Kupovina novog stapa - nebo je granica :P

escondida

Senior member
Učlanjen(a)
20.07.2012.
Broj reagovanja
0
Pozdrav svima.

Ovako... da skratim dugu pricu, jedan tip iz USA mi duguje novac za jedan posao i dogovorili smo se da mi naruci stap po mom izboru sa Ebaya (koji ce u Srbiju doneti jedan nas covek).

Treba mi savet oko kupovine novog stapa!

Kakav stap mi treba?

- pecam iskljucivo klena (vrlo retko nesto osim toga);
- pecam na malim/manjim rekama, ponekad na vecim (tipa Z. Morava);

Imam budzet od $600  :eek:, ali mislim da necu dati toliko love za (samo) stap.

Voleo bih da mi preporucite 2-3 modela i to:

- 1 u gornjoj granici budzeta;
- 1 u srednjoj;
- 1 u nizoj;

Ne znam da li mnogo trazim i da li sam bio mnogo nedefinisan, ako treba dopuna objasnjenja ili sl. – tu sam.

P.S. – Mlad sam musicar (po stazu), tako da verujem da prelaz sa ovog mog BFC-a na bilo koji drugi moze da bude samo bolji. A mozda i gresim...

schok

Senior member
Učlanjen(a)
19.12.2011.
Broj reagovanja
0
nemoj bacati 600 komada samo za stap,obavezno u tu sumu uracunaj cekrk ako ti je potreban,ili kanap ili nesto drugo,koji ce ti stap za toliku lovu.

escondida

Senior member
Učlanjen(a)
20.07.2012.
Broj reagovanja
0
Nisam ni mislio da sve pare spucam samo na stap :) Zato sam napisao ono "(samo)".

Mislio sam vise, da posto ce se stap kupiti u Americi i da imam toliki budzet i besplatnu isporuku, da bih stvarno voleo da mi neko da savet koji stap bih mogao da uzmem.

E sad, znam da je opet nekom dubljom filozofijom relativno sta je dobro a sta je lose, ali ne bih zeleo da se ova tema pretvori u diskusiju na nivou Partizan ili Zvezda i sl.

Mislim, mogu ja na osnovu cene da izaberem stap i da kazem "aha, ovaj kosta toliko i toliko, verovatno je dobar", ali me interesuje posto sam takoreci pocetnik (ne bas potpuni) i da ovde ima dosta vas koji se musicarenjem bavite i preko 10 godina, da bi mi svaki savet dobro dosao (tipa "izbegni taj i taj model", "uzmi u obzir ovaj" i sl.).

Imam par dana da se odlucim do porudzbine.

Marko_Mašić

Hero member
Učlanjen(a)
13.04.2006.
Broj reagovanja
240
To je ogroman novac da das samo za stap na kome ces se uciti (posto kazes da si mlad po musicarskom stazu  :tbumb: ),pola te sume potrosi na kvalitetan stap do 180 $,cekrk,konac i neki osrednji prsluk sa njihovog drzista je odlicna dopuna..za budzet od 300$ .Ostalo neka ti posalje Moneygramom,da imas za troskove prevoza do omiljene klenovske vode..:)
Salu na stranu (ali u svakoj sali ima istine)

Sto se tice stapa Sage Flight  590 od cetiri dela...Odlican je,ja sam prezadovoljan sa njim..Ja sam ga prosle godine kupio u Americi potpuno nov ,tada je kostao 280 $,siguran sam da ga moze naci mnogo povoljnije i malo koriscenog na E - bayu..  za mnogo manje novca..

Razmisli o ovome da  budzet podelis na vise stvari..(samo ako transport do Srbije to dozvoljava).

Pozdrav.
Marko.

escondida

Senior member
Učlanjen(a)
20.07.2012.
Broj reagovanja
0
To je realno rezonovanje i slazem se.

Po ovome sta sam sad video na Ebayu, Sage Flight 590 je bas tu oko $300, jedan je 290, drugi 280.

Mlad sam po stazu u musicarenju, ali sam pre toga bio varalicar dugo, tako da sto se tice odrzavanja opreme, pazenja i sl. tu sam stvarno pedantan i odgovoran.
A u musicarenju sam 2 godine samo i ne bih mogao da kazem da sam opsednut :) kao vecina vas (ovo je bila dobronamerna kritika), vec radim samo ono sto me interesuje i koliko mi to vreme dozvoli, tj. lovim klena iako je to riba koju mnogi smatraju "svojim prvim vozilom" pa su se svi posle presaltali na druge vrste :)

Hvala na savetu > uzeto u razmatranje u shortlistu!  :tbumb:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
hmm klen i male rečice

tu ti štap od 9' i nije neka potreba...wt 5 može ali za klena je i wt4 u vrh glave

Ja bih ti preporučio nekog Orvisa 8'6'' wt4 ili ako baš želiš wt5.
Na e-bay imaš npr. Orvis T3 8'6'' WT4 na aukciji http://www.ebay.com/itm/Orvis-T3-Mid-Flex-86-4-Weight-Fly-Rod-Good-Shape-USED-/230907756915?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item35c32cc173

Ako uzmeš Orvisa je to vrh klasa i ako ti zatreba garancija oni su tu najbolji što se tiče svega...od usluge pa na dalje, izlaze u susret samo tako...

Od štapova koji su nekog srednjeg cenovnog ranga a da su novi pogledaj novog Orvisovog Clearwater-a http://www.ebay.com/itm/Orvis-Clearwater-Fly-Rod-864-4-86-4-wt-4-piece-/400313919587?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item5d3491a863
To je novi model clearwater serije.

escondida

Senior member
Učlanjen(a)
20.07.2012.
Broj reagovanja
0
Heh. Smesna stvar se upravo desila :)  :doh:

Veceras moram da narucim!!! Jer mi dostavljac uskoro putuje, pa da bi sve stiglo na vreme.

Sad vidim da je i Sebastian preporucio Clearwater i upravo sam nasao jedan Combo koji mislim da je to - to!!!
http://www.ebay.com/itm/Orvis-Clearwater-86-4-wt-Rod-Reel-Combo-NEW-for-2012-/380418864010?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item5892bb338a

Uzeo sam jos 2x kanap i jos neke sitnice i to bi trebalo da je to!

Hvala jos jednom, izvinjavam se sto je sve bilo ovako, "z'brda z'dola", covek stvarno putuje uskoro, nesto mu je iskrslo.

Kad sve ovo stigne, javljam utiske!

Hvala jos jednom svima!!!

Pozdrav

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
ne znam za cekrk al za stap nisi pogresio......

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
ako, da te dobro i dugo sluzi!

Taj čekrk je sasvim ok, novog i boljeg za 59$ sumnjam da se može pronaći...

Marko_Mašić

Hero member
Učlanjen(a)
13.04.2006.
Broj reagovanja
240
Sebastiane u pravu si za broj stapa..,ipak ja pecam na Moravi i Vlasini gde treba snaga (ponekad),ali sam mislio da moze da ga prilagodi sebi brojem ,shodno vodi gde ce pecati..

Pozdrav.

escondida

Senior member
Učlanjen(a)
20.07.2012.
Broj reagovanja
0
Hvala svima, nadam se da ce sve dobro ispasti na kraju (jos i kad stigne).

A imam jedan #5, tako da su i vece reke pokrivene ;)

Za cekrk sam procitao na njihovom sajtu da je kao razvijan navodno 2 godine i da su napravili lak i solidan cekrk za male pare. E sad sta to znaci i da li znaci nesto, to ostaje da se vidi i isproba.

Pozdrav jos jednom!

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
svaki dobar "trgovac" zna da po-hvali svoju robu ali ipak na kraju krajeva Orivs je ipak ime koje garantuje mnogo svojim kupcima...naravno, od cekrka te cene ne mozemo ocekivati neke ultra giga performanse i neku besnu tehnologiju oko kocnice itd. U svakom slucaju je rec o sasvim ok cekrku za tu lovu. I sto se izgleda tice sasvim je solidan također. Kod mušičarenja klena čekrk nije ništa više nego spremište kanapa, tako da tu kočnica i ne igra neku naročitu ulogu. Važno je da sve funkioniše glatko.

Ako ne lovimo brze i jake i teške ribe kvalitetni i skupi čekrci ne služe ničemu osim da zadovolje naše "potrebe po luksuzu" ;)
Za ribice do max 50cm i možda 2kg tu ne treba ništa ekstra posebno... kompletna "srednja klasa" je tu sasvim dovoljna.

escondida

Senior member
Učlanjen(a)
20.07.2012.
Broj reagovanja
0
Evo jedan brzinski "omaz" za ovu temu :)

Prilozi

• ScreenShot989.png
    ScreenShot989.png
    36,7 KB · Pregleda: 187

PROTA71

Hero member
Učlanjen(a)
26.12.2007.
Broj reagovanja
75
Stari model cekrka je bio bas chegrtaljka....krs, valjda je ovo bolje napravljeno, e sad dve godine ga budzili...svaka cast za firmu  :tbumb:

Gle cekrk, mada u Jevropi shoping  :nowink:
http://www.aos.cc/live/catalog/danielsson-original-nymph-reel-p-4927-l-1.html

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
proto druze lutka od cekrka,a boja tek da ne pominjem(tvoja omiljena) :hammer: :hammer:

Vrh Dno