Krompirova zlatica

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
sve pohvale, ali bas njen stomak bi trebao na narandzasto da vuce

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
Iskreno davno mi nije bila u rukama pa se nisam ni sjećao najbolje. No to se da popraviti hvala za savjet  :tbumb:

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
340
Mixmaster je napisao(la):
Gogo je napisao(la):
Evo da konačno i ja nešto namotam ili bolje rečeno izdeljam od balze.
Udica je Mustad br 12, ostalo je balsa,boje,epoxi , i nožice od isperka pera orla. Pliva odlično i jednolično bez izvrtanja a dal će se i svidjeti kojoj ribi... Sa gornjom stranom bubice, nama vidljivom, nisam se preterano zezao to riba i tako ne vidi, osim ako iskoči iznad nje pa je odozgo pogleda  :D

Ti kao da se spremaš za to FT takmičenje u Hrvatskoj.

Do kraja januara primaju radove. Ja se spremam polako  ;)

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
Neka, neka, Ivane, samo naprijed i držim ti palčeve budi siguran  :tbumb: ali kao što rekoh, da me ocjenjuju prijatelji sa foruma, savjetuju i sl.za to sam uvijek. Ali kad je u pitanju takmičenje  :nowink: nisam ti ja za to, ne volim kritike tog tipa pa bilo pozitivne ili negativne.
Jedno je dijeliti znanje (ili ne znanje) sa prijateljima a nešto sasvim drugo takmičenje.
Pratim ih gledam i uživam u tim radovima, divim im se ali tu ti se moje i završava. Jbga nisam ti ja za to.

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
340
Gogo je napisao(la):
Evo da konačno i ja nešto namotam ili bolje rečeno izdeljam od balze.
Udica je Mustad br 12, ostalo je balsa,boje,epoxi , i nožice od isperka pera orla. Pliva odlično i jednolično bez izvrtanja a dal će se i svidjeti kojoj ribi... Sa gornjom stranom bubice, nama vidljivom, nisam se preterano zezao to riba i tako ne vidi, osim ako iskoči iznad nje pa je odozgo pogleda  :D

Ovo nije zlatica, ovo je zmaj  :respect1: :tbumb: :respect1: :tbumb: :respect1:

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
Evo još jedan tvrdokrilaš, kažu da ga klen  :drool: obožava, malo of topic no... nećete zamjeriti nadam se .

P.S. Hrušt je također balza, ojačan epoxijem, na mustadovoj udici (stara škola Viking 539 E br. 4) a sam hrušt je 21mm dug, a 12 mm širok. leži na vodi o.k. kakav blump pravi neznam tek će se vidjeti...

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
lazar je napisao(la):
Gogo extra su ti muve!!!  A od cega su ti nogice??
Hvala, zaperci od pera orla . Mada sam vidio i puno boljih nogica,ovo je bila tek improvizacija i ja još tražim načina da to bude bolje, to bi uživač trebao podjeliti s nama, od čega je pravio nogice na svom popcu, Ivane?

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
340
Nogice sam napravio od crnog debelog i lakiranog konca, prilično jednostavno  :yeswink:

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
Uživač je napisao(la):
Nogice sam napravio od crnog debelog i lakiranog konca, prilično jednostavno  :yeswink:
Eto... uvijek govorim da su najjednostavnije stvari i najbolje, probaću to sigurno u narednim kreacijama. :tbumb:

compshop

Hero member
Učlanjen(a)
09.07.2007.
Broj reagovanja
2
Mozda nije u duhu FT-a, ali krila od zlatice se mogu iskoristiti na vestackoj imitaciji. Ova buba mi je bila omiljeni mamac za klena, a Gogova imitacija mi dade ideju. Vrlo lepa musica i siguran sam da ce biti nadprosecno lovna za klena

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
Nije da mislim kako vi ostali ne znate uraditi ovako što od balze, ali step by step nije na odmet ako ništa drugo, a ono, da me ispravite ako za pojedinu fazu imate bolja rješenja. Pa da krenem ...
Zlatica01.jpg
Zlatica02.jpg

Zlatica03.jpg
Zlatica04.jpg

Osnovni materijal je balza, režem je na kockicu koju samo malo zarežem pa u nju namjestim udicu ( a koristio sam za ovu bubicu Mustada #12 )te ju zalijem trenutnim ljepilom i stisnem na "trenutak" jer je trenutno  :D
Zlatica05.jpg
Zlatica06.jpg

Zlatica07.jpg
Zlatica08.jpg

Nakon par minuta i sušenja ljepila, skalpelom ugrubo obradim-rezuckanjem oblik zlatice, sa finom turpijicom još malo popravim formu a finiš je vodenim šmirglom 400-500ka i spemna je za prvu zaštitu.
Zlatica09.jpg

Zlatica10.jpg

Zlatica11.jpg
Zlatica12.jpg

Naravno može se još malo i poigrati sa finijom obradom-oblikom glavice no to je potrebno samo ako će na izložbu, ribi takva finoća baš i netreba. U nastavku cijelu finiranu bubicu najprije zaštitim lakom na bazi vode koji se nakon sušenja da fino ošmirglati te balza neće biti "dlakava", može i nitro lakom, no nitro lakovi imaju svojstva pucanja pa ih izbjegavam, a nakon finiranja sve ponovo zaštitim tankim slojem epoxi smole.
Zlatica13.jpg
Zlatica14.jpg

Zlatica15.jpg
Zlatica16.jpg

Nogice sam radio od tankog konca za vezenje,iglom napravim rupu, iglom konac lagano i uguram u mjesto pa sve to zalijem trenutnim ljepilom.
Zlatica17.jpg
Zlatica18.jpg

Zlatica19.jpg
Zlatica20.jpg

Uvrtanjem konca dobijam tankoću tj. željenu debljinu nogice, a savijanjem i učvršćivanjem trenutnim ljepilom dajem im konačni oblik, radim segment po segment (članak po članak), potom ih skratim i plamenom upaljača odstranim dlačice koje strše nakon ljepljenja.(dobro paziti jer je trenutno ljepilo vrlo zapaljivo da nebi izgorila nožica, iz daljega samo malo "oprljim" dlačice). Ticala na glavi radim na isti način bušenjem i ljepljenjem a materijal je za ovo obični najlon-konac debljine 0,10. Na ticala također nanosim epoxi smolu.
Zlatica21.jpg
Zlatica22.jpg

Zlatica23.jpg
Zlatica24.jpg

Alkoholnim flomasterom bojam vrhove nožica, potom sve spojeve nogu, ticala i tjela, kao i cijelo tijelo zalijem epoxijem, te nakon sušenja tankim slojem uljane-slikarske boje završavam stomak
Zlatica25.jpg
Zlatica26.jpg
Zlatica28.jpg

pa leđa, ponovo alkoholni flomaster koristim za pruge i glavu, a na kraju epoxi-lakom zaštitim sve i gotovo. 
Bubica zlatica spremna je za klenove...  :)

Z

Zakula

Guest
Gogo kralju,svak cast! :respect: Odlican step by step! NAravno, i muva je odlichna!

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Evo ti jedan dodatak i jedan predlog i jedan savet

Dodatak: Pre nego stavis udicu u balzu namotaj preko nje bilo kakav konac i oda je stavi u balzu i zalepi. Tako nema sanse da mm mrdne ili se zaokrene ili spadne

Predlog: Uradi mekane nogice od neceg drugog. Sa krutim mozda ces imati vise promasaja.

Savet: Moras da je posaljes na moju adresu pa cu ti reci ostalo.

Inace svaka cast  :tbumb:

Vrh Dno