Materjali za vezivanje vestackih musica

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
Evo "dočepao" sam se nekih meni novih materijala pa malo o njima.
1. vjeveričin rep, prije nekog vremena sam na cesti našao svježe pregaženu vjevericu (nisam je ja pregazio) , pa da bar rep ne propadne ogulio ga i usolio, biće koji strimerčić od njega. 
VjeveriinrepMedium.jpg

2. Ovo su poper materijali u kompletu su i udice (koje se meni baš i ne sviđaju)
PoppersMedium.jpg

3.E neki dan zaluto ja u Kinesku radnju sa curom, inače ne podnosim Kineska sranja no ovaj puta kapa dole, taman sam htio početi da kukakam kako ja tamo više ne mogu izdržati dok draga isprobava 548 haljinu... kad mi za oko zapeše ovi privjesci, uzmem u ruku a ono...imam šta i vidjeti, bojana i nebojana zečija dlaka odlične kvalitete a i cijena je ok, ma ubilo se za male strimere. Naravno da sam uzeo sve što je bilo i još naručio. Nakon ovog iskustva i ja ću češće obilaziti Kineske radnje i ako im nisam pobornik.
KineskiprivjesciMedium.jpg

Kineskiprivjesci2Medium.jpg

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
gogo, na ove egzotčne mišonje samo udicu navežeš i na štuju i somče  ;)

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Kako to da su sve Kineske radnje u regionu snabdevenije od ovih mojih.Ovi moji nemaju ništa,možda i nisu Kinezi :hmmmm:

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
zvezdan je napisao(la):
Kako to da su sve Kineske radnje u regionu snabdevenije od ovih mojih.Ovi moji nemaju ništa,možda i nisu Kinezi :hmmmm:
Ma pusti Zvezdane, u zadnjih 2-3 mjeseca sam sa mojom Made in Hungary "štukicom" obišao toliko Kineskih radnji da mi ih je dosta za cijeli život. Nisam ljubitelj njihove (ne)kvalitete pa tako im ni radnje ne obilazima, al kad se mora mora se (...sve je to zbog jedne žene...) no eto, sad ću bar znati šta da gledam drugi puta. 

brankoogi

Senior member
Učlanjen(a)
06.08.2008.
Broj reagovanja
0
Gogo je napisao(la):
zvezdan je napisao(la):
Ma pusti Zvezdane, u zadnjih 2-3 mjeseca sam sa mojom Made in Hungary "štukicom" obišao toliko Kineskih radnji da mi ih je dosta za cijeli život. Nisam ljubitelj njihove (ne)kvalitete pa tako im ni radnje ne obilazima, al kad se mora mora se (...sve je to zbog jedne žene...) no eto, sad ću bar znati šta da gledam drugi puta. 
Može kod kineza da se nađe raznih perlica,lametica i ostalih sitnica za mušičarenje.

pannic

Senior member
Učlanjen(a)
14.06.2007.
Broj reagovanja
0
Postovani prijatelji, buduci da ne smatram da sam ovde nov i kako su tu na sajtu i dva teksta koja Goran i ja poslasmo popodavno, necu se prijavljivati u temi za to predvidjenoj vec evo da vam se javim  sa jednim razlogom. Citam celu ovu grupu tema o materijalima i cudim se kako i ovde a i na drugim mestima ima bas prilicno pr......nja o tome kako je nesto tajna ili dostupno samo nekome a nekome ne. Ako se izabere takav nacin da se sebi da znacaj pa to je tako jadno da se ne treba ni osvrtati na takve postove. Ne vezujte ovaj moj komentar bas za ovu temu ali ako prodzarate malo okolo videcete na sta sam mislio. Puno ljudi kazu sta su gde nasli i kako doci do alternativnih materijala ali zbog par nasih kolega utisak ume da bude bas gorak.
Malo jadujem na takvo ponasanje a sustina mog javljanja je druga. Danas su me zena i cerka vukle  po niskim radnjama i osim bola u nogama desilo se i nesto pozitivno. Video sam najfiniji polipropilen koji se moze naci, znam da je to industrijski materijala ali nam nije dostupan u takvom obliku pa se mora traziti kroz neki (ako je moguce jeftiniji) proizvod. Elem, u radnji Terranova u samom centru Nisa, na spratu su izlozeni beli zenski salovi, kic neopevan ali sav od labavo upletenih kanapa pomenutog belog polipropilena. Po mojoj proceni ima par stotina metara tog kao prst debelog kanapa koji ce se odlicno farbati, svetluca savrseno a niti u kanapu nisu duge vec se lagano odvajaju krupne pahulje. Mislim da je to otprilike isto sto se u ponudi nalazi pod imenom Superfine. Treba se samo malo potruditi oko bojenja anilinskim bojama. Volim i ja da kupim firmiran materijala ali jos vise kad nadjem nesto ovako sto po skromnoj ceni moze da koristi puno ljudi. Cena nije bas niska, oko 1000 dinara ali do "skormne cene ce se stici" ako ga podeli par ribolovaca ili vise kolega. Vi sto ste blizu, proverite, za dabirane musice ispod #18 ono je izmisljeno. Srdacno vas sve pozdravlja,

Sasa Panic

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
I ja sam sretan kada naletim na nešto po povoljnoj ceni kao iako su i meni dragi firmirani materijali. Ja bih volio da znam gde bi mogao da pronađem "Slinkiy Fibers" ili još bolje nešto kao što je "Enrico Puglisi Fibers" mada je jedno i drugo manje više ista stvar. Sve to u večim količinama a naravno za manje love nego što bi to platio u nekoj ff trgovini.

gringo

Hero member
Učlanjen(a)
26.05.2007.
Broj reagovanja
0
pannic je napisao(la):
Postovani prijatelji, buduci da ne smatram da sam ovde nov i kako su tu na sajtu i dva teksta koja Goran i ja poslasmo popodavno, necu se prijavljivati u temi za to predvidjenoj vec evo da vam se javim  sa jednim razlogom. Citam celu ovu grupu tema o materijalima i cudim se kako i ovde a i na drugim mestima ima bas prilicno pr......nja o tome kako je nesto tajna ili dostupno samo nekome a nekome ne. Ako se izabere takav nacin da se sebi da znacaj pa to je tako jadno da se ne treba ni osvrtati na takve postove. Ne vezujte ovaj moj komentar bas za ovu temu ali ako prodzarate malo okolo videcete na sta sam mislio. Puno ljudi kazu sta su gde nasli i kako doci do alternativnih materijala ali zbog par nasih kolega utisak ume da bude bas gorak.
Malo jadujem na takvo ponasanje a sustina mog javljanja je druga. Danas su me zena i cerka vukle  po niskim radnjama i osim bola u nogama desilo se i nesto pozitivno. Video sam najfiniji polipropilen koji se moze naci, znam da je to industrijski materijala ali nam nije dostupan u takvom obliku pa se mora traziti kroz neki (ako je moguce jeftiniji) proizvod. Elem, u radnji Terranova u samom centru Nisa, na spratu su izlozeni beli zenski salovi, kic neopevan ali sav od labavo upletenih kanapa pomenutog belog polipropilena. Po mojoj proceni ima par stotina metara tog kao prst debelog kanapa koji ce se odlicno farbati, svetluca savrseno a niti u kanapu nisu duge vec se lagano odvajaju krupne pahulje. Mislim da je to otprilike isto sto se u ponudi nalazi pod imenom Superfine. Treba se samo malo potruditi oko bojenja anilinskim bojama. Volim i ja da kupim firmiran materijala ali jos vise kad nadjem nesto ovako sto po skromnoj ceni moze da koristi puno ljudi. Cena nije bas niska, oko 1000 dinara ali do "skormne cene ce se stici" ako ga podeli par ribolovaca ili vise kolega. Vi sto ste blizu, proverite, za dabirane musice ispod #18 ono je izmisljeno. Srdacno vas sve pozdravlja,

Sasa Panic

Veliki pozdrav legendarnom musicaru i vezivacu, i dobrodosao na forum :firends:

Sto se tice polipropilena ima ga u gurtnama koje se mogu naci na mnogo mesta, jedino sto ja do sad nisam naisao na taj finiji pa cu bas da posetim pomenutu prodavnicu.

pannic

Senior member
Učlanjen(a)
14.06.2007.
Broj reagovanja
0
Vlado, pogledaj obavezno, ...gurtne, planinarska uzad i slicno imaju polipropilen koji je najmanje 5x debljih osnovnih niti. Kada desetak takvih niti uhvatis i pokusas da raskines, mozes da iseces prste ili saku. Ovde od celog kanapa mozes da otkines koliko hoces parce, k'o secerna vuna. Cak je mozda i suvise fin za motanje muva vecih od #16 ali da se promesa sa dlakom zeca, veverice, slepog kuceta bice takav materijal za dabiranje da je to strava. Kazem ti, danas me ove moje dve gledahu cudno kad sam uzeo sal u ruke a sad mi zao sto ga nisam kupio. Medjutim ne plasim se da ce nestati jer nijedna normalna zenska osoba nece se umotati u onu sintetiku. Ima ga i u bojama, video sam nesto smedjkasto sto samo potvrdjuje sumnju da se kao i uobicajeno debeli polipropilen farba i drzi farbu odlicno.
Kad smo kod materijala setih se i da u Nisu ima firma blizu ulaza u Nisku banju, pored nekog Pezoovog prodajnog salona. Gazda je lovac i musicar a u proizvodnji trevira i vestacke svile bar u 50 boja i nijansi. Ne pridajem bas ogromnu paznju boji konca ali kao mladji jesam (kada smo veziali samo koncane muve) i sad ne samo iz sentimentalnih razloga imam jedan deo ormana pun tih truba kupljenih bas u Nisu. Moderni materijali i impresionisticki pristup vezivanju ga malo guraju u drugi plan ali  kad bolje razmislim, konac koji se lepo slaze na udicu zatreba.

gringo

Hero member
Učlanjen(a)
26.05.2007.
Broj reagovanja
0
Sasa kako farbas polipropilen? Do sad nisam imao potrebu da ga farbam, ali sad cu verovatno da se odlucim za taj korak pa daj neki prakticni savet posto verovatno nije jednostavno kao farbanje prirodnih materijala.

pannic

Senior member
Učlanjen(a)
14.06.2007.
Broj reagovanja
0
Vlado, potpuno je isto kao sa prirodnim materijalima cak polipropilen ovakve strukture primi anilinske boje bolje od prirodnih materijala. Postupak - ides u farbaru (starinske radnje to imaju sigurno) i trazis anilinske boje (ranije radila Indjija.... sad) to su boje za bojenje svile, pamuka, polusvile, sintetike, prasak u kesicama, velicine kesice bibera. U neko staro lonce od 1/2 litra sipas 200 ml vode, zagrejes do pred kljucanje i sklonis sa "vatre". Dok sipas pola kesice boje temperatura ce spasti na 80 / 85C. Promesas lepo boju i u to spustis jednu doobru guzvu polipropilena. Ne guzvas mnogo da bi kasnije mogao to da razpletes i razmrsis. Mozes da vratis na vatru tek da prolupa  a zatim sklonis i sipas tri/cetri kapi jaceg sirceta. Sirc.kiselina fiksira boju. Mesanjem boja mozes da dobijes nijanse ihaha. Takodje, stavi facu sivog kunica, odranu i opranu, u rastvor zute boje i dobices najbolje maslinaste nijanse. Zapamti, ...staro lonce!!! il' si ga n..ebo od zena. Stariji su patili pa zato znaju.

gringo

Hero member
Učlanjen(a)
26.05.2007.
Broj reagovanja
0
Hvala na objasnjenju :tbumb: imam kod sebe desetak razlicitih anilinskih boja "Merino Indjija"  :) i mnogo puta sam farbao prirodne materijale ali sam mislio da ima nekih posebnih caka za polipropilen, cak sam u par navrata cuo kako ofarban polipropilen kasnije pusta i gubi boju. Izgleda nisu znali propisno da odrade posao ::).

Vrh Dno