Nije da mislim kako vi ostali ne znate uraditi ovako što od balze, ali step by step nije na odmet ako ništa drugo, a ono, da me ispravite ako za pojedinu fazu imate bolja rješenja. Pa da krenem ...
Osnovni materijal je balza, režem je na kockicu koju samo malo zarežem pa u nju namjestim udicu ( a koristio sam za ovu bubicu Mustada #12 )te ju zalijem trenutnim ljepilom i stisnem na "trenutak" jer je trenutno
Nakon par minuta i sušenja ljepila, skalpelom ugrubo obradim-rezuckanjem oblik zlatice, sa finom turpijicom još malo popravim formu a finiš je vodenim šmirglom 400-500ka i spemna je za prvu zaštitu.
Naravno može se još malo i poigrati sa finijom obradom-oblikom glavice no to je potrebno samo ako će na izložbu, ribi takva finoća baš i netreba. U nastavku cijelu finiranu bubicu najprije zaštitim lakom na bazi vode koji se nakon sušenja da fino ošmirglati te balza neće biti "dlakava", može i nitro lakom, no nitro lakovi imaju svojstva pucanja pa ih izbjegavam, a nakon finiranja sve ponovo zaštitim tankim slojem epoxi smole.
Nogice sam radio od tankog konca za vezenje,iglom napravim rupu, iglom konac lagano i uguram u mjesto pa sve to zalijem trenutnim ljepilom.
Uvrtanjem konca dobijam tankoću tj. željenu debljinu nogice, a savijanjem i učvršćivanjem trenutnim ljepilom dajem im konačni oblik, radim segment po segment (članak po članak), potom ih skratim i plamenom upaljača odstranim dlačice koje strše nakon ljepljenja.(dobro paziti jer je trenutno ljepilo vrlo zapaljivo da nebi izgorila nožica, iz daljega samo malo "oprljim" dlačice). Ticala na glavi radim na isti način bušenjem i ljepljenjem a materijal je za ovo obični najlon-konac debljine 0,10. Na ticala također nanosim epoxi smolu.
Alkoholnim flomasterom bojam vrhove nožica, potom sve spojeve nogu, ticala i tjela, kao i cijelo tijelo zalijem epoxijem, te nakon sušenja tankim slojem uljane-slikarske boje završavam stomak
pa leđa, ponovo alkoholni flomaster koristim za pruge i glavu, a na kraju epoxi-lakom zaštitim sve i gotovo.
Bubica zlatica spremna je za klenove...