Mekousna pastrmka

francuzic

Junior member
Učlanjen(a)
07.08.2013.
Broj reagovanja
0
Ma nisi ti problem. Znam situaciju meke dole... A nisam ja neki FF ekstremist, lovi i ja na varku itd.
Meni nije jasno kako se smije endemska i takvz rijetka riba nosit cak i 4 komada... Svasta...
Ko bi bio pametan odavno bi zabranio nosenje svoh toh rijetkih riba i bome da se malo reklamirz takva riba za 5-10 godina turizma do jaja za nju i glavaticu...

Sto se tice EU ovdje imam vec previse posla oko mojih rijeka(su predsjednik sam jednog drustva) i vodim teske borbe protiv helektrobrana i pomjoprivreda koje sjebu nase divne rijeke...

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Nikola?

Slažem se, ta pravila su skroz pogrešna. Meka i glavatica moraju pod trajnu zabranu, a nek se lovi potočara, a izlovljava lipljan.

Inače sad prvi put čujem za ovaj ludi projekat...  :doh:

http://www.slobodnaevropa.org/content/gornji-horizonti-mogli-od-neretvanske-doline-napraviti-pustinju/24784114.html

http://tacno.net/osam-razloga/zasto-su-gornji-horizonti-opasan-projekat/

francuzic

Junior member
Učlanjen(a)
07.08.2013.
Broj reagovanja
0
Poz Goci!

Jel ti je stigo vladanin text i moje slike? ako ti fali slika pejzaza itd samo reci... ;)

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
997
E to će joj presuditi 100% ako se realizira... Sranje od projekta ... sve je preživjela čak 4 brane na Neretvi presjecanje migratornih puteva za mrijest krivolov svim mogućim i nemogućim metodama... Neretva iz godine u godinu ima manji vodostaj u ljetnim mjesecima ali realizacijom projekta gornji horizonti će donji dio Neretve koji je ujedno i najbogatiji mekom gdje ona čini 80% populacije salomonida ostati bez vode i onda više nema nazad.  :'(

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
silvio je napisao(la):
E to će joj presuditi 100% ako se realizira... Sranje od projekta ... sve je preživjela čak 4 brane na Neretvi presjecanje migratornih puteva za mrijest krivolov svim mogućim i nemogućim metodama... Neretva iz godine u godinu ima manji vodostaj u ljetnim mjesecima ali realizacijom projekta gornji horizonti će donji dio Neretve koji je ujedno i najbogatiji mekom gdje ona čini 80% populacije salomonida ostati bez vode i onda više nema nazad.  :'(

Ne sekiraj se. Kako god okrenuo, to kod nas izlazi. Ako se na silu skrene, bit ce negdje jedno jaaaaaako veliko jezero. Inace, nasi su ekolozi vec utvrdili da tamo gdje bi Neretva po novom trebala ici mi imamo vrlo rijetke i vrijedne sismise. U spiljama. Tako da kroz tu necemo pustat vodu iz Neretve okolnim putem.  ;)

PS
J...s mekousnu, ali mandarine nedamo.

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
997
Biti će da treba silna voda i za golf terene na Srđu a HE Ombla je tu samo jedan usputni projekt koji sam po sebi nije ekonomski isplativ ali imati dovoljno vode da se od Srđa naprave travnate livade i parkovi s raznim drvećem i to sve na vrhu krečnjačkog brda na +40 ljeti e to zahtjeva ogromne količine vode.

A entitetska razjedinjenost naše BiH samo ide na ruku realizaciji ovakvih ludih projekata.

"I nek ide ta Ombla i nek ide taj Plomin" (pa tko još u europi gradi elektrane na ugalj?)...
Mi živimo zaista u Banana državi ali i Hrvatska nije daleko od toga  :'(

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Plomin mozda prodje, mada sumanjam, ali Ombla sigurno nece.

Unistiti poljoprivredu u dolini Neretve i potopiti spilje s rijetkim sismisima tesko da ce u EU proci. Previse bi to bilo za podmititi i tesko bi se zataskalo. Osim toga osoba koja je to zagovarala, a zbog kojeg je ministrica zastite okolisa dala ostavku, je trenutno na dvogodisnjem "odmoru" u drzavnim jaslama.

Neko sa strane moze nadobudno skrenuti pola Neretve sebi i napraviti svoju "kadu", ali dok je "odvod" kod nas jedino cime se tamo moze baviti su vodeni sportovi. A voda ce iz te kade opet natrag u Neretvu. Tako mislim da mozete dolje biti bez brige. Mada vrag ne spava...

A sto se mekousne tice, da bi si to mogli malo vise paziti i usput od ribolova napraviti turisticku atrakciju, mogli bi.

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
997
Da uzeo si mi riječ iz usta oko čovjeka i žene iz HR politike. Potonjoj svaka čast pokazala se kao žena s karakterom i uvjerenjima iz kojih stoji...

Da što se zaštite i turizma tiče pokušavalo se bar iz moje perspektive dosta puta na različite načine ali dok rijeka ne bude dana ili njen dio na upravljanje privatniku ništa se neće mrdnuti s mrtve točke 100%.

francuzic

Junior member
Učlanjen(a)
07.08.2013.
Broj reagovanja
0
Vi u BIH imate "srece" sto za vase rijeke ima koncesija i privatnik poput tadica moze uciniti nevjerojatne stvari poput ribnika, plive i janja: prva je trenutna najbogatnija rijeka U CIJELOJ EUROPI(to sam cuo od mnogo turista koji su bili svugdje u europi na ribolovu i nikad nisu to vidjeli nigdje), druga je buduca legendarna rijeka(carolnija atmosfera kod izvora te ostavi bez daha) a treca je buduca najbolja rijecica na balkanu. Tako da kod vas barem kad privatnik nesto oduzme bude nesto. nadam se da ce i klokot uskoro preuzeti...

dok kod nas u HR toga nema, vladaju u drustvima ili obicni balkanci koji misle da lipljan jede ikru potocare, da je potocara riba koja se ne moze loviti preko dana, i da je ecdynorus zapravo majska muha koja je mjenjala zutu boju za crvenu...to je kompilacija pametnih stvari koje sam cuo ove godine u hr) ili vladaju ljudi poput onih na gackoj koji nisu razumjeli da rijeka u odlicnom ekoloskom stanju sa mjestima za mrijest SE NE MORA PORIBLJAVATI(pogotovo neendemskom ribom poput kalife) nego cuvat i gotovo. Trebala bi njima praks kod Tadica na Ribniku da vide sta je rijeka bez ikakvog poribljavanja...

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Slozit cu se prvi da je organizacija ribolova u Hrvatskoj losa, a problemi pocinju od Saveza koji se bavi iskljucivo natjecanjima, za sto nam svima uzima novce, dok gospodarenje prepusta drustvima u kojima su mahom neuki ljudi, bez novaca za konkretnije gospodarenje visinskim vodama. Ta drustva drzava dodatno dere naplacivanjem tzv. gospodarskih osnova koje rade toboze strucni ljudi. Realno to su suplji papiri od kojih nema nikakve koriste ni prakticnih gospodarskih naputaka. 

To sve stoji, medjutim, ne znam s kim si bio, neke stvari tipa da se potocne pastrve love smao nocu i sl. koje si naveo cak ni ja nisam cuo. Da lipljan jede pastrvu konkretno mozes cuti samo u Slunju i to niposto ne od njihovih doista dobrih ribolovaca. Ocito si bio u nekom vrlo krivom drustvu. Jer medju ribolovcima imas, recimo, i profesora koji entomologiju predaju na fakultetima, a i dosta onih koji znaju loviti. To garantiram.

Da bi Gackoj trebalo vise cuvanja to stoji. Medjutim, ni potocna pastrva nije endemska, a lako moguce ni autohtona riba u toj vodi. Postoje neki ozbiljni autori koji su tvrdili da je potocna tamo unesena u doba Austrije i to nakon stuke, koja je unesena ranije. Postoje i drugacije teorije, ali potocnih pastrva tamo trenutno ima dosta. I to prilicno velikih. No, tamo ima i ljudi koji znaju sto rade, mada ne mogu uvijek napraviti ono sto zanaju da bi trebali. Osim toga Ribnik je u pocetku i te kako poribljavan prije nego sto se situacija tamo sredila. 

francuzic

Junior member
Učlanjen(a)
07.08.2013.
Broj reagovanja
0
Da u pravu si alp, spominuo sam gacku jer mi prva pala na pamet i sto govoris za austrijànce to ja pokusavam objasniti ljudima vec 3 godine da na svim ponirskim riekama nije bilo ribe prije dolaska tih svaba prije neki 100-200 god?
Meni na gackoj problem kalife nije sto nije autohtonska nego sto se ne mrijesti i nije divlja, tako da varas sebe loveci ribe koje su se hranile peletom cijeli zivot... Lazni ribolov, barem meni, ali da je nekom lijepo uzivat na lakim ribama mogu razumjiti jer ribolov divljih riba je stvarno uzas za zivce.
Na gackoj da ne puste vise kalifu imali bi milijard lipljana i to svuda i ogromnih, no politika je takva da e uvijek ostat raj za kalifu ma da sa lipljanom imali bi 100 puta vise ribica jer je najtrazijena riba trenutno u europi.

A sto se tice Slunja pogodio si nazalost losijeg drustva koji ima takve prekrasne rijeke ne postoji nigdje drugdje.
- jesenica(najboatnija rijeka hranom zbog razlicitih dna, od pjeska do kamencica preko mulja) - slunjcica(najveci porast lipljana na balkanu) - dretulja(mini gacka sa jos bistrojom vodom) - zrmanja(westernova atmosfera) - daj te rijeke jednom bosancu pa da vidis kakve revire imali bi za 3 godine. Ne bi ni spomenuli patagoniju ili novu zelandu sve bi imali 2-3 sata od zagreba! Umjesyo tog imamo unistene rijeke sa katastrfnim ribljim fondom...
A sto se tice kvalitete hr ribica vrhûskih ima kao svuda na svijetu. Karabaja je jedan od tih i vrhunski ribic pa i covjek i pol.

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Francuz, opet si djelomicno u krivu. Lipljan je u Gacku naseljavan u najmanje dva navrata i to vrlo obilato i strucno. Medjutim u toj vodi nema podloge na kojoj bi se on mrijestio. Bilo je cak prijedloga da se takva mrijestilista naprave umjetnim nasipavnjem sljunka, ali se od toga (srecom) odustalo. Iako se ulovilo stvarno velikih, najveci je bio sluzbeno izmjeren preko 2,5 kg, nije se mrijestio. Niti je bio osobito atraktivan za loviti jer je kmrljio na dnu, obicno 3-4 i vise metara duboko. Gacka jednostavno nije voda za tu ribu.

Sto se tice kalife, Gacka je bila jedna od malobrojnih europskih voda gdje se ta riba mrijestila. Naseljena je 1932. godine i imala je stabilnu prirodnu populaciju sve do sredine 90-tih. Iako je i prije toga prirodnba kalifa nestajala zbog unosa losih gena iz ribnjaka, a dokrajcena je za ratnih godina kada su ljudi bili gladni. Kalife koje sada vidis su iz uzgoja, ali to se odnosi i na 70 posto potocnih.

Ono zbog cega ces se mozda iznenaditi, vecina uglednih ribolovaca iz svijeta nikad nije mislila da tu fali lipljana, dok protiv savrseno izgledajucih kalifa od 60-70 cm koje su se lovile malom nimfom na vidjeno, bas nitko nije imao prigovora. Radilo se samo o omjeru potocna kalifa. I kvaliteti riba, i jednih i drugih.

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
PS. Licka Jasenica i Dretulja nisu pod Slunjem.

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
PPS. Isto tako nemoj misliti da nam treba netko sa strane tko bi vodio moderan ekonomski i prirodno odrziv sustav gospodarenja salmonidnim vodama. Problem je sto postojece zakonodavstvo i organizacija ribolova na nivou drzave to trenutno ne dopusta. Mi smo svi toga svjesni, ali si ne mozemo pomoci.

Vrh Dno