Dugujem ti izvinjenje za ovoliku dozu ironije i neozbiljnosti. Ali zaista ne znam iz kog si izvora pokupio da je Drina poribljena slovenačkim lipljenom!!! Još manje mi je jasno kako si u to mogao da poveruješ.
Drinu stvaraju Piva i Tara. Najveća pritoka je Lim, a veće pritoke su Sutjeska, Bistrica, Prača, Drinjača, Janja, Ćehotina, Rzav, Ljuboviđa i Jadar. Većinu njih naseljava lipljen od davnina. I oduvek ga je bilo u gornjem i srednjem toku Drine skoro sve do Zvornika. Kao i mladice i skobalja koji su mu verno društvo. Od Zvornika nizvodno Drina je oduvek bila ciprinidna voda.
Činjenica je da su se izgradnjom brana i hidrocentrala izmenili hidrološki uslovi i da su na delu toka od Perućca do Ljubovije sada bolji uslovi za život lipljena pa ga možda ima i više nego pre 1959. godine kada je počela izgradnja brane u Perućcu. Nekada su ribe iz donjeg toka više migrirale uzvodno u letnjim mesecima (kada im je dovoljno topla voda), a ribe iz gornjeg toka nizvodno u zimskim mesecima.
Inače, i dan danas ima soma u virovima sve do brane u Perućcu, zaluta i poneki bucov - a rekoše mi i štuka.
Znači - na babušku i deveriku u donji tok prema ušću Drine u Savu, a ako hoćeš na lipljana dobrodošao u BB. A možeš i u gornji tok, tamo je prelepo!!!
A priču o poribljavanju zaboravi što pre, lepo bi bilo da mi kažeš njen izvor da se ne ljutim bezveze na tebe