa znam,cak i poznajem te ljude,cak su me nagovarali da idem sa njima itd.I sta da radis dzaba pricas,ja sam ih naduvavao sto puta al' ne vredi.To je tamo dobar dan. :bangbang:

sale guitar

Senior member
Učlanjen(a)
18.03.2009.
Broj reagovanja
0
Evo pre sat vremena sam bio na jednom rukavcu save,reko da probam nekog bucova,medjutim mnogo je opala tu voda,sad je kao bara...na sred rukavca,tj na jednoj krivini stoji bova,tacnije balon od 5L,naravno vezan kanapom i tegom (mreza,mreza,mreza) taj rukavac uopste nije zavucen niti nevidljiv,tu dnevno prodefiluje mnogo ljudi,ribolovaca i kola jer je tu put.Sta reci onda,tako je gde se okrenes.A ja na kraju pecao kedere na suvu :doh:

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
E evo i ja sa Save ,samo što sam bio sa jednom devojkom na splavu tu kod tebe u komšiluku  ;)

StY_EsoX

Senior member
Učlanjen(a)
21.02.2006.
Broj reagovanja
1
..nikad necete nauciti ne kaze se Sava (jer to je zensko ime) nego SavO!  :hammer: :hammer:

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
Savo kaže kako vas je jebo usta obojcu  :D a ovog debelog sa slike posebno  :hammer:

Prilozi

• bojan simpson.jpg
    bojan simpson.jpg
    59,4 KB · Pregleda: 128

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Grabuljanje se kod nas u BIh zove raubovanje,pa tako da je to ustaljena disciplina.Niko se ne obazire na to više,a što je nejgore po buvljacima se pojavljuju jeftini ali jaki štapovi.Naravno za male pare se dobije smrtonosna kombinacija.
Olov se iskuplja svugdje te na vodi sa čekićem iskucakaju odgovarajuću težinu,oblik jedan koriste,štapićast.
I još dve trokuke koje moraju da kupe,najlon ili struna,nebitno i opleti!

Ovom metodom svakim danom iz Drine se vade razne ribe.Ove godine sam čuo za par dobrih,a ekipa je standardna.
Smuđ cc 7Kg,Mladica cc 15Kg,Som cc 60Kg.....
A bjelu i da ne spominjem,škobalj ide na đžakove!

Pored njih rade agregati,mreže,strukovi,samice i ko zna šta sve!

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
stvarno treba bojkotovati dozvole za ribolov.......mada smo mi cudni ljudi kako sami umemo da upropastimo sami sebe i svoje okruzenje....treba uvesti kao ovde na kipru,plati dozvolu 34e ako naidju cuvari i uhvate te bez dozvole placas 150e ,nema razgovora i naravno nemas im gde pobeci,pa svi lepo kupuju dozvole...ja je placam iz principa samo zato sto lepo lovim na jezeru....

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Bojkot nije resenje problema i ne bi se promenilo nista. Jednostavno ova drzava ima previse  problema gde je ribolov na poslednjem mestu

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
slazem se da bojkot nije resenje ali zasto placati dozvolu ako je na vodi javasluk,znaci uzimaju pare a bole ih uvo da li ima riba ili ne,ja ne pamtim kad su kod mene poslednji put poribili savu....

Vrh Dno