Dragi Lazare, ohrabrujuće pitanje. Drago mi je da među mlađim mušičarima ima i onih koji shvataju da nisu samo klenovi i pastrmke naš potencijalni plen i da ljubav prema lovu mušicama može da se ispolji i prema malim i čudnim ribama, poput sunčanice.
To nismo mi izmislili. Sunčanice (Panfish) su veoma popularne među američkim mušičarima. Dovoljno je samo prelistati neki katalog proizvođača mušičarskog pribora i vrlo brzo ćemo naići na reč Panfish i pribor koji se za takve ribe preporučuje.
Ja, vrlo često mušičarim sunčanice. Dok sam na prelepim, bistrim barama, u okolini Niša, posvetim im par sati. Kako odoleti, kada se u bistroj vodi vide i kapitalni primerci? Prava je šteta što vrsta Lepomis gibbosus (Pumpkinseed), koja živi kod nas ne raste malo veća. Ipak, oslobođen predrasuda, korišćenjem finog pribora, uživao sam loveći komade duže i od 20 cm! Štaviše, radi se o odličnom borcu, ribi iz porodice Centrarchidae, kojoj pripada i mnogo veći i poznatiji borac, bas. Najveća koju sam ulovio imala je dužinu od 23 cm, a jednom mi se otkačila takva "neman" koju nisam mogao iz trave da iščupam. Siguran sam da ima babaroga i od preko 25 cm, koje težinom i snagom daleko prevazilaze većinu (npr) pastrmki koje lovimo na nekim rekama Srbije.
Lovi se, kako nimfom i mokrom muvom, tako i suvom. Ponekad se s lakoćom lovi, dok je često i veoma probirljiva, oprezna i plašljiva. Obožava sunčano vreme i tada je blizu površine. Naravno, lov suvom muvom je tada najinteresantniji.
Treba imati razne veličine i boje suvih muva. Najbolje su tamne muve, na udicama broj 20-16. Isto važi i za mokre muve. Nimfe treba imati na veličinama 20-12 i to u raznim bojama i različitih otežanja.
Moja omiljena suva muva je veštica na broju 18, a nimfa crveni chironomus, koju neki zovu i blood worm.