Literatura o musicama.

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Poruke
616
Broj reagovanja
0
Hteo bi da saznam gde moze da se nabavi neka lepa knjiga o musicama? Ovog proleca sam se u Bosni inficirao musicarenjem a imam i solidno predznanje o vodenim insektima posto studiram ekologiju pa bi voleo da saznam malo vise o muvama! A da i ako moze u Beogradu da se kupi ili poruci iz oklnih nam bratskih zemalja?
 
 

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Poruke
6.150
Broj reagovanja
4
Odavno nije izašla nijedna knjiga o veštačkim mušicama kod nas. Očigledno je da ti je dostupan Internet, pa ti preporučujem da o veštačkim muvama čitaš putem kompjutera i raznih web sajtova.
Postoje i piratske kopije čuvenih fly tying knjiga, koje mogu da se nađu uz pomoć torrent pretraživača.
Ako imaš neko pitanje o izradi muva ovde ćeš vrlo brzo dobiti odgovor.
Poštovani Ljubo, pitaj sve što te interesuje u vezi mušičarenja. Na ovom forumu ima dobrih poznavaoca mušičarenja, pa ćeš dobiti super odgovor za veoma kratko vreme.
Dobrodošao! :tbumb:
 

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Poruke
1.554
Broj reagovanja
5
Lokacija
Belgrade
Poslednja knjiga koja je kod nas izasla je ona Grubica i Panica "Znakovi na vodi" i moze se jedina jos kupiti dostupna je u "Panaro Pesca" prodavnici sa zadnje strane staklica u Sremskoj, ne znam cenu, ali verovatno nije velika. Smatram da je za pocetnika to dragocena knjiga, a i oni koji odmicu od pocetka musicarenja ponekad joj se vracaju. Dosta samozadovoljnih musicara sklono je da ovu knjigu ruzno ocenjuje i nipodastava, iako ne obrazlaze svoju ocenu nicim odrzivim (bar nisam video da se iko upustio u to da objasni sta joj nalazi kao manu). Sadrzi uglavnom sv aklasicna znanja neophodna pocetniku.
Pre toga, koliko mi je poznato, izasla je u izdanju ZOV-a knjiga Mladena Merkasa pocetkom osamdesetih i nema je u prodaji, ali javite mi se (gde studiirate ekologiju?) pa cu Vam je dati na kopiranje, ionako je c/b. I ona je odlicna za pocetnika. Pre toga, koliko znam, samo je pokojni Jovan M. Petrovic iz Petrovca na Mlavi daaavno objavio dve musicarske knjige, koje sem literaturnog, mogu takodje jos da imaju i odredjen prakticni znacaj i primenljivost. Medjutim, priznajem da je i moje znanje o ovoj temi oskudno, pa je moguce da sam ponesto i propustio, pa ako ima jos referenci, dopunite me.
Za dalje, Mixmaster je u pravu, Internet je najjednostavniji nacin da se do informacija dodje. Sto se knjiga tice, one se kupuju kad se ode napolje. Sto se foruma i sajta tice, vrsljanjem po njemu svasta lepog i raznovrsnog se moze videti i nauciti. Srecno i napred.
 

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Poruke
6.150
Broj reagovanja
4
"Znakovi na vodi" je knjiga namenjena naprednom mušičaru, kog je zainteresovala entomologija. Nikad nije objavljena bolja knjiga na tu temu u našim krajevima, pa su zato moje kritike ovog izdanja sasvim pozitivne.
Ovakvu literaturu bi mogao da odbaci neki mušičar kog ne interesuju detalji entomologije ili pripada veoma jakoj školi mušičarenja koja se najviše oslanja na ostale segmente mušičarenja, a ne poznavanje insekata, pa to odbacuje kao suvišno.
Razumem i takve mušičare, jer poznajem dobro i taj pristup.
Ja sam u Panićevoj i Grubićevoj knjizi pronašao odlične podatke iz života vodenih insekata, a i sam spremam jednu obimniju knjigu, tako da cenim i razumem značaj knjige "Znakovi na vodi".
Mada to nisam uvek činio, sada je srdačno preporučujem svim mušičarima. Bar onima koji vole da čitaju. Ja je nisam kupio, da me ne optuže moji drugari da prepisujem, ali možda to uskoro učinim, kako bih i na delu podržao starije kolege. Možda i deo znanja upijem. :tbumb:
Izgleda da Ljuba traži knjigu za početnika u pravljenju muva, a to u Srbiji nije objavljeno još od vremena Jovana Petrovića. Zato će morati da odgovore na svoja pitanja potraži na našem sajtu. Možda je to i najbolje i najbrže...
 

Mladen

Full member
Učlanjen(a)
16.04.2007.
Poruke
636
Broj reagovanja
18
Ekoljubo, mi smo izgleda buduce kolege. 8) ;)
Mene isto zanima sva ta NASA literatura o musicama, pa su mi ovi podaci dobrodosli. ;)
Za knjigu "Znakovi na vodi" bilo je dosta osporavanja i omalozavanja tako da nemam pojma kakva je. Tipa: Znakovi na vodi...na moj se nabodi...po slobodi...

Pedja, znam gde je ta prodavnica u Sremskoj ulici, pa navraticu tamo da pogledam sta sve ima. :tbumb: Hvala.
 

Marko_Mašić

Hero member
Učlanjen(a)
13.04.2006.
Poruke
1.585
Broj reagovanja
213
Lokacija
Morava..
Pedja tu knjigu od Mladena Merkasa imam (zapravo kopiju),ali kada sam kopirao propustio sam par stranica  :doh: :doh:..pa mi nedostaju tih par strana.A sto se tice knjige Petrovica,voleo bih da mi kazes da li moze da se nabavi negde...ili bar kopija..

    Hvala...

Marko
 

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Poruke
3.721
Broj reagovanja
133
Lokacija
Pančevo
@"Znakovi na vodi" - sve moje preporuke, puno korisnih informacija, osnovnih o entomologiji, imitacijama, solidan izbor imitacija sa receptima, step by step nekoliko osnovnih imitacija - mislim da je svaki domaći mušičar treba imati (Paniću i Grubiću šaljem žiro-račun za ovu pohvalu :D)
 

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Poruke
1.554
Broj reagovanja
5
Lokacija
Belgrade
Dakle, sa Milancetom se slazem u potpunosti kad su "Znakovi na vodi" u pitanju. Price samozivaca i umisljeniih skorojevica koji nista (dobro) u zivotu nisu uradili i ostavili za sobom ("nabodi" i sl., mada samo naslucujem kontekst) nisu ni vredne komentara. Od osnova entomologije relevantnih grupa insekata, preko opisa i znacaja najbitnijih, do step-by-step prikaza vezivanja pojedinih musica iz kojih covek shvati kako se sve to, generalno, inace radi. Siguran sam da bi i prevedena na engleski knjiga u Evropi imala zapazeno mesto.
Imam kopiju Jovcine knjige "Lov pastrke i lipljena" i kao i kopija Merkasove (dobio od studenta iz Valjeva kom sam dozivotno i posmrtno zahvalan, malo ispisana negovim opaskama i beleskama), dostupna je za kopiranje. Organizujte se, javite i nece biti problema. Takodje, ko ima bilo sta ostalo, domace ili strano, bice mi od znacaja da mi ucini dostupnim za kopiranje.
 

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Poruke
1.554
Broj reagovanja
5
Lokacija
Belgrade
::) Ljudi, je li neko primetio da je Ekoljuba jubilarni, 300-ti clan ovog foruma?
Pa nije to malo, i bas se njemu zalomilo!
Prosto ne zna covek kome da cestita. Najbolje i Ekoljubi i forumu!
:amore: (u nedostatku adekvatnijeg smajlija)
 

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Poruke
2.136
Broj reagovanja
23
Lokacija
Bg, Srbija
Pedja nazalost zeznuo si se forum ima 291 clana u trenutku pisanja ove moje poruke. Steta sto nemozemo da obelezimo jos jedan jubilej danas. Ali nadam se da ce se ubrzo prijaviti jos tih 9 koji nam fale do 300. :bye:
 

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Poruke
1.554
Broj reagovanja
5
Lokacija
Belgrade
Ma gledao sam brojac ispod forimskog glavnog ekrana, pisalo tristo, majke mi. Nisam lizno pivo nekoliko dana zbog antibiotika.  ::)
Pogledajte sami: "toliko-i-toliko postova pisalo 300 clanova, poslednji EKoljuba".
Nisam lep, al' sam glup!  :hammer: :yeswink:
 

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Poruke
2.136
Broj reagovanja
23
Lokacija
Bg, Srbija
Jeste tako pise na prvoj strani foruma, izvini, ali ako u opciji members odes na poslednju stranu, a ima ih 10 i pise clanovi od 271 do 291. I ako lepo prebrojis na toj strani ima 21 clan, a na svim ostalim po 30 sto daje 291.
Zato Lucky kad dodjes s puta ispravi ovo da se ne svadjamo medjusobno bezveze jer smo i Pedja i ja u pravu  :whistle: :firends:
 

lazza

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
06.12.2005.
Poruke
1.842
Broj reagovanja
2
Lokacija
NIShville
111111.jpg

heh ... lep je i ovaj prvi broj :)
 

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Poruke
616
Broj reagovanja
0
Hvala svima sto ste odgovorili brzo i dali mi korisne informacije. Bice sigurno jos pitanja tako da cemo se jos dopisivati. 
Studiram u Novom Sadu(apsolvent) ali sam iz Beograda tako da sam stalno na toj relaciji. Pedja vi ste profesor u Beogradu i ihtiolog koliko ja znam?
Inace bavim se pecanjem od malih nogu i pecao sam na mnogo razlicitih voda u nasoj zemlji(najvise na dunavu), raznoraznim tehnikama(preferiram varalicarenje) i imao prilike da se susretnem sa skoro svim atraktivnim vrstama za pecanje u nasoj zemlji ali musicarenje je nesto posebno sam vrh pecanja u svakom segmentu!
Sve pohvale za sajt, :tbumb: verujem da ce mi pomoci u otkrivanju lepote musicarenje. Pozdrav! 
 
Vrh Dno