LA cekrci

oldsurehand

Full member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Broj reagovanja
368
Cekrci sa sirokom spulnom (Large Arbor) su sve zastupljeniji trend medju proizvodjacima. Pravilno dizajnirani daju siri precnik spulne za priblizno istu masu, koju nalazimo kod tradicionalnog cekrka. Omogucavaju slaganje strune u sirim krugovima (otklanja memoriju) i brze namotavanje strune za cekrk. Ovo narocito dolazi do izrazaja u lovu krupnih riba koje izvlace dosta bekinga. U svakom pogledu precizno dizajniran cekrk sa sirokom spulnom daje ribaru sve prednosti i nikakve mane.

Otvaram diskusiju o ovom dizajnu. Pisimo o nasim iskustvima, primedbama, specificnim modelima, istorijatu LA cekrka, itd.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Evo ja da se nadovezem.

LOOP, veliki Svedski proizvodjac, ranih '80 izbacuje na trziste cekrk sa "originalnim" dizajnerskim resenjem i naziva ga ... zamislite kako... Original :lol: ili Traditional
Konstruktor ovog cekrka je Kurt Danielsson a model se i dan danas proizvodi i cak sta vise odlicno prodaje. Pre 2 godine dolazi do spora izmedju naslednika Kurta Danielssona, njegovog sina Tomasa Danielssona sa jedne, i LOOP-a sa druge strane, oko dalje proizvodnje cekrka. Celnici Loop-a su insistirali na selidbi proizvodnje na daleki istok( ahh ti Kinezi :lol: ), naravno zbog znacajne ustede i jeftine radne snage.
Inace cene sa kojima je LOOP nastupao na trzistu, nisu uopste bile konkurentne ostalim proizvodjacima LA cekrka kojih je bilo sve vise i vise , kako iz USA tako i iz Evrope. Jednostavno Glomazni LOOP je gubio dah sa manjim a nista manje kvalitetnim proizvodjacima.

I tako dolazi do razlaza. Srecom po sve nas Kurt pod imenom svoje firme "Danielsson Innovation AB" , nastavlja sa proizvodnjom vrhunskih cekrka sa znacajno nizom cenom pristupacnom i mnogima od nas u Srbiji.
"EVOTEC", cedo i novi ponos fabrike oko kojeg je i nastao spor, ostaje zasticeno ime od strane LOOP-a proizvodi se tamo gde su gazde i zelele, a "Danielsson Innovation AB" nastavlja proizvodnju istog modela sa oznakama FW(FeatherWeight) i LW (LightWeight).

Sve o modelima ovog vrhunskog Svedskog proizvodjaca mozete naci na : http://www.danielsson-flyreels.se/en/start.php

Evo i jos malo da vas gusim... :lol:

Da bi znali o kakvom se coveku radi, moram da vam ispricam moju pricu.

Pre nesto manje od 2 god, kada se raspad i desavao posaljem ja mail gospodinu Tomasu Danielssonu, pokusavajuci da nekako nadjem sebi i dvojici prijatelja LOOP Original.
Sajt je tek bio u izradi a naravno u odeljku ONLINE SHOPING nas nema kao i obicno, samo zemlje EU.
Posle 24h stize mi ljubazan odgovor od Tomasa sa tacnom cenom za 3 cekrka i 3 rezervne spulne. Ja se nekako preracunam (SEK u Evro), stisnem zube :lol: , i narucim 3 kompleta. Objasnim coveku da je jedina sansa da mu platim iz Srbije, da mi posalje racun a ja preko banke da obavim placanje, pa kad mu za 7 dana legnu pare, da mi spakuje i posalje cekrke.
Nema meni odgovora naredna 3 dana, ja onako napaljen hocu da crknem. Nestrpljivo kao i obicno, posaljem mu novi mail sa pitanjem kada ce da mi posalje racun.

U roku od 3 sata stize odgovor:

"Gospodine, poslao sam vam sve sto ste porucili, racun vam se nalazi u jednoj kutiji, pa platite kad stignete"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ja shokiran skroz! Radi se o cifri od blizu 800e za 3 cekrka sa rezervnim spulnama koje mi je neko poslao bez pitanja o parama!!!!
Nisam izdrzao nego mu napisah novi mail: " Gospodine vi ste paket od 800e poslali meni u Srbiju?? Mi smo varvari, ratujemo i ubijamo se medjusobno, u zapadnoj stampi kazu da smo najgori na svetu i vi ste, ili neinformisani ili vam nije dobro ovih dana" :lol: :lol:

Posle toga imali smo jos par akcija i povremeno razmenimo mailove. Neverovatan covek!

oldsurehand

Full member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Broj reagovanja
368
Lepota originalnog Loop dizajna je u sledecim detaljima:

-da bi se pravilno dizajnirao efektan LA cekrk potrebno je napraviti siri precnik spulne u odnosu na tradicionalan cekrk, kao i siru (popreko) spulnu, da bi se zadovoljio kapacitet bekinga .

-treba olaksati ram i spulnu perforacijama a ne dovesti u pitanje solidnost cekrka.

Neki americki dizajni koji su usledili da bi zadovoljli potraznju i “LA ludilo” nisu ovo ispostovali. Cesto su iskoristili vec postojece ramove i samo napravili plice spulne. Ovakvim nacinom razmisljanja dobijen je cekrk sa smanjenim kpacitetom. Doduse, ovakav model moze se koristiti sa laksom strunom, ali je cesto glomazan jer nije iz korena inzenjerski osmisljen.

Na srecu, ovakvi dizajni su cesto pretrpeli jake kritike iz starta i ubrzo doziveli re-inzenjering i poboljsanja.

Ukratko-najbolje dizajnirani LA modeli su po masi i kapacitetu ekvivalentni tradicionalnim modelima , imaju znatno siri precnik spulne (brze nampotavanje), kao i siri profil spulne (ekvivalentan kapacitet).

oldsurehand

Full member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Broj reagovanja
368
Na ovoj slici je Dingley, stari engleski cekrk u stilu Hardy Uniqua. Preteca dizajna koji se danas zove medium arbor. Beking se ne vezuje za osovinu spulne-ona je efikasno "prosirena" metalnim preckama i tako poboljsan efikasan precnik namotavanja strune. Naravno, jos uvek je vrlo daleko od modernog LA dizajna.

dingley2.jpg

Takodje i ovde, cekrk pod slovom F, kopija americkog Majzelbaha.

sportkingc.jpg

Harr

Newbie
Učlanjen(a)
09.01.2006.
Broj reagovanja
0
Kao sto se u gornjim textovima i navodi LA cekrci su konstruisani u zadnjih nekoliko godina iz jednog jednostavnog razloga a to je da se izbjegne efekat "federa" na snjurama odnosno smanji memorija istih. Odlicno rjesenje je uradila "Vision" firma iz Finske sa svojom XLA rolnom. Rolna je konstruisana tako sto je smanjen diametar osovine a kocioni sistem je hermeticki zatvoren.Tako da se omogucuje upotreba i u lovu na slanim vodama. Relativno visoka cijena je umanjila planiranu prodaju iste tako da se prosle godine izlazi na trziste sa kopijom ove rolne u jeftinijoj varijanti tako da sad imamo "komu-trout" rolnu sa gotovo istim karakteristikama.
Bistro!

Prilozi

• xla_d1_03.jpg
    xla_d1_03.jpg
    8,8 KB · Pregleda: 481
  • Koma-trout.gif
    Koma-trout.gif
    63,2 KB · Pregleda: 531

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Treba napomenuti da je primena savremenih materijala, dovela do toga da LA cekrci postanu neverovatno lagani a da zadrze sve osobine klasicnih cekrka. Medju najlaksim LA cekrcima su gore pomenuti Danielsson Original Midge sa precnikom spulne od 3.25 inca(83mm) i tezinom od samo 2.75unce(78gr).

Svakako najlaksi (bar onaj za kojeg ja znam) je proizvod cuvene kompanije iz USA, Waterworks-Lamson ULA-P1, sa precnikom spulne od 3inca i tezinom od neverovatnih 2.6 unci(73.5grama)!!!!!!!!

Prilozi

• prod_purist.jpg
    prod_purist.jpg
    72,2 KB · Pregleda: 415

oldsurehand

Full member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Broj reagovanja
368
LA dizajn je doprineo kvalitetnijem musicarenju jer se povecanjem spoljneg precnika cekrka smanjuje negativni efekat pocetne inercije u momentu kada velika riba krece u beg i struna pocne da se odmotava sa cekrka. Ovo svakako cuva predvez i cvorove od inicijalnog soka. Mogucnost da se struna rapidno namota na cekrk je u nekim oblicima musicarenja presudan faktor-narocito u big game musicarenju na moru.

Koriscenje GSP pletenica kao beking daje mogucnost da se na cekrk namota ogromna kolicina bekinga-na najvecim morskim modelima i do kilometer. Iako toliki beking nije potreban u praksi, on omogucava da efektan precnik namotavanja ostane sirok i cekrk svakim namotajem kupi veliku kolicinu strune. Ako se uporedi razlika u precniku tradicionalnih i LA big game cekrka postaje ocigledno koliko lakse LA modeli mogu da pokupe strunu. Npr. standardni modeli za 12wt strunu cesto ne prelaze precnik od 4 inca. LA modeli sa “super arbor” spulnom mogu da budu gotovo za inc siri i time postaju izuzetno efikasni u namotavanju. Cesto najveci modeli imaju rucicu priblizenu osovini, i nesto dalje od oboda spulne. Razlog za ovo je u ergonomiji namotavanja. Naime, da bi se efikasno koristio zglob sake u namotavanju, precnik kruga kojim se namotava treba biti manji od 4.5 inca. Ako je veci, ribolovac koristi celu ruku i sporije namotava. Zbog toga je interesantno obratiti paznju na poziciju rucice. Pravilo je da ako je ona bliza centru, lakse se namotava.

Jos jedna karakteristika tipicna za neke od morskih modela je koriscenje ne perforiranih spulni. Naime, GSP pletenice imaju osobinu koja se zove “kritican radijus” u strucnoj literature. To znaci da individualne niti u pletenici ne trpe ostre ivice-svako potencijalno ostecenje jedinacne niti u pletnici dovodi u pitanje integritet bekinga. Ivice rupa u spulnama na koje GSP naleze (posto se obicno pod pritiskom pakuje na spulnu), mogu da i na najfinije obradjenim cekrcima dovedu do fraktura niti u bekingu. Zato isvesni proizvodjaci nude big game LA modela sa spulnama bez perforacija (tzv. “solid spool”). U ovom tipu musicarenja se vrlo malo baca naslepo i tezina pribora nije odlucujuci faktor.

Modeli sa ne perforiranim spulnama, odozgo na dole: Steelfin XLR 4.6, Steelfin Abyss, Wellstone 14 u “camo” koloraciji.

SF012_100.jpg
abyss1.jpg
wellstone_camo.jpg

Veso2

Junior member
Učlanjen(a)
25.06.2007.
Broj reagovanja
0
simpson H je napisao(la):
Evo ja da se nadovezem.

Evo i jos malo da vas gusim... :lol:

Da bi znali o kakvom se coveku radi, moram da vam ispricam moju pricu.

Pre nesto manje od 2 god, kada se raspad i desavao posaljem ja mail gospodinu Tomasu Danielssonu, pokusavajuci da nekako nadjem sebi i dvojici prijatelja LOOP Original.
Sajt je tek bio u izradi a naravno u odeljku ONLINE SHOPING nas nema kao i obicno, samo zemlje EU.
Posle 24h stize mi ljubazan odgovor od Tomasa sa tacnom cenom za 3 cekrka i 3 rezervne spulne. Ja se nekako preracunam (SEK u Evro), stisnem zube :lol: , i narucim 3 kompleta. Objasnim coveku da je jedina sansa da mu platim iz Srbije, da mi posalje racun a ja preko banke da obavim placanje, pa kad mu za 7 dana legnu pare, da mi spakuje i posalje cekrke.
Nema meni odgovora naredna 3 dana, ja onako napaljen hocu da crknem. Nestrpljivo kao i obicno, posaljem mu novi mail sa pitanjem kada ce da mi posalje racun.

U roku od 3 sata stize odgovor:

"Gospodine, poslao sam vam sve sto ste porucili, racun vam se nalazi u jednoj kutiji, pa platite kad stignete"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ja shokiran skroz! Radi se o cifri od blizu 800e za 3 cekrka sa rezervnim spulnama koje mi je neko poslao bez pitanja o parama!!!!
Nisam izdrzao nego mu napisah novi mail: " Gospodine vi ste paket od 800e poslali meni u Srbiju?? Mi smo varvari, ratujemo i ubijamo se medjusobno, u zapadnoj stampi kazu da smo najgori na svetu i vi ste, ili neinformisani ili vam nije dobro ovih dana" :lol:  :lol:

Posle toga imali smo jos par akcija i povremeno razmenimo mailove. Neverovatan covek!

Koliko god zvucala nejverovatna u danasnje vrijeme, tvoja prica je istinita.. I sam sam iskusio njihovu ljubaznost, u vise navrata! Koliko god rolni imao ili promijenio ubuduce, uvjek ce biti mjesta za poneki Danielsson. A to ne kazem samo ja, bar pola musicara (ili vise) u Svedskoj misli isto tako. Zaista su super, i rolne ali i ljudi koji ih prave!

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Mislim da su mogli malo da obrate paznju na njihovu tezinu,bar malo(nekako mi teze vise nego sto sam ocekivao)

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
tomasini je napisao(la):
Da ne otvaram novu temu, kakvi su to "Hybrid LA" čekrci?

Vremenom su se svi LA cekrci podelili na hybrid LA (kod nas ih cesto zovu mid arbour) i ULA (ultra large arbour). Razlika je sto HLA primaju normalne kolicine bekinga a ULA vrlo male (za broj koji su deklarisane). Mnogi cene ULA pod izgovorom da manje memorisu strunu, slazem se ali je to bilo dok je vodeci prizvodjac struna bio Cortland sa svojim sajlama. Vremenom su vodeci proizvodjaci musicaskih struna 3M i RIO dosli do tehnologije izuzetno mekanih coatinga, tako da ULA sve vise gubi na znacaju. Tesko je napraviti dobar ULA da zadovolji sve kriterijume.

hms

Junior member
Učlanjen(a)
18.09.2008.
Broj reagovanja
0
Jedan vrlo zanimljiv cekrk,posebno mi se svidja princip kocnice.Jeli iko blize upoznat sa ovim cekrkom.

Scierra TX2
tx2detailci3.jpg

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
HMS nemam ni zelju da ga vidim jer je najmanji u klasi 5-7 tezak 210g sto je previse i za klasu 8

hms

Junior member
Učlanjen(a)
18.09.2008.
Broj reagovanja
0
U pravu si Simpson,steta sto se nepravi u manjim klasama ali opet bi ta tezina bila diskutabilna.Bas me cudi ta tezina,drugi njihovi modeli u toj klasi su znatno laksi teski su 133g.Mozda je bas sistem te kocnice doprinjeo da bude toliko tezak.

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Moj izbor...........

Prilozi

• VISION.jpg
    VISION.jpg
    204,6 KB · Pregleda: 398
Vrh Dno