Mekousna pastrmka

francuzic

Junior member
Učlanjen(a)
07.08.2013.
Broj reagovanja
0
Jesenica dretulja i zrmanja nisu pod slunjem.
Nazalost nije samo slunjsko drustvo lose. Na jesenici ogulinsko drustvo uopce ne cuva ribu tako da se sve nosi preko 10cm. Na dretulji nema vlasnika nicija voda tako da je jos vise u kurcu jer suplascani vrh krivolovaca. Za zrmanju neznam znam samo da sam lovio 2 sata na suho dosta malih riba ima pa me deda u selu pitao zasto pustim ribu jer niko to ne radi..
Pa sam skuzio da je i ona ostavljena..
Ma nista od nas, dok bosanci napreduju mi imamo 10 rajskih rijeka gdje niko nista ne radi... Zalosno...

francuzic

Junior member
Učlanjen(a)
07.08.2013.
Broj reagovanja
0
A kod nas MOGLO BI se nesto pametno raditi kad bi bili pravi ljudi na pravom mjestu: na kupici je jako dobra situacija i lovis divlju i kvalitetnu ribu u velikom broju.
Na gackoj ma da ne volim kalifu nemoze se rec da su "losi" jer ipak se cuva rijeka i mozes uloviti dosta riba u danu.
Da na primer slunjsko deustvo cuva sljuncicu 3 godine da se ne nosi riba imali bi NAJVECE LIPLJANE na balkanu i rajsku rijeku. Jos nije im jaśno da ribolovni turizam na sljuncic bi im unjelo novaca da se najedu riba s poribljavanja na korani ili glini... Lipljan ti 0 eura kosta a mrijesti se ko budala ako ga ostavis na miru u proljecu.  Ista stvar sa jesenicom i dretuljom...

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Francuz, pokusavam ti objasniti, ali nikako ne shvacas. Po Hr zakonu vodama gospodare ribolovna drustva uz kvazi nadzor drzave. U tim drustvima se sukladno zakonu o udrugama glasanjem na skupstini biraju ljudi koji vode to drustvo. Da ti pojednostavim, ako vecina u nekom drustvu ne zeli nesto onda manjina - u kojoj mogu biti najpametniji, najskolovaniji, najposteniji i u svakom pogledu naj naj ljudi - ne moze nista promijeniti. Oni koji su u vecini ne zele ribolovni turizam - zdravo - kraj price. Ti ne moras ni meni ni velikom broju ljudi u Hr koji su manjini objasnjavati kako i sto bi trebalo raditi, kako se i kada ribe mrijeste itd. jer mi to jako dobro znamo. Ali, zakon je takav kakav je i dok se ne promjeni to ce biti kako je. Osim na mjestima gdje vecina clanova izabere ljude koji to drustvo vode kako spada. Kada ce vode kojima se ne gospodari neko moci uzeti u koncesiju i njima gospodariti na ekonomskim osnovama placajuci drzavi porez bit ce drugacije.

francuzic

Junior member
Učlanjen(a)
07.08.2013.
Broj reagovanja
0
Ne ti mene ne razumijes, znam tocno kako sta ide u hr, jer je isti sistem u Francuskoj... kod nas se glasa svaki 5 godina i gdje je vecina budala najveca budala ti postane predsjednik pa druga najveca supredsjednik itd. Vecina radi sta hoce i ovdje cesto su supci teski...Nazalost skoro pa i svjestki najcesci sistem drustava.

Zato i kazem da je bosanski sistem mnogo bolji jer ko ima radni plan i love moze nesto prejebeno uciniti preuzeci tim budalama koncesije.

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Ne Francuz, ti ne znas kako to i zasto ide u HR ni u Bosni. Ti samo nagadjas u moru poluinformacija. Uz svo duzno postovanje kolege iz Bosne nama nisu uzor iako pojedina iskustva s te strane nisu za odbaciti. Uzor je Slovenija, gdje se od ribolova puno vise koristi stvara, a ta korist ne ide u samo privatne djepove nego sluzi na dobrobit kraja. Gdje postoji sustav organizacije na svim nivoima koji daje rezultate 50 godina. Moguci uzor nam je i Austrija koja s poslovne strane jos bolje funkcionira, ali ne bas u najboljem interesu onih domacih koji bi ribe lovili. Sasvim sigurno, uzor nam nisu ni Italija, ni Francuska, gdje se pastrve love prirodnim mamcima, ni Amerika gdje je ribolov bagatelno jeftin i upravljan samo od strane drzave.

francuzic

Junior member
Učlanjen(a)
07.08.2013.
Broj reagovanja
0
Mmm...
Daleko smo od glavne teme meke...
Tako da ce to bit moja zadnja poruke u temi.
Ako je uzor slovenija gdje za 100 eura/dan(elitni odvratni ribolov) ganjas kalife s ribogojlista(uz sve ekoloske moguce probleme od sjebanja rijeke ili potoka gdje je ribogojliste, stvaranje NO(nitrate) i PO(phosphate), gubitak ciste genetike, pojacanje rizika epidemije, itd itd) i gdje covjek koji nema flyfishing stap nema nazalost gdje ici na ribolov, onda neznam sta je uzor. Autrija isto sranje em preskupa em sa laznim ribama.
Uzor ti nije ni jedna zemlja na svijetu , uzor ce ti bit drustvo koje vodi svoje rijeke sa ciljem CUVANJE AUTOHTONSKIH RIBA i EKOSUSTAVA. Kad mislis samo na te 2 stvari rijeka ce ti vratit na duplo i imat ces bogatu rijeku puna ribe i puna ribica. RIBNIK, PLIVA to je to. Ekoproblema nema tako da jedino cuvanjem rijeke sad imaju 2 najbogatnije rijeke u Bosni. Ko ima takve terene na balkanu koji ti kostaju 0 eura poribljavanja? NIKO. Ni slovenija ni hrvatska.
U pravu si sto imam samo pola informacija no kad polovina je sranje moze druga bit od zlata dalje ce da zasmrdi sve.
Znam da neki ljudi vole  ganjat kalife(sve manje i manje)no mozda je to sa ribolovne strane jako dobro jer znas zasto si kupio stap i nalovis se kao budala no sa ekoloske strane je to KATASTROFA i logike nema osim ekonomske.
Lovis samo na FF ali nazalost rijeke nemogu bit samo nase i dok se ne koristi zivi mamac niko mi ne smeta na vodi.
No, prvo sam ljubitelj prirode a drugo sam ribic, i samo trece sam Flyfisherman. I tako cu uvijek ostat.
Veliki poz tebi i nemoj mi se zamjeriti jer nemogu uvijek 2 covjeka bit slozni. ne zaboravi da si dobro dosao kad god hoces i moci cemo divaniti uzivo o svemu tome. Dolazim opet na kraju osmog i ako zelite mozemo lijepo do ribnika jer znam da ivek nije bio(neznam dali si ti?) ili bilo gdje(kanal, krus̀nica, kupica, sava meni svejedno)

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Po ovom sto si napisao, vezano uz ribolov, a posebno uz zastitu prirode mora da smo bili u nekoj razlicitoj Sloveniji. I Bosni. Ali, opcenito, slazem se da se u mnogocemu ne slazemo i da to nije razlog da ne odemo na ribolov. Ali na Ribnik, hvala, ne bih. Postujem razicite ukuse, ali ne volim ribolov na vodama pretpanim ljudima i ribama kakvim god, do kojih moram tako daleko putovati. Mozda mozemo probati negdje u Sloveniju da provjeris u zivo koliko je istine u tome sto si o njoj cuo? Ako ne, onda negdje u HR gdje se tebi svidja ce biti za mene ok.

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
997
Malo ste se van teme raspisali... Ali evo da neto kažem, bio sam u Glavatičevu za vikend rafting i 2 večeri po sat vremena na suhu lovio ukupno imao 13 riba 2 kidanja od tog bila jedna meka malena 20tak cm i par dobrih potočara iznad 35cm.
Tako da ima meke sad ponovno i uz gornjem dijelu Neretve iznad Konjica odakle je bila pa skoro isčezla.
Ovo mi je bio prvi put da se spuštam raftom niz gornji tok Neretve i da u potpunosti pogledam taj diop toka i svu njegovu ljepotu. Spuštajući se niz najljepši kanjon za mene od svih rijeka u BiH sa bezbroj izvora pitke vode koji izviru direktno iz stijena i obrušavaju se u zelenu Neretvu poput srebrenih kapljica, od skiper na čamcu sam čuo da redovno ide puškom na ribe.
Tako da ono što nije revir ne čuva se mal te ne nikako. Jedina dobra stvar je da je nepristupačno tako da sigurno nije previše napadnuto. A krajolik i netaknuta priroda je WOW samo već ima previše turista koji ostave smeće na mjestima i tako narušavaju ljepotu krajolika i prirode.

Vrh Dno