Miris

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Naravno da ja (još uvek) ne parfimišem svoje muve, ali mislim da je prošlo vreme puritanaca i kojekakvih principa. Sve se to topi u potpuno novim okolnostima.
Nekada se među mušičarima smatralo odvratnim pominjanje skobalja, šarana, smuđa ili mrene, a sada su te ribe na udici najboljih od nas. Bilo je nezamislivo pominjanje bara ili mora. Ali ono što je nekada bilo nezamislivo, sada postaje poželjno. I ovaj forum je dokaz za to. Verovatno je ovo mušičarski forum u kome se najčešće na celom svetu pominju cverglani, babuške, ili bodorke. Moguće je da humphrey ni o tome nije mnogo čuo i čitao, kao ni o budućoj upotrebi mirisa u mušičarenju, ali možda će i to prvi put ovde pročitati. Ne vidim ni jedan razlog da se stvari baš u ovom društvancetu  ne rade prvi put na svetu.
Možda će jednog dana neko razbucati šarane nimfama natopljenim u miris glista ili bolje loviti lipljenove nimficama koje su prenoćile u čorbi od larvi betida i pobediti na nekom međunarodnom takmičenju, baš kao što su to Česi uradili tehnikom koju su maznuli od Poljaka, koja više liči na ribolov larvama nego na mušičarenje, pa je prihvaćena. Možda će, a možda i neće. Zašto ne probati?
Znate, ako mušičarenje postane isuviše dosadno, neki od nas će morati da se late bilo kakvog noviteta ili eksperimenta, jer će zadovoljstvo lova veštačkom muvom, na način kojim se to vekovima radi i konstantno ponavlja, nestati.
Ako neko eksperimentiše mirisom, nemam ništa protiv. Ako, pak, eksperimentiše sa zvukom (plop, plop, plop...), opet nemam ništa protiv. Ako eksperimentiše sa kanarincem u kavezu, zakačenom na priobalnu vrbu, koji ume da doziva pastrmke, odlično i veoma zanimljivo. :lol:
Sada imitiramo ono što riba vidi, ali možda će jednog dana žiri na Fly Tying takmičenju ocenjivati i miris i zvuk imitacije. Ko zna, svet ide napred, a ni mušičarenje ne stoji u mestu. ;)

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
8
Mixmaster je napisao(la):
Naravno da ja (još uvek) ne parfimišem svoje muve, ali mislim da je prošlo vreme puritanaca i kojekakvih principa. Sve se to topi u potpuno novim okolnostima.
Nekada se među mušičarima smatralo odvratnim pominjanje skobalja, šarana, smuđa ili mrene, a sada su te ribe na udici najboljih od nas. Bilo je nezamislivo pominjanje bara ili mora. Ali ono što je nekada bilo nezamislivo, sada postaje poželjno. I ovaj forum je dokaz za to. Verovatno je ovo mušičarski forum u kome se najčešće na celom svetu pominju cverglani, babuške, ili bodorke. Moguće je da humphrey ni o tome nije mnogo čuo i čitao, kao ni o budućoj upotrebi mirisa u mušičarenju, ali možda će i to prvi put ovde pročitati. Ne vidim ni jedan razlog da se stvari baš u ovom društvancetu  ne rade prvi put na svetu.
Možda će jednog dana neko razbucati šarane nimfama natopljenim u miris glista ili bolje loviti lipljenove nimficama koje su prenoćile u čorbi od larvi betida i pobediti na nekom međunarodnom takmičenju, baš kao što su to Česi uradili tehnikom koju su maznuli od Poljaka, koja više liči na ribolov larvama nego na mušičarenje, pa je prihvaćena. Možda će, a možda i neće. Zašto ne probati?
Znate, ako mušičarenje postane isuviše dosadno, neki od nas će morati da se late bilo kakvog noviteta ili eksperimenta, jer će zadovoljstvo lova veštačkom muvom, na način kojim se to vekovima radi i konstantno ponavlja, nestati.
Ako neko eksperimentiše mirisom, nemam ništa protiv. Ako, pak, eksperimentiše sa zvukom (plop, plop, plop...), opet nemam ništa protiv. Ako eksperimentiše sa kanarincem u kavezu, zakačenom na priobalnu vrbu, koji ume da doziva pastrmke, odlično i veoma zanimljivo. :lol:
Sada imitiramo ono što riba vidi, ali možda će jednog dana žiri na Fly Tying takmičenju ocenjivati i miris i zvuk imitacije. Ko zna, svet ide napred, a ni mušičarenje ne stoji u mestu. ;)

Mene licno opasno nervira kada se jedna tema koja zapocne u jednom smeru, razvije u potpuno drugom. Treba razlikovati miris u sluzbi atraktora i mirise koji su po nekima kontra produktivni u musicarenju. Koliko se secam pocelo se na ovu drugu temu ali mix kao expert za izvrtanje reci u svoju korist ni ovog puta nije drugacije uradio. Hajde da se fokusiramo prvo na pocetak price pa onda ako treba da razgovaramo o mirisima kao atraktorima.
I sto je najludje potpuno se slazem sa mixom da nije toliko daleko dan kada ce se za musicarenje koristiti i izazivaci gladi kao sto se to radi sa saranom. Jos malo ce doci vreme da se musice prskaju raznim mirisima usmrdelih bakalara, lignji i sipa, sve u cilju efikasnijeg ulova. Srecom ima i onih koji bi da ostanu na izvornim principima musicarenja kao stanja duha i svesti.

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
E moji drugari ovaj put vas preduhitrih, danas je već budućnost, danas sam već koristio atraktore za predatore na strimerima koje sam bacao, ne iz želje, nego iz očaja što se nisam mogao pomiriti sa činjenicom da ne nalazim smuđa gdje ga inače ima. Kolega varaličar izvadi iz džepa atraktor za predatore, ja spazih i ... ma daj pi..a mu materina  :mad: da probam i stim, nije mi pomoglo ni to  :(, jednostavno ga nije bilo, no eto ja ipak namazo strimera a sad tako smrdi da sam ga moro ostaviti van kuće, a i moraću novoga da si pravim jer ovo je katastrofa kako smrdi :'(

P.S. ove stvari sigurno neće biti pravilo u mom mušičarenju, ipak su to pomalo perverzije (za moj ukus)

H

humphrey

Guest

Hhahaha Mixdisaster..FF je vec sto je i nikada nece nestati .....hhahahaa crvenperke sarani i babuske..
Scotty beam me up

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
simpson H je napisao(la):
ali mix kao expert za izvrtanje reci u svoju korist

Kakva može biti moja korist od "izvrtanja reči" u temi o mirisima u mušičarenju? Voleo bih da je realizujem. ???

Tema nosi naslov "Miris" i, iako je njen začetnik više pominjao neželjene mirise, ja pišem o nekim idejama vezanim za mirise i poboljšanje lovnosti muva, za najzahtevnije vrste, poput cverglana. Nisam još probao i možda nikada i neću, ali ne vidim zašto bi neko određivao pravila mušičarenja, koja su se srušila milion puta.
Slušali smo da "nije mušičarski" loviti klenove, bucove i štuke, pa je to jedva prihvaćeno. Onda smo slušali da "nije mušičarski" loviti skobalje, mrene i somove, pa je i to prihvaćeno. Mnogi mušičari u Engleskoj decenijama nisu hteli da prihvate lov pastrmke nimfama i atractor-muvama kao mušičarenje. Czech nymphing se i danas osporava. Bambula je prvobitno ismevana, jer se pravila od plovka, a sada je već godinama na vrhu liste popularnosti među klendžijama Ex- YU...
Prošla su vremena kada smo smatrali mudrima one koji tvrde da ovaj sport ima precizno određena pravila. Njihova tvrdnja se mnogo puta opovrgla, pa svakim danom zvuče sve smešnije, baš kao Simpson i humphrey.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
Mix je u pravu, svet ide napred i isto tako i mušičarenje. Ok. za nekoga je to nazadovanje za nekoga napredovanje. Dokaz tome su nimfe protiv suvih ako gledamo u prošlost. Onda strimeri protiv ovih prethodnih. Mada znam da su u stvari prve varalice npr. za štuke još u srednjem veku radili od perja i to su bile u stvari "muve" strimeri. Strimeri su se tako razvijali da su nastali i strimeri sa propelerima, strimeri sa "meps" krilcima, strimeri sa kljunom kao vobleri, strimeri u obliku kašika...o ovoj tematici o mirisu sam ja razmišljao još davno jer sam i sam več ponekada mazao neke svoje varalice. Ali ipak ipak sam ostao pri tome da se trudim loviti na imitaciju bez mirisa. Dans je dosta morskih mušičara koji to rade, ali verujem da su to i drugi več radili samo što mi nismo to videli ili čuli...ne bi to počelo tek od nas, to se več radi. Kada pomislim na recimo šarana ili deveriku ili mrenu...miris bi tu jako pomogao ali ja lično bi imao veče zadovoljstvo na neku imitaciju bez ukusa i mirisa...tako ja bar razmišljam.

H

humphrey

Guest
beznacajan je miris i kao atraktor i kao odbijac (nikotin,sapun) Simps.....nije manjana tema, uopste tj nema
razlike...cela prica mlacenje prazne slame.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
humphrey je napisao(la):
beznacajan je miris i kao atraktor i kao odbijac (nikotin,sapun) Simps.....nije manjana tema, uopste tj nema
I mušičarenje je mlaćenje prazne slame, tako da su ovakve teme u svakom slučaju u potpunosti prikladne i nama mušičarima korisne  :yeswink:. Najbolji dokaz za to je da i oni koji misle da je beskorisna učestvuju  u njoj i upravo čitaju ovo što sam napisao. :hammer:

H

humphrey

Guest
humphrey je napisao(la):
I mušičarenje je mlaćenje prazne slame, tako da su ovakve teme u svakom slučaju u potpunosti prikladne i nama mušičarima korisne  :yeswink:. Najbolji dokaz za to je da i oni koji misle da je beskorisna učestvuju  u njoj i upravo čitaju ovo što sam napisao. :hammer:

hahahha....ok ``parmefisana nimfe na ceku```' je tvoja ideja zar ne? na koju ono ribu bi?krkusa?
E sad ti meni objasni kakve razlike ima izmedju toga i prirodne nimfe..? i relaciju tog zakljucka,(pod uslovom da pravilno rezonujes naravno,sa duhom FF sa kojom se ti ne slazes ocigledno,obzirom da
se ribi prikradas sa stealth tehnikama,sreca njije bilo elaboracije na siroku temu) sa realnim duhom FF?
Drugo pecas vrste riba koju nisu sport babuska?kakve lepote ima u pecati slinavog sarana ?ili soma na parfemisanog strimera?  ili zauzimanja boljeg mesta pre kolege ribolovca kao tema na forumu? ili nebulozne tvrdnje da je to buducnost FF a hahahha no tvoje razumevanje sporte je li?

O etiici sporta cu rado sa tobom da pricam jer imas problem da priznas da nisi u pravu masterdisaster,kada priznas mozemo dalje,ti znas?E onda mozemo da pricamo o mladosti da razumemo nedostatke sa kojima sada imas problema ahahaha e jeste riba dobro meso....master objasni ti nama
buducnost FF a?

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Uhhh, sačekaj do sutra. Postovi su ti puni razbacanih reči, sa vrlo malo istine, tako da će biti bolje da to sve složim uz jutarnju smirenost i koncentraciju i odgovorim. Nemam pametnija posla (bavim se isključivo mušičarenjem i proučavanjem propratnih pojava), pa ćeš dobiti odgovore. Stay tuned. ;)

GORANHardy

Senior member
Učlanjen(a)
07.09.2008.
Broj reagovanja
1
Ovo je oprecno i zahteva objasnjenje, iz prostog razloga se vidi da lov na cistim planinskim vodama nema potrebe za mirisima dok u ovom drugom slucaju ne znam, ja mislim da se riba usredsredjuje na bocnu liniju i na vid, a na culo mirisa to prvi put cujem, primera radi u planinskoj vodi koja je stalno u pokretu i proticanju kako da se oseti miris,kad je riba stalno okrenuta prema matici i ona iz njoj pogodne pozicije prati sta se desava i sta voda nosi, nema ona vremena da njusi jer ona taj osecaj i nema to je zakrzljalo,u drugoj situaciji dok je vodamutnjikava ili se nesto drugo desava ona koristi bocnu liniju koja je upozorava kako na opasnost tako i na potencijalni plen,ovo seodnosi na pastrmku a za ove ne znam.

H

humphrey

Guest
Uhhh, sačekaj do sutra. Postovi su ti puni razbacanih reči, sa vrlo malo istine, tako da će biti bolje da to sve složim uz jutarnju smirenost i koncentraciju i odgovorim. Nemam pametnija posla (bavim se isključivo mušičarenjem i proučavanjem propratnih pojava), pa ćeš dobiti odgovore. Stay tuned. ;)

Ne koristi sapun previse i ne previse kafe da te ne namirisu :D

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
humphrey je napisao(la):
hahahha....ok ``parmefisana nimfe na ceku```' je tvoja ideja zar ne? na koju ono ribu bi?krkusa?
E sad ti meni objasni kakve razlike ima izmedju toga i prirodne nimfe..? i relaciju tog zakljucka,(pod uslovom da pravilno rezonujes naravno,sa duhom FF sa kojom se ti ne slazes ocigledno,obzirom da
se ribi prikradas sa stealth tehnikama,sreca njije bilo elaboracije na siroku temu) sa realnim duhom FF?
Drugo pecas vrste riba koju nisu sport babuska?kakve lepote ima u pecati slinavog sarana ?ili soma na parfemisanog strimera?  ili zauzimanja boljeg mesta pre kolege ribolovca kao tema na forumu? ili nebulozne tvrdnje da je to buducnost FF a hahahha no tvoje razumevanje sporte je li?

O etiici sporta cu rado sa tobom da pricam jer imas problem da priznas da nisi u pravu masterdisaster,kada priznas mozemo dalje,ti znas?E onda mozemo da pricamo o mladosti da razumemo nedostatke sa kojima sada imas problema ahahaha e jeste riba dobro meso....master objasni ti nama
buducnost FF a?

Vidiš, humphrey, iz tvog prethodnog posta se vidi nekoliko bitnih stvari. Prvo, čitao si dosta toga na ovom forumu. Drugo, nisi čitao pažljivo ili nisi dobro razumeo. Treće, ne dopada ti se čika Mixy.
Eto, umesto da sad i sa tobom palamudim o tome koje je zadovoljstvo loviti šarana ili soma muvom, odgovore ćeš pronaći u pažljivijem čitanju mojih 5000 i nešto preko postova.
Jedino što mi je važno je da ti odgovorim na ovo o ribljem mesu i mojim "nedostacima iz mladosti". Retko jedem riblje meso. Toliko mi se "duša usmrdela" na ribe koje svakodnevno lovim, da mi je odvratna i pomisao da jedem svoj ulov. Samo ponekad to radim, a i tada je to više silom, čisto da unesem neki neophodni vitamin.
Veruj da među ovima što su navodno 100% C/R ribolovci, 99% njih pojede više svog ulova, nego ja.

Bla, bla, bla...

Miris

Ja sam se zaista raspisao o dodavanju mirisa muvama, iako to nikad nisam radio. Prvobitna briga autora teme o neželjenim mirisima koji slučajno dospeju na muvu je opravdana, ali ne treba preterivati jer se zaista najčešće love veoma grabljive ribe, na brzim i vodama umerenog toka, tako da naše žrtve zaista nemaju vremena da njuškaju.
Problem bi se mogao javiti na stajaćoj vodi, u lovu raznih vrsta riba.
Siguran sam da pastrmka iz Tare, koja hitro pljasne na suvu muvu ili  moravski bucov, koji nasrće na strimera kao gepard (cheetah) na gazelu, tada ne koriste čulo mirisa.
Pitanje je da li je to slučaj i sa šaranom koji polako prati nimfu koja lagano propada pored njegovog nosa, a mi mislimo "Gleda je". Ne, momci, nema on šta da gleda, on je njuška i proverava miris. Pitanje je da li će naša nimfa mirisati onako kako se dopada šaranu ili na neki otrov koji će ga uplašiti. Mnogo prosto.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
8
humphrey je napisao(la):

buducnost FF a?

Vidiš, humphrey, iz tvog prethodnog posta se vidi nekoliko bitnih stvari. Prvo, čitao si dosta toga na ovom forumu. Drugo, nisi čitao pažljivo ili nisi dobro razumeo. Treće, ne dopada ti se čika Mixy.
Eto, umesto da sad i sa tobom palamudim o tome koje je zadovoljstvo loviti šarana ili soma muvom, odgovore ćeš pronaći u pažljivijem čitanju mojih 5000 i nešto preko postova.
Jedino što mi je važno je da ti odgovorim na ovo o ribljem mesu i mojim "nedostacima iz mladosti". Retko jedem riblje meso. Toliko mi se "duša usmrdela" na ribe koje svakodnevno lovim, da mi je odvratna i pomisao da jedem svoj ulov. Samo ponekad to radim, a i tada je to više silom, čisto da unesem neki neophodni vitamin.
Veruj da među ovima što su navodno 100% C/R ribolovci, 99% njih pojede više svog ulova, nego ja.

Bla, bla, bla...

Miris

Ja sam se zaista raspisao o dodavanju mirisa muvama, iako to nikad nisam radio. Prvobitna briga autora teme o neželjenim mirisima koji slučajno dospeju na muvu je opravdana, ali ne treba preterivati jer se zaista najčešće love veoma grabljive ribe, na brzim i vodama umerenog toka, tako da naše žrtve zaista nemaju vremena da njuškaju.
Problem bi se mogao javiti na stajaćoj vodi, u lovu raznih vrsta riba.
Siguran sam da pastrmka iz Tare, koja hitro pljasne na suvu muvu ili  moravski bucov, koji nasrće na strimera kao gepard (cheetah) na gazelu, tada ne koriste čulo mirisa.
Pitanje je da li je to slučaj i sa šaranom koji polako prati nimfu koja lagano propada pored njegovog nosa, a mi mislimo "Gleda je". Ne, momci, nema on šta da gleda, on je njuška i proverava miris. Pitanje je da li će naša nimfa mirisati onako kako se dopada šaranu ili na neki otrov koji će ga uplašiti. Mnogo prosto.

Pa zasto onda dozvolis da se rasprava odvija ovim tokom, trebalo je na pocetku samom da kazes na koje musicarenje mislis. Ovako dovodis u zabludu i samog pokretaca topica, komplikujuci mu zivot da se bazira na neke manje bitne stvari umesto da svoj entuzijazam usmeri na mnogo bitnije stvari. Svi koji su nekada pecali znaju da se recimo som ne oslanja na culo vida kao svoje primarno culo, pa je sve moglo da ide jednostavnijie. Navodis opet na svoju vodenicu, ja se necu vise ukljucivati u ovakve polemike.

PetarBg

Newbie
Učlanjen(a)
14.09.2008.
Broj reagovanja
0
Pozdrav svima,
Ja licno mislim da je nedostojno musicarenja koririscenje bilo kakvih mirisa,ulja...koji u neku ruku smrde(nama ribolovcima) i koji su dobijeni od materije od kojih i prirodno poticu,valjanje u mulj(i on je uz sredine gde riba zivi),valjanje u ulje dobijeno iz prirodne hrane ribe....Cilj je valjda "lov ribe VESTACKOM musicom" od materijala koji se ne nalaze u prirodnom ribljem jelovniku,u suprotnom bi smo skidali krila sa  prirodnih
musica i vezali je na imitaciju.Ovo se odnosi i na mirise dobijene iz prirodne riblje hrane,koje ne smemo da koristimo ako zelimo da zadrzimo rec "VESTACKA",ovo je moje licno misljenje.Ali interesuje me sta mislite o koriscenju vestackih mirisa koji su i ranije pominjani u ovoj temi,koji su celi od vestackih materijala i koji nisu tako odvratni?takva ulja se koriste u musicarenje odavno samo ne u sluzbi mirisa vec u sluzbi boljeg plivanja ili tonjenja?Ovim mirisima bi mogli da se prikrivaju nepzeljni mirisi na imitacijama kao sto se drugim uljima otklanja nepozeljno tonjenje musice,a sto je najvaznije svi oni su VESTACKI!

Vrh Dno